Hvorfor har man ikke tænkt over, at KBH trænger til et mere prisvenligt alternativ til Torvehallerne? Jeg er vel ikke den eneste der bliver inspireret når jeg rejser ud i Europa, og ser at man fint kan etablere torvehaller med lokale produkter, specialiteter og dagligdags grøntsager og frugter for den almindelige forbruger?
Jeg er ret ligeglad med Torvehallerne, og det er der mange andre der også har det på den måde, da jeg slet ikke passer ind i segmentet på nogen måde. Jo det kan være hyggeligt men det er så det.
Selv det gamle grønttorv var sjovere, dengang for MANGE år siden, da det lå på Israels Plads. Hvem kan glemme alle de danske grønthandlere, der skreg og råbte om tilbud og den slags.
Det kunne da være fedt at de mange små madudbydere, delikatesseforretninger, landmænd osv kunne sælge deres produkter? Jeg tror da at alle de store lande i Europa har sådan et koncept, hvorfor ikke KBH?
Det kan vel ikke være SÅ svært at skabe en pendant til de nuværende Torvehaller, blot med et langt mere folkeligt appellerende segment, og med lidt større udvalg, og til lidt lavere priser?
Alternativ til Torvehallerne?
Synes faktisk Torvehallerne udbyder præcis det du efterspørger.. Det er bare ikke prisvenligt
Det største problem er vel at forbrugerne samler deres indkøb i supermarkederne, hvor man får skodgrøntsager, skodkød, skodmejeriprodukter - men til gengæld får man det billigt!
Torvehallerne er fedt fordi det samler det meste under et tag, ligesom de er gode til det i de store lande i Europa. jo flere der handler der, jo mere komkurrence bliver der, hvilket kommer forbrugerne til gode.
Så næste gang du står nede i superbrugsen og kigger på en sprøjtet akgurk der er på tilbud til 4kr. til trods for at den kommer fra polen, er blevet plukket af en agurkemedarbejder der skal have løn, pakket af en agurkpakkemand der skal have løn, transporteret til et stort lager hvor agurklagermænd skal have løn, fragtet i lastbil til Danmark af en agurkechauffør der skal have løn samt fylde Diesel på lastbilen til overpris, fordelt til butikkerne af en lagermand der skal have løn, lagt på hylden af superbrugsen-grøntmanden der skal have løn og fortæl mig om man så ud fra den tur kan producere kvalitet ..
Køb hellere din økologiske agurk hos grøntmanden og støt de lokale specialforretninger.
Nu googlede jeg lige hvordan nedgangen af specielbutikker har været.
og fandt dette meget interesante.
i 1950 var der i Kolding 43 grønthandlere, i 1960 44 og så går det eller ned af bakken som supermarkederne kommer. i 1970 var der 19, i 1980 14, i 1990 er de nede på 3 i år 2000 har de ligeledes 3 og i 2011 er der kun 2!
i 1950 skirver de også at de havde 8 fisk/vildtforretninger samt 25 mejeriudsalg i 1970.
Med hele den smørre her vil jeg bare frem til at vi forbrugere higer efter af få det så billigt som muligt, som desværre går ud over kvaliteten. (for slet ikke at starte kødsnakken) jo billigere de store supermarkeder gør det, jo mere går det ud over specielforretningerne, så som dem der står på torvelhallerne.
Jeg skal ikke gøre mig klog på de nævnte stednavne, men netop Tox's kommentar var det første jeg tænkte på da jeg læste OP. Det er vel et spørgsmål om hvorvidt man er villig til at betale prisen? Hvis efterspørgelsen var stor nok, var der vel også et udbud?
Hvad vil man have? Iphone 5 eller sunde og gode råvarer?
Edit: Nice facts Micebulldogs :-)
Jeg efterlyser de samme slags torvehaller de har i de andre lande, ikke det koncept vi har fået nu. Altså med lokale producenter, og med et billigere varesegment, andre råvarer og varer generelt.
Så må folk støtte og købe det de har lyst til, dem der er til Torvehallerne kan gå der, og os der er i langt det større flertal kunne så handle i en form for discountversion af Torvehallerne.
Angående det med at vi forbrugere holder live i danske producenter, så er det også 100% korrekt. MEN det er dog ikke så simpelt endda. Jeg skulle til at skrive en længere smøre om det emne, men det må ligge.
isaac skrev:
Jeg efterlyser de samme slags torvehaller de har i de andre lande, ikke det koncept vi har fået nu. Altså med lokale producenter, og med et billigere varesegment, andre råvarer og varer generelt.
Så må folk støtte og købe det de har lyst til, dem der er til Torvehallerne kan gå der, og os der er i langt det større flertal kunne så handle i en form for discountversion af Torvehallerne.
Angående det med at vi forbrugere holder live i danske producenter, så er det også 100% korrekt. MEN det er dog ikke så simpelt endda. Jeg skulle til at skrive en længere smøre om det emne, men det må ligge.
I de andre lande som du refererer til, har man vel sagtens en anden holdning til det at købe de råvarer du efterspørger, samtidig med at man er villig til at betale prisen?
Jeg ved ikke hvordan det er på Sjælland, men hvad Jylland angår, så findes der et hav af små gårdbutikker der forhandler de produkter som jeg tror du efterspørger. Jeg tvivler på at de spinder guld, men de har en forretning der hænger sammen, fordi de ikke skal bruge midler på at bringe varerne til torvs.
Så du vil gerne have gode danske råvarer, nok gerne økologiske, og så skal de også være billigere end de alternativer der er på markedet nu ? I mine ører lyder det som en super forretning, så sæt du bare den i verden...
+1 Micebulldogs
Mit problem er dovenskab.. Feks tænker jeg tit jeg skal forbi en god slagter eller grønthandel, men når jeg så står i supermarkedet og de har den vare jeg ville købe i en special butik så ryger den tit i kurven.
Jeg har intet imod at betale mere for en vare og handler gerne i gårdbutikker og vil rigtigt gerne støtte lokale initiativer. Det store problem for mig er telefonen der ringer, mails der skal besvares osv. så springer jeg over hvor gærdet er lavest og køber det hele i et stort supermarked.
TobiasLJ skrev:
Så du vil gerne have gode danske råvarer, nok gerne økologiske, og så skal de også være billigere end de alternativer der er på markedet nu ? I mine ører lyder det som en super forretning, så sæt du bare den i verden...
Jeg efterlyser jo ikke noget, hvis det er urealistisk TobiasJ.
Nogle gange må man betale ekstra for kvalitet, problemet er bare at betale endnu mere oven i hatten blot fordi det er dansk.
isaac skrev:
problemet er bare at betale endnu mere oven i hatten blot fordi det er dansk.
Nogen syntes det er fantastisk at støtte vores danske landmænd, frem for de polske (eller whatever) - nogle syntes ikke.
Landmænd i DK har det svært nok i forvejen, uanset om det handler om malkekvæg, slagtekvæg eller frugt og grønt.
Jeg er ikke et orakel der kun køber øko og dansk, bestemt ikke! men jeg tænker
over på om jeg virkelig skal have den polske agurk til 4 kroner.
Man kan ikke både blæse og have mel i munden på en gang ..
Men sådan kan man jo tænke hele vejen rundt: Støt alt dansk, eller ha´ en dårlig smag i munden. Det gælder jo så alle produkter du køber.
Hvor mange fravælger en amerikansk film, for at støtte en dansk? Eller undgår udenlandske produkter hver gang der er danske at vælge imellem? Eller sørger for at den restaurant de går på går op i danske produkter? Og så videre og så videre.
Ingen.
Men denne her tråd handler mere om et alternativ til de nuværende Torvehaller, og der kan jeg bare håbe at der kommer noget op at stå. Eventuelt under en eller anden kulturparole, som KBH´s Kommune elsker at promovere til skamløshed. Så kan man feks også få noget af alle de andre udenlandske madsteder vi har, specialprodukter samlet på et sted.
Det er slet ikke det jeg siger.
jeg siger bare, at engang imellem er det fint at stoppe op og tænke over
hvorfor jeg kan få en pakke kyllingfilet i netto for 20kr, som er slagtet i tyskland.
brug gerne agurkemodellen for at regne ud hvor mange led sådan en kylling har været igennem før den havner på din stegepande, manden der har oprettet den, har nok ikke tjent mange kroner på den kylling - hvilket betyder den nok ikke har haft verdens bedste vilkår.
jeg siger at man i ny og næ gerne må tage agurken som er økologisk og give 3kroner mere for den, så man ved betingelserne har været kontroleret for denne agurk (eller ko, eller gris, eller kylling eller whatever)
Man behøver såmænd ikke fravælge udenlandske varer - men jo mere vi fravælger de danske råvarer, jo mindre torvehaller, og specielforretninger har vi i DK, da folk ikke vil give 100kr. for dansk øko kylling på torvehallerne når de kan få fantastiske 20 kroners kylling hos netto.
En lækker Amerikansk Ribeye der er købt hos den lille lokale slagter
er sgu da nuts! du får kvalitet fra udlandet, mens du støtter din lokale slagter.
Nå men jeg kan diskutere det her til døde, og det er sgu nok ikke det du eftersøgte i første omgang.
Held og lykke med din søgen.
@ isaac - Det du søger findes ikke, af flere årsager.
1. Lønniveauet i DK er meget højere end i de sydlige europæiske lande du henviser til, hvorfor det at sælge lokalt producerede varer billigt i DK, bliver selvmodsigende.
2. For at kunne tilbyde det du ønsker, så må den lokale landmand, fiskemand, what ever, opnå en premium for sine varer for at kunne opretholde en løn.
3. Det hyggelige du efterspørger forudsætter, alt andet lige, små produktioner, hvilket i modsætning til stordrift, øger produktionsomkostningerne hvilket medfører højere udsalgspriser
Jeg læser det som om, at det du ønsker er et marked, hvor Fakta, lidl og andre har stande? Det er ikke så lækkert...
Faktum er iøvrigt at det ikke er dyrt - Vi i DK er blot opfostrede og vænnet til at mad ikke må koste noget. I de sydlige lande bruger de +40% af deres rådighedsbeløb på fødevarer, hvor vi i DK bruger 10%
playern skrev:
Faktum er iøvrigt at det ikke er dyrt - Vi i DK er blot opfostrede og vænnet til at mad ikke må koste noget. I de sydlige lande bruger de +40% af deres rådighedsbeløb på fødevarer, hvor vi i DK bruger 10%
Hmm - det lyder lidt forkert. Kan du dokumentere det du siger der? Jeg ville være overrasket hvis det er rigtigt.
Mahostott skrev:playern skrev:
Faktum er iøvrigt at det ikke er dyrt - Vi i DK er blot opfostrede og vænnet til at mad ikke må koste noget. I de sydlige lande bruger de +40% af deres rådighedsbeløb på fødevarer, hvor vi i DK bruger 10%
Hmm - det lyder lidt forkert. Kan du dokumentere det du siger der? Jeg ville være overrasket hvis det er rigtigt.
Det er ganske rigtigt - jeg har ledt lidt efter kilden - men skal til at på arb. Jeg mener det var i "Jamie's Italien" hvor undersøgelsen blev hevet frem (dog var det sydlige lande og UK). Pointen her var dog at man i de sydlige lande, har en anden kultur m.h.t mad - at det er noget man putter i kroppen og lever af - og derfor skal være premium.
De kiggede også på hvor de største supermarkeder lå og hvordan indbyggerne fra de respektive lande gjorde deres indkøb: USA(Walmart), UK, Nordeuropa - cheap and fast ... og så, så man et kig på italiens, grækenlands osv. hvor adfærden var helt anderledes - gerne 4-5 forskellige stop og over dobbelt så lang tid brugt på indkøb.
on a side note - så åbner der Torvehaller i valby her midt i måneden
Jeg er meget enig i kulturforskellen - det er sådan set ikke der jeg tvivler. Det handler mere om de konkrete tal. 40% af rådighedsbeløb er voldsomt meget.
Vedr. råvarer, er der så nogen der kan oplyse hvor man kan købe æggehvider i DK? Ved godt at man kan købe "6-pack" i supermarkederne men det er bare mega dyrt, så efterspørger f.eks. 1 liter æggehvide på karton e.lign. I USA kan disse fås for ca. $4 pr. liter.
Kan dette evt. købes I Torvehallerne?
På forhånd tak.
Det var det tætteste jeg kunne komme på det herfra. Hvis det er sandt så er grunden til at vi bruger forholdsmæssigt færre penge på mad i Danmark ikke at det er billigt men at vi har mange penge. Hvis man har lavt rådighedsbeløb så går der naturligvis en større del af det til mad hvis priserne bare er nogenlunde sammenlignelige. Men det handler også i høj grad om hvordan man opgør det.
OT: Var de originale tanker bag torvehallerne ikke at der på pladsen omkring bygningerne skulle være en slags "farmers market" der netop havde nogen af de ting som OP efterlyser? Det mener jeg at kunne huske noget om uden at jeg er sikker.
@UnLuckyRic
Du an få det i Metro, men det kræver metrokort. Jeg kender ikke til andre steder.
Så sker der nok også noget omkring Nørrebro st.
det er sgu egentlig meget interessant, problemet er til dels hos den danske forbruger, men den må sgu også ligge andre steder, jeg fatter f.eks. ikke hvorfor jeg på markederne i frankrig kan købe DANSKE jomfruhummere til 10-12 euro/kg, når jeg i dk skal give 4 gange mere...
eksempelvis så kan vi i dk støtte en masse kulturelt, men vores madkultur må klare sig selv, og jeg kan sgu godt forstå at manden med boden i torvehallerne skal have noget for sine varer, så han skal give 10k plus om måneden for 8 kvm... sydpå er torvehallerne så vidt jeg ved ejet af kommunen, og lejet ud til en overkommelig pris for at støtte det lokale landbrug mv, læg oven i det en dansk moms på 25 % (mod ca 10 sydpå) plus alt det andet offentlige man skal betale (f.eks fødevarestyrelse/barselfond/skraldeafgift osv osv) samt at man behøver bruge 3k om måneden på revisor til at holde styr på det hele det...
Jeg vil våge at påstå at 10% er alt for lidt.
Det er de færreste der bruger 1000 kr på mad om md og har et rådighedsbeløb på 10.000 kr.
Jeg tror nærmere at det er 20-30%.
Jeg har ingen data til bakke min påstand op, men vil mene at det er sund fornuft...
Udover det, folk allerede har nævnt, spiller klimaet også en anseelig rolle. Så mange butikker stande er der trods alt ikke indendøre, så det kunne være fedt, hvis der, som det også var planen, kom gang i den udenfor.
Interessant at supermarkeder bliver beskyldt for skod grøntsager.
De er mange steder bedre, i hvert tilfælde friskere, end hos en random grønthandler i brokvartererne.
Ingen kilder men de 40 procent er nok lige i overkanten. For mit eget vedkommende bruger jeg omkring 12-5 %, men jeg arbejder stærkt på at øge dette kraftigt via bedre kvalitet og flere specialbutikker. Problemet er dog, at danskerne i høj grad er langt mere pris- end kvalitetsbevidste, selvom den gastronomiske interesse er højnet væsentligt gennem diverse madprogrammer, Claus Meyer-bevægelsen og Michelinstjernerne. Sammenligner vi os med italienerne, franskmændene og spanierne står det dog ilde til. De fleste franske byer har et virkelig velassorteret Carrefour eller lignende, og de har forstået at købe lokale råvarer i forskellige egne af landet, så udbuddet bliver varieret og tilpasset lokalsamfundet. SuperBrugsen forsøger sig med noget lignende, men det er stadig på et meget tidligt stadie.
Torvehallernes farmermarked har da været i gang noget tid, og sidst jeg var forbi, så jeg i hvert fald de første 5 grøntsagsstande og den rullende slagter, hvis priser faktisk er hæderlige.
Supermarkedernes grøntsager er ikke nødvendigvis friske, de er bare sminkede, rensede og pakket i plastik fordi convenience er alt for den danske forbruger. Flere mennesker - min kæreste inkluderet - rynker på næsen af stødte æbler, jord på grøntsager osv., men vi bliver nødt til at acceptere, at alt ikke skal spises med øjnene, og at kvalitet sagtens kan være mindre appetitteligt at se på.
Hvis folk er interesserede i gode, billige grøntsager kan jeg anbefale Københavns Fødevarefælleskab, der køber lokale økologiske varer. Tingene er højst dagsgamle, og så får man prøvet lidt forskelligt af i løbet af sæsonerne. Vær dog beredt på, at det kan blive meget spelt-agtigt af og til.
kbhff.dk/
@mambo
Jeg har overvejet kbhff mange gange, men jeg orker virkelig ikke at skulle arbejde 3 timer om måneden for dem. Når man arbejder fra 8-17 hver dag, hvordan får man så tid til det?
Jeg kører udelukkende kassemestervagter - økonomen fornægter sig jo ikke - som ligger fra 16 til 18.30, og jeg har endnu ikke oplevet en måned, hvor det ikke kunne lade sig gøre at finde en enkelt onsdag til det foretagende. Alternativt kan man melde sig ind i koordinationsudvalg og styregrupper, der oftest opererer efter spisetid.
DK's forbrug¨på fødevarer:
www.foodculture.dk/Samfund_og_forbrug/Forbrug/2013/Danskernes_oegede_forbrug_er_ikke_gaaet_til_foedevarer.aspx
Jeg kan ikke finde en kilde på Italien, Frankrig eller Spanien. Jeg arbejder dog proff. med at rådgive fødevarevirksomheder og her har vi flere gange stødt på ovenstående. Jeg skal nok sætte et link ind, hvis jeg støder på det.
Synes da helt sikkert Isaac har en pointe.
I Torvehallerne betaler du jo netop for en masse ekstra feel good crap som skal få dig til at have det lækkert over dig selv. Råvarerne er gode ja, men du betaler altså for hele oplevelsen og ikke kun for frikadellen derinde.
Kunne man skalere hele den flotte indpakning ned, så tror jeg godt man kunne lande på et godt produkt og fine råvarer til en pris mellem supermarkederne og Torvehallerne, eller ovenikøbet på niveau med supermarkederne.
For en virksomhed som COOP kunne det da være interessant hvis man gik ind i et sådan projekt. De kunne sandsynligvis godt aktivere lokale landmænd i et small scale distributionsapparat og lave et konkurrencedygtigt alternativ til Torvehallerne.
Torvehallerne er ikke et lokalt marked for københavnerne, det er et udstillingsvindue for Hørsholm fruer, turister og studerende med for meget S.U.
Skrevet fra Tlf.
Jeg forstår bare ikke præmissen?
Det må godt være godt, det må bare ikke være lækkert, eller hvordan? Til gengæld skal det være billigt?
Taler vi om specialprodukter serveret fra palle eller spand?
Føtex Food er vel sådan lidt markedsagtigt men i et supermarked? Irma har produkter fra lokale landmænd i udvalgte butikker.
Grønttorvet eller fisketorvet er billigt og uden indpakning, så der kan man jo bare køre ud.
Der er vel en generel forståelse for hvorfor Coop ikke ønsker at springe butiksleddet over?
Jeg er dog fuld ud enige med mange i at torvehallerne på sin vis er forfejlet. Men det er pga den manglende kvalitetskontrol/indgangskontrol - forstået således at ingen længere opstiller retningslinier for kvaliteten. Hvis du er villig til at betale huslejen, så kan du åbne en biks hvor du sælger ompakkede generiske bulkvarer som specialprodukter til premium pris - og det er der desværre mange der gør derinde. Alt er ikke godt, bare fordi det er i torvehallerne! Forbrugerne er bare ikke gode nok til at skelne skidt fra kanel, hvis der følger lidt storytelling med..