Anbefaling af Pinot Noir

#1| 0

Kære Pokernet,


I min søgen efter større viden inden for vinområdet har jeg
browset nogle af alle de yderst informative tråde, der allerede er i arkivet,
ikke mindst denne tråd http://www.pokernet.dk/forum/vin-samling-for-low-rollers.html
, hvor specielt Borge og NewKid giver et helt fantastisk indblik i deres viden
på området. Det har dog medført at jeg godt kunne tænke mig et par råd lidt
mere specifikke efter det jeg søger.


Der hvor min interesse er for tiden er ved Pinot Noir druen. I ovenstående tråd kommer der
mange gode anbefalinger på netop denne drue, men de er specielt henvendt til
Bourgogne området, hvor de som beskrevet er godt oppe i pris. Jeg leder efter
et par specifikke anbefalinger på flasker af denne druesort, som kan købes i
prislejet 100 – 300 kr., som folk har gode oplevelser med og hvor man får mest
værdi for sine penge. Skulle der være nogen med en anbefaling af en
Bourgogne vin der er god og falder inden for ovenstående prisleje er jeg også
meget lydhør.

24-10-2016 22:24 #2| 0

Pinot Noir er som bekendt en "let" vin til lette retter - er der en menu, eller kan vi skyde fra hoften?



24-10-2016 22:46 #3| 0

2012 Santenay 1. Cru Maladieres Domaine Prieur Brunet Bourgogne


Jeg har drukket ovenstående med stor fornøjelse ved flere lejligheder, og hvis ikke mit kendskab til restaurantprissætning fejler helt står den vel i 130-150 ex moms flasken engros. Har dog ikke erfaring med indkøb.


Min egen smag indenfor vin er ikke særligt veludviklet, så jeg går mere efter hvad jeg selv bryder mig om at drikke, end hvad der lige skulle passe meget specifikt til dette eller hint. Min erfaring er, at de eneste pinot noir'er der kan konkurrere med bourgognerne, selv i den lave ende af prisskalaen, er østrigske spätburgundere og californiske (og de californiske er som regel et nøk dyrere for tilsvarende kvalitet). Jeg har ikke haft held til at finde hverken chilenske, australske eller new zealandske hvor jeg synes kvalitet og pris hang sammen, men det er muligvis også fordi jeg er konservativ.

24-10-2016 23:06 #4| 0
henrikthing skrev:2012 Santenay 1. Cru Maladieres Domaine Prieur Brunet Bourgogne

Jeg har drukket ovenstående med stor fornøjelse ved flere lejligheder, og hvis ikke mit kendskab til restaurantprissætning fejler helt står den vel i 130-150 ex moms flasken engros. Har dog ikke erfaring med indkøb.

Min egen smag indenfor vin er ikke særligt veludviklet, så jeg går mere efter hvad jeg selv bryder mig om at drikke, end hvad der lige skulle passe meget specifikt til dette eller hint. Min erfaring er, at de eneste pinot noir'er der kan konkurrere med bourgognerne, selv i den lave ende af prisskalaen, er østrigske spätburgundere og californiske (og de californiske er som regel et nøk dyrere for tilsvarende kvalitet). Jeg har ikke haft held til at finde hverken chilenske, australske eller new zealandske hvor jeg synes kvalitet og pris hang sammen, men det er muligvis også fordi jeg er konservativ.

Den står til 200 ex moms her http://www.theis-vine.dk/produkt/domaine-prieur-brunet-santenay-1-cru-maladiere-2012/

25-10-2016 00:34 #5| 1

Lækker tråd.

Har selv været på Pinot Noir bølgen de sidste mange år. Og har også ledt uden for Bourgogne for at finde lidt ekstra værdi for pengene.

Jeg nok været igennem samtlige Pinot noir i supermarkederne, og er har endnu ikke fundet noget interessant, så du skal til en vinhandler for at købe noget godt.

Sagen med Pinot Noir er at skallen, på druen, en meget tynd/fin. Derfor er den meget følsom over for specielt varme, da skallen flækker og druen går i råd. Derfor skal der specielle klimatiske forhold til for at du kan have et koldt klima til druen, samt masser af sol til at give den noget fylde.

En af de bedste områder uden for Bourgogne må være Russian River valley i Sonoma County, Californien. Her står der en konstant kølig brise fra stillehavet samtidig med at druerne er badet i Californiens sol. Et bud kunne være Rodney Strong, fra Skjold Burne til ca. 230 kr.



I sydamerika kunstvander de mange steder. De formår at skabe ret store partier til relativt få penge. Her fra får du ofte meget billige vine, i en ikke dårlig kvalitet. Dog er det ofte til den tynde side. En i mellem er der nogle perler, men har ikke styr på områderne til at sige hvor.

Har været meget vild med Schuberts Block B fra Wairarapa, New Zealand. Den er købt i Holte Vinlager. Første gang jeg drak den, var det den bedste vin jeg ti dato havde drukket. Vildt elegant med den længste eftersmag. En kraftig og meget krydret eftersmag. Jeg delte et par flasker en aften med en bekendt, som var lige så vild som mig. Har købt flasken mange gange siden, men har endnu ikke fundet glæden igen.... Senere hen snakkede vi sammen om at det nok skyldes de chilinøder, vi spiste som snacks der gav den lange krydrede eftersmag :-)

I Tyskland og Østrig kalder de Pinot Noir for Spätburgunder. En ret lækker flaske kunne være Laufer Gut Alsenhof fra Theisvine er er et ret godt køb til 150 kr.



25-10-2016 09:22 #6| 5

Tænker umiddelbart at en kølig pilsner passer bedre til en skål chilli-nuts end en flaske pinot noir... 😁

25-10-2016 12:00 #7| 0

Her er et godt tilbud på en fantastisk pinot noir. Har selv smagt den og den var super lækker 👍


https://dk.shops.vivino.com/domaine-de-la-metairie-d-alon-pinot-noir-2014/?access_token=ByrKf85rXiOTn8jcCo16GGpJG23XNwn5ksQj6NjN&update_token=QKAr461INx1XrmEtYBAIqFEBZEd4HHyeXLKxIVy5&utm_source=offer&...

25-10-2016 12:33 #8| 0

http://www.epvin.dk/64463027 - Denne lille vinimportør ligger i det mørke jylland, men de har uden sammenligning de bedste priser på village bourgogne man kommer i nærheden af i Danmark. Jeg kan se,at de er kommet til at sætte 2 0'er for meget på deres priser (ikke en joke). De har et ret stort udvalg i din price-range. De sender vin til København når de har samlet bestillinger nok til at prisen for levering ikke bliver for voldsom.


Ellers kan jeg varmt anbefale denne, som lige sniger sig ind i din range: http://shop.kogs.dk/groupproduct/15259/1004874/r%C3%B8dvin-frankrig-bourgogne/ch-de-meursault-beaune-greves-1-cru-2008.aspx

25-10-2016 15:00 #9| 0

Jeg er ikke den store vinkender, men denne her er jeg ret glad for (fik den anbefalet af en kollega):

http://www.decanter.com/reviews/marlborough/cloudy-bay-pinot-noir-marlborough/


Kan købes her:

http://www.supervin.dk/pinot-noir-2013-cloudy-bay

25-10-2016 16:28 #10| 0

Finewines i Kokkedal har en helt lade fyldt med fremragende oversøisk Pinot i alle prisklasser (og en god webshop). Min personlige favoritdrikkevin er lige nu den laveste fra Calera til 229 på tilbud fra 289 - Caleras enkeltmarksvine er noget dyrere og noget bedre. Et andet hus, der måske lige ligger i toppen af din range, er Walther Hansel - ser dog, at deres South Slope lige nu er på bud til 309...

26-10-2016 18:33 #11| 1

Har sendt dig en pm, som du ved.

Helt generelt finder jeg, i din pris-range, at jeg får mest pinot noir for mine penge i Tyskland. Den hedder spätburgunder på tysk, som en nævner ovenfor. De kan tilmed have en stilmæssig snert af Bourgogne, som den nye verden sjældnere rammer imho.

25-08-2017 12:55 #12| 0

OT (og et lille bump til en super tråd) - jeg tænker, at vin-cheferne alligevel er samlet i denne tråd.

Jeg skal købe et par flasker vin til en person, som har boet de seneste 15 år i Italien. Jeg tænker derfor at give vedkommende et par italienske flasker - men jeg er vitterligt på bar bund omkring hvilke. Budgettet hedder 500 kr. maks. Hvad er at foretrække til prisen?

25-08-2017 13:11 #13| 0

Synes rigtig godt om Sangiovese når det kommer til Italien. Det er hoveddruen i Toscana og hvis det skal være dyrt kan det være Brunello - der burde man dog sagtens kunne få 2 fine flasker for 500 kr. - sikkert også for 400,-

Ellers laves der også billigere Sangiovese vine.


Har tidligere drukket denne: Sangiovese, Brunello Clone, Rabbit Ridge.

Den var glimrende og kunne måske være sjovt for din ven at drikke en italiensk drue dyrket i USA.

25-08-2017 15:12 #14| 0

Den absolut bedste Pinot Noir jeg har fået var fra den italienske producent Maculan. Fik den i sin tid på Svineriet i Århus og købte den efterfølgende hjem.

25-08-2017 16:33 #15| 0

Hamilton russels top er virkelig godt, man får rigtig meget pinot for 3-400kr

26-08-2017 09:00 #16| 0
Borge skrev:Har sendt dig en pm, som du ved.

Helt generelt finder jeg, i din pris-range, at jeg får mest pinot noir for mine penge i Tyskland. Den hedder spätburgunder på tysk, som en nævner ovenfor. De kan tilmed have en stilmæssig snert af Bourgogne, som den nye verden sjældnere rammer imho.

er det noget vi andre kan blive indviet i? Jeg ville sætte stor pris på dine anbefalinger

26-08-2017 10:05 #17| 0
wzup skrev:

er det noget vi andre kan blive indviet i? Jeg ville sætte stor pris på dine anbefalinger




Ehm, jeg har bevidst unladt specifikke anbefalinger, da jeg arbejder for et vinfirma, så det kommer hurtigt til at lugte af reklame, hvis jeg anbefaler 'mine egne' vine. Samtidig vil jeg helst undgå at reklamere for konkurrenterne af hensyn til min arbejdsgiver. Så for nu må du selv på opdagelse:-)
26-08-2017 10:15 #18| 0

Har nævnt den før, men Maibachs Spätburgunder var helt formidabel, den Pinot der har gjort størst indtryk på mig. Desværre indså huset det også selv, så prisen gik fra omkring 280 til 400 kr på de nye årgange. Jeg skal dog helt klart snart prøve igen og også gerne den lidt billigere som jeg har tilgode. http://juuls.dk/produkter?q=maibach


Drak en anden spätburgunder fra Juuls til omkring 120 som både jeg og mit selskab også elskede.


Spiste forleden på Spaghetteria og fik en italiensk Pinot som også var så lækker at jeg gik hjem og ledte efter den. Den var lidt sværere at finde, men kunne nok godt lade sig gøre. Min medspiser synes dog bare den smagte fint, men fik ikke de samme nuancer som jeg havde optur over.




Generelt har jeg kun få gode Bourgogne oplevelser og sjældent de flasker som de bourgogne kyndige vil mene er nuts. Min nytårsvin, som er blevet rost af flere, smagte ikke som 1K for mig. Så mit mål for tiden er at smage en masse pinot som ikke er Bourgogne, hvor donket det end lyder :-)


27-08-2017 12:13 #19| 0
Borge skrev:

Ehm, jeg har bevidst unladt specifikke anbefalinger, da jeg arbejder for et vinfirma, så det kommer hurtigt til at lugte af reklame, hvis jeg anbefaler 'mine egne' vine. Samtidig vil jeg helst undgå at reklamere for konkurrenterne af hensyn til min arbejdsgiver. Så for nu må du selv på opdagelse:-)

du må meget gerne reklamere til mig i en pm :) Jeg var ikke klar over at du arbejdede i et vinfirma, jeg troede faktisk du var sommelier :)

27-08-2017 22:06 #20| 0

Jeg er lige vendt hjem efter en vinrejse til Alsace, jeg har tidligere opgivet at finde god pinot noir i det område, men mange producenter er faktisk blevet gode til at lave en vin med dybere smag bl.a. fordi de i højere grad bruger fad. Desværre kan jeg ikke finde butikker i dk, som importerer god Alsace pinot noir, men hvis man besøger området, kan jeg klart anbefale producenten Albert Mann.
Hvis jeg skal købe god pinot noir i dk i ovennævnte prisleje, vil jeg nok kigge i hjhansen/vinspecialisten. Drouhins (fra bourgogne) datter står for produktionen i Oregon og dem jeg har smagt er virkelig gode - de har langt mere struktur end de frugtbomber man finder de fleste andre oversøiske steder:
www.hjhansen-vin.dk/2014-roserock-pinot-noir-3/4-ltr-domaine-drouhin.aspx


27-08-2017 22:31 #21| 0

Jeg kan anbefale Fess Parker hos vinspecialisten de laver flere gode vine på Pinot Noir

28-08-2017 08:14 #22| 0

prøv Julia Bertram, fra Ahr, i Tyskland... Spætburgunder (=Pinot Noir) hun laver super vinde... !

der allrede er kult... ofte udsolgt... men hold øje, skriv dig på mail.listen og køb dem til forslagspris


http://extrabrut.dk/79--julia-bertram


cheers,

T

28-08-2017 12:52 #23| 0

Jeg kan se at der er rigtig mange gode anbefalinger og jeg vil bestemt kaste mig ud i at prøve nogen af dem.


Helt generelt, så kan jeg mærke, at det der fanger mig mest lige pt, er Pinot Noir vine fra Californien. Jeg syntes at man kan være heldig og finde nogle flasker med rigtig god value i. En jeg finder rigtig god til prisen er denne:

https://ottosuenson.dk/produkt/pinot-noir-directors-cut-9698 .


Af andre anbefalinger jeg har prøvet har bla. været denne spätburgunder, som helt sikkert også er et rigtig fint glas

http://viniversa.dk/shop/dr-heger-spaetburgunder-mimus-2012-297p.html - Jeg har dog bestilt ved en tysk vinleverandør hvor den fås til omkring 170 kr. flasken.



28-08-2017 15:58 #24| 0

når du nævner "directors cut" og PN fra Californien, skal du vide at den har en mere "varm" stil som ofte tiltaler "nybegyndere", (no offense)

mens f.eks Julia Bertrams vine har en "kølig" stil som nørderne er vilde med, hendes vine har dog stadig den milde sødme som findes i vellavet PN og hun holder sine terroirvine, Ahrweiler og Dernauer på 12%-12,5% alkohol mod Coppela´s fadbamser 14,5%


En dag vil du sande at Julias moderne vine er de andre langt overlegen og Extrabrut sælger med mega lave avancer modsat ottosuenson m.fl hvor den får max gas...


Julia´s vine er øko/bio, ingen kemi kun glade dejlige ærlige vine,

hendes mand Benedikt Baltes laver også vin, bare i Franken

http://extrabrut.dk/68--weingut-stadt-klingenberg-benedikt-baltes

og de er klasse i en mere old-school PN stil


og PS... jeg har ingen økonomiske interesser i extrabrut/ julia bertram


:-)


enjoy,

T


28-08-2017 17:46 #25| 0

@Thass - har du prøvet andre vine fra Ahr? Evt. andre du kan anbefale i så fald? Er selv begyndt at udforske producenterne derfra en del og har fundet meget godt, men også en del mindre godt. Har dog ikke prøvet Julia Bertram, da den ikke forhandles derfra jeg køber.

28-08-2017 19:21 #26| 0

Jeg er rimelig frankofil og kan godt lide Bourgogne vinene.
Som alternativ synes jeg selv godt om Dopler's Pinot Noir fra Østrig.

28-08-2017 22:12 #27| 0

@SoerenT ... nej, kender kun J.B. fra Ahr


29-08-2017 08:25 #28| 0

@thass
Jeg kan kun tilslutte mig begejstringen for Ahr og også Julia Bertram, der er mange eksempler herfra på, hvorfor jeg synes jeg får mest for mine Bourgogne-penge i Tyskland pt. -ikke kun i Ahr. Faktisk er turbofluens anbefaling af Maibach også en Ahr-vin. Jeg kender distriktet og en god del af producenterne herfra. Der er flere anerkendte 'stjerner' i distriktet, i hvert fald for følgere af tysk vin. Udfordringen i et så nordligt distrikt er stor årgangsvariation og selektion af druerne gør, at jeg netop i Ahr helst betaler prisen for topvinene, da de billigere ofte er lidt vel 'tynde/sure'. Det betyder, at Ahr ligesom Bourgogne, skal navigeres med omhu, da der er en del dårlige køb at gøre. De bedste fra Ahr nærmer sig imidlertid Bourgogne Grand Cru niveau, i hvert fald seriøs 1. Cru kvalitet efter min mening, så virkelig et top-distrikt for Pinot Noir! Desværre er disse ikke billige, da de dyrkes under ret ekstreme forhold og de har et kæmpe hjemmemarked (=stor efterspørgsel) da Ahr er indenfor en times kørsel fra Ruhr-distriktet. -Men kvaliteten er der til at berettige priserne imho.

Jeg synes måske ikke det er at gøre den gennemsnitlige pn'er den store tjeneste, at anbefale et mikro hus hos en garageimportør (? Kender ikke extrabrut), der oftest har udsolgt. Jeg tror måske at flere har glæde af anbefalingerne af netop Coppola eller Hj.Hansens amerikanske vine, da disse har en bredere distribution og stilmæssigt, som du selv er inde på, faktisk appelerer bredere end en Ahr-vin. De er heller ikke min kop te (længere), men kan være et godt skridt på vejen mod at værdsætte køligere Pinot Noir - som Bourgogne eller Ahr.

Tillægsspørgsmål: der er, mig bekendt, kun en øko-producent i Ahr. Hvor ser du at JB er økologisk?

29-08-2017 14:15 #29| 0

@thass


No offense taken :-). Jeg er nemlig en nybegynder inden for området. Dit indlæg er super interessant men leder mig til et par spørgsmål jeg håber du vil besvare:


1. Kan du forklare mig forskellen smagsmæssigt / udtryksmæssigt på en PN i en klassisk "Varm" stil og klassisk "Kold" stil. Samt forlklare hvad det er specialisterne værdsætter så højt ved den "kolde" stil?


2. Ang. Øko/ bio - vine. Har det nogen smagsmæssigt positiv effekt på vinene, at de er lavet på denne måde, eller er det blot tanken bag den naturlige fremstilling der er tiltalende for dig.


3. Kan du give mig et par eksempler ( med konkrete links) På vine fra Julia Bertram, som der illustrere denne "kolde" stil ? Og også / eller fortælle hvilke årgange jeg skal kigge efter, da jeg ud fra Borges indlæg kan se at det kan have stor betydning?.

29-08-2017 17:20 #30| 0

@Borge

Hun er ikke certificeret, men ifølge importøren, dyrker hun som øko (det tager en årerække at få certificeringen.


Beklager at have semi-misinformeret (og biodynamisk er hun ikke)


Du har en ok point, på at jeg ikke nødvendigvis gavner PN vine ved at henvise til lille garage importør, som ofte har udsolgt.

Mit hjerte banker for god, ærlig vin uden (for meget) kemi og anden tilsætning (animalsk gelantine m.v.)

Derfor ville jeg lige nævne J.B. uden kendskab til OP´s reference rammer indenfor PN.






29-08-2017 18:06 #31| 1

@Fairyhair


ad1) Den oversøiske varme stil giver vinen et "jammy" udtryk, og når du drikker rigeligt føles det lidt som at spise flødebolle #4.... det bliver næsten for meget.

Som at drikke marmelade, deraf "jammy" udtrykket.

Det oprindelige med vindyrkning var at servere vinen til mad. Den kølige stil passer her perfekt fordi vinen under måltidet "renser" din mund.

Vine med køligt udtryk er mere syre drevet (ikke at sammenligne med "sur", mens varme vine fra et varmt klima har en mere "tung" stil, og syren mindre.

En varm vin vil derfor ofte performe bedre i en blindsmagning (uden mad) (med mindre du er erfaren) og den kølige vin vinder når du sidder ved bordet og maden er med.

En "kølig" vin vil ofte være mere frisk og frugtdreven, saftdryppende i munden, mens den varme vil være tung, fyldig, sød....


PS: Iøvrigt vigtigt at servere dine (røde) vine en smule køligt, 35min i køleskab, eller alt efter smag, gavner både den "varme" stil og den "kølige" stil.

Rødvin serveret over 22-23grader udvikler bitterstoffer.


ad2) På alle måder føles der en større "lethed" i økologiske/biodynamiske vine, fordi der ingen kemi er anvendt. Det har taget mig nogle år at forstå det.

En vin med for meget kemi kommer til at virke træt, og omvendt de andre virker "i live", det kræver nogle års erfaring at fange det, men derefter er der no-way-back :-)

Så følg gerne @Borge og spring ud i PN vine der hvor du synes de skal komme fra og så nyd rejsen mod det der rammer dig bedst på den lange bane.

I Champagne, som er et af de mest overpesticid, kemi ramte vinområder i verden, er det en fantastisk fornøjelse at drikke de biodynamiske fordi de bare har en større "renhed" og lavere dosage.


ad3) J.B er ret ny, og hendes første årgang var 2014. Jeg ville uden tøven købe alle de vine hun laver. Start gerne med hendes kommune vine "Ahrweiler" og "Dernauer" ca 170,- v Extrabrut og nok 10-15,- billigere hvis du er på medimport via email-listen.

I årgang 2014 var Ahrweiller den feminine vin (dvs lettere i stilen) og Dernauer mere maskulin, bulderbasse (begge vine i den kølige stil, men alligevel klar forskel)

I årgang 2015 er det omvendt. Ved ikke hvorfor.

Hendes vine har et meget "mineralsk" udtryk, med et fast, stramt "skelet"... helt modsat de varme oversøiske alkolhol bomber.

Det er vigtigt at vide at de nævnte vine herover på ingen måde er "sure".

De er meget frugtdrevne og saftige vine, og moderne i stilen (modsat old-school, der har mindre frugt, mere "tør" stil, mere "skovbund", "træ" og mindre mineralitet.)

Du vil erfare dette, hvis du holder ved og kommer igennem de forskellige typer ad åre. :-)

http://www.juliabertram.de/


http://extrabrut.dk/home/468-julia-bertram-dernauer-spatburgunder-2015.html

http://extrabrut.dk/home/470-julia-bertram-ahrweiler-spatburgunder-2015.html




skål...


:-)


hvis jeg missede noget... eller det blev for rodet eller indspist, må du bare skyde løst igen









30-08-2017 09:06 #32| 0

@thass


Mange tak for et meget fyldestgørende svar.


de vine J.B. har fremstillet i 2014 og 2015 - vil de blive bedre hvis de fik et par år på bagen og hvis dette er tilfældet, hvor mange år vil så være optimalt ?

30-08-2017 10:41 #33| 2

+1 til thass for beskrivelsen af forskellen på kold- og varmklima Pinot. Det 'specialisterne' værdsætter er mere en udvikling end noget andet, man bliver i længden simpelthen træt af de tungere, mindre friske vine og søger lethed, luftighed, nerve, liv, energi, spræl og friskhed i sine vine. Lysten til næste mundfuld - næste glas - er for mig meget højere i koldklima Pinot end i de tungere, mere syrefattige vine.

30-08-2017 11:00 #34| 0

Lige et newbie spørgsmål til eksperterne.


Er måske lidt svært at svare på, da alle vine jo er forskellige, men sådan generelt ?


Hvis det anbefales at stille rødvin i køleskab ca 30 minutter inden servering. Hvordan er det så med det gamle trick at åbne og nogen gange omhælde vinen inden servering.


Er det bare ca 30 minutter køleskab også dekantering lige inden den drikkes ?

30-08-2017 13:46 #35| 1

@Borge +1


@ Fairyhair , J.B. laver helt klart vine til den lange bane... dvs de kan tåle noget alder, hvis det er det du er til (5-15 år tænker jeg) og det er meget individuelt, det er din smag der afgør.

Alderen giver et tab af "frugt" i vinen, som er den primære smags/duft oplevelse, som f.eks brombær, jordbær, hindbær, og sender vinen mod tertiære duft aromaer, så som rosen blade, tørret frugt, nødder, m.v

De smager dog himmelsk nu :-)

Hvis du har livet foran dig, så er det bare med at eksperimentere, drik noget nu og gem noget 3-5 år og se om du synes det er den vej din smag går


@klondike

Dekantering er et helt emne for sig selv.

Ultrakort vil jeg sige at du med dekantering giver vinen noget alder, luften ilter vinen og den ældes...

det gamle råd om proppen af flasken 2 timer før, er stort set værdiløst, fordi der ingen ilt kommer i vinen på de 2 timer... (hvis vinen forbliver i flasken)

men i en karaffel og 2-6 timer...

Hvis DU synes vinen virker lidt ung (skarp/kantet) og du måske ved en tilfældighed har drukket det halve i dag og resten i morgen... og faktisk syntes vinen var bedre på Dag2,... så kan du med fordel med samme vin på Dag1 dekantere den.

Som PS vil jeg sige at vin på supermarkedshylden som gennerelt er 45-80 kr, stort set ikke har nogen effekt at dekantering, det er vin der er lavet til at blive drukket nu, og bliver kun dårligere med tiden... (der kan være undtagelser)


mvh,





31-08-2017 09:41 #36| 0

@thass


Tak for svaret :)


Men hvordan med temperaturen inden servering. Skal man så først dekantere og derefter sætte den dekanterede vin i køleskabet 30 minutter inden servering ?

31-08-2017 09:48 #37| 0

I øvrigt også et andet spørgsmål.


Hvad kan anbefales hvis man er ret ny angående rødvin og gerne vil lære mere om de forskellige druer, lande og distrikter osv.

Jeg elsker især rødvin. Men har ikke den store forstand på det.


Er der nogen gode begynder bøger om emnet.


Hvad med at tage til smagningerne, eller er der andre arrangementer der kan anbefales ?

31-08-2017 10:02 #38| 0

Jeg har læst en del bøger netop for at blive klogere på druer, diversiteten af druer, lande mv.


Nana Wad har lavet en meget letlæselig bog, som giver en god overordnet, omend noget loose, forklaring på noget omkring vin.. Den hedder Værd at vide om VIN.


Men ellers vil jeg klart anbefale Smag på vin af Gunnar Steen Jakobsen. Den synes jeg går fint i dybden på en god forståelig måde.


Smagninger kan bestemt anbefales. Der findes mange af dem ligesom du kan lave dem privat ved nok deltagere. Men det er en super måde at smage og få forklaret smagene, duftene mv.

31-08-2017 10:25 #39| 0

@klondike det er mest som du synes det skal være, hvis du vil have din vin ved ca 18grader, så kunne du sætte den på køl i 1½time og så lade den stå nogle timer i dekanter et køligt (på gulv i soveværelse) sted, så den så er 18g ved servering... jeg bruger fanstasien fra gang til gang.... er der f.eks 18g udenfor på terassen/garagen... så sæt dekanteren der i 2-6 timer... jeg går ikke længere op i om det lige er 16-17-18 grader min rødvin er, bare det IKKE er 21-24g... med tiden vil du forstå at en varm vin virker mindre frisk og kommer til at virke doven/tung/kedelig.

Prøv også bare at starte op uden dekanter, og forsøg dig med flasken direkte fra køleskab, så du får en fornemmelse af hvad 18g vs 22g gør ved din mund...

@SoerenT +1

klondike kan sikkert få meget ud af Gunnar Steen (har ikke selv læst, men er sikker på den er god) Jeg startede selv med Politikens bøger om vin. Der er ultra meget litteratur om vin, google søg, smagninger og du er igang :-)

Smagninger er meget vigtige, og især at lære at spytte ud er vigtig. Er du til en smagning med 10 vine, vil du efter de 5, når alkoholen sætter ind, ikke dufte/smage glas 6 på samme niveau som de første glas du drak... derfor spyt ud... og når du har en ide om stilen i de 10 vine kan du starte med at drikke dem du synes bedst om :-)

Start måske derhjemme med 2-3-4 vine.



05-09-2017 18:48 #40| 0

@Fairyhair

Se Facebook Extra Brut vinimport

Der ligger et foto af Gastros anmeldelse af Julia Bertrams entry.level vin

/T

05-09-2017 18:56 #41| 1

Julia Bertram er tysk spätburgunder, når det er bedst. Martin, som har Extrabrut, er en super fin fyr, og han har masser af spændende vin. Man skal dog være interesseret i det lidt mere funky med mange af hans vine, da der er en hel del naturvin iblandt.

Lige netop Julia Bertram er funk-fri, og yderst tilgængeligt.

06-09-2017 14:11 #42| 1

Fedt tak for tippet :-)

07-09-2017 18:12 #43| 0

@Fairyhair


lige et kort PS... såfremt din stil er oversøisk, med et mere stringent aftryk, og så kølig som muligt.

.. vil jeg anbefale dig at kigge her, og læse nyligt omslag om

ORIGIN Pinot Noir 2014 Meredith Mitchell Vineyard


https://www.facebook.com/catchingwines.dk/?fref=ts


Catching Wines, har ORIGIN, lavet af Chad Stock (Jeg kender Jens Ferdinand i Catching Wines og er blevet kraftig anbefalet, jeg har ikke smagt den endnu... )


08-09-2017 10:30 #44| 0
thass skrev:@Fairyhair

lige et kort PS... såfremt din stil er oversøisk, med et mere stringent aftryk, og så kølig som muligt.
.. vil jeg anbefale dig at kigge her, og læse nyligt omslag om
ORIGIN Pinot Noir 2014 Meredith Mitchell Vineyard

https://www.facebook.com/catchingwines.dk/?fref=ts

Catching Wines, har ORIGIN, lavet af Chad Stock (Jeg kender Jens Ferdinand i Catching Wines og er blevet kraftig anbefalet, jeg har ikke smagt den endnu... )

Jens er tilfældigvis også en god ven af mine. Alt hvad Chad Stock rører, er værd at drikke.

08-09-2017 13:56 #45| 1
thass skrev:@Fairyhair

lige et kort PS... såfremt din stil er oversøisk, med et mere stringent aftryk, og så kølig som muligt.
.. vil jeg anbefale dig at kigge her, og læse nyligt omslag om
ORIGIN Pinot Noir 2014 Meredith Mitchell Vineyard

https://www.facebook.com/catchingwines.dk/?fref=ts

Catching Wines, har ORIGIN, lavet af Chad Stock (Jeg kender Jens Ferdinand i Catching Wines og er blevet kraftig anbefalet, jeg har ikke smagt den endnu... )

xitaah skrev:
Jens er tilfældigvis også en god ven af mine. Alt hvad Chad Stock rører, er værd at drikke.

Er i søde at stoppe med at anbefale noget fra Jens?
Der bliver bare udsolgt af de vine jeg gerne vil bestille :)

Jeg har heller ikke smagt lige den der- men den er del af min næste bestilling hos ham.

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar