@Fairyhair
ad1) Den oversøiske varme stil giver vinen et "jammy" udtryk, og når du drikker rigeligt føles det lidt som at spise flødebolle #4.... det bliver næsten for meget.
Som at drikke marmelade, deraf "jammy" udtrykket.
Det oprindelige med vindyrkning var at servere vinen til mad. Den kølige stil passer her perfekt fordi vinen under måltidet "renser" din mund.
Vine med køligt udtryk er mere syre drevet (ikke at sammenligne med "sur", mens varme vine fra et varmt klima har en mere "tung" stil, og syren mindre.
En varm vin vil derfor ofte performe bedre i en blindsmagning (uden mad) (med mindre du er erfaren) og den kølige vin vinder når du sidder ved bordet og maden er med.
En "kølig" vin vil ofte være mere frisk og frugtdreven, saftdryppende i munden, mens den varme vil være tung, fyldig, sød....
PS: Iøvrigt vigtigt at servere dine (røde) vine en smule køligt, 35min i køleskab, eller alt efter smag, gavner både den "varme" stil og den "kølige" stil.
Rødvin serveret over 22-23grader udvikler bitterstoffer.
ad2) På alle måder føles der en større "lethed" i økologiske/biodynamiske vine, fordi der ingen kemi er anvendt. Det har taget mig nogle år at forstå det.
En vin med for meget kemi kommer til at virke træt, og omvendt de andre virker "i live", det kræver nogle års erfaring at fange det, men derefter er der no-way-back :-)
Så følg gerne @Borge og spring ud i PN vine der hvor du synes de skal komme fra og så nyd rejsen mod det der rammer dig bedst på den lange bane.
I Champagne, som er et af de mest overpesticid, kemi ramte vinområder i verden, er det en fantastisk fornøjelse at drikke de biodynamiske fordi de bare har en større "renhed" og lavere dosage.
ad3) J.B er ret ny, og hendes første årgang var 2014. Jeg ville uden tøven købe alle de vine hun laver. Start gerne med hendes kommune vine "Ahrweiler" og "Dernauer" ca 170,- v Extrabrut og nok 10-15,- billigere hvis du er på medimport via email-listen.
I årgang 2014 var Ahrweiller den feminine vin (dvs lettere i stilen) og Dernauer mere maskulin, bulderbasse (begge vine i den kølige stil, men alligevel klar forskel)
I årgang 2015 er det omvendt. Ved ikke hvorfor.
Hendes vine har et meget "mineralsk" udtryk, med et fast, stramt "skelet"... helt modsat de varme oversøiske alkolhol bomber.
Det er vigtigt at vide at de nævnte vine herover på ingen måde er "sure".
De er meget frugtdrevne og saftige vine, og moderne i stilen (modsat old-school, der har mindre frugt, mere "tør" stil, mere "skovbund", "træ" og mindre mineralitet.)
Du vil erfare dette, hvis du holder ved og kommer igennem de forskellige typer ad åre. :-)
http://www.juliabertram.de/
http://extrabrut.dk/home/468-julia-bertram-dernauer-spatburgunder-2015.html
http://extrabrut.dk/home/470-julia-bertram-ahrweiler-spatburgunder-2015.html
skål...
:-)
hvis jeg missede noget... eller det blev for rodet eller indspist, må du bare skyde løst igen