Att. madfolket: Opskrift på chili con carne uden tomat

#1| 0

Der er jo en del gode madfolk på PN så håber i kan hjælpe.


Min datters livret (knap to år) er chili con carne, men hun må ikke få tomat og rød peber de næste par måneder, hvilket er hendes favoritgrøntsager og indgår i livretterne.


Er der nogen der har gode ideer til hvad der kan erstatte tomat som ikke er en rød grøntsag (gælder kun dem som er modnet af solen).


Jeg har googlet mig noget frem uden at finde noget jeg har lyst til at kaste mig over. Normalt er min chili en variant over Gastromands.


mvh

Prangstar



16-04-2018 22:12 #2| 0

https://blog.bulletproof.com/a-simple-bulletproof-meal-plan-with-recipes/'

lamb chili holder, kan godt være resten er lidt hokus pokus, men det virker også for mig...


17-04-2018 09:24 #3| 0

Jeg kan ikke bidrage med noget, men bliver ret nysgerrig: Hvorfor kan hun ikke spise noget, som er solmodnet?

17-04-2018 10:23 #4| 0
moktar skrev:Jeg kan ikke bidrage med noget, men bliver ret nysgerrig: Hvorfor kan hun ikke spise noget, som er solmodnet?

Det er histamin-librerende (lægens ord og har svært ved at google mere info frem) hvilket også betyder at citrus og en række andre fødevarer er forbudt for en periode.

17-04-2018 10:49 #5| 0
wzup skrev:https://blog.bulletproof.com/a-simple-bulletproof-meal-plan-with-recipes/'
lamb chili holder, kan godt være resten er lidt hokus pokus, men det virker også for mig...

Den er uden bønner såvidt jeg kan se - har du prøvet den med bønner?

17-04-2018 10:56 #6| 0
prangstar skrev: Den er uden bønner såvidt jeg kan se - har du prøvet den med bønner?

der er ikke meget mad, jeg hader, men jeg hader bønner, så nej. Jeg spiser derudover LCHF, så kan slet ikke se pointen i dem :D

17-04-2018 11:40 #7| 0

Har ikke en opskrift, men bruger sjældent tomat i min 'chili con carne', som dog mere dækker over lidt mexikansk inspireret simreret, end en egentlig chili.


Jeg bruger typisk følgende, lidt afhængigt hvad jeg har i køleren, og med diverse substitutter. Så kan du tage lidt til og fra afhængigt af hvad din datter ikke må få. Har indsat en ca rækkefølge og så smider jeg det typisk i ovnen et par timer ved 150 grader ish. Men altså, du kan sikkert også lave det med hakkekød og så bare lade det simre en times tid. Velbekomme :-)


Korianderfrø
Spidskommen

Stjerneanis eller fennikelfrø

Allehånde, nelliker og kanel i små mængder engang imellem

Chipotlepulver eller røget paprika (mine piger kan ikke hvis det er stærkt, derfor en anden slags røg end chipotle)

Kød (oftest svinenakke, men kan fint være oksekød eller lam af en art)

Løg

Hvidløg

Peberfrugt

Gulerod

Bladselleri


Øl


Bønner, typisk kidney

Brun farin

Presset appelsin

Lime

Eddike

Oregano

Kop kaffe

Laurbærblade

Peber

Vand


Chokolade

Salt


Frisk koriander







17-04-2018 11:53 #8| 0
Turbofluen skrev:Har ikke en opskrift, men bruger sjældent tomat i min 'chili con carne', som dog mere dækker over lidt mexikansk inspireret simreret, end en egentlig chili.

Jeg bruger typisk følgende, lidt afhængigt hvad jeg har i køleren, og med diverse substitutter. Så kan du tage lidt til og fra afhængigt af hvad din datter ikke må få. Har indsat en ca rækkefølge og så smider jeg det typisk i ovnen et par timer ved 150 grader ish. Men altså, du kan sikkert også lave det med hakkekød og så bare lade det simre en times tid. Velbekomme :-)

Korianderfrø
Spidskommen
Stjerneanis eller fennikelfrø
Allehånde, nelliker og kanel i små mængder engang imellem
Chipotlepulver eller røget paprika (mine piger kan ikke hvis det er stærkt, derfor en anden slags røg end chipotle)

Kød (oftest svinenakke, men kan fint være oksekød eller lam af en art)
Løg
Hvidløg
Peberfrugt
Gulerod
Bladselleri

Øl

Bønner, typisk kidney
Brun farin
Presset appelsin
Lime
Eddike

Oregano
Kop kaffe
Laurbærblade
Peber

Vand


Chokolade
Salt

Frisk koriander







Ser godt ud - bruger selv oksebov som jeg skærer ud og så mørner i sovsen i fem timer hvorefter det kan strimles med ske. Hvor meget væde er der i din version?

17-04-2018 12:13 #9| 0
prangstar skrev:Ser godt ud - bruger selv oksebov som jeg skærer ud og så mørner i sovsen i fem timer hvorefter det kan strimles med ske. Hvor meget væde er der i din version?

Overordnet så varierer jeg den en del, både i smagsudtrykket og konsistens. Jeg topper typisk op med vand så det dækker og koger efterfølgende ind til den ønskede konsistens. Jeg koger f.eks. en del mere ind hvis jeg serverer den med fx. tortillas, guacamole og tomatsalsa end hvis det er til ris eller brød.

Og oksebov er også oplagt at bruge ja. Får du nok kødsmag ud af det? Pga fedtfattigheden ville jeg nok toppe op med lidt fond, bacon eller lign.

Redigeret af Turbofluen d. 17-04-2018 12:15
17-04-2018 12:30 #10| 0
Turbofluen skrev: Overordnet så varierer jeg den en del, både i smagsudtrykket og konsistens. Jeg topper typisk op med vand så det dækker og koger efterfølgende ind til den ønskede konsistens. Jeg koger f.eks. en del mere ind hvis jeg serverer den med fx. tortillas, guacamole og tomatsalsa end hvis det er til ris eller brød.
Og oksebov er også oplagt at bruge ja. Får du nok kødsmag ud af det? Pga fedtfattigheden ville jeg nok toppe op med lidt fond, bacon eller lign.


Tak

17-04-2018 12:40 #11| 0

Det var så lidt. Det er btw også en af min datters livretter, hun er helt vild med bønner.

17-04-2018 13:23 #12| 0
prangstar skrev:Det er histamin-librerende (lægens ord og har svært ved at google mere info frem) hvilket også betyder at citrus og en række andre fødevarer er forbudt for en periode.

ah ok, lyder ikke så sjovt, jeg håber for jer det kun er i en periode.

17-04-2018 14:04 #13| 0

Kunne man måske udkoge nogle røde linser, som man kan smide i?


Røde linser bruges jo f.eks til en god indisk dahl.

17-04-2018 14:08 #14| 0
Turbofluen skrev:Det var så lidt. Det er btw også en af min datters livretter, hun er helt vild med bønner.

Du laver også en fin omgang af det.

17-04-2018 14:13 #15| 0
moktar skrev: ah ok, lyder ikke så sjovt, jeg håber for jer det kun er i en periode.

Ja - det var en ekstrem grad børneksem som er væk nu med hjælp fra en salve. Men vi skal stadig vente med at give hende omkring 30 fødevarer.

17-04-2018 15:55 #16| 0
Jones skrev:

Du laver også en fin omgang af det.




Tak. Vi må finde en dag og nyde et par Sol til.
17-04-2018 23:21 #17| 1
prangstar skrev:Det er histamin-librerende (lægens ord og har svært ved at google mere info frem) hvilket også betyder at citrus og en række andre fødevarer er forbudt for en periode.

Hej Prangstar


Har en læge seriøst sagt "histamin-librerende" til dig?
Det betyder bare, at hun er fødevarerallergisk - altså at tomat mv. får hendes krop til at frigive histamin.
Min hustru er allergisk overfor grøntsager i natskyggefamilien - tomat, kartoffel og aubergine. Havde tidligere krydsallergi overfor citrusfrugter blandt andet.
Det er lidt noget bøvl med tomat, men en nem, sund og billig løsning er at skifte tomat ud med revet rødebede i gryderetter/lasagne mv. Det fungerer godt generelt, kræver en del ekstra salt og retterne er selvfølgelig voldsomt farvede af rødbeden. Det er uomtvisteligt ikke stor gastronomi, men smager fint i hverdagen. Bare et fif :)


Mvh
J


17-04-2018 23:30 #18| 0
Doctor2d skrev:

Hej Prangstar


Har en læge seriøst sagt "histamin-librerende" til dig?
Det betyder bare, at hun er fødevarerallergisk - altså at tomat mv. får hendes krop til at frigive histamin.
Min hustru er allergisk overfor grøntsager i natskyggefamilien - tomat, kartoffel og aubergine. Havde tidligere krydsallergi overfor citrusfrugter blandt andet.
Det er lidt noget bøvl med tomat, men en nem, sund og billig løsning er at skifte tomat ud med revet rødebede i gryderetter/lasagne mv. Det fungerer godt generelt, kræver en del ekstra salt og retterne er selvfølgelig voldsomt farvede af rødbeden. Det er uomtvisteligt ikke stor gastronomi, men smager fint i hverdagen. Bare et fif :)

Mvh
J




Tror ikke det nødvendigvis er noget jeg kommer til at praktisere men fedt tip med rødbeden. Kan godt følge tankegangen om nogen af de smagsnuancer tomat giver.
17-04-2018 23:35 #19| 0
Doctor2d skrev:

Hej Prangstar


Har en læge seriøst sagt "histamin-librerende" til dig?
Det betyder bare, at hun er fødevarerallergisk - altså at tomat mv. får hendes krop til at frigive histamin.
Min hustru er allergisk overfor grøntsager i natskyggefamilien - tomat, kartoffel og aubergine. Havde tidligere krydsallergi overfor citrusfrugter blandt andet.
Det er lidt noget bøvl med tomat, men en nem, sund og billig løsning er at skifte tomat ud med revet rødebede i gryderetter/lasagne mv. Det fungerer godt generelt, kræver en del ekstra salt og retterne er selvfølgelig voldsomt farvede af rødbeden. Det er uomtvisteligt ikke stor gastronomi, men smager fint i hverdagen. Bare et fif :)

Mvh
J




Hun sagde at visse grøntsager som tomat, rødpeber, citrus og kiwi kan få huden til at klø når hun har et udbrud børneeksem. Jeg spurgte om vi kunne få et link til hele rækken af grøntsager til os selv, vuggestuen og mormoren. Hun skrev så ovenstående ned og sluttede med at skrive og andre histamin librerende fødevarer. Så var lidt en jungle at finde en mere udførlig liste over hvad det dækker.

Vi ved dog ikke endnu hvad hun ikke kan tåle da børn under 2 år ikke bliver testet for allergi og så vidt jeg ved er madallergi - hvis hun har det - svært at finde helt ud af andet end at prøve sig frem.
18-04-2018 00:04 #20| 2
prangstar skrev:

Hun sagde at visse grøntsager som tomat, rødpeber, citrus og kiwi kan få huden til at klø når hun har et udbrud børneeksem. Jeg spurgte om vi kunne få et link til hele rækken af grøntsager til os selv, vuggestuen og mormoren. Hun skrev så ovenstående ned og sluttede med at skrive og andre histamin librerende fødevarer. Så var lidt en jungle at finde en mere udførlig liste over hvad det dækker.

Vi ved dog ikke endnu hvad hun ikke kan tåle da børn under 2 år ikke bliver testet for allergi og så vidt jeg ved er madallergi - hvis hun har det - svært at finde helt ud af andet end at prøve sig frem.

Hej Pranstar

Tak for den beskrivelse.

Jeg er ikke almen mediciner eller allergolog, men det med at starte udelukkelsesdiæter ved små børn uden verificering/udredning af allergi får hårene i min nakke til at rejse sig, da det minder meget om en bred trend i befolkningen med at udelukke alle mulige fødevarer (mælk, kornprodukter, sukker, frugt, FOODMAP mv.) uden nogen klar videnskabelig baggrund. Særligt ved børn er den trend problematisk grundet deres behov for en alsidig kost.


Følgende er fra lægehåndbogen(https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/skaellende-hudlidelser/atopisk-eksem/)

Fødemiddelallergi?
Børn med atopisk eksem, som ikke responderer på almindelig behandling, eller med symptomer fra flere organsystemer, bør udredes for underliggende fødevareallergi med RAST-test eller priktest. I tilfælde af positive test henvises til allergologisk udredning med henblik på relevans af testen
Diæt skal kun anbefales, hvis der er påvist fødemiddelallergi.


Mvh
J

18-04-2018 01:42 #21| 1
Doctor2d skrev:Hej Pranstar


Tak for den beskrivelse.
Jeg er ikke almen mediciner eller allergolog.

Du ved dog meget om lidelser og sygdomme. Var det noget, du fandt ud af, da du havde pest? :)


18-04-2018 09:52 #22| 1
Doctor2d skrev:Hej Pranstar


Tak for den beskrivelse.
Jeg er ikke almen mediciner eller allergolog, men det med at starte udelukkelsesdiæter ved små børn uden verificering/udredning af allergi får hårene i min nakke til at rejse sig, da det minder meget om en bred trend i befolkningen med at udelukke alle mulige fødevarer (mælk, kornprodukter, sukker, frugt, FOODMAP mv.) uden nogen klar videnskabelig baggrund. Særligt ved børn er den trend problematisk grundet deres behov for en alsidig kost.

Følgende er fra lægehåndbogen(https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/hud/tilstande-og-sygdomme/skaellende-hudlidelser/atopisk-eksem/)

Fødemiddelallergi?
Børn med atopisk eksem, som ikke responderer på almindelig behandling, eller med symptomer fra flere organsystemer, bør udredes for underliggende fødevareallergi med RAST-test eller priktest. I tilfælde af positive test henvises til allergologisk udredning med henblik på relevans af testen
Diæt skal kun anbefales, hvis der er påvist fødemiddelallergi.

Mvh
J

Vi kører som sådan ikke en udelukkelsesdiæt for at diagnoticere. Vi udelader de fødevarer som vi har fået at vide af hudlægen kan give kløe i huden og vi derfor skal undgå i en periode. Jeg skrev faktisk til hende i går for at få at hvornår vi så småt kan begynde at give hende fødevarerne igen i og med eksemen er væk - dog var vores oprindelige opfattelse at vi skulle fortsætte i 8 uger (7 uger mere).


Ved vores næste tid med hudlægen regner jeg med at vide hvad vi skal gøre fremadrettet og håber så hun kan blive testet efter sin 2-års fødselsdag. Vi retter os efter lægerne og kunne aldrig finde på at følge diverse trends som ikke videnskabelige funderet.

18-04-2018 12:33 #23| 0
prangstar skrev:Det er histamin-librerende (lægens ord og har svært ved at google mere info frem) hvilket også betyder at citrus og en række andre fødevarer er forbudt for en periode.

"Eczema diet" lyder som det du leder efter.


https://www.eczemalife.com/blogs/eczema-news/115987139-the-itchy-dozen-worst-foods-for-eczema


https://m.huggies.com.au/baby-care/skin-care/rashes/eczema/nutrition


Edit har skiftet et link.

Redigeret af Jigra d. 18-04-2018 12:48
18-04-2018 16:48 #24| 0
prangstar skrev:


Når I når dertil med allergologisk udredning, så kan jeg varmt anbefale Allergolog og børnelæge Morten Gervil i Slagelse.


Han er fænomenalt dygtig - både som behandler og formidler, og så er han lydhør og tager forældrenes observationer seriøst.




Derudover... Gulerødder er rimeligt "smagsneutrale" så måske kan kogte, mosede ("udkogte") gulerødder være det, der binder en tomatløs chili con carne sammen rent smags- og konsistensmæssigt.

18-04-2018 18:34 #25| 0
thedust skrev: Du ved dog meget om lidelser og sygdomme. Var det noget, du fandt ud af, da du havde pest? :)



Hej thedust,
Det var delvist "noget jeg fandt ud af" pga. min pest, men også da jeg arbejdede som anti-PEST-pilleuddelende AIDS-ramt bager.
Derudover var det også "noget jeg fandt ud af", ved at jeg læse medicin, arbejde som læge og med arbejde med national sundhedsplanlægning samt ved daglig gennemgang af evidens inden for et bredt udsnit af medicinske områder gennem mit arbejde ;-)

prangstar skrev:Vi kører som sådan ikke en udelukkelsesdiæt for at diagnoticere. Vi udelader de fødevarer som vi har fået at vide af hudlægen kan give kløe i huden og vi derfor skal undgå i en periode. Jeg skrev faktisk til hende i går for at få at hvornår vi så småt kan begynde at give hende fødevarerne igen i og med eksemen er væk - dog var vores oprindelige opfattelse at vi skulle fortsætte i 8 uger (7 uger mere).

Ved vores næste tid med hudlægen regner jeg med at vide hvad vi skal gøre fremadrettet og håber så hun kan blive testet efter sin 2-års fødselsdag. Vi retter os efter lægerne og kunne aldrig finde på at følge diverse trends som ikke videnskabelige funderet.

Hej Prangstar,

Jeg mente, at jeg undrede mig over lægens råd, da det går lidt i mod, hvad jeg har lært - det var ikke en kritik af jer :) Men hvis det er en hudlæge, der har sat det i værk, er det med stor sandsynlighed bare min viden på området, der er outdated :)

Mvh
J

18-04-2018 18:48 #26| 1

Føler vi skal have doctor2d som “pokernet ekspert” doktor.

18-04-2018 19:54 #27| 0
Doctor2d skrev:

Hej thedust,
Det var delvist "noget jeg fandt ud af" pga. min pest, men også da jeg arbejdede som anti-PEST-pilleuddelende AIDS-ramt bager.
Derudover var det også "noget jeg fandt ud af", ved at jeg læse medicin, arbejde som læge og med arbejde med national sundhedsplanlægning samt ved daglig gennemgang af evidens inden for et bredt udsnit af medicinske områder gennem mit arbejde ;-)

Hej Prangstar,

Jeg mente, at jeg undrede mig over lægens råd, da det går lidt i mod, hvad jeg har lært - det var ikke en kritik af jer :) Men hvis det er en hudlæge, der har sat det i værk, er det med stor sandsynlighed bare min viden på området, der er outdated :)

Mvh
J




Jeg har lige fået svar fra hende om at vi kun skal putte salve på hvis der kommer udsatte områder. Men vi må ikke begynde på "normal" mad før hun har været til tjek.

Hudlægen blev specifikt anbefalet af min praktiserende læge som jeg stoler på.
← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar