Jeg overvejer at få mig en mindre vinsamling, og i den forbindelse skal jeg af naturlige grunde købe et par flasker :-)
Lad os for et eksempels skyld sige at jeg vil købe 40 - 50 flasker vin, til en pris af 150-200kr. stykket.
Hvor meget skal jeg betale hos en vinhandler?
Eller rettere, hvor meget har jeg at forhandle med? Jeg aner ikke hvad avancen er på vin.
(hvis der er en vinhandler iblandt os, så send gerne et tilbud på pm)
Avance hos en vinhandel?
Hej Hermod.
Jeg vil tro du skal forvente omkring de 40-60 kroner for en flaske vin der ligger i prislejet omkring 150-200 kroner. Du burde godt kunne få en 150 kroners flaske hjem til 100 kroner hvis du køber 40-50 kroner'ish hjem.
Få en pro-version af denne, og du vil spare 30-40% på opbygningen af din kælder
www.wine-searcher.com/
Det er jo fuldstændig umuligt at svare på sådan generelt.
Der er alt for mange forskellige vine, vinhandlere, distributører og så videre.
Bedste er at spørge rundt og få nogle tilbud, hvis det er så mange flasker du skal købe.
Er det bedst at spille 1,2,4 eller flere borde?
Hvis du vælger en pris der er høj nok har du måske kun en handle på et år, men en høj avance. Hvis du vælger en lav avance har du med stor sandsynlig flere handler.
Så find selv ud af hvor mange borde du vil spille.
Kig også på Lauritz.com der nogle gange gode patier til salg . Til ganske gode priser
En perfekt måde at starte en vin samling på også men videre salg for øje :-)
Jeg forstår slet ikke det der med at opbygge en vinsamling bevidst. Vin skal drikkes - ikke ligge på en hylde og samle støv ;)
Der er selvfølgelig to undtagelser:
1. man køber mere vin, end man kan nå at drikke.
2. man køber vine, der vinder væsentligt ved lagring
Man kan givetvis spare penge ved scenarie 2. Personligt foretrækker jeg dog at købe min vin, når den er på toppen. Herved lader jeg mig ikke friste, til at åbne en vin jeg BURDE have gemt i X antal år ;)
NanoQ skrev:
Personligt foretrækker jeg dog at købe min vin, når den er på toppen. Herved lader jeg mig ikke friste, til at åbne en vin jeg BURDE have gemt i X antal år ;)
Generelt enig med dig, men ovenst. quote er jeg ikke enig i.... Jeg har alt for mange gange brændt nallerne på at købe gamle "store" vine, som har været fejlopbevaret af sælger, og derfor kun til nød kan bruges til olie/eddike dressing:-(
Tjaa vi har forskellige holdninger kan jeg høre. Personligt synes jeg at en fyldt vinreol er flot, ligesom en fyldt bogreol er flot.
Jeg kan godt lide at drikke en god flaske vin, og i den prisklasse jeg gerne vil give, der er supermarkedernes udvalg til tider lidt for småt, og eftersom jeg ikke altid lige har tid til at smutte forbi en vinhandel og købe en flaske, så er det praktisk at have et par flasker liggende man kan drikke af.
Du kan få en klækkelig rabat (500,-/fl) hvis du køber de to flasker jeg har i kælderen af denne www.wine-searcher.com/wine-7-1983-chateau-palmer-margaux-france ;-)
Spændende, men jeg springer nok over. Parker-rating på 98 lyder dog sjovt.
Hvor har du selv købt dem? Og har de været opbevaret ordenligt?
De er købt for ca 25 år siden og har siden været opbevaret hos en der kan styre temperatur og fugtighed.
Købte dem for lirens skyld som dog er udeblevet ;-)
Hmm, kan se jeg var lidt unuanceret i #8.
Jeg er selv enormt glad for at have en samling vine ved hånden, da jeg sjældent ved på forhånd, hvad jeg har lyst til at drikke om aftenen. På den måde har jeg altid adgang til netop den smag, jeg har lyst til på det pågældende tidspunkt. Hvis jeg hører hermod korrekt, så er det lidt det samme du er efter?
Jeg hører bare en del gennem mit arbejde, der gerne vil have en vinsamling udelukkende for samlingens skyld, fordi de synes det er liret, og der er sociale points at score ved at kunne vise vennerne sin samling. Dette forstår jeg ikke så meget af (men er bestemt glad for det er sådan). Jeg synes, at en vinkælder skal bestå af vine, man har lyst til at drikke, som er udvalgt efter ens egen smag, og ikke hvad man kan læse i et blad, at man skal have liggende.
Et lille råd fra mig er, at opbevaringsforholdene er ret vigtige for en vins udvikling. Mao. vil det sige, at køber du 40-50 flasker, som du har liggende i stuen, fordi du synes det ser godt ud, i stedet for at investere i et svaleskab (eller du har en god kælder), så sørg for at disse 40-50 flasker maks kommer til at ligge i stuen i et par år. Derefter begynder der, efter min erfaring, at opstå betydelig flaskevariation og en del flasker vil have udviklet sig i en uønsket retning. Nogle flasker vil klare adskillige år ved disse forhold, mens andre vil være decideret skæve efter ret få år ved stuetemperatur. Det er ærgerligt at have glædet sig til en god flaske i en rum tid, for bare at konstatere at den har udviklet sig til en svesket rosinvæske efter to-tre år ved stuetemperatur.
Der kommer til at være en jævn udskiftning i min samling :-)
Min pointe er præcis som dig, jeg gider ikke lige pludselig sidde og ikke have en flaske vin og det eneste der er åbent er 7-11.
Jeg har ikke tænkt mig at flashe min samling for alle i verden, men jeg har flere venner der er glade for rødvin, og jeg skal have en af dem med ind i vinhandlen så vi kan diskutere hvad jeg skal have, og herefter bliver det primære fokus at drikke lortet.
Jeg har ikke tænkt mig at købe vin der skal ligge længe, da de bliver opbevaret ved stuetemperatur. Jeg har snakket med vinoble om at opbevare noget derinde, hvis jeg køber noget vildt, men det tvivler jeg stærkt på at jeg gider.
forvent et sted mellem 10%-20%, alt andet er nok til at du skal undesøge hvad den på gældende vin koster andre steder og.
at tro man kan få 150-200 ned på 40-60 kr er nok lidt naiv for 50 flasker. 50 flasker er jo ikke ret meget for en vinhandler og de får sku ikke engang så meget.
afhængeligt at mærke og pris så vil jeg nok sige som epix 10-20% højest
@andyC
Jeg er overbevist om at pokerface svarer på mit spørgsmål om hvad en vinhandel tjener på en flaske vin i den prisklasse.
Efter diskussionen herinde, har jeg overvejet at gå et stykke ned i kvantitet, da jeg godt kan se at en flaske hurtigt kommer til at ligge i et par år ved en skidt temperatur.
Jeg vurderer så lidt om jeg skal gå op i kvalitet, og fx. kun købe vin med en parkerrating på 95'ish.
Hej bajawa,
Efter du postede videoen for en uge siden, smed jeg den på min to-do liste, men hvis du siger at der er en vinekspert med i den, så ryger dokumentaren lidt højere op på listen.
LOL, det er faneme et fedt indslag med ham vinbonden:-D
Så meget for al vores snobberi.
Når det er sagt, så kan jeg heller ikke være helt enig, men synes dog det er sjovt. Han kan manipulere resultaterne ved at vælge de rette vine for "eksperterne" at smage, som han ved vil vanskeliggøre det for dem. Jeg kan ikke tro, at alle vindrikkere gennem mange 100 år bare har drukket vine, der har smagt ens, som næsten er det budskab man tager med sig fra udsendelsen.
(@bajawa: jeg har kun set de første 10 min. ca. - er der mere med vin senere i udsendelsen?)
Nåmen så kan vi da udveksle lidt personlige præferencer: Har ledt i mange år efter en Bourgogne som faldt i min smag, men uden meget held - man skal gennem meget dyrt lort for at finde guldet og så lykkedes det alligevel i sommer - boede i Aloxe Corton og smagte mig derfor gennem de forskellige producenter indtil jeg stødte på noget der var anderledes og bedre passede til min smag:
Domaine Tollot-Beaut Aloxe-Corton 1er Cru, Les Fournieres 2009
Fik 2009'eren på en restaurant, og kørte så ud til producenten som desværre ikke ville sælge noget men gav mig adressen på en vinhandler som førte hans vine - der kunne jeg kun få 2010 og købte lidt med hjem af den samt "Søster" 1er Cru'en Les Vercots også fra Tollot-Beaut.
Vinmanden sagde i øvrigt at hvis jeg godt kunne lide Tollot-Beaut vine men ikke normalt var vild med Bourgogne så gav det god mening da de var lidt utraditionelle i deres vine.
Min lokale vinmand forsøger at skaffe dem til mig, men der findes en Dansk Importør.
Så her er i hvert fald et eksempel på hvornår det giver mening at have en vinkælder - fortryder at jeg ikke købte lidt flere i hvert fald.