Hvordan regner jeg dette ud.
I december køber jeg for 15.000kr grønt. 18% er øko.
Jeg skal bruge mindst 50% øko og bruger derfor 35.000 på 63% øko.
Men hvor meget koster de unødvendige 13% mig? Gerne med udregning da jeg skal foretage den et par gange :-)
Vi antager det samme mængde mad der bare er dyrere selvfølgelig
Beregning af procent
Spørger du hvad 13 % af 35.000 er, eller hvordan? Forstår ikke helt spørgsmålet. :)
Så mangler jeg vel 13% mad?
"Jeg skal bruge mindst 50% øko og bruger derfor 35.000 på 63% øko"
Hvad koster 1% øko: 35k/63procenter = 0,5556k/1procent
13% øko koster: (0,555k/1procent) x 13 procenter = 7,22k
Forudsat at jeg fatter dit spørgsmål! :)
På tlf så bliver ikke med de store udregninger.
Hvis jeg forstår det korrekt så får du samme mængde for enten 15 eller 35000. Mængden af øko er forskellen.
Dvs at du for 20.000 i merpris køber 45 procentpoint øko ekstra.
Alt andet lige koster 1 procentpoint vel så: 20.000/45
Ellers som tightgirl hvis den første oplysning ikke er relevant
Min hurdle ligger i at ja de 13% bliver koster 7,22 - men jeg skulle jo så erstatte dem med tilsvarende mængde mad
Hm.. Der skal vel muligvis også tages højde for en faldende pris på øko ved køb af mere?
Jeg skal vel trække differencen mellem øko og ikke øko pris fra før jeg kan se mer-prisen for mine 13% overskydende
Du bliver nød til at specificere dit problem yderligere. OP giver ikke mening.
Prøv at forklar forfra.
Ja, det skal selvfølgelig være merprisen. Du kan evt tegne en graf og derfra finde resultatet. Det vil nok gøre det nemmere at lave udregningerne.
Du har de to punkter at gå ud fra
Orty - lad os tage en dag i stedet så.
Jeg har en faktura mandag på 5000, hvor af 18% af varerne er økologiske.
Det går ikke, reglerne foreskriver jeg skal benytte 50%.
Tirsdag er min faktura 15000 - men varerne består af 63% økologi. Hvor meget koster de 13% jeg har over 50% mig ekstra fremfor hvis jeg havde ramt 50% clean.
Mpske opstår rodet fordi jeg nævner 2 dage..
Nu opstiller du nogle andre forhold mellem tallene. Det gør det dælme svært:)
Er det en skoleopgave, eller er det udregninger fra virkeligheden (eks. det økologiske spisemærke?)
DaBLAM
@OP
Det er noget hullet, da du ikke kan stille det sådan op. Fordi du har købt for 15.000 kroner, hvor 63 % er økologi, foreskriver det ikke, at 63 % af prisen på dine varer er brugt på økologi.
Du er nødt til at finde ud af hvad du bruger på økologi, da prisen på konventionelle varer ikke har betydning for, hvor mange penge du har brugt på de ekstra 13 % økologi.
Du kan bruge:
A= 13*samletpris*kiloprisØko/kiloprisAlm
B= 13*samletpris
C= 63*kiloprisØko/kiloprisAlm
D= 100-63
E= A-B
F= C+D
Merprisen = E/F
Dette gælder dog kun hvis 63% af det samlede lager er øko. Dvs. at du har regnet de 63% rigtigt ud?
Eksempel: du har i alt købt for 50.000 kr og 63% af det hele er øko. Øko koster 1,5*prisen for alm.
A= 13*50000*1.5 = 975000
B= 13*50000 = 650000
C= 63*1.5 = 94.5
D = 100-63 = 37
E = A-B =325000
F= C+D = 131.5
Merpris = E/F = 2471 kr.
Okay, her er et helt konkret eksempel - dette er dog en restaurant der kun skal bruge30%
Og da man selv kan vælge hvilken version man aflevere i(kr/kg) afleveres regnskabet selvfølgelig i kg.
MEN, hvad havde den samlet faktura været såfremt det var lykkedes at sætte den lige i 30%?
Findes der ikke et regneark eller ligende på det økologiske spisemærkes hjemmeside ?
Modtager du ikke månedlige øko opgørelser fra din primære leverandør?
Det er jo netop den du kigger på :-)
Der er købt til regnestykket, da det afleveres i kg, 40,5% økologiske varer.
Mit spørgsmål går på om der mistet noget økonomisk, og hvor meget, på de - i det her tilfælde 10,5% for meget!
Der er brugt 70.903,- på varer -
de 15.084,- er gået til økologiske.
Vægtmæssigt bliver det til 40,5% øko-varer - men hvordan udregner jeg hvilken difference det ville have givet såfremt jeg havde ramt 30% ligud!
Umuligt at svare på uden at kende prisen på tilsvarende konventionelle varer?
Note til OP - hvis du ønsker et validt svar kræver det en præcis opgaveformulering :-)
I det konkrete eksempel har de økologiske varer været billigere pr. kilo end de konventionelle varer. Det er jo ikke, hvad man typisk ser, hvorfor det må være fordi, at de typer varer, der er købt økologisk, har været af den type, der har en forholdsmæssig lav kilopris.
Gennemsnitlig kilopris for øko: 15084,99 kr / 1244,1 kg = 12,13 kr/kg
Gennemsnitlig kilopris for konventionelle varer: (70903,37 - 15084,99) kr / (3068,7 - 1244,1) kg = 30,59 kr/kg
Hvis alle konventionelle varer havde den samme kilopris, og alle økovarer havde den samme kilopris, ville det dermed være billigere, jo større andel øko du købte med ovenstående priser. Det er dog ikke tilfældet - røget laks er dyrere pr. kilo end havregryn, uanset om begge dele er øko eller konventionelle. I ovenstående regnskab ser det ud til, at laksen (eller tilsvarende dyre varer) er konventionel, mens havregrynen (eller tilsvarende billige varer) er økologisk. Det, du beder om, er, at vi skærer alle varer over én kam. Kan du se, hvorfor det ikke giver mening at regne på det på den måde?
P.S. Det ville blive ca. 6000 kr. dyrere at reducere andelen af økovarer fra 40,5% til 30% i overstående eksempel, hvis man kunne forsimple tingene på den måde. Det ville være dejligt, hvis økologiske varer var så billige :)
Svaret står stadig i svar #15, såfremt du kender prisforholdet mellem 1 kg øko og 1 kg almindelig, fx 1,5 gange dyrere.
Vil du have det i formel, kan du bruge:
Merpris = Procentoverskud*SamletPris*(kgprisforhold -1)/(ØkokgProcent*kgprisforhold+100-ØkokgProcent)
Undrer mig også over at økologisk i regningen er billigere, men det kan måske skyldes at der er købt forskellige varer? Ikke-økologisk kaviar og økologisk brød? I så fald kan man vel ikke bare blande dem sammen, medmindre man gætter på et prisforhold omkring 1.2-1.6?
På din regning er forholdet ØkoPrisprocent*(100-Økokgprocent)/Økokgprocent/(100-Økoprisprocent) = 21.3*59.5/40.5/78.7 = 0.397. Dermed har du tjent 7605 kr. på at købe mere økologi. Havde du derimod gættet en prisforholdsfaktor på 1.5 ville du i stedet have tabt 3968 kr.