Hej alle
Nu skal jeg snart til at forsøge mig med at tilberede den berømte 24´timers bøf, men jeg mangler lidt input mht. tilbehør og forret/dessert.
Fredag d. 9. april skal jeg holde en lille spilleaften med et par af mine kolleger hvoraf den ene (kvinde) gerne vil lære at spille poker .. Mikkmakk er derfor også "tvangsindlagt" til at deltage og Erland kommer måske også, hvis han har plads i kalenderen, men jeg håber jeg kan overtale mikkmakk, Erland og min anden (mandlige) pokerspillende kollega til også at tage et slag "røvhul", bezzerwisser, TP eller andre hyggelige spil som vi "damer" er bedre til og dermed mere ligeværdige i.
Jeg havde tænkt mig at servere følgende:
♦Forret: Hønsesalat m. karry/ananas/æbledressing serveret på ananasring lagt på ruccolabund. Selvfølgelig med brød til.
♦Hovedret: 24´timers bøf, lækkert brød, hasselback kartofler, bearnaise ("karolines" - jeg evener ikke at lave det selv), "salatbar med hele molevitten" og brød ... men skal der også være broccoli salat og ovnbagte hvidløg eller bliver det for meget af det gode .. eller er der måske noget helt andet tilbehør I kan foreslå?? Er flødekartofler eller bagte kartofler måske et bedre valg end hasselback kartofler?
♦Dessert (sikkert sent om aftenen): hjemmebagt lun chokoladekage med hjemmelavet iskold hindbæris-creme.
Jeg har tænkt mig at følge "opskriften" på 24´timers bøf som den fremgår af en tidligere tråd herinde ... men jeg har nogle spørgsmål:
♥Kan/skal man "stikke" hele hvidløgsfed ned i stegen før tilberedning ligesom når man griller den almindeligt?
♥ I stedet for at færdiggøre skiverne på grillpande -- kan man så ikke bare bruge en alm. webergrill? Jeg har nemlig tænkt mig at lave en ekstra oksefilet på weberen + have noget godt hakket oksekød parat til hakkebøffer, hvis nu 24´timers bøffen ikke lige falder i vores smag...
håber på lidt brugbart input ;)
/tuz.
berømt 24´timers bøf -- menu:
Lyder godt, dog synes jeg klart du skal vælge noget andet end hasselback kartofler, dog ikke flødekartofler når du laver 24 timers bøf, det er jo kødet der er i centrum.
Desuden ville det være prikken over i'et at du selv lavede bearnaise-saucen og det er virkelig ikke særlig svært. Har du først lavet det en gang så har du den teknik/timing der skal til og tager faktisk ikke særlig meget længere tid end at stå og holde øje med om den der færdigkøbte en ikke brænder på. Plus det smager SÅ meget bedre :)
Held og lykke, helt galt kan det ikke gå, og lader til størstedelen er mænd, og vi er jo glade bare der er kød på bordet :)
Så lidt tilbehør efter min mening. Det skal være bøffen der skal være i fokus :-)
Personligt er jeg helt pjattet med flødekartofler med spinat og en god ost på toppen.
Men en omgang hasselbagte kartofler med bearnaisesauce....Mmmmm
Vil bestemt mene at du får et endnu bedre resultat med weberen. Bare du ikke smider kødet på en almindelig pande, så skal det nok blive godt.
ejjjj.....nu er mit keyboard flyt med savl....suk 8-]~~
jeg må øve mig i at lave hjemmelavet bearnaise i påskeferien .... jeg burde kunne lave det for jeg kan jo lave alt andet og underviser endda i hjemkundskab -- men det er bare så nemt lige at åbne kartonen, hælde i gryden, spæde lidt mælk eller kaffefløde i og lune...
Hvis det ikke skal være hasselback kartofler (som jeg eeeelsker), hvad skal det så være?? Alm. kogte el. bagte kartofler?
Jeg havde lige "glemt", at der næsten kun er mænd til bords, så salaten bliver nok begrænset en smule og broccolisalaten kan da godt droppes helt efter min mening -- men min kvindelige kollega og jeg kan altså ret godt lide grøntsager, så der skal da være bare "lidt" :)
Vi kunne godt være 4-5 voksne mere (det ville unægteligt gøre "Puljen" til vores "absolut low stakes hyggepoker" lidt større)... men jeg kender bare ikke rigtig nogle i "rl" som kan/ gider spille kort og andre spil OG som ikke også er blevet forældre for nyligt og derfor ikke orker at spille sent om aftenen...
Ja det er nemt, men igen så smager det bare vildt meget bedre når det er hjemmelavet. Har også selv været doven i lang tid og gjort det på samme måde, så ved hvordan du har det :)
Nogle græskekartofler måske? Synes godt det må være noget forholdsvis simpelt og enkelt da det jo handler om bøffen. Men hasselback passer fint nok til, det er bare fordi jeg ikke synes det er noget specielt og en smule oldschool.
Man kunne måske også lave kartofler og rodfrugte blandning i ovnen. Det er også sæson for den slags grøntsager. Og gulerødder i ovnen smager vildt godt, og passer godt til bøf.
Men der er sikkert mange herinde som er klar på noget godt mad og alle former for spil til sent ud på natten (inkl. mig selv :D)
StonieN er spot on her, drys godt med salt og peber og timian, og steg dem i en god oliven olie. Gulerødder kan sagtens også vendes i.
I stedet for sovs, kunne du også røre en god hvidløgs creme op til kartoflerne/gulerødder. Det er en god combo med varme tofler og kold creme/dressing.
Jeg syntes du skal undlade salatbar halløjet og fokusere på brocoli salaten istedet(kom lidt bacon i, så lukker mændene aret) og så noget rigtig godt brød.
Iøvrigt kommer jeg da gerne og spiller og spiser med, du inviterer bare;-)
God fornøjelse.
Michael S
Jeg elsker rodfrugter i ovn ("rodfrugt-fritter" kalder jeg dem)... men mikkmakk er ikke særligt begejstret for det, desværre.
Hasselback kartofler eller bagte kartofler er helt ubetinget mine favorit kartoffelretter ;)
råstegte kartofler er også godt, men jeg synes bare det er besværligt at lave - især i større mængder.
Græske kartofler/ en anden variant af "ovnkartofler" er helt klart værd at overveje :)
Jeg ville gerne invitere nogle her fra PN - jeg er altid interesseret i at lære nye mennesker at kende. (spørger man mikkmakk synes han sikkert det er vildt belastende, at jeg er så socialt anlagt og gerne vil lære nye mennesker at kende..) Men jeg er vil jo helst lære både "Ham" og "Hende" at kende .. og jeg har ikke indtryk af, at der er mange PN´ere, hvor konerne i samme grad er interesseret i at lære pokerspillere "med påhæng" at kende ;)
Jeg har lidt indtryk af, at pokeraftener er "for drengene" og ikke noget, hvor man slæber konen/ kæresten med ;)
Det fandme oldschool med ananasring og hønsesalat:) .. Men lyder rigtig lækkert!!
Til bøffen vil jeg anbefale hjm. pomfritter, denne franske klassiker kan slet ikke sammenlignes med købte og er super super lækkert!!.
Ha en hyggelig aften og good luck med mad og spil..
mvh Lasse
Let me get this straight - du vil lave en gourmetbøf, tilberedt over 24 timer, efter opskrift af Heston Blumenthal, indehaver af verdens næstbedste restaurant og servere den med...papbearnaise? Det er absolut no go imo!
Så er det altså ikke sværere at lave en super bearnaise. Et godt trick synes jeg er at tage bearnaisen helt af varmen, når smørret piskes i. Alternativt kan den blendes, så er den da helt foolproof:
politiken.tv/tjek_dk/tvmad/article719494.ece
Gl.
Kasper
Jeg lavede 24-timers bøffen til nytår efter Heston Blumenthals originale opskrift (Google er din ven). Det tager lidt tid at lave det hele (2-3 dage for tilbehøret), men det er faktisk ret enkelt og kan varmt anbefales; svampeketchup og blåskimmelsmør er seriøst win!
Jeg er normalt slet ikke fan af mugost, men smørret smager altså ikke mere af ost end den bluecheese-dressing, man normalt får serveret til chicken wings. - Til gengæld fremhæver den kødets smag helt forrygende.
Blumenthal serverer en helt enkel iceberg/tomat salat med olie/eddike dressing til. - Umiddelbart lidt kedelig måske, men det er bøffen, der er i centrum her.
Personligt er jeg stor fortaler for at begrænse mængden af tilbehør og satse på at lave det godt istedetfor på Hr-og-Fru-Danmark-inviterer-til-grill-fest-manér at overlæsse tallerkenen med 3 slags salat, 2 slags kartofler, kuvertbrød og et ocean af færdigkøbt bearnaise. Dog var jeg bange for, at gæsterne (og i virkeligheden også mig selv) ville komme til at savne kartoflerne, så selvom Blumenthal serverer sin bøf uden, lavede jeg en gang pommes anna.
... altså det kan godt være det er totalt oldschool med hønsesalat og ananas .. men det smager altså pragtfuldt! Jeg laver det med blegselleri, røde æbler og en skøn, skøn karrydressing ;)
Jeg lavede det som forret til nytårsaften og alle vores venner havde aldrig fået det før og de var vilde med det ;)
Her i provinsen er "vi" generelt til oldschool mad ... ristede pinjekerner er stadig ikke helt slået igennem - det bliver regnet for "avanceret madlavning" og mikkmakk og jeg er nok de eneste i vores omgangskreds, der har smagt sushi .. ;)
Jeg "gider" ikke at gøre tingene så pretentiøse .. en god middag består i mit univers af godt kød, godt tilbehør m. masser af grøntsager, god sovs, godt brød ... og så skal der endeligt være rigeligt af det hele ;)
@kasperis ... jeg skriver jo, at jeg ikke kan lave bearnaise selv. Jeg har aldrig prøvet - men jeg vil rigtigt gerne lære det. jeg skal helt sikkert prøve dén du linker til ;) Jeg frygter bare det er med dét, som med alt andet mad jeg serverer for folk ... når først jeg har lavet det til dem "på gammeldaws manér fra bunden af", så slipper jeg afsted med at vælge den lette løsning igen ;)
@sukkerfar ... mugost kommer ikke ind for dørene her!! Jeg kan hverken klare lugten, synet eller smagen af det... og lige på det punkt har jeg ikke den store nysgerrighed efter at smage. Jeg har været udsat for al det mugost jeg skal udsættes for i mit liv i de 2 år jeg arbejdede i delikatesse- og osteforretning.
Hos "Chez Tuznelda" kan man få alle andre former for dressing, salsa eller "moles" til chicken wings .. men IKKE noget, hvor der indgår skimmelost.
Jeg elsker tomatsalat m. olie/eddike -- og et godt drys persille, men mikkmakk har en aversion mod tomater, så der skal jo også være noget andet fra planteriget at fodre ham med! ´
Synes du er sprunget over drikkevarer, og lyder som en kanon aften, gl både i køkkenet og ved bordet.
@tuz
Du er en kvinde efter mit hjerte.
Min umiddelbare tanke var også at din forret var lidt old school. Men ved dine gæster ikke, hvad old school betyder - ja, så er jeg sikker på, den sidder lige i skabet.
Istedet for hasselbagte havde jeg valgt hjemmelavede kartoffelbåde i olie og krydderier efter behag.
Salatbar virker voldsomt omend ualmindeligt lækkert - jeg havde nøjedes med en broccolisalat naturligvis med bacon.
Ikke at jeg selv gør det - men jeg troede sgu en koryfæ som du, selv lavede saucen ;)
Live ... jeg har absolut ingen forstand på vin. Jeg drikker ikke selv rødvin for jeg bliver sååå søvnig af det! Cola (og godt med mørk rom) er dét jeg drikker for at blive selskabeligt overrislet (eller grønlænderstiv en sjælden gang) ... hvidvin har en helt anden effekt på mig, som slet ikke egner sig til "gæstebud"....så jeg holder mig til rom og cola ;)
Mikkmakk er glad for rødvin, så dét må han tage sig af :) Jeg har ingen interesse i det. Jeg er totalt blondine når det gælder rødvin, så jeg køber bare den med den pæneste etiket :)
@Kris_rem: bearnaise er nok noget nær det eneste jeg aldrig har prøvet at lave selv, men jeg kan godt "høre", at det er en brist i min livserfaring og dét må jeg vist have gjort noget ved ;)
"Salatbaren" er nu mest fordi jeg bedst selv kan lide det, når alle grøntsager m.m. er hver for sig og ikke i en stor pærevælling i en blandet salat ;)
og så kan man da ikke lave broccolisalat uden bacon? Alt andet ville da være helligbrøde!
@Tuz
Du må lige sige til Mikkmakk at han må komme forbi forretningen så han kan få noget klasserødvin ;)
K-B-B ... jeg giver den videre til ham ;) Det er på kalundborgvej, ikk?
ang dine spørgsmål du vist ikke har fået svar på endnu, så kan jeg sige at jeg lavede 24 timers bøffen til nytår med stor success - det eneste der manglede var dog lidt krydret smag, så i dag kaster jeg mig ud i at lave den igen. Denne gang med et par fed hvidløg smidt i samt noget groft salt. Skal nok vende tilbage med om den blev bedre af det
Ang grill ved jeg kun at blumenthal selv anbefaler en MEGET MEGET varm pande, og jeg tvivler på weberen kan opnå de overflade temperaturer.
Håber du kan finde lidt inspiration her
www.pokernet.dk/forum/show.asp?tid=207300
Omkring hvidløg gav jeg den ekstra meget 2.gang jeg lavede den og det blev efter min smag bedre end første gang hvor jeg kun havde 3fed hvidløg ialt.. Brug bare 6-7-8 fed, hvis i vel og mærke kan lide hvidløgs smagen, hehe:-)..
Hvis Weber grillen er jeres eneste alternativ, så skal du ihvertfald sørge for risten står midt i flammerne fra kullene og kødet kommer på når varmen er højest..
Ellers er en grillpande klart at foretrække..
Spørg endelig løs..
Pøj pøj :-)
Jo men tak som byder bette Gerda..
*** fnis ***
Det lyder dælme som en saftig menu. Hvis du skal bruge et godt brød til så har jeg en super simpel og yderst delikat variant. Har selv lavet det flere gange efter opskriften på hjemmesiden, det er simpelt og smager fantastisk.
www.ekot.dk/diverse/broed/
@Zaphod .... fyyyy, sikke en slem tankegang! ;) det minder mig om, hvorfor jeg konsekvent kalder spillet for "røverhule" når jeg omtaler det for min 5 - og 7 årige søn. Ellers er de helt ødelagte af grin over "det frække navn" resten af dagen ;)
@Michjort: det er næsten samme opskrift jeg bager boller/ kuvertbrød efter -- bare uden penslingen med olivenolie -- og så kommer jeg også nogle kerner i (solsikkekerner m.m) .. men der ér ikke rigtigt noget, der slår smagen af lækkert langtids- og koldhævet brød :) Så dét laver jeg selvfølgelig også.
@Thomas P: Jeg har selvfølgelig en lækker grillpande -- men jeg havde jo tænkt mig at lave en oksefilet på Webergrillen også ("for en sikkerheds skyld, hvis nu 24´timers bøf ikke falder i god jord") og så står den jo alligevel er varm. Derfor overvejede jeg, om man kunne færdiggøre 24´timers bøffen på dén... men er grillpanden bedre, så bruger jeg selvfølgelig den.
Men jeg er glad for at høre fra både Thomas P og Tylerd, at bøffen bliver bedre med hvidløg :)
Grillpanden er klart bedst ja.. Det er vigtigt panden er glohed.. Du vil helt sikkert få det bedste resultat på en grillpande fremfor en grill..
@ThomasP
Jeg er bare ikke "så gode venner" med min grillpande ... jeg skulle i sommers prøve at lave "grillet" mørbrad m. bacon -- ligesom vi gør på grillen, men fordi vi kun skulle lave 1 mørbrad og 2 pølser til drengene, så gad jeg ikke tænde op i grillen men brugte "bare" min grillpande.
Jeg fandt ud af 2 ting: en grillpande egner sig ikke til ting, der skal steges mere end et minuts tid på hver side ... og - vores brandalarmer i stuen og entreen virker fint ;)
ligesiden har jeg været lidt irriteret på den grillpande og starter hellere grillen op selvom om det "bare" er for en hakkebøf og et par pølser ;)
Men jeg sværger højtideligt på grønspætte-ære, at jeg nok skal bruge grillpanden til 24´timers bøfferne ;)
/Tuz
Hehe:-)..
De udskåret bøffer skal heller ikke have mere end 25-35sekunder på hver side, så der er ingen undskyldning :-)..
Ser frem til at høre din oplevelse..
Da jeg lavede dem, skar jeg bøfferne ud så de var omkring 1½-2 cm tykke, men de ku' godt være lidt for seje efter de havde været på panden. Så gav dem lidt ekstra på panden, og så var de helt perfekte... Skal lave det igen i næste uge, så overvejer om det var fordi de var lidt for tykke, at de stadig var lidt seje efter de havde været på panden?
Har ikke lige en lineal, men lyder umiddelbart en smule for tykt (Ihvertfald kontra tiden på panden. Ved ikke om man bare kan lave bøfferne tykkere og så øge tiden på panden..)... Lidt tyndere og så ellers bare 25-35 sek på den glohede pande, så er du kørende i næste uge :-)..
Umiddelbart handler det jo kun om overfladen af kødet ift. panden.. Kødet sku gerne være mørt når det kommer ud af ovnen..
jeg er i hvert fald meget spændt på det. Jeg er nemlig vild med rødt/ rosa oksekød og jeg har nærmest siddet og badet i savl når I andre har fortalt om jeres oplevelser med at lave 24´timers bøf, så NU vil jeg prøve at lave det selv ;)
Er enig med at grillpanden er vejen frem - almindelig grill er simpelthen ikke varm nok.
Har nogen prøvet pulled pork?
props til Tuz - man må altid gerne nørde længe og godt i sit køkken!
Ka godt li' konceptet med en ekstra okse-filet på grillen (ikke noget med cyvette her!).
Jeg var selv helt utrænet i bearnaisen, men formåede at fremstille den til 15 personer i går uden problemer overhovedet. Min gamle moder stod meget bekymret ved siden af og mente vi aaaaldrig fik sovs - men det gjorde vi sgu! Af den ræddi gode slags endda :D
Har du rørt en mayo selv? Så er du halvvejs i mål - fuldkommen samme teknik bare med lidt ekstra pres på i form af varmen der osse skal styres.
Lad James Price snakke dig pædagogisk igennem det her: www.dr.dk/dr1/spisemedprice/Programmer/Program7.htm?image=5
Der er endda tips til hvor i fremstillingen du kan holde halvleg (så du ka hive kød ud, gøre grillpande klar osv.)
Forventer status her i tråden snarest på dit første forsøg. Go go go!
@butch_DK
Super link -- tak for det ;) Bdr. Price er topunderholdende tv IMO.
Jeg tror næsten, at jeg vil afprøve hjemmelavet bearnaise i dag ... og så bare lige have en "K-salat" på køl for en sikkerheds skyld.
Og .. så egner cuvette sig kun til at lave gammeldags grydestegt oksesteg af - men dét bliver tilgengæld også ret lækkert ;)
Så lidt da, må jo missionere for den gode smag :)
Har du sådan en dims til at skille fond fra med? Ret praktisk når du skal klare smørret.
Ellers ka du bare smelte en pakke ekstra, så du ikke behøver at være så grundig når du skiller det klarede smør fra vallen.
Husk estragoneddike. Det er altså bedst selvom de skriver du ka bruge alm. vineddike.
Jeg smagte min til med et skud eddike helt til sidst. 10 dråber på øjemål gjorde hele forskellen fra en lidt fed og flad smag til en super bearnaise.
Se i øvrigt samlet menu i den anden tråd, hvis du skal ha lidt flere ideer.
www.pokernet.dk/forum/show.asp?tid=216229
EDIT siger at du seføli bruger frisk estragon (bilkas pakker med 2 for 25 eller lign er best buy, med mindre du har en god urte-pusher.)
Og at der seføli ikke kommer bearnaise-essens fra flaske i nærheden af alle de gode råvarer.
btw
'Jeg ville gerne invitere nogle her fra PN - jeg er altid interesseret i at lære nye mennesker at kende. (spørger man mikkmakk synes han sikkert det er vildt belastende, at jeg er så socialt anlagt og gerne vil lære nye mennesker at kende..)'
I hans (store) sko ville jeg sgu ha været noget nervøs, hvis madammen pludselig sparkede døren ind til Pokernet! Ikke at jeg ville indrømme det - og det vil hr Makk formentlig heller ikke..
På den anden side har du jo (indtil videre) ikke gjort det helt store for at sætte ham i skammekrogen :)
@OP
Poker Club Tuznelda
Du ville kunne fylde forsamlingshuset anytime!
Ha' en god aften!
@holstt ... tak tak ;) Det kunne være jeg skulle forsøge mig med dét, når nu mikkmakk ikke synes det er så smart med homegames mere og vi stadig har alle de pokerborde og chips stående... ;)
@Butch_DK ... min lokale brugs havde hverken estragoneddike, frisk estragon ELLER skalotteløg, så nu må jeg forsøge mig med købt bearnaiseessens og tørres estragon. En falliterklæring, jeg ved det ;( Men nu prøver jeg altså.
Jeg har faktisk ikke engang købt en K-salat bearnaise "for en sikkerheds skyld", så nu er jeg virkelig sprunget ud på det dybe vand :)
Jeg har ikke sådan en fonddims, men jeg er ret habil til at klare smør, så lige præcis dét er jeg ikke nervøs for :)
Mht. mig og pokernet... så er det vel et sted for og af pokerspillere ... og selvom jeg IKKE selv spiller poker om penge (kun sådan noget latterligt facebook-poker eller freerolls på stars og paradise) så spiller jeg lidt poker og jeg elsker pokernet fordi jeg generelt trives bedst i "mandehørm" :)
Nu bliver dagens ret på Chéz Tuznelda: ovnstegte kyllingebryster m. hasselback kartofler (ja, ja - de er totalt oldschool, men jeg elsker dem altså), hjemmelavet bearnaise (eller gammeldaws brun sovs af hjemmelavet kyllingefond, hvis bearnaisen slår fejl), dampede rodfrugter og michjort´s brød ;)
Måske med en lille stak pandekager til dessert .. det ér jo X-factor finaledag ;)
Da vi lavet 24 timers stake nytårs aften der lavet vi :
- heston blumenthal triple cooked chips & bagte katofler
hans triple cooked chips er super nemme at lave og de smager fantastik.
Først tag du og skær nogen pommesfrit ud af nogen store katofler og ligger dem i kold vand i 30 min.
så koger du dem så de lige præsis har fået nok.
bagefter ligger du dem i et fad og stiller dem i fryseren i 30 min.
så kommer du dem i noget varmt olie, lige ind til de begynder at få farve. så tag du dem op igen og ligger i faddet igen og stiller endnu engang 30 min i fryseren.
og så propper du dem ned i samme varme olie igen i 2-3 min og så er de klar til servering.
de var super gode...!
@SantanaM
Det skal da klart prøves en dag, selvom jeg synes det lyder som en lídt besværlig tilberedningsmetode for pomfritter.
I dag har jeg for første gang i mit liv lavet ægte bearnaise og det var super ;) Det var forbløffende nemt og meget velsmagende men absolut også en kaloriebombe uden lige. Jeg synes, at jeg hurtigt nåede til "nu-har-jeg-fået-nok"punktet selvom jeg kun havde taget en ganske lille smule.
Når jeg om et par uger skal lave 24´timers bøf vil jeg sikkert lave ægte bearnaise til... men jeg vil nok også have et K-salat bearnaisebæger i køleskabet for en sikkerheds skyld :)
Stegen er i ovnen og har været det siden kl. 17.30. Det ser meget godt ud, men jeg er alligevel MEGET spændt på resultatet i morgen ;)
Som tidligere skrevet, er der altså også en oksefilét i køleskabet klar til at blive smidt på grillen hvis nu 24timers bøffen ikke er så fantastisk som jeg forestiller mig ;)
Det virker også bare helt surrealistisk at lade ovnen stå tændt hele natten + tage på arbejde i morgen med mad i ovnen :) Men ... i de tvprogrammer jeg har set med Heston Blumenthal virker han også temmelig surrealistisk på alle områder.
Kan se du har fået lavet rigtig sauce, det var godt :) Det er klart man slet ikke behøver samme mængde som den færdiglavede. Den ægte er jo en sauce, den anden er sovs.
Held og lykke i morgen håber alt flasker sig :D
gem du bare den oksefilét til en anden dag.... den bøf bliver det bedste du har smagt
to tips bernaisesaucen:
Brug IKKE russisk esdragon, den smager ca. som at stikke tungen ud af vinduet. Det SKAL være den franske, og gerne i store mængder.
Skulle saucen blive for varm, og dermed skille, så kan du redde den med lidt koldt vand og god gang i piskeriset, men skynd dig - æge sauce bernaise er færdig, når den er færdig, og den venter ikke på nogen.
Og hvis du rammer den lige i røven, så smager den let syrligt og markant af esdragon - helt fantastisk.
Det er faktisk ikke ret svært, men du skal være omhyggelig.
-Ingen valle i det klarede smør
-kog essensen selv og lad den køle af
-lav den i et vandbad og pas godt på varmen
-brug kun de bedste ingredienser, økoæg og godt smør
Så vil du betragte kødet og grøntsagerne som tilbehør til saucen - ikke omvendt.
Evt. lige kig til den to gange over natten, og juster temperaturen hvis der er for store udsving..
Krydser fingre..
ThomasP
Temperaturen i min ovn bliver styret digitalt/ elektronisk, så den regulerer selv op og ned hvis der kommer udsving i temperaturen :) Det kan ikke være nemmere at langtidsstege på den måde ;)
Andy: selvfølgelig bruger jeg øko-æggeblommer og godt smør. Jeg har smør fra fritgående new zeelandsk kvæg -- det har den smukkeste gule farve og en skøn, kraftig smørsmag ;)
NU vil jeg forberede alt hvad jeg ellers forberede kan, så jeg kan koncentrere mig om bearnaisen, bøfferne og gæsterne i aften ;)
så fik jeg forsøgt mig med 24-timers bøffen, som er så berømt på PN og lad én ting være helt klart: Jeg var IKKE imponeret!
* Kødet var ekstremt mørt .. faktisk FOR mørt, for selv en tandløs olding kunne have tygget kødet uden problemer. Men både gæsterne og jeg savnde en ordentlig kødstruktur i bøfferne. Altså fornemmelsen af lidt "modstand" i kødet når man tyggede på det, så man rent faktisk kunne mærke, at man spiste kød. Selv en hakkebøf har mere struktur og "bid-modstand" end 24-timers bøffen. Så enten er alle michelinguidens madanmeldere + Henston Blumenthal tandløse eller også spiser de normalt kun babymad, hvis altså de synes kød skal være så mørt, at det nærmest smelter!
(Mikkmakk var meget begejstret og spiste 3 bøffer -- vi andre spiste os gennem knap ½ og valgte så i stedet at spise den konventionelt stegte oksefilét, som bare var perfekt på alle måder)
* Kødet blev meget sødt af den langvarige stegning. Sukkerstofferne i kødet smagte utroligt kraftigt og personligt synes jeg ikke oksekød skal smage "dessert-sødt" men have saft, kraft og KØDsmag :)
* kødets farve var fantastisk flot rosa hele vejen gennem stegen og man kunne bare "se" på kødet, at det ville være ekstremt mørt.
* kanten/ skorpen blev meget tør og selv om jeg skar enderne af som "Opskriften" foreskriver, så synes jeg, at "bund og top" var tørre.
Mikkmakk tog nogle billeder som han vil uploade på et eller andet tidspunt i dag :)
Min hønsesalat var vildt populær og folk næsten slikkede skålene bagefter ;) Det kan godt være, det er totalt "so last century", men alle jeg har serveret dén hønsesalat for, beder om opskriften :)
Bearnaisen blev nødt til at blive K-salats. Jeg lavede ellers ægte bearnaise som blev rigtig god, men min veninde, som "lige skulle røre i den" mens jeg gik udenfor med grillpanden (som IGEN satte brandalarmen igang), fik desværre saucen til at skille så den ikke kunne reddes :( og da jeg havde brugt alt mit smør og æggeblommer, kunne jeg ikke bare lave en ny.
Chokoladekagen og hindbæriscremen var også vildt populær ... sjovt som de "retro-retter" altid scorer højt på folks "delikathedsbarometer" :)
Konklusion: Det var sjovt og lærerigt at lave 24-timers bøf, men jeg vil altså til enhver tid foretrække konventionelt stegt oksefilét fordi jeg synes SMAGEN mangler i 24-timers bøf.
Der ligger stadig en tallerken med 4 store "24-timers bøffer" i køleskabet og det kunne da være vi skulle prøve dem kolde, som pålæg til frokosten inden jeg helt dømmer 24-timers bøffen "Ude" .. men umiddelbart synes jeg ikke det er tiden og besværet værd at tilberede oksekød på den måde en anden gang.Jeg skal dog snart prøve at lave 16-timers flæskesteg.... :)
'men min veninde, som "lige skulle røre i den"'
NEJ NEJ NEJ
fail :)
Det var da irriterende..
Lyder til du er ret hurtig til at generalisere. Det kan jo have været, at der er sket en ukendt fejl i din proces, eller kødet på en eller anden måde ikke har været det rette.. Er ret overbevist om, at Heston B og andre som er vilde med den her metode, ikke har haft samme oplevelse som dig..
* Kødet blev meget sødt af den langvarige stegning. Sukkerstofferne i kødet smagte utroligt kraftigt og personligt synes jeg ikke oksekød skal smage "dessert-sødt" men have saft, kraft og KØDsmag :)
Overnævnte har jeg ingen af gangene oplevet. Kødet har i høj grad haft klassisk kødsmag og ikke været nævneværdigt sødt.
* kødets farve var fantastisk flot rosa hele vejen gennem stegen og man kunne bare "se" på kødet, at det ville være ekstremt mørt.
Havde som skrevet i min egen tråd samme oplevelse med farven.. Det du skriver med teksturen i kødet kan jeg dog ikke genkende. Der er naturligvis forskel på tekstur i forskelligt kød, men synes den var god og med bid i :-)..
Jeg er ret sikker på du, af den ene eller anden grund, ikke har opnået det samme resultat som dem der holder af denne metode..
Resten lyder ganske lækkert og dejligt retro som du selv beskriver :-)..
Thomas P... Det kan godt være, der måske er gået noget "galt" i processen undervejs, men min oplevelse var helt klart, at kødet var alt for mørt og slet ikke havde den karakteristiske oksekødssmag eller "bid". Det kan være jeg prøver det igen en anden gang, men mit førstehåndsindtryk er i hvert fald, at konventionelt stegt oksefilet er mere velsmagende og delikat end 24-timers bøffen viste sig at være.
Jeg er i hvert fald glad for, at jeg "På ægte skolelærer vis" havde en plan B klar, så der også var "alm" oksefilét for den var et kæmpe hit ;)
Hvis jeg prøver det igen en anden gang, så bliver det en dag, hvor vi IKKE skal have gæster, så jeg ikke behøver sidde og være bekymret for, om gæsterne kan lide det eller ej... vi kan altid selv tage en rugbrødmad bagefter, hvis ikke en steg bliver perfekt, men det byder man (jeg) ikke sine gæster, vel?
@panther -- opskriften er supersimpel men smager skønt ;)
Dressingen laves med 1 dl. cremefraiche og ½ dl. mayonnaise + lidt sød sennep. Det krydres med salt, peber og godt med karry!
1-2 røde (saftigt men sødt) æbler skæres i små tern (skrællen skal være på), 2 stilke blegselleri skæres i små tern og det hele vendes i dressingen. Tilsæt kogt kyllingekød (2-3 kyllingbryster eller kødet af en hel kylling) i små tern/ stykker. Lige før servering vendes lidt veldrænet ananas (2-3 ringe) i små tern i hønsesalaten, der serveres på en bund af rucolasalat + evt. en ananasring og derefter pyntes hønsesalaten med 4-5 halve stenfri, grønne (kolde) vindruer.
Serveres med lunt, groft brød/ flüte.
Jeg lavede dobbeltportion af ovenstående og det kunne snildt have rakt til 8 personer som forret... men så var der heldigvis også lidt til frokost lørdag for det smager altså også fantastisk på rugbrød eller som "sidedish" til en god grøn salat m. brød til :)
Panther:
Nej, der skal absolut ingen asparges i .. det er jo ikke en traditionel hønsesalat m. asparges, bacon, champignoner og "hvid" dressing!
prøv den .. jeg lover dig, at den ikke smager særligt "retro". ALLE jeg har serveret hønsesalaten for siger, at den er gudeskøn og vil have opskrifter. Selv mine hjemkundskabselever, som jo mener blegselleri burde forbydes i mad, er vilde med den ;)
Skal nok prøve den, den lyder skam også lækker
Er forresten enig med dine elever, bladselleri burde forbydes det normalt ikke menneskeføde :)
Mikkmakk og jeg er blevet enige om, at den "forkerte" smag på bøfferne nok skyldes min grillpande, som jeg bare aldrig har været glad for at bruge.
Den oser så meget, at brandalarmene går i gang i hele huset ... så nu er grillpanden smidt ud og jeg skal have mig en ny! Så må jeg give 24-timers bøfferne en ekstra chance ;)
Er der nogen, der kan anbefale en god grillpande?
Jeg har selv følgende
www.callas.dk/index.php?page=itemview&items=3-264845-8017-86597-392647
Den kan klart anbefales..