Skal stå for juleaften for første gang i år, og er igang med at læse op på pensum.
De fleste opskrifter på brune kartofler siger asparges kartofler eller lign. Men kan jeg også bruge dem fra glas, og spare skrælle-tiden ? Eller er deg no go?
Brune kartofler : fra glas eller skrælles?
Du KAN godt bruge dem fra glas. Men, det kommer aldrig i nærheden af at være lige så lækkert som kogte, pillede (absolut ikke skrællede) aspargeskartofler.
Glas-kartofler er ofte lidt melede, og kan virke tørre. De går også nemt i stykker under glaseringen, så jeg ville aldrig anbefale andet end aspargeskartofler, som er kogt med skrællen på og pillet efter kogning.
I et masterchef-juleafsnit blev deltagerne instrueret i at komme friskkværnet peber på de færdige brunede kartofler lige før servering, og OMG... dét gør altså noget godt for de søde, karameliserede lækkerbidder.
Du kan helt sikkert spare tid ved at tømme et tvivlsomt glas kartofler - men helt ærligt, der er en verden til forskel og hvis du ikke skal stå for at andet.
fordelen er at du kan gøre kartoflerne klar dagen før .. eller 2 dage før .. eller 3 dage før så de bare skal brunes på dagen.
jeg vælger også altid asparges kartofler. Gerne de små.
Koger dem så de absolut stadig er faste. Lade dem stå (når kogningen er afsluttet) og køle lidt af, så er de meget lettere at pille (aldrig skrælle dem)
Tjek tak.
Og hvilke kartofler bruger i til de almindelige ?
Brug Umuts opskrift på brunekartofler - Kan findes på insta og YouTube
Hvad er forskellen på om de er pillede eller skrællede? Antager der har betydning for tilberedningen, og ikke er en smagsforskel.
Jensen skrev:Hvad er forskellen på om de er pillede eller skrællede? Antager der har betydning for tilberedningen, og ikke er en smagsforskel.
Du fjerner for meget af den yderste del.
Hvilket betyder at stivelsen siver ud og karamellen vil blive vandet (det er også derfor glaskartofler altid bliver sådan noget sjappet noget)
Micebulldogs skrev:
Du fjerner for meget af den yderste del.
Hvilket betyder at stivelsen siver ud og karamellen vil blive vandet (det er også derfor glaskartofler altid bliver sådan noget sjappet noget)
Jeg er enig i at egne pillede er bedst, men at sige glaskartofler bliver sjappet det mp simpelthen være fordi man gør det forkert.
Glaskartofler skal drønes og evt. skylles i iskoldt vand, og så skal de ligge og tørre inden de ryger ned og skal karamaliseres
Så bliver de rigtigt gode,
pantherdk skrev:
Jeg er enig i at egne pillede er bedst, men at sige glaskartofler bliver sjappet det mp simpelthen være fordi man gør det forkert.
Glaskartofler skal drønes og evt. skylles i iskoldt vand, og så skal de ligge og tørre inden de ryger ned og skal karamaliseres
Så bliver de rigtigt gode,
Nej .. der er stadig lort uanset hvor meget du skyller dem.
Micebulldogs skrev:Nej .. der er stadig lort uanset hvor meget du skyller dem.
Hvis det bliver sjappet er det fordi man ikke gør det rigtigt.
Vi enige om rigtige hjemmelavet er bedre, men at afskrive galskartorfler som lort synes jeg ikke er helt rigtigt
pantherdk skrev:
Hvis det bliver sjappet er det fordi man ikke gør det rigtigt.
Vi enige om rigtige hjemmelavet er bedre, men at afskrive galskartorfler som lort synes jeg ikke er helt rigtigt
Korrekt de kan godt bruges, selvom jeg KLART også foretrækker friske.
Tænker der også kan være forskel på kvaliteten af dem i glas?
Men når det nu er sagt, så til juleaften ville jeg aldrig servere glaskartofler. Der skal det altså være lige den tand bedre, og man bruger jo i forvejen meget tid på mad lige den dag.
Alle andre dage, hvor man bare lige skal have lidt flæskesteg eller andet, der synes jeg glaskartofler er udemærket.
Men god fornøjelse med det. Håber I får en dejlig aften. 🎅🎅🎄🎄🎄
Min mormor stod altid fir de brune kartofler, hun prøvet et år glaskartofler, det var forfærdeligt! Hun blev mobbet med det til hendes dødsdag…
Det er betydeligt lettere at få en god, tyk karamellisering på glaskartofler. Personligt vil jeg meget hellere have serveret glaskartofler, hvor bruningen sidder i skabet, end andre med for tyndt lag. Så meget desto mere hvis der også er hvide aspargeskartofler. Der er det optimalt med forskellige slags.
Er enige i at rigtige kartofler smager klart bedst. Jeg er dog vokset op med at min mormor - og derefter mor - har lavet dem med glas kartofler hele min barndom. Derfor er det for mig kun ‘rigtig’ jul med glas kartofler - men 100% kun pga nostalgien i det
Men HVIS man bruger glaskartofler, hvad er tricket/proceduren så?
gucciboyman skrev:Men HVIS man bruger glaskartofler, hvad er tricket/proceduren så?
Sørg for at skylle dem grundigt i en si og lade dem lufttørre et godt stykke tid i sien. Derefter er fremgangsmåden den samme uanset valg af kartoffel.
tuznelda skrev:Du KAN godt bruge dem fra glas. Men, det kommer aldrig i nærheden af at være lige så lækkert som kogte, pillede (absolut ikke skrællede) aspargeskartofler.
Glas-kartofler er ofte lidt melede, og kan virke tørre. De går også nemt i stykker under glaseringen, så jeg ville aldrig anbefale andet end aspargeskartofler, som er kogt med skrællen på og pillet efter kogning.
I et masterchef-juleafsnit blev deltagerne instrueret i at komme friskkværnet peber på de færdige brunede kartofler lige før servering, og OMG... dét gør altså noget godt for de søde, karameliserede lækkerbidder.
This
Nogle fif til at lave de brune færdige 1 time til 2 i forvejen. Er det bare at lave dem og smide dem i en folie bakke med sølvpapir over? Kom gerne med nogle erfaringer.
Aner ikke hvorfor PN sletter tekst når man vil redigere efter man har postet 🙄
Opskrift som jeg har fået fra en af mine venner 😋
200 gr. sukker
50 gr. smør
1 - 2 dl. æblemost
500 gr. pillede kartofler
Panden varmes godt op, tilsæt dit sukker og rør indtil sukkeret er karamelliseret - når sukkeret begynder at bruse en lille smule op, og det er godt gyldent tilsættes en stor skefuld smør, - det vil bruse op igen, og når det gør det, tilsættes det “hemmelige” ingrediens nemlig 1 dl. æblemost 😀, det giver smag og er med til at gøre, at sukkeret ikke bare bliver en stor klump, når du tilsætter dine kartofler, som selvfølgelig er kogte. Kartoflerne glaseres i sukkeret i ca. 7 minutter og tages op - du kan gøre det i god tid - du lader sukkeret blive på panden, og ved servering varmer du kartoflerne op igen og giver dem den sidste glasering
Pøj Pøj med de brune kartofler.
Glas eller ej, så er det som Henry skriver, den rigtige bruning der virkelig gør en forskel.
Kartoflerne skal karamelliseres udenpå. De må ikke "koge" i smør, hvor bruningen trænger ind for dybt ind i kartoflen og gør den blød og kedelig. Og her er tricket at have rigeligt med sukker på panden, så smørret hurtigere karamelliserer og klistrer udenpå. Og det kræver samtidig en god temperatur.
Dorthe laver dem altid med aspargeskartofler og masser af bruning. Det er perfekt ♥♥♥
dankjar skrev:
Sørg for at skylle dem grundigt i en si og lade dem lufttørre et godt stykke tid i sien. Derefter er fremgangsmåden den samme uanset valg af kartoffel.
Man skyller dem for at få stivelsen ud right?
Kunne man med fordel skylle dem og ligge dem ud og tørre dagen inden, så man er sikre på de er helt tørre… eller kan det gøre noget ved kartoflerne ?
Du skyller dem for at fjerne "glas væde" smagen.
Det ville jeg ikke umiddelbart gøre, i hvertfald ikke til juleaften uden at have testet det.
Jeg tænker kartoflen vil tørre for meget og blive en kedelig størrelse.. Ikke sikker, men det er en farlig dag at eksperimentere, uanset hvad et par pokernettere evt. skulle finde på at sige 😉
lufttørre vil jeg mene er at oversikre sig.
Skyl grundigt, ryst dem af i sien og tør dem grundigt i et rent viskestykke, sådan er det altid gået fint for mig.
Det er jo ikke det store arbejde, så denne tråd har inspireret mig til at lave 2 typer brunede kartofler juleaften og så må familien stemme om de fremover vil have almindelige eller glas kartofler 😄
dankjar skrev:Det er jo ikke det store arbejde, så denne tråd har inspireret mig til at lave 2 typer brunede kartofler juleaften og så må familien stemme om de fremover vil have almindelige eller glas kartofler
Det er en rigtig farlig strategi og den eneste, sande grund til, at jeg altid har insisteret på, at "jeg kan ikke finde ud af at lave rødkål helt fra bunden, så I må nøjes med den der fra spanden" og jeg heller ikke har forsøgt mig med at byde familien andet end købt pasta.
Giv aldrig familien valget mellem den nemme løsning eller den helt hjemmelavede, ret meget lækrere løsning.
Du kommer til at fortryde det en dag, når du står og igen skal bruge 2 timer på at lave fx lasagne, der så bliver spist på 8 minutter...
“Problemet” er at folk er blevet alt for vant til færdigprodukter.
Så derfor vil knorrs lasagne altid være den bedste.
Jensens bearnaise vil altid være den bedste
Dolmio vil altid være det bedste
De frosne fiskefileter vil altid være de bedste
Kartofler fra glas vil altid være det bedste
Rødkål vælter ud af en spand vil altid være det bedste
Graasten remoulade vil altid være det bedste
find selv på flere.
så når folk i ny og næ får noget godt solidt håndværk fra køkkenet der ikke er væltet ud af en pose, så kan de ikke li’ det!
tager jeg de nemme løsninger i hverdagen? Ja selvfølgelig.. men jeg går gerne den ekstra og mere “besværlige” vej når det skal være ekstra lækkert.
og det bliver altså bare mere lækkert med en frisk kartoffel der ikke har lagt i en tvivlsom lage i et halvt års tid.. det er blot din vante smag der ikke kan håndtere det!
Micebulldogs skrev:“Problemet” er at folk er blevet alt for vant til færdigprodukter.
Så derfor vil knorrs lasagne altid være den bedste.
Jensens bearnaise vil altid være den bedste
Dolmio vil altid være det bedste
De frosne fiskefileter vil altid være de bedste
Kartofler fra glas vil altid være det bedste
Rødkål vælter ud af en spand vil altid være det bedste
Graasten remoulade vil altid være det bedste
find selv på flere.
så når folk i ny og næ får noget godt solidt håndværk fra køkkenet der ikke er væltet ud af en pose, så kan de ikke li’ det!
tager jeg de nemme løsninger i hverdagen? Ja selvfølgelig.. men jeg går gerne den ekstra og mere “besværlige” vej når det skal være ekstra lækkert.
og det bliver altså bare mere lækkert med en frisk kartoffel der ikke har lagt i en tvivlsom lage i et halvt års tid.. det er blot din vante smag der ikke kan håndtere det!
Har hørt folk sige det der en million gange, og så når man smager deres, ifølge dem selv, mesterværker, så smager det ikke af mere end vand, og så er man tvunget til at lade som om det er det bedste man nogensinde har smagt, selvom man ligeså godt kunne spise luft. Rent snobberi, intet mere, medmindre man er en seriøs kok, som laver maden med hjerte og sjæl hele vejen, og det gør de fleste ikke selvom de tror det :)
Og jo, Graasten remoulade er som regel bedre end folks hjemmelavede amatør remoulade :)
Tsunemi skrev:
Har hørt folk sige det der en million gange, og så når man smager deres, ifølge dem selv, mesterværker, så smager det ikke af mere end vand, og så er man tvunget til at lade som om det er det bedste man nogensinde har smagt, selvom man ligeså godt kunne spise luft. Rent snobberi, intet mere, medmindre man er en seriøs kok, som laver maden med hjerte og sjæl hele vejen, og det gør de fleste ikke selvom de tror det :)
Og jo, Graasten remoulade er som regel bedre end folks hjemmelavede amatør remoulade :)
Ja fordi du har været vant til den E nummer baseret lorteremoulade fyldt med farvestoffer og ikke kender til hvordan det rigtigt skal smage.. du bekræfter lige præcis det jeg skriver :)
Glædelig jul :)
Micebulldogs skrev:
Ja fordi du har været vant til den E nummer baseret lorteremoulade fyldt med farvestoffer og ikke kender til hvordan det rigtigt skal smage.. du bekræfter lige præcis det jeg skriver :)
Glædelig jul :)
Glædelig jul 😂
Micebulldogs skrev:“Problemet” er at folk er blevet alt for vant til færdigprodukter.
Så derfor vil knorrs lasagne altid være den bedste.
så når folk i ny og næ får noget godt solidt håndværk fra køkkenet der ikke er væltet ud af en pose, så kan de ikke li’ det!
Lyder vildt. Jeg har aldrig hørt et voksent menneske mene, at Knorr lasagne smager bedre end rigtig lasagne.
Det er min opfattelse, at folk enten er dovne, eller ikke har tid/råd til at lave mad fra bunden, men ikke, at færdigretter ligefrem bliver tilvalgt grundet smag.
Micebulldogs skrev:“Problemet” er at folk er blevet alt for vant til færdigprodukter.
Så derfor vil knorrs lasagne altid være den bedste.
Jensens bearnaise vil altid være den bedste
Dolmio vil altid være det bedste
De frosne fiskefileter vil altid være de bedste
Kartofler fra glas vil altid være det bedste
Rødkål vælter ud af en spand vil altid være det bedste
Graasten remoulade vil altid være det bedste
find selv på flere.
så når folk i ny og næ får noget godt solidt håndværk fra køkkenet der ikke er væltet ud af en pose, så kan de ikke li’ det!
tager jeg de nemme løsninger i hverdagen? Ja selvfølgelig.. men jeg går gerne den ekstra og mere “besværlige” vej når det skal være ekstra lækkert.
og det bliver altså bare mere lækkert med en frisk kartoffel der ikke har lagt i en tvivlsom lage i et halvt års tid.. det er blot din vante smag der ikke kan håndtere det
Hvis virkeligheden forholder sig således, hvordan forklarer du så, at restaurationsbranchen omsatte for mere end 55 mia. i 2022?
Random skrev:
Lyder vildt. Jeg har aldrig hørt et voksent menneske mene, at Knorr lasagne smager bedre end rigtig lasagne.
Det er min opfattelse, at folk enten er dovne, eller ikke har tid/råd til at lave mad fra bunden, men ikke, at færdigretter ligefrem bliver tilvalgt grundet smag.
Hos nogle autister bliver færdigmad tilvalgt pga smagen er ens hver eneste gang.
Min venindes datter havde en længere årrække, hvor hun kun spiste mou oksekødsuppe uden fyld, købt risengrød på "tube", kogt pasta uden noget på, bondebrød m. Stryhns leverpostej og havregrød kogt på vand. Altså mad uden ret meget smag og farve. Det var det eneste hendes sanser kunne holde til.
MEN ... hos langt de fleste mennesker er færdigmad en nødløsning enten fordi det er nemt/ hurtigt eller fordi det er dét er kan finde ud af.
Mikkmakk mente i kort stykke tid (vores første måned som kærester), at Knorr lasagne var det lækreste ever. SÅ lavede jeg "rigtig lasagne", helt fra bunden, og pludselig mente han, at man ikke kunne byde mennesker at spise knorr lasagne 😄
Dét har jeg dog serveret mange gange i de 27 år der er gået siden da. Præmissen er, at når det kun er mig, der laver maden og familien stort seta ldrig hjælper, så må de nøjes med det jeg kan nå/ orker at lave ... så nogle gange er det en hurtig løsning m. Købt tomatsauce på glas, og andre gange bruger jeg timer på at lave (næsten) det hele fra bunden.
Og nu, hvor de er 19, 21 og 52 siger jeg med jævne mellemrum, at i dag laver jeg ikke mad, de må klare sig selv.
De brunede kartofler til jul skal være aspargeskartofler og de skal laves på sautepanden .. ikke noget med at eksperimentere med airfryer, ovn eller andet. Dét kan vi forsøge os med d. 25/12.
Hvor meget sukker bruger PN pr1 kg kartofler… synes det svinger meget alt efter opskrift ?
gucciboyman skrev:Hvor meget sukker bruger PN pr1 kg kartofler… synes det svinger meget alt efter opskrift ?
NanoQ skrev:@Xitaah
...nails it!
Svaret er her.
Tjek Madsvin.
Så er asparges kartoflerne kogt og pillet, det bliver godt i morgen...
XSUPERBULLX skrev:Nogle fif til at lave de brune færdige 1 time til 2 i forvejen. Er det bare at lave dem og smide dem i en folie bakke med sølvpapir over? Kom gerne med nogle erfaringer.
Min bedste erfaring er at lave karameldelen i forvejen og sætte i køleskabet. Ligeledes med kartofler. Så er det bare at bruge 15-20 min før de skal serveres ved at varme delene
Mikkmakk skrev:
I en gryde🤷♂️
jeg har altid kun lavet det på stegepande 😁
Jeg brugte opskriften fra Meyers i år. Spillede perfekt.
nikzz skrev:
I en gryde
Megl skrev:Det er en gryde
Det er en gigantisk 28cm Eva Trio Sauterpande!
og ja... Med et rumfang på 5l. er den er lige så stor som en stegegryde. Især, hvis jeg bruger det kuppelformede låg.
Men det ER én pande! Basta!
Eva Trio laver ikke den størrelse sauterpande mere ... nu laver de den kun som sautergryde på samme størrelse som min sauterPANDE.. men min er en pande!
Var blevet sat i køkkenet for at stå for de brunede kartofler samt sørge for sværen blev sprød!… de brunede er sgutte noget som jeg har lavet tit, men jævnt tilfreds med årets indsats
og det færdige resultat
sukker, smør og lidt vand nå smøret er Brusset og så på kartoflerne og lade vandet koge væk. Slap ihvertfald for sukkeret/karamel blev klumpet og ikke ville hænge ved.