Har fået lovet min amerikanske kæreste at lave noget typisk dansk mad.
Burde være let nok men eftersom hun ikke spiser svinekød eller fisk synes jeg det giver visse begrænsninger. Bøf med løg må det desværre heller ikke være da hun har lavet det for mig tidligere.
Er ikke fantastisk i et køkken så det skal ikke være alt for kompliceret.
Hvis det kan være en sommerret vil det være optimalt men ikke noget krav.
Dansk mad
Stjerneskud eller Pariserbøf med kapers, rødbede, peberrod og æggeblomme på toppen.
Åh sorry, missede at det heller ikke måtte være fisk.
Så duer Stjerneskud naturligvis ikke.
Kylling Danoise - grydestegt kylling stoppet med persille, hertil nye kartofler, agurkesalat og skysovs....!!
Tuznelda har sikkert en fremragende ide, men hun er nok ikke stået op endnu pga ferien ;)
Intet over:
Mikkmakk skrev:
Tuznelda har sikkert en fremragende ide, men hun er nok ikke stået op endnu pga ferien ;)
Hvordan får du så morgenmad?
Og umiddelbart kan hun så få et stykke med roastbeef og slutte med en pstemad :(
Jeg vil gerne bestille en dyrlægens, en med rulledreng og skulle da være et skarn hvis jeg ikke også kunne spise en med roastbeef, hvad tid skal jeg komme bridgeking :) ?
Radisser med lidt salt.
Jordbær med fløde (eller mælk).
Med mindre din kæreste ikke spiser svin p.g.a. religion, så skal du ikke tage hensyn til det, når du tilbereder det danske måltid. Hun kan jo smage på det og sige nej tak, hvis hun ikke kan lide smagen. Det bliver ikke mere dansk end svinekam (gerne grillet) med sprøde svær. Fisk er et must i det danske køkken, så det skal naturligvis også prøves. Skik følge eller land fly.
God fornøjelse (og fordøjelse).
kris
Var jo obv bare et billede af smørrebrød.
Nap en med æg og rejer(hvis hun må få det)
En med roastbeef med det hele
En med kartoffler med det hele
En med tartar med det hele
En med andebryst med det hele
En med tomat og røræg
Skal jeg blive ved ? Der er masser muligheder...
Tag i bare jeres bøffer og bearnaise, jeg vil til enhver tid hellere bede om smørrebrøds sedlen... (sgu derfor jeg bliver så sulten når jeg ser matador)
@ahrens
Du siger bare til :-)
(sgu derfor jeg bliver så sulten når jeg ser matador)
hvor ofte ser du matador ?
Live skrev:
(sgu derfor jeg bliver så sulten når jeg ser matador)
hvor ofte ser du matador ?
En gang om året.
Det er julekalender hos os ♥
hermod skrev:Mikkmakk skrev:
Tuznelda har sikkert en fremragende ide, men hun er nok ikke stået op endnu pga ferien ;)
Hvordan får du så morgenmad?
Det får jeg ikke, jeg køber det ;)
Godmorgen...
Typisk dansk mad uden gris eller fisk - der er flere ting, som er foreslået allerede, men here goes:
Tarteletter med høns i asparges
Grydestegt kylling m. Brun sovs, Kartofler og agurkersalat
Pipfugl på dåse (i anledning af grillvejret)
Kylling i cola
Smørrebrød - især kartoffelmad med mayo og purløg.
Grydestegt oksesteg - enten med brun sovs eller peberrodssauce ... Bare husk, at sovsen IKKE må koge efter du har kommet peberrod i!
Andesteg med brunede kartofler, rødkål osv.
Risengrød .. men det er vejret vel ikke lige til
Men den ultimative danske VIKINGEret du kan servere, må være stegeben (okseben), kartofler og brun sovs. Husk en eller anden form for grøntsager til.
' Væltet lukum' er også en gammel dansk ret ... Det er halve hårdkogte æg serveret med sennepssauce .. jeg tror nok man bruger fiskesennep og jeg har glemt om man spiser brød eller kartofler til. Jeg har ikke fået det siden før min mormor døde i 1991.
Uanset hvad OP ender med at servere, er desserten obligatorisk: Rødgrød med fløde.
Jeg kan bedst lide rabarber/ jordbær i rødgrød men i princippet kan alle røde bær bruges.
Og ellers er gammeldags æblekage med makroner og flødeskum også en typisk gammel dansk dessert
Hvis 'dansk mad' bare skal være 'fra de sidste 50 år' - så er alt med pasta også typisk dansk.
Og ris med karrysauce og kødboller (kyllingkødboller) er også en dansk klassiker, som man ikke får andre steder i verden.
Koldskål er typisk dansk, ja!
Æggekage med rugbrød, tomat, agurk, purløg og bacon (evt. Det der underlige kalkunbacon) er også en typisk dansk sommerret.
Skipperlapskovs har jo alle dage været en ret for konger !
Plzz kalvehjerte i flødesovs eller en sprængt oksesteg, med friske kartofler
Tarteletter er heller ikke dårligt
Skal selv have en bøf med blødeløg, kartofler og sovs iaften... Det blir så godt!
Hopper med på Bridgekings
Smørrebrød med en kold øl og en snaps, så bliver det ikke mere Dansk:-)
OP og folk, som nævner noget de har fået som barn, men intet har med dansk mad at gøre, bør læse nedenstående link, hvor Meyer og Boyhus kommer med en fornuftig gennemgang af den danske madkultur:
dansk madkultur
@hit-med-dem Skipperlapskov er så vidt jeg ved en typisk norsk ret og ikke dansk.
Har i hvert fald aldrig fået det i Danmark udover når min farmor har lavet det til mig(og hun er fra Norge)
Smid du bare noget jaka bov i gaffet på kæresten.
Kjerstein
Så det du siger er, at Meyer og Boyhus har patent på, hvad det danske køkken indeholder af råvarer og retter mens vi andre, der bare er opvokset i Danmark ikke ved, hvad der er typiske danske retter?
Jeg har læst den historiske gennemgang du linker til og den indeholder hovedtræk i dansk gastronomi samt eksempler på hvornår specifikke retter - eller tilberedningsmetoder - blev kendt og almindeligt udbredt i Danmark.
Traditionel dansk mad er: stegt eller kogt kød med sovs og kartofler til, grød af eller med bær og frugter - eller mørkt, rugbaseret surdejsbrød med afskåret koldt kød, ost eller grøntsager på.
Moderne dansk mad er fusionskøkken med inspiration fra både vesten, østen, asien og afrika så egentligt kan man foreslå en hvilken som helst ret uanset ingredienser eller kulturel baggrund.. når bare retten er 'adopteret' i den almindelige danske familie.
Groenlangkaal, benloese fugle, kalvefrikasse, gule aerter og den slags..
Eller, der er jo godt nok bacon i benloese fugle, men kunne nok laves uden
@ Tuz
Pasta og ris er blevet typisk dansk at spise, som fx Lasagne og Boller i Karry. Men det bliver det imo ikke til typisk dansk mad af. Det ville imo være mærkeligt at servere Lasagne eller Boller i Karry som noget typisk dansk, da alle godt ved at Lasagne er Italiensk og karry er asiatisk
@ OP
Traditionelt har danske familier spist det vi havde. Vi har spist kogt, sprængt eller stegt kød. Tilbehøren har i høj grad være kartofler og kål, fordi det er hvad vi havde.
Danske klassikere imo:
Frikadeller med stuvet hvidkål
Krebinetter med kartofler og brun sovs
Forloren hare med kartofler og brun sovs
Tarteletter
Hakkedrenge med bløde løg, kartofler og brun sovs
Øllebrød, Gule ærter, Boghvedegrød osv osv
Kogt torsk og kartofler med sennepsovs
Rødspætte filetter med kartofler og smør sovs
Edit: Fruen kom lige ind med hjemmelavede fiskedeller. Det er sq også en klassiker :)
Obv svært når hun ikke spiser svin, men så må man improvisere.
Loehde skrev:
Smid du bare noget jaka bov i gaffet på kæresten.
Som Tuz: Boller i karry, hvor du bruger hakket kyllingekød. Ungerne her ville ikke have hakket kylling men elskede boller i karry. Så de blev snydt de første par gange, vi serverede det i den udgave. Samtidig kan du jo lære hende at sige, hvad børnene kalder det: kanonkugler i tapetklister. Kan nok lyde sjovt sagt af en amerikaner.
Ellers er dansk mad jo suppe, steg og is. Så må du bare variere dig uden om grisen i forret og hovedret.
Smørrebrødssedlen er også god. Specielt kartoffelmaden synes jeg er typisk dansk.
Holck Knudsen
Jeg mener bare ikke OP spørger efter gammeldags dansk mad - men bare efter "typisk dansk mad" ... og dér tænker jeg, at han vil lave noget af den mad han SELV har spist som barn :)
For mig er der forskel på, om man spørger efter historiske danske madretter eller den slags retter, som serveres i danske hjem i dag :)
Min søster bor i USA og er gift med en amerikaner. Han har fået serveret flæskesteg, frikadeller osv... som "typisk dansk mad" - men også lasagne, pastaretter osv... fordi det er den slags mad VI er vokset op med udover alt det gammeldags, som andre på min alder og yngre aldrig har smagt (brunkål, hjerter i flødesovs, "skidne æg", kåldolmere ♥ m.m.)
Min søsters mand er ikke ret vild med frikadeller (men ok, min søster er heller ikke specielt god til at lave mad...) tilgengæld E L S K E R han brunede kartofler, så det skal være på bordet når de får thanksgiving- og julekalkun derovre :D
Min søsters mand er ikke ret vild med frikadeller (men ok, min søster er heller ikke specielt god til at lave mad...)
haha! Nice burn. Man må håbe søster ikke læser med :D
@HolckKnudsen
Det er der ingen fare for, at hun gør :)
Men hun ved godt, at hun ikke er ret god til madlavning - hun har helt adopteret "the american way of life", hvor man bruger "halvfabrikat" eller henter/spiser ude.
Jeg synes at det er en interessant debat hvad der er typisk dansk mad.
Det spændende vil være at servere noget som alle danskere kender - og som udlændinge vil være fremmede overfor.
Selvom hverken ris eller karry er historisk dansk mad, så tvivler jeg stærkt på at varianter boller i karry er ret udbredt i den store verden. Har i hverttilfælde ikke fået kødboller og lysegul karrysovs i indiske restauranter. Derimod tror jeg at dansk lasagne ligger så tæt op ad andre landes opskrifter at den er mindre spændende.
drhoho skrev:
Selvom hverken ris eller karry er historisk dansk mad, så tvivler jeg stærkt på at varianter boller i karry er ret udbredt i den store verden. Har i hverttilfælde ikke fået kødboller og lysegul karrysovs i indiske restauranter.
Enig. En overgang spiste jeg indisk mindst 4-5 gange i ugen, og så aldrig noget der lignede boller i karry (heldigvis!). :)
Tak for alle forslagene. Det bliver en gang boller i karry med kyllingefars og derefter rødgrød med fløde. Det er for mig typisk god dansk mad som jeg er vokset op med.
Men skal da helt sikker prøbe nogle af de andre forslag. Nu skal jeg bare have lært hende at spise noget gris.
@ Mr. Charmefyr
Som Tuz netop forklarer det..... Handler det ikk (imo) om datidens gastronomiske "helle-steder".... Men derimod om hvad vi som dagens danskere kalder "Dansk mad".
.. Om "skipperen" fik sin opstand i Norge.... Om den første kartoffel blev fundet i Irland..... Om den første gris blev opfostret i England.... Så er det alle elementer JEG forbinder med det fundamentale danske køkken....
Men tak for din Wiki-viden om norsk mad...... Næste gang kan du forhåbentlig fortælle os om hvorfor fastelavn, halloween, hotdogs og Skt. Patricks day ikke er dansk ?
tuznelda skrev:
Kjerstein
Så det du siger er, at Meyer og Boyhus har patent på, hvad det danske køkken indeholder af råvarer og retter mens vi andre, der bare er opvokset i Danmark ikke ved, hvad der er typiske danske retter?
Hvor ser du, at jeg siger det?
Hvis du læser tråden igennem, så giver mit indlæg mening. 1) der er kommet bud, som ikke har noget med tråden at gøre. 2) jeg skriver ikke, at Meyer og Boyhus har patent på begrebet dansk mad? Jeg skriver ganske klart, at de kommer med en fornuftig gennemgang. Hvoraf iøvrigt Boyhus nok ved mere end den alm. dansker.
Derudover som HK, så bliver en ret ikke mere dansk af, at nogle har fået den konstant som barn.