Det er ikke huen der trykker
Niarn:
Fordi .. det er sådan noget næææh .. at det danner hurtigere bakterier, hvis man køler det for hurtigt ned
Skreg også af grin igår aftens!! ♥
miketyson, tror nu ikke han er helt skidt inde der, at smide varme ting til nedkøling i et køleskab må skabe en del kondens, hvor der alt andet lige må komme en del flere bakterier end hvis det er nogenlunde koldt før det kommer ind i et køleskab.
"Når opvarmet mad skal køles ned og opbevares koldt til senere brug, bør nedkølingen ske hurtigt. Maden skal nedkøles således, at temperaturen falder fra +65øC til +10øC på mindre end tre timer. Går nedkølingen for langsomt, kan der ske vækst af sygdomsfremkaldende bakterier i maden"
3 timer er satme heller ikke hurtigt imo.
Jeg sad faktisk lige som dem og kunne ikke finde ud af svaret. Og som det også nævnte så stiller vi hjemme ved mig også rester til at køle ned før de kommer i køleskabet. Og hvad skulle der ske ved at vaske køb man alligevel skal til at stege?
Haha Live - store køkkengeni.
Så det samler færre bakterier ved at stå ved stuetemperatur? Måske den ikke skal ind lige fra ovnen men......
Er ret sikker på du også har haft dine koteletter under hanen :)
@Baarup
Der sker jo heller ikke noget ved at synge for dine radisser inden du skærer dem ud, men nu går spørgsmålet på hvad fødevarestyrelsen anbefaler, og ikke hvad der ikke sker noget ved :-)
kris,jeg er awesome i et køkken :O )
mad skal obv dampe af før det kommer i et køleskab/fryser, min gutfeeling tror faktisk på der vil komme flere bakterier i maden hvis man stiller det ind i et køleskab mens det er varmt, end hvis man lader det stå en time og køle ned før man smider det ind.
og hvem vasker ikke kød ?
Dem der ikke regner med at få et blæs den pågældende aften?
@Baarup
Jo hurtigere, du får resterne på køl eller frys, jo sværere får bakterierne ved at formere sig, det er derfor, at skumle buffeter, hvor maden holdes lun hele dagen, er den sikre vej til en maveforgiftning. Så kom du bare herregårdsgryden på køl med det samme næste gang :)
"Og hvad skulle der ske ved at vaske kød, man alligevel skal til at stege?"
Der sker ikke det store ved det, udover at du får svært ved at få stegeskorpe på kødet, hvis ikke du tørrer det ordentligt af bagefter. Men spørgsmålet lyder jo på, hvilke af køkkentipsene, der hører under Fødevarestyrelsens anbefalinger, og kødvask hører ikke ind under disse. Det betyder jo ikke, at de decideret fraråder det...
Jeg er stadig i tvivl om det er reelt nok at de svarer forkert, eller om det rent faktisk er et fedt level de kører.
Kunne være cool nok hvis de havde aftalt med tv2 at de ville bekræfte folks fordomme om dem.
Nu ville jeg også have svaret D, men som folk har været inde på så mener jeg bestemt også at nedkølling af varm mad danner bakterier :)
Så imo rigtig dårlige svarmuligheder til et endnu dummere spørgsmål :D
"Varm mad skal køles hurtigt ned
Nedkøling af mad bør ske hurtigt. Fx når opvarmet mad skal køles ned og opbevares koldt til senere brug. Maden bør nedkøles, så temperaturen falder fra 65øC til 10øC på mindre end tre timer. Går nedkølingen for langsomt, kan der ske vækst af sygdomsbakterier i maden.
Når bakterier vokser hurtigst (ved 37øC), kan en bakterie blive til mere end 1000 på tre timer."
kasper, er det ikke lidt skidt at undlade at tage det med som diskussionen går ud på når man mener det bare skal køles ned ?
"sæt altid maden til køling umiddelbart efter at den er dampet af"
gadvide hvad grunden kan være til at fødevarestyrrelsen skriver at det skal dampe af først ?
der er jo ingen der siger at mad skal stå i 30 grader i dagevis, men at hvis mad damper, så der skabes kondens så kan bakterier vokse hurtigere i køleskabet, end hvis man først lader maden køle af før man stiller det ind i køleskabet.
1. Hvorfor skulle man spilde tiden i det hele taget med at vaske kød inden det steges?
2. Hvordan skulle der dannes bakterier ved at køle maden hurtigt?
Man kan sikkert også bare skære det område væk på brød, der sidder mug på! Det siger min gut feeling mig.
At svampesporerne og giftstofferne kan have spredt sig længere ind i brødet end mine øjne kan se, er jo ligegyldigt. Det er jo sundt at spise svampe, deriblandt skimmelsvamp.
Live du overser følgende:
"Maden bør nedkøles, så temperaturen falder fra 65øC til 10øC på mindre end tre timer. Går nedkølingen for langsomt, kan der ske vækst af sygdomsbakterier i maden."
"Det kan også være nødvendigt aktivt at nedkøle større portioner mad. Det kan man gøre med et koldt vandbad, en blæstkøler eller et nedkølingsskab."
Bakterievæksten er jo netop størst i dette temperatur interval. Derfor kan din lasagne jo også tåle at dampe af inden du putter den ind i køleskabet til næste dag. Afdampningen foregår nok typisk på bordet mens du spiser:)
Uden at vide det kan jeg forestille mig, at anbefalingen omkring afdampningen er af hensyn til temperaturen i køleskabet, der helst ikke skal overstige de 5 grader.
Hvilket jo passer meget godt med følgende.
"Hold øje med temperaturen i køle- og fryserum
Når fødevarer bliver opbevaret i køle- eller fryserum, hæmmes bakteriernes vækst i maden. I kølerummet må der højst være den temperatur, der evt. er oplyst i fødevarens mærkning, eller som gælder i fødevarelovgivningen. Det vil sige +5øC som udgangspunkt, dog højst +2øC for fersk fisk og færdigpakket hakkede kødvarer og højst +4øC for kølede ægprodukter. I fryserummet skal der være -18øC eller derunder.
Kontrollér hver dag, at temperaturerne bliver overholdt. Det nedsætter risikoen for vækst af sygdomsbakterier i maden. Salmonella-bakterier kan fx vokse ved +8øC, men ikke ved +5øC.
Sætter du varme ting til afkøling i kølerummet, skal du holde særligt øje med temperaturen. Kan temperaturkravene ikke overholdes, er det nødvendigt at indrette et særskilt nedkølingsskab eller at øge kølekapaciteten i kølerummet."
Din påstand omkring kondens kunne jeg godt tænke mig at se yderligere dokumentation for, da jeg ikke har hørt om det før.
walter, du mener jeg overser noget jeg selv aaksede ind før kasper kopierede det en time senere ?
nej, og køles hurtigt ned er et relativt udtryk.
men imo skal det have nået en lav nok temperatur til at det ikke damper og dermed skaber kondens.
og fuck dig, nu er jeg nødt til at google om det overhovedet giver mening at bakterier vokser i vand i et køleskab : O)
Det er
upraktisk at stille varm mad i
køleskabet, luften varmes op og
andre varer kan blive dårlige.
Desuden danne der kondens
som kan dryppe ned på andre
varer.
og at bakterier ikke dør ved 0-5 grader, men bare vokser langsomt.
men lad os prøve en test.
du tager et glas vand, sætter det ind i køleskabet og om 14 dage drikker du det og ser hvad der sker : O)
@Walther
"Din påstand omkring kondens kunne jeg godt tænke mig at se yderligere dokumentation for, da jeg ikke har hørt om det før."
Hvad mener du?
Live har jo givet dig sine "Gutfeelings" .. hvad mere skal bruges? ;-)
LOL .. 7.Feb!
Bt.dk:
Niarn tiggede efter en 'ommer' mandag aften - og det har Tv2 valgt at give Danmarks dummeste rappere. Den 7. februar får de chancen for at vinde de 4000 kroner igen.
miketyson: vand/fugt er nu engang det der skal til for at bakterier kan trives.
bare fordi de står ved 5 grader betyder det ikke de dør, de vokser bare langsomt
Mikroorganismer skal have vand for at vokse. Maden er aldrig helt fri for vand, men jo mindre der er, jo sværere er det for bakterierne at vokse.
De forskellige måder at konservere maden på, forandrer fødevarernes temperatur og surhed eller deres indhold af ilt og vand, så mikroorganismerne vokser dårligere.
Bakterier har brug for vand. Derfor vokser de dårligt i tørre fødevarer. De trives heller ikke godt i fødevarer med et højt indhold af salt eller sukker. Salt eller sukker binder vandet.
De fleste bakterier holder op med at vokse eller vokser kun langsomt, når temperaturen er 5øC eller derunder. Det gælder også sygdomsfremkaldende bakterier.
burde være fucking logik at man bør undgå kondens og vente med at smide varme ting i køleskabet til det er dampet af.
Kan alt kød tåle opvaskemaskine, eller skal noget af det sendes til rens?
Hahaahahahaha
Til almen orientering kan jeg oplyse om, at det Gordon Ramsey(og alle andre kokke) ville gå amok over, er når man kommer man i køleren skal det jo obv. dækkes af. Hvis du gør dette når maden er for varm, så dannes der rigtig meget kondens(som Live er inde på) hvilket medfører en øget bakterie vækst.
Men fedt link:)
@live
Stop nu med den kondens ffs ;-)
Jeg ved ikke om det er din logik, at hvis man sætter en bøtte brandvarm mad i køleskabet, så dannes der kondensvand og derved mere vand som bakterierne elsker?
Eller om den går ud på at, man skal lade retten stå uden låg for at dampe af, så retten indeholder mindre vand, så bakterievæksten foregår lidt trægere?
I hvertfald så dannes der jo ikke mere vand. Kondensen kommer fra retten, så der er hverken mere eller mindre vand end da vi satte retten ind.
Og der massere af vand i (næsten) al mad, og at der damper en lille smule fra ved at lade den stå ude i 10-20 min uden låg gør altså ingen forskel.
Grunden til man lige skal lade det dampe af, er at man ikke sætter 100 grader varm mad i køleskabet, da det ikke er så smart for de andre madretter derinde + strømforbrug/miljø. Yderligere, så stiger bakterievæksten først for alvor ved 65-70 grader, så det stemmer jo meget godt overens.
looooooool
Dr. Snyder has educated thousands of executives, owners, chefs, employees, and home food preparers in recipe hazard analysis and self-control procedures for producing safe food.
Placing a big pot of hot edibles directly into the fridge is a recipe for uneven cooling and possibly food poisoning, says O. Peter Snyder Jr., PhD, president of the Hospitality Institute of Technology and Management in St. Paul, MN. The reason: It can take a long time for the temperature in the middle of a big container to drop, creating a cozy environment for bacteria. You can safely leave food to cool on the counter for up to an hour after cooking, Snyder says. Or divvy up hot food into smaller containers and then refrigerate--it'll cool faster. >
hvis man søger længe nok på google kan man finde pretty much alt ligegyldigt hvad man vil have understøttet. ligefra nazi propaganda, til mad propaganda.
ostehans, nope på det punkt giver jeg mig ikke, i hvertfald ikke indtil jeg har 18178 indlæg.
@Live
Du havde sikkert ikke noget bedre at tage dig til end at Google fakta omkring nedkøling af mad;)
Hvis du sætter en gryde sammenkogt ret, det kunne være Nikolaj Kirks sellerisuppe med karry og kylling:
1 kylling
1 grofthakket løg
2 hele fed hvidløg
2-3 spsk karry
1 helt knoldselleri, skrællet og skåret i store firkanter
1/4 dl piskefløde
1-1/2 l grønstagsfond(terninger er bandlyst, men det er en helt anden diskussion,
som jeg lavede i går og opvarmede i dag, uden låg i køleskabet.Så vil der naturligvis dannes en masse kondens, som vil finde andre steder hen i køleskabet og dermed bidrage til at fordærve de øvrige madvarer du opbevarer i dette.
Som andre også har været inde på, så opfatter jeg det som børnelærdom netop at tildække alt hvad du sætter i køleskabet. Netop for at nedsætte risikoen for kondens, bakterier og ikke mindst så andre fødevarer ikke ændrer smag. Mælk eksempelvis
Overholder du ovenstående, får du ikke problemer med kondens, men skal selvfølgelig holde øje med at temperaturen er korrekt i dit køleskab. Det er jo netop også det fødevarestyrelsen lægger vægt på i deres anbefalinger.
Her nævnes også, at større portioner må deles i mindre for at fremskynde nedkølingsprocessen.
@Live
tror det her er lavet til dig!
www.youtube.com/watch?v=CnmMNdiCz_s
Rookie mistake : læs spoørgsmålet
dondyr, lol, hvis jeg ikke havde prøvet at hente razga i indlæg havde jeg aldrig deltaget, eller haft en mening om emnet.
Shock shock shock... rappere, musikkere, kunstnere og andre kendisser er ikke nødvendigvis ret kloge, intelligente eller fornuftige... NU ER JEG DA CHOKERET!
Jeg har altid tillagt eks. Bono fra U2´s mening EKSTREMT meget vægt fordi han i kraft af sin evne til at frembringe behagelige toner med sit stemmebånd nødvendigvis må vide ALT hvad der er værd at vide om ALTING. Ohh kendisorakler fortæl os sandheden store vismænd.
LOOOOOOOL
Lidt som da en kendt mad"ekspert" tonede frem på et at de utallige madprogrammer på DR2 (mener jeg) og sagde at man sagtens kunne købe det billige kød med stort fedtindhold, for fedtet kan jo bare vaskes af med vand. Så får man masser af kød billigt.
Da hun skulle forsvare det var det med "Jamen jeg bruger jo varmt vand når jeg gør det" :D
Men det her udstiller endnu engang hvor dumme de kendte danskere er.
- Amalie
- Sidney Lee
- Tina Lund
og fra HVVM:
- Ib Michael og Iben Hjejle, der aldrig har hørt om at zink er et grundstof
- Peter Mygind (og hende der spiller Nynne) for at tro, at testosteron er et kvindeligt kønshormon
- Nu Niarn der må have et fucked up fordøjelsessystem