Jeg var hjemme hos en, hvor jeg kom med en cola.
Hun fik en glas. Da jeg så efter nogle tid skulle have en glas cola, gik jeg i køkkenet tog flasken. Jeg prøvede at åbne flasken, til min undrer var flaskens låg ikke var strammet helt. Jeg råbte så til hende, husk at lukke flasken ordenligt efter du har åbnet den, hun råbte så tilbage, "nej" fordi af den grund at næste gang du åbner flasken så bliver brus lukket ud. derfor var det bedst ikke at lukke flasken ordenligt.
Vi diskuterede frem og tilbage, men hvad mener PN? siger hun noget klog der eller?
Diskussion om Cola
Hende?
Uden at vide særlig meget om det, lyder hun godt nok som en tåbe, og er helt i hampen
Jeg kan se hendes pointe. Spørgsmålet er om det opgøre for at indholdet er i "kontakt" med resten af køleskabet
Omfg, kan ikke se hvordan der skulle være nogen mening i hendes argument. Enten siver gassen langsomt ud eller også opbygges der tryk, så det kommer ud på en gang.
Medmindre hun er kemiker eller på anden måde har belæg for det ville jeg kun smile af det.
Hvis det er tale om en sodavand der bliver drukket over en aften, så kan man nok ikke mærke den store forskel.... men prøv at spørg hende om hun helst ville drikke en sodavand der har stået med løst låg i en hel uge, eller en der har haft stramt låg ?
Det her er tydeligvis et eksempel på, at grundige videnskabelige undersøgelser fokuserer på helt forkerte områder i dag.
Hvorfor forske i cancer, diabetes, klimaforandringer og gener når det er oplagt at undersøge om en Cola bliver mere eller mindre 'død' af at skrue låget helt eller delvist på.
Rent logisk burde det ikke gøre den store forskel, for når først kulsyren har 'forladt' væsken, så kan den samme kulsyre ikke komme tilbage i væsken men ophobes i flasken ovenover væsken.
Jo mere plads i flasken, jo mindre 'puf' når man åbner .. men kulsyren bobler lige så stille ud af væsken uanset om låget er på eller ej. Kun mens flasken stadig er hermetisk lukket fra fabrikkens side, er trykket i flasken så højt, at kulsyren ikke kan forlade væsken, men efter første åbning af flasken er løbet kørt. Colaen vil gradvist miste pusten og blive 'flad uanset om låget er helt stramt skruet på eller ej.
Med løst låg opdager din veninde bare ikke at kulsyren bobler væk og er åbenbart ikke kvik nok til at regne det ud.
Det eneste der gør en forskel for hvor hurtigt en cola dør er, om væsken er i ro eller ej, hvilket ethvert barn på 5 år har forstået og derfor morer sig med at ryste sodavand og nyde det ekstra kraftige brus det kortvarigt giver.
Det er ikke raketvidenskab...
Er flasken lukket når flasken på et tidspunkt et så højt tryk, at co2 ikke kan frigives og brusen bevares.
Minimeres overfladen på væsken frigives CO2 langsommere...
I øvrigt kommer den unge dame meget hurtigt til at indse - når hun bliver mor - at sodavandsflasker og andre ting indeholdende væske altid, altid, ALTID skal have helt fastskruet låg for der er ingen, der gider have en colageyser i køkkenet når en af ungerne igen får væltet flasken/kanden/kartonen :-)
Mener du mikmakk, tuz?
tuznelda skrev:
D...
Rent logisk burde det ikke gøre den store forskel, for når først kulsyren har 'forladt' væsken, så kan den samme kulsyre ikke komme tilbage i væsken men ophobes i flasken ovenover væsken.
...
...
Det er faktisk ikke helt rigtigt.
Lidt forenklet forklaret; I et lukket system indstiller der sig en ligevægt mellem CO2 på gasform og opløst form. Dvs. at så længe låget er HELT tætsluttet er der en øvre grænse for, hvor meget CO2, der kan forlade væsken. Er låget ikke skruet ordentligt på, vil CO2'en blive ved at forlade cola'en.
Hvis du ryster en cola "tvinger" du CO2 fra opløst form til gasform, men den opløser sig igen indtil ligevægten er indstillet, hvis du ikke åbner flasken. Du vil derfor opleve et større "gasudslip", hvis du åbner flasken lige efter den er rystet end fx 10 min senere.
Det er jo også det jeg siger, Borge.
CO vil forlade colaen så snart proppen har været skruet af. Selvom man skruer låget fast på igen, så vil gassen kunne finde vej ud over tid.. det er kun når låget er helt hermetisk lukket fra fabrikken, at gassen vil være lukket inde så der kommer den ligevægt.
Mnjae ikke helt. "Den samme kulsyre" kan netop godt opløses igen selvom den har forladt væsken.
Edit: Se evt. mit edit, det var måske mere det, der gik på din quote.
tuznelda, hold nu. Borge har ret og det du siger er bestemt ikke rigtigt.
Jeg tænker faktisk tit på om det kan betale sig at mose flasken før låget strammes, så der slet ikke er noget ledigt plads deri.
Vil også lige kommentere på at borge har ret.
Og er man i tvivl om hvorvidt det kun er producenten der kan hermetisk forsegle en colaflaske, kan man jo tage en Tom flaske, skrue låget hårdt på, og se om luften kan trykkes ud.
jeg kan godt se, at jeg har formuleret det lidt skidt -- men dét jeg mener er:
Når først der har været taget låg af colaen og noget af væsken er fjernet fra flasken, så vil der forsvinde CO2 fra væsken og samle sig i toppen af flasken.
Hvis låget er helt tætsluttende, så bliver gassen i flasken og giver et større "puf" når man åbner end hvis låget ikke er strammet helt til.
OPs veninde tror jo åbenbart, at det "holder bedre på boblerne" hvis man ikke skruer låget helt fast -- hvor min påstand er, at boblerne forsvinder fra colaen uanset hvad når først man har åbnet den én gang og drukket af den... der er bare mindre "Puf" i flasken hvis låget er løst i forhold til stramt.
Det er helt klart, at en colaflaske med mere væske i og stramt låg holder bedre på boblerne i væsken end en halvtom flaske med løst låg :)
Har vist hende tråden.
Hendes svar..
Folk er bare dumme . De ikk klar over at alt CO2 en bruser op hver gang du åbner den efter den har væretlukket ! Dvs at drikker du meget cola som jeg gør , så spare jeg a den er flad efter 3 gang den er blevet åbnet! Desuden sætter jeg prop på ! Den blir bare ikke skruet på! På den måde mindsker jeg effekten a ophobninger og tryk ! Folk vil os opdage a colaen holder sig bedre i en glas flaske end i en plastik flaske !!
Vigtigste pointe til hende må være, at hun for guds skyld ikke må falde i søvn ved siden af et glas cola, da hun i så fald risikerer at dø af kulilteforgiftning. Som tommelfingerregel skal man bare holde sig fra at grille eller drikke cola indendøre, da det simpelthen er livsfarligt.
:D
En anelse ironisk, at hun starter med at kalde PN dumme - hvorefter hun melder ud, at der er CO2 i cola.
Hugging Gun skrev:
Folk er bare dumme . De ikk klar over at alt CO2 en bruser op hver gang ...
Nu er PN jo også klogere end de fleste ...
Det er i sært rigtigt klogt at starte med at svine hende til..
Men selv PN har svært ved at blive enig kan jeg da læse..
Borge er spot on
skizomick skrev:
En anelse ironisk, at hun starter med at kalde PN dumme - hvorefter hun melder ud, at der er CO2 i cola.Hugging Gun skrev:
Folk er bare dumme . De ikk klar over at alt CO2 en bruser op hver gang ...
Er der ikke CO2 i en cola?
Haha-
"CO2 er vand !
Self er der vand i cola! Idiot"
skizomick
Der er ikke CO2 i cola?
HG
Citerer du din veninde, - eller tror du virkelig CO2 er vand? :)
God søndag.
Hugging Gun skrev:
Haha-
"CO2 er vand !
Self er der vand i cola! Idiot"
Yes, og H2O er badesandaler.
"Odor"
Hvad tror du?
man kan da ikke andet end elske PN.
OOOOOOKAYYYYY!!!!
NU skal vi have drejet denne "coladiskussion" over på det, der egentlig er et KÆMPE issue:
Hvorfor smager glasflaskecola og dåsecola så meget bedre end cola fra en halvliters plastikflaske?!?
PN har tilsyneladende nogle kloge hoveder der ved lidt om overfladestørrelsens betydning og lignende avanceret stads.
----
Imo ser colahierarkiet således ud:
Glasflaske (0,25l)
Dåse (0,33l)
[indsæt nogle kilometers afstand]
Stor flaske (1,5l)
Lille flaske (0,5l)
----
Og der er obv tale om Coca Cola, til de kegler der er i tvivl ;)
Dont smoke avocado..
Det er sgu da et vigtigt eksistentielt spørgsmål! ;)
HundenBuller skrev:skizomick skrev:
En anelse ironisk, at hun starter med at kalde PN dumme - hvorefter hun melder ud, at der er CO2 i cola.Hugging Gun skrev:
Folk er bare dumme . De ikk klar over at alt CO2 en bruser op hver gang ...
Er der ikke CO2 i en cola?
Jo, der er. Jeg skrev noget andet end jeg tænkte på. Men så kan jeg da i det mindste holde søndag med dummehatten på.
Kemi for begyndere:
Vand er H2O.
Kuldioxid hedder CO2 og er ikke normalt giftigt. Det er en del af vores udåndingsluft, når vi trækker vejret. Det giftige er kulmonooxid eller kulilte, som også hedder CO (dvs. intet 2-tal).
Der er så vidt jeg kan læse mig til ikke CO2 i cola, der er til gengæld CO2, som er opløst i vand og bliver til H2CO3. Det er kulsyre. Der er til gengæld CO2 over colaen i flasken.
Hurtig spørgsmål hvorfor ikke 0,33L ? :)
Avocado_007 skrev:
Det er sgu da et vigtigt eksistentielt spørgsmål! ;)
Det helt eksitensielle eksistemsielle spørgsmål må og kan da kun være: Hvilken rom hælder man colaen i :)
cascas73 skrev:Avocado_007 skrev:
Det er sgu da et vigtigt eksistentielt spørgsmål! ;)
Det helt eksitensielle eksistemsielle spørgsmål må og kan da kun være: Hvilken rom hælder man colaen i :)
Der findes måske et godt alternativ til El Dorado 12 års? :D
Avocado_007 skrev:
OOOOOOKAYYYYY!!!!
NU skal vi have drejet denne "coladiskussion" over på det, der egentlig er et KÆMPE issue:
Hvorfor smager glasflaskecola og dåsecola så meget bedre end cola fra en halvliters plastikflaske?!?
PN har tilsyneladende nogle kloge hoveder der ved lidt om overfladestørrelsens betydning og lignende avanceret stads.
----
Imo ser colahierarkiet således ud:
Glasflaske (0,25l)
Dåse (0,33l)
[indsæt nogle kilometers afstand]
Stor flaske (1,5l)
Lille flaske (0,5l)
----
Og der er obv tale om Coca Cola, til de kegler der er i tvivl ;)
Det er materialerne, der afgiver/optager smag. En aluminiumsdåse afgiver mest smag og smager derfor en smule anderledes. Glasflaskerne afgiver mindst smag og smager mest af "ren" cola.
Pepsi!
@Ohep
Det er vel rigtigt forstået at boblerne i colaen er CO2, der er opstået ved at kulsyren bliver til CO2 og H2O, ikke?
Så det gælder vel om at sløve den proces ned.
On a sidenote:
Coca cola > jolly >> Pepsi
Med sukker= Coca cola
Uden sukker= pepsi max.
er i øvrigt enig i Avocados rangering af cola flaskerne og deres smag.
Hugging gun du virker super skarp :-)
@superKrikken
Nu er det vel Huggin's veninde, der ikke er den skarpeste hare i saunaen.
Pepsi Max >>> Al anden cola.
drhoho skrev:
@Ohep
Det er vel rigtigt forstået at boblerne i colaen er CO2, der er opstået ved at kulsyren bliver til CO2 og H2O, ikke?
Så det gælder vel om at sløve den proces ned.
Lyder plausibelt men der må kemikerne på banen. Fandt i øvrigt denne henvisning til OP:
www.nbi.ku.dk/spoerg_om_fysik/fysik/sodavand/
Ok.. læste lige af han vist citerede sin veninde i nr 29
Konklusion er af det er mig der er "super skarp" :-)
www.deaz.dk/
HestenTonny skrev:cascas73 skrev:Avocado_007 skrev:
Det er sgu da et vigtigt eksistentielt spørgsmål! ;)
Det helt eksitensielle eksistemsielle spørgsmål må og kan da kun være: Hvilken rom hælder man colaen i :)
Der findes måske et godt alternativ til El Dorado 12 års? :D
Var ikke engang klar over at der var en rom ved navn El Dorado.....Tjekkede den lige ud og den lyder imponerende og som en der skal prøves. Mht alternativer....Måske 25 års :).
I øvrigt lyder det i beskrivelsen som om at det ville være en synd at plaske cola i :)