Hej, Er det farligt at spise champignoner med jord på? Svampene er blandet med skinke porrer og æg.
Det er ikke en option at vaske dem nu.
Farligt at spise jord?
JesperTP og callea er spot on.
Bliver alle de der bakke champignoner dyrket i temmeligt sterile lukkede kæmpedrivhuse? Tror ikke der er nogen skade der. Eat away. Men vask dem lige fremover :)
Men hvis nu retten er varmet ordenligt op dræber man vel bakterier..? så kan det vel godt spises?
Kilde, seriøst?
Sund fornuft skriger da til himlen at der er en grund til at vaske din mad inden du fortærer den.
Jeg har angiveligt kørt min del jord i skuffen som lille, og det går fint nok her.
Jord må da være rimelig naturligt. Der er nogle bakterier osv. i jo, men hvis ikke du er vokset op i et steriliseret hus af kliker og panisk rengøring, så er det vel fint. Altså de her champignoner vokser vel ud af jorden? Kartofler ligger i jorden. Dem skræller jeg aldrig, så der er også jord på. Går stadig fint.
Jeg havde bare spist dem.
Haha... I er sku et tydeligt eksempel på hvorfor forekomsten af madforgiftninger blandt unge har været støt stigende de sidste par år.
Det er klart at man ikke bliver dødeligt syg hver gang man får lidt jord indenbords, men er det værd at løbe risikoen?
Champignoner dyrkes ikke i almindelig jord, og det er derfor ikke farligt. Personligt børster jeg bare det værste jord væk. Champignons bliver så kedelig hvis de skal vaskes.
@ toesinger
www.champost.dk/side2143.html
Velbekomme håber du kan lide hest
freakstar skrev:
hvis det er fra Polen så pas.
Hvorfor? De var obv fra Polen - og nu har jeg spist det....
progzx skrev:freakstar skrev:
hvis det er fra Polen så pas.
Hvorfor? De var obv fra Polen - og nu har jeg spist det....
Det har været noget med en virus i champignoner fra Polen, inden for den sidste 14 dage, kan ikke huske hvilket nyhedssite hvor jeg læste det.
Hvis din ret har været over 65 grader og stadig er det, kan den spises, selvom om jord knaser ubehageligt mellem tænderne.
Er temperaturen faldet til under 65 grader, så er der eksplosiv bakterievækst. indtil temperatruren falder f.eks. ved opbevaring i køleskab, - selv ganske få bakterier kan vokse til millioner på kort tid. Er dette tilfældet, så er det bare i skraldespanden med retten, så man undgår roskildesyge.
Holstt skrev:
Hvis din ret har været over 65 grader og stadig er det, kan den spises, selvom om jord knaser ubehageligt mellem tænderne.
Er temperaturen faldet til under 65 grader, så er der eksplosiv bakterievækst. indtil temperatruren falder f.eks. ved opbevaring i køleskab, - selv ganske få bakterier kan vokse til millioner på kort tid. Er dette tilfældet, så er det bare i skraldespanden med retten, så man undgår roskildesyge.
Der er tale om en æggekage - er den over 65c? lol
Og jeg håber for guds skyld at Duckie bare er morsom:)
Det er kun farligt hvis man inhalerer det...
Så kan man få lungebetændelse!
progzx skrev:Holstt skrev:
Hvis din ret har været over 65 grader og stadig er det, kan den spises, selvom om jord knaser ubehageligt mellem tænderne.
Er temperaturen faldet til under 65 grader, så er der eksplosiv bakterievækst. indtil temperatruren falder f.eks. ved opbevaring i køleskab, - selv ganske få bakterier kan vokse til millioner på kort tid. Er dette tilfældet, så er det bare i skraldespanden med retten, så man undgår roskildesyge.
Der er tale om en æggekage - er den over 65c? lol
Og jeg håber for guds skyld at Duckie bare er morsom:)
Det handler om, om den er over 65 grader nu, hvor du skal æde den. Så har du stadig ikke smidt den på panden, så gør det bare og æd.
8)
Men hvorfor champignon i æggekage?
Det er pænt dumt at spise mad med jord på.
Ikke sikkert der sker noget, men det er klart en risiko, og det uanset om maden er varmet op til over 65 grader.
Der er masser af bakterier og svampe i jord. Og at varme dem op til 65 grade i et kort øjeblik dræber ikke dem alle, der vil ofte stadig være sporer og toxiner.
Du skal langt højere op i temperatur og i længere tid for at dræbe dem alle.
Hvis han nu laver æggekage, så varmer han vel skidtet op. Salmonella ville da være første bekymring ellers. Spis løs, no worries, de færreste fødevarer producenter der overlever ret længe med toxiner og dødsgifte på deres produkt.
Æg koagulere først ved 72 grader, så mon ikke den har været over 65.
Desuden dræbes de fleste bakterier først mellem 70 og 75 grader. Jordbakterier ( clostridium botolinum) dræbes desuden ikke ved 75 grader, men går i stedet over i en sporetilstand, og når temp. Så kommer under 75 omdanner den sig til bakterie igen. Hver gang det sker danner den et giftstof som kan medføre det der populært kaldes pølseforgiftning.
Men det er self. lige meget når det nu er hestelort og ikke jord du spiser.
Det er nok næsten den bakterie der er mindst af i jord (1bakterie/g jord). Desuden er spore-stadiet af c. botu.. kun mulig ved anaerob miljø, og det er en æggekage ikke.
Kennethlhl skrev:
Hvis han nu laver æggekage, så varmer han vel skidtet op. Salmonella ville da være første bekymring ellers. Spis løs, no worries, de færreste fødevarer producenter der overlever ret længe med toxiner og dødsgifte på deres produkt.
Nu var det jo jorden på championerne han spurgte om.
Der er ikke som som udgangspunkt salmonella i jord (Med mindre jorden er blevet kontamineret med salmonella fra en anden kilde)
Toxinerne bliver dannet af nogle bakterier. Så jo der kan godt forekomme toxiner i din mad selv om leverandøren ikke umiddelbart er skyld i det.
Det er jo ikke leverandørens skyld hvordan du tilbereder maden.
F.eks persille sovs. Det skal helst spises med det samme, netop pga der kan ofte være sporer der kan vokse op igen og udvikle toxiner, hvis man lader det stå i gryden og så varmer det op dagen efter.
Anyway som sagt, er det da langt fra sikkert der sker noget ved at spise nogle championer med jord på. Men det er dumt ikke at tilberede sin mad ordentligt og det er bestemt ikke noget man bare skal være ligeglad med.
Tak for alle svarene.
@klon
Jeg er bestemt heller heller ikke ligeglad - men jeg opdagede først bagefter at de champignoner ikke var pre-skyllet.
klondike skrev:
F.eks persille sovs. Det skal helst spises med det samme, netop pga der kan ofte være sporer der kan vokse op igen og udvikle toxiner, hvis man lader det stå i gryden og så varmer det op dagen efter.
Delvist en skrøne - men ved du hvorfor?
Fordi persillen som oftest kommer i lige før sovsen serveres, fordi den så virker mere frisk. Kommer du den i stedet i og koger den med (kan ikke huske minuttallet), så er der ingen grund til at råbe jagt i gevær.
Kan i øvrigt anbefale at snuse lidt rundt her:
http://www.altomkost.dk/Inspiration/I_koekkenet/Hygiejne_og_tilberedning/forside.htm
Et lille klip der illustrerer meget godt, hvad du kommer til at gennemgå natten over
@Ohep
Ja du har ret. Problemet er som du omtaler at de fleste kommer persillen i lige inden sovsen serveres for at persillen skal være lidt frisk i det.
Du skal varme sovsen til en ret høj temperatur og i længere tid for at du slår alle clostridium botolinum ihjel.
10 minutter ved 80 grader. Det er de færreste der gør det når de laver persille sovs...
Hvis man ikke er påpasselig så risikerer man i værste tilfælde som bruger Rsmadsen allerede skrev at blive forgiftet af de toxiner der dannes i sovsen
Det er sådan nogen her, og det er ikke særligt sjovt...
http://da.wikipedia.org/wiki/Botulinumtoksin
Jeg har spist masser af svampe med jord på, og jeg sidder her endnu - so go for it! ;)
klondike skrev:
Det er pænt dumt at spise mad med jord på.
Ikke sikkert der sker noget, men det er klart en risiko, og det uanset om maden er varmet op til over 65 grader.
Der er masser af bakterier og svampe i jord. Og at varme dem op til 65 grade i et kort øjeblik dræber ikke dem alle, der vil ofte stadig være sporer og toxiner.
Du skal langt højere op i temperatur og i længere tid for at dræbe dem alle.
Hold nu op!
Jeg har ikke sagt, at det er nok at bringe maden op på 65 grader. Jeg har sagt, at når den kommer under 65 grader (EFTER TILLAVNINGEN), så begynder bakterierne at formere sig med rekordfart, indtil man når ned på køleskabstemperatur.
Pas især på med porrestuvninger og lignende grøntsager (hvor der ofte kan gemme sig jord i små mængder): hvis det spises igen dagen efter, så skal det køles ned HURTIGT.
Ovenstående gælder for bakterier i jord.
Hvis vi derimod har med virus at gøre (som kommer fra smittede personer eller f.eks. hindbær fra Polen), så skal skidtet koge igennem i mindst 1 minut, før man har taget livet af det.
LOL RSmadsen!
Seriøs post og så slutter den bare perfekt af! Griner stadig... haha! :D
Mener det er på sin plads at vi samler ind til en krans til OP.
Ironi kan forekomme.
hestsmolf skrev:
Et lille klip der illustrerer meget godt, hvad du kommer til at gennemgå natten over
Wicked sickkkk! rimelig glad for der ikk er sådan en til mennesker (tror jeg.. eller håber)
::griiner tråd♥
Hvis man allerede har meget jord i hovedet, så er det nok ikke nogen god ide.
Da vi var på Noma og spise, fik vil til dessert nogle spiselig jord med gulerød puree.
Den var ret lækker
No problem.
Its all good :P
www.youtube.com/watch?v=N5MOIOfwNVg&feature=plcp
Pisfisk skrev:
Jeg har angiveligt kørt min del jord i skuffen som lille, og det går fint nok her.
Jord må da være rimelig naturligt. Der er nogle bakterier osv. i jo, men hvis ikke du er vokset op i et steriliseret hus af kliker og panisk rengøring, så er det vel fint. Altså de her champignoner vokser vel ud af jorden? Kartofler ligger i jorden. Dem skræller jeg aldrig, så der er også jord på. Går stadig fint.
Jeg havde bare spist dem.
kliker af bakterier??
LOOOL