Gode råd til madlavning

#1| 0

Gadaffi!

Kæresten er just smuttet på arbejde - hun arbejder på en restaurant - og kommer først hjem engang i nat, eftersom hun skal servere til et bryllup. Derfor har jeg tænkt mig at lave noget mad til hende, til når hun kommer hjem. Dels fordi hun kun får ét måltid i løbet af hendes (i hvert fald) 12 timer lange vagt. Dels fordi jeg elsker at stå og hygge med lidt madlavning.

Pt. står retten på følgende, og det er egentligt kun gode råd jeg er ude efter, og ikke så meget forslag til andre retter.
- Svinemørbrad med radise kompot, ærtepuré af friske ærter, letkogte asparges samt gulerødder. Dertil tripple cooked fries med hjemmelavet bearnaise sauce og så selvfølgelig en god vin.

Tag udgangspunkt i at jeg i bedste fald ved meget lidt om madlavning (det er ikke tilfældet, men det gør det nemmere) - hvad skal jeg så huske? Er der nogle gode råd? Såsom langtidsstegning af svinemørbraden eller lignende? Ting, jeg skal huske, når jeg laver radise kompot? Hvadend I mener kunne hjælpe mig. Det er eksempelvis første gang jeg laver en bearnaise fra bunden alene, så gode råd dér er ligeledes mere end velkomne!

På forhånd mange, mange tak!

20-08-2011 18:04 #2| 0

Jeg laver lige et minibump, da jeg snart vil til at have lavet en slagplan :)

20-08-2011 18:49 #3| 1

Du skal i hvert fald huske at rense mørbraden ordenligt. Hvis der er bimørbrad på så væk med den, sammen med sølvsenen og evt. fedt.

Gør det NU og så skæren du den ud, skær dem tykkere end du vil have dem, og bank dem så med håndroden fladere, så de bliver som du vil have dem. Salt dem med fint salt, samme mængde som du ville salte med normalt. Lad dem trække i køleskabet indtil de skal steges. Tag dem ud 15 min før de skal steges.

Svine mørbrad er der imo ingen grund til at langtidsstege, da den skal være gennemstegt (Medmindre du kan lide svinekød rosa, men det ændre ikke på at det ikke giver nok at langtidsstege i forhold til tiden)


Bearnaise skal serveres direkte fra komfuret, altså er det, det sidste du skal lave op til vinduet.

Når du laver din bearnaise, så husk at alle ingredienserne skal være så tæt på samme temperatur som muligt. Så tag æggene ud i god tid.

HVIS din bearnaise skiller så smider du en isterning i den, og røre rundt så samler den sig. Og du varmer den STILLE op igen til den er lun.

Hvis grøntsagerne fucker op, så har du stadig kød og sovs. Så dem gider jeg ikke skrive tips til :P

20-08-2011 18:49 #4| 0

Har lagt svinemørbraden i en frysepose med hvidvinseddike, hvidvin, salt, peber og hvidløg. Så får det lige en 6-7 timer i køleskabet.

Planen er at smide svinemørbraden ind i en ovn ved 180 grader i 30-35 minutter, eller indtil kernetemperaturen rammer de 62-65 grader, som der står anbefalet på danskeslagterier.dk's hjemmeside.

Ellers begynder jeg allerede nu her indenfor de næste 3-4 timer at gå igang med pommesfritterne, da det nemt kan tage et par timer. Efter de har fået den sidste omgang friture, putter jeg dem i køleskabet indtil det er ved at være spisetid. Så smider jeg dem i ovnen sammen med svinemørbraden i 5-10 minutter.

Det største problem her, er at jeg ikke ved, hvornår hun præcist har fri. Det kan i princippet være klokken 2. Det kan også være kl. 5. Så eventuelle råd til hvordan jeg griber det an, vil blive modtaget med kyshånd. Eventuelt kan jeg langtidsstege svinemørbraden, og så kyle den på panden til sidst for lige at få eventuelle bakterier dræbt.

20-08-2011 18:55 #5| 0
dingdongdynamo skrev:
Eventuelt kan jeg langtidsstege svinemørbraden, og så kyle den på panden til sidst for lige at få eventuelle bakterier dræbt.


Hvis du steger ved 100 grader indtil kødet er færdigt, så dræber du flere bakterier end hvis du steger det ved 200 grader indtil kødet er færdigt. Det skyldes at bakterier lever på overfladen af kødet, og overfladen vil ved 100 grader blive påvirket at varme i længere tid end ved 200 grader.
20-08-2011 18:57 #6| 0

Alrighty then. Vil du foreslå, at jeg skærer svinemørbraden ud, inden jeg kort steger den og kommer den i ovnen?
Og i så fald; tror du så det er bedre, hvis jeg først skærer den ud, og derefter putter den i min "marinade" og lader den trække?

20-08-2011 19:06 #7| 0

Jamen hvordan vil du helst servere den? I bøf-form eller hel-form?

Jeg ville vælge at skære den i bøffer og så stege dem lige når hun kommer hjem. Det tager sku ikke lang tid, hvis du banker dem ordenligt flade. Mens de hviler under staniol laver du bearnaise og koger fritterne sidste gang. Det skulle du kunne nå på 15 min hvis du har gjort dine forberedelser godt nok. Så skal du heller ikke gætte dig til hvornår hun kommer hjem.

Hvor meget hvidvins eddike har du i den marinade, i forhold til hvidvin?

20-08-2011 19:08 #8| 0

God pointe. Jeg vil helst lave en form for personanretning, så det bliver bøf-formen jeg vælger. Også fordi, som du siger, så er det noget nemmere at kontrollere rent tidsmæssigt.

Jeg har næsten en hel flaske hvidvin, og så 3-4 spiseskefulde hvidvinseddike.

20-08-2011 19:36 #9| 0

Det var satme en stor portion marinade til en enkelt mørbrad.

Ok det er en passende mængde til den portion vin. Det var mere for at du ikke havde for meget i, når den skal trække så lang tid.

20-08-2011 19:49 #10| 0
dingdongdynamo skrev:


Tag udgangspunkt i at jeg i bedste fald ved meget lidt om madlavning (det er ikke tilfældet, men det gør det nemmere)

Det er eksempelvis første gang jeg laver en bearnaise fra bunden alene,




WTF!
Redigeret af Tokxz d. 20-08-2011 19:49
20-08-2011 19:54 #11| 3

Super. Tak ImStillA.

@ Tokxz

Jeg elsker den slags kommentarer, hvor jeg skal sidde og gætte mig frem til, hvad du er utilfreds med. Det kan sidestilles med en baby, der græder. Vil du have en tør røv, Tokxz? Eller er du bare ved at få tænder?

Grunden til jeg skriver det, er at nogle folk anser noget som basisviden, mens andre ikke gør. Eksempelvis det med hvidvinseddiken. Der var jeg ikke klar over, hvilke proportioner jeg rent faktisk skulle bruge, men tog den på gefühl. Men havde jeg nu proppet 6 spiseskefulde hvidvinseddike i, og kun en halv flaske hvidvin, så var det jo pludselig rart at ImStillA tog udgangspunkt i at jeg ikke vidste den slags eller var i stand til at klare den på gefühl.

Stillede det din utilfredshed?

20-08-2011 19:59 #12| 1

Fuck jeg håber der falder lidt af for den ret. Det er sku' fortjent, da det lyder sygt nice!

21-08-2011 04:35 #13| 3

Så er det overstået. Resultatet blev udmærket - men saucen skildte for mig. Baaah :/




Redigeret af dingdongdynamo d. 21-08-2011 04:35
21-08-2011 04:37 #14| 0

kæft det ser lækkert ud.

21-08-2011 10:11 #15| 1

Hold da helt ferie, hvor ser de pommes godt ud! perfekt gyldne og med god størrelse.

21-08-2011 12:29 #16| 1


21-08-2011 12:55 #17| 0

Det største problem ved de pommes er, at når først man har prøvet dem, så går man ALDRIG tilbage igen.

De blev nemlig helt perfekte. Fuldstændig crispy udenpå og nærmest kartoffelmos-agtige indvendig. Det inderste af kartoflen havde lidt samme konsistens som marcipan. Så egentligt gjorde det ikke synderligt, at jeg fuckede bearnaisen op, da kartoflerne smagte fantastisk i sig selv. Derudover var der jo både ærtepuré og en sauce fra radise kompottet, som der kunne suppleres med.

Så alt i alt ret vellykket, omend det hele havde blevet meget bedre, hvis ikke den sauce var løbet løbsk for mig - for det strakte sgu lige tiden et par minutter all over.

21-08-2011 15:38 #18| 1

Her kommer lige lidt ekstra billeder. Spørgsmål er mere end velkomne.



















← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar