PNVA!!
Jeg skal holde fødselsdag for en 15-17 personer på søndag, og har i den forbindelse vovet ud i at købe en 22 kg pattegris som skal steges i en lukket grill,
Jeg har læst mig frem til at den skal have ca. 3- 4 timer i grillen eller indtil lårbenet er 70 grader.
Nå men da den først skal laves søndag er der jo lidt tid til marinaden, hvad er fremgangsmåden?
Jeg havde selv tænkt mig at at gå hjem idag og ligge den i en saltlage til i morgen hvor den bliver lagt i en marinade - eller skal man nøjes med saltlagen og så pensle den med marinaden mens den steger? - vil jo ikke ødelægge den gode grisesmag.
Jeg går går ud fra den stadig noget frossen da den blev købt frossen og har ligget i køleskab v. ca. 5 grader siden i går kl. 16.
hvad marinade anbefaler PN?
Helstegt pattegris på søndag.
Du må fandme have et stort køleskab! :).
held og lykke med det, helstegt gris er jo vanvittig lækkert!
en 22 kg gris er nu ikke så stor og kan ligge i et almindeligt billigt 60 liters køleskab :-) et jeg alligevel havde stående i skuret, så kunne det passende være optøningsskab :-)
Hvis den er gennemfrossen fra start skal du have den lidt ud ellers når den aldrig at tø helt op..
Grundet den korte stegetid, formoder jeg grisen er forkogt?
Sidst brugte vi ikke saltlage, men derimod en masse marinade. Løbende hældte vi nogle gode mørkere øl på (ale no. 16). Resultatet var fremragende.
Ikke forkogt, dog stegt i lukket grill.
Så i brugte marinade + øl?
@micebulldogs - takker, jeg tænker også at ville lukke den ud af buret efter arbejde idag og så lade den ligge ude nogle timer,
Tænkte bare at det er mest hygiejnisk at lade den tø op koldt.
Marinade + øl, ja :)
Vi brugte også en mindre gasbrænder midt i forløbet, til at branke sværene lidt.
Synes 3-4 timer lyder af lidt. Vi havde en 40 kg gris sidst, den var forkogt, og fik lidt over 6 timer i lukket grill.
Har ikke selv vovet mig ud i lign opgaver, men har været tilskuer til det flere omgange, og næsten hver gang har øl været indblandet som marinade + flere gange har jeg set dem stå med en stor sprøjte, hvor de sprøjter øl ind i kødet flere steder.
Resultatet har været fantastisk, men ta da og spørg den nærmeste slagter han vil sikkert gerne give et par fif.
jeg lavede en 27kgs for et par uger siden, 24 timer i grill på mellem 60 og 80 grader, hvorefter jeg tog den af og fuldte grillen op med varme kul til ca 280 grader hvorefter grisen kom på igen for at få sprødet sværen op. virkede fantastisk og smagte endnu bedre.
jeg ville nøjes med salt, da grisen har smag nok i sig selv
xitaah skrev:
Marinade + øl, ja :)
Vi brugte også en mindre gasbrænder midt i forløbet, til at branke sværene lidt.
Synes 3-4 timer lyder af lidt. Vi havde en 40 kg gris sidst, den var forkogt, og fik lidt over 6 timer i lukket grill.
Den var jo så også dobbelt størrelse end vi har nu, så jeg tror 3-4 timer passer fint,
har læst flere steder at den skal have 1 time pr. 10 kg + 1 time.
langtidsstegning af denne bliver ikke aktuelt, men ser dog om jeg kan starte den op med lav varme et par timer eller 3, og så fuld skrue et par timer.
så en blanding mellem at sprøjte noget mørk øl på og så tror jeg at jeg vil lave en halv potion af denne marinade og pensle den med.
Marinade eksempel 1
1 flaske olie
1 flaske ketchup (900 g)
1 flaske rødvin
1 glas rosmarin
1 glas timian
120 g salt
30 g peber
og så massere af billeder igennem forløbet :-) som self. bliver postet her søndag aften til søndagsgrind ;-)
Personligt er jeg ikke stor fan af rødvin/rosmarin og gris. Evt skift den ud med whisky?:)
Et par liter mørkt øl og en røvfuld (15-20 stykker) peberfrugter skåret i meget meget små tern er nuts. Det passer helt vildt godt til og giver en god sødme. Hæld en kande over fra start og pensl med resten en gang i timen
Har ikke præcis styr på hvordan..
men den kan både steges hurtigt(dine 3-4 timer) eller over en hel dag. Har været med til at hælde øl på begge slags. Min favorit var lang tid.
du skal have sat dig noget mere ind i det, ellers risikere du altså et skidt resultat! Og det ville da være trist..
Har selv lige holdt 30 års fødselsdag med helstegt pattegris.. købte den på grillselv.DK hvor de har fin Youtube video vi brugte.. konge mad..
Jeg var i sidste måned på seminar med firmaet, her var en slagter som var og stege 2 stk, 25 kg. Pattegrise på 100cm webergrill,
Ham fandt jeg lige frem til og ringede op for at få lidt triks.
Vigtigt: svinet skal være tøet helt op og være min 5 grader inde ved benet i låret.
Rids dyret og strø salt med lind hånd over det hele.
Start 2 stk. Grill startere med heat beads og vent 40 min.
Hæld dem op i grillen 4 steder, en i hver side foran og en i hver side bagved, suppler op med utændte kul.
Smid svinet op på grillen imellem kullene og luk låget.
Efter en time kan man begynde og smidde noget mørk øl ud over den.
Efter ca. 4 timer tjekker man temperaturen i låret og i nakken, når den er lige i slitningen af 60'erne er den færdig.
Done deal, bedre at lade den være færdig en time før og have den liggende færdig end at være en time forsinket, så start i god tid.
Så ka det forhåbentlig ikke gå galt..
husk også du selv skal ha øl, ik kun svinet!
god fornøjelse :)
Øl på svin er godt - og gerne mørkt. Men det er helt fjollet, ikke at bruge de billigste af slagsten. Aldis Stout eller Royal Stout er perfekte. Drik din Ale no16 ved siden af i stedet (som for øvrigt er en småkedelig øl - det var kun de første årgange, der rykkede i mellemgulvet - før den blev en masseproduceret licensøl) ;)