Kære PN.
Jeg netop fået et dejligt lækkert vinkøleskab ind i mit køkken med plads til omkring 200 flasker, det eneste problem er at efter 1 1/2 år på vejen er min "vinsamling" skrumpet ind til fire en halv flaske vin.
Jeg håber derfor, at ♠PN♥ som så ofte før, kan give inspiration til hvordan tørsten slukkes bedst.
Min plan er at købe en større mængde omkring 50-100 flasker. Jeg regner med at købe ind af en fordeling a la 80 procent rødvin 20 procent hvid. Jeg vil gerne dækkes rimelig godt, dvs der skal overvejende være vin til hverdagen, men også til når den skal have lidt mere gas.
Det skal overvejende være vine der er drikkemodne, men jeg regner med at 20-30 procent af skabet skal dedikeres til vine der stadig for unge til at ligge hånd på. Vil prøve løbende at købe 5-10 flasker af de vine jeg efterhånden finder ud af jeg bedst synes om, men value forslag skyder jeg måske mere efter ubeset.
Jeg modtager alle gode råd og tips med kyshånd, både ifht. strategi, enkelte flasker og større partier/sammensætninger, forhandlere osv.
Smag er individuelt, min vinsmag helt kort:
Rødvin: Jeg har en særlig præference for spansk rødvin. Derudover husker jeg særligt gode bekendtskaber fra Australien og Californien.
Jeg er til krydret, semi-kraftige og kraftige vine.
Yndlingsflasker(beskrivelserne er mangelfulde):
- flor de pingus
- Delicato, old wine zin fandel, shiraz 2006 (hverdagsvin)
- The boxer - Mollydooker (selvom de ofte er for kraftige for mig)
Druer: Shiraz, Tempranillo, Zin fandel, og mange andre
Min hvidvin smag er lidt svære at beskrive:
Men forskellige afskygninger af Sauvignon Blanc og Riesling plejer at være mine favoritter.
anbefalinger i alle prisklasser er meget velkommen, men fokus er umiddelbart i bredden
I må meget gerne smide links til hvor de anbefalede flasker kan shippes. Hvis jeg får nogle særligt gode bud kan det være jeg invitere til smagning en dag :)
Hjælp til vinsamling
Min viden om vin er yderst begrænset - men prøver at suge til mig ved alle givne lejligheder.
Den vin der personligt har sagt mig mest er: Chateau Du Cedre - Le Cedre (har smagt 03 og 04 - begge er fremragende! - den figurere også i bogen 1001 vine du skal smage før du dør) - Vinspecialisten (HJ-Hansen) kæden har haft den - men den er umiddelbart udsolgt online, så du skal være heldig at finde den i nogle af deres butikker. (Jeg ved at de har en 3-4 stykker tilbage hos min lokale vin-pusher i Århus). - den ligger til 280,-/flasken så vidt jeg husker.
God vind - fedt projekt! :-)
Info om vinen: www.hjhansen-vin.dk/2004-chateau-du-cedre-le-cedre-34-ltr-chateau-du-cedre-aoc.aspx
7 zins zinfandel er fremragende. Der er flere forhandlere i dk.
skovgaardvine.dk/product.asp?product=11577
Jeg har smagt denne tempranillo, men jeg husker ikke hvilken årgang. Årgangen jeg fik var kanon.
www.vinexus.dk/baron-de-ley-finca-monasterio-2009.html
Jeg er ikke så vild med den her, som du sikkert vil krydse på din vej. Men RP giver den 94point.
www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=55261307
@hermed Du skriver du ikke var så vild med - kan du uddybe din sidste anbefaling? Med de anmeldelser og den pris, så er jeg fristet, men 12 flasker er meget hvis den smager lidt so-so :)
Eftersmagen er rimelig lang og tør, hvilket ikke passer min fintfølende tunge, det er muligt at den bare skal have et par år på langs dog.
Derudover er der rimelig meget bundfald i den.
Men altså, find en at dele en 12-pack med. Kvaliteten af vinen er jo fin, den passede bare ikke til mig.
Hvis du derimod skal prøve noget sindssygt godt, så er toppen af østrigsk rødvin ret godt.
www.philipsonwine.com/default.aspx?p=24&sku=72231300
Der deler jeg gerne en 12-pack med dig!
Ouch Hahila, du får ballade med HK hvis ovenstående er din smag. Bor du stadig i Spanien?
Edit: Jeg kan godt selv lide Ribera del Duero og en gang imellem en zinfandel, så jeg har måtte høre for det. Quote: "Men jeg mistænker også at smagsløgene er avlet ud af 95% af alle danskere". Det er denne kategori vi falder ind i :-)
Og ellers: Lad være med at gå efter at fylde skabet med det samme. Det skal nok blive fyldt hurtigere end du tror. Skyd hellere lidt med spredehagl i starten og få smagt så meget som muligt, i stedet for at lægge dig fast på en masse på forhånd. Det er trist at fylde skabet med vine, du så efterfølgende opdager, at du ikke specielt kan lide.
Denne Dönhoff Riesling spätläse hvis du er til en lækker vin med lidt sødme uden den den bliver kvalm. Passer perfekt til en god salat, mere krydret mad, eller bare som et godt glas hvidvin.
www.bbr.com/products-14206-2011-oberhauser-brucke-riesling-spatlese-h-donnhoff-nahe?list_tab_F=RI
Haha, som Borge, jeg har lavet popcorn til når HolchKnudsen kommer ind i tråden, du kommer til at høre for de præferencer ;-)
@hahila
Hvis du har det ligesom mig og nærmest aldrig drikker vin uden mad, så kan jeg stærkt anbefale dig at anskaffe dig Søren Franks bog "Vinen til maden".
Ikke at jeg nødvendigvis er enig i alle Søren Franks specifikke mad/vin-matches fra denne bog, men den var som en bibel for mig i de spæde år af min vinsamlings-æra. Ganske enkelt fordi et korrekt mad/vin-match synliggør de enkelte druers sær-egenskaber og kvaliteter på en helt unik måde.
På den måde vil du få øjnene op for andre drue-typer end dem som du umiddelbart troede du kunne lide - og du vil med garanti få mange 2+2=5 oplevelser.
Når du så er blevet klogere på hvilke druetyper, som dine smagsløg har en særlig præference for, så kan jeg anbefale dig at anvende cellartracker.com til at udse dig nogle "peer-tasters" (altså folk som du kan se har tilnærmelsesvis samme smagspræferencer som dig) - og så følge disse personers specifikke anbefalinger mht producenter, appellationer, årgange etc.
Det har ihvertfald været min vej til at få fyldt 5 vinskabe op med en solid samling over en længere årrække.
God jagt og god fornøjelse...
To gode vin fra Shiraz druen:
Heartland Directors Cut
The Jester
Smager himmelsk og er forholdsvist billige ;-)
Skrigepas på Zinfandel, Shiraz, Tempradiller og de druer og du er i øvrigt instabanned fra nebiolo aften :p
Men bedste riesling i verden laves hands down i Mosel.
Dönnhoff som allerede nævnt er imo en god producent. Fritz Haag, Ziliken og Dr Thänish er andre gode bud.
Egon Muller er obv nuts i Mosel, men han er også i sin egen klasse prismæssigt. Men hvis du har plads så køb noget Egon Muller med henblik på at gemme.
Kabinetterne er ofte fin hverdagsvin men er i min bog også brugbart til semifancy middage. Spätlese og Auslese er mere gemmevin. De er typisk søde som unge, men hvis du gemmer dem vil sødme og syren integreres og de har en tendens til at udvikle en helt fantastisk næse af petroleum og eksotiske frugter.
Prøv dig lidt frem. Det er super value for money. Selv subelite producenters Kabinetter ligger ofte mellem 100 og 150 flasken.
Lad i øvrigt være med at købe vin hos Phillipsson. De er de største krejlere nord for alperne (undtaget Dieb obv). Hvis en vin bør koste 100,- sætter de den til salg for 150. 1-2 gange om året kan den så magisk købes med 33% rabat til de 100,- den altid burde koste. Sikke et slagtilbud va...?
Uden for Mosel laver Zind Humbrecht i Alsace self også nogen killer Riesling. Jeg smagte en 2002 Riesling fra ham for nylig, jeg mener det var Clos Windbühl eller sådan noget. Shit, det lort gik lige i skridtet på mig.
Jeg er ikke chef på Sauvignon Blanc - på nogen måde.
Men Adriat vinimport importerer Vie de Romans fra Friuli i Italien. De laver en imo ret formidabel og drikbar Sauvignon Blanc. Ring til importøren for at få nogen forhandlere.
Den er ret slank og mineralsk med begrænset fad. Så hvis du typisk er til de mere opulente Sauvignon Blancs, skal du gå uden om.
Jeg er så langt fra vinekspert, som man kan være, men efter jeg blev præsenteret for en Riesling Hengst fra 2007, så var jeg solgt. Tror den var fra Alsace, og havde Josmeyer i sit navn også. Det er med lang afstand den bedste hvidvin jeg nogensinde har smagt. Har fået nogle andre årgange af samme vin, som også generelt bare var nuts.
Oh well, here goes [tl;dr]:
Følgende "skal" du have, hvis du skal have dækket en god "dansk" kælder af, så du kan trække noget op til "enhver" smag/lejlighed:
[citationstegn for at illustrere, at der er tale om ekstrem overforsimpling, men med lidt af hvert af nedenstående vil du meget sjældent komme ud for, at nogen spørger på en type, du ikke har ved hånden, og der er taget meget hensyn til vores danske sukkerganer]
Rødvine:
distrikter - druetyper:
Bordeaux - cabernet sauvignon/merlot
Bourgogne - pinot noir
Rhône - grenache/syrah
Piemonte - nebbiolo
Toscana - sangiovese
Ribera del Duero - tempranillo
Californien - zinfandel
Ovenstående dækker nogle arketyper, som man groft generaliseret forsøger at efterabe andre steder i verden, nogle steder med rigtig pæn succes, fx: Cabernet i USA, Merlot i Toscana, Pinot Noir i USA/New Zealand/Tyskland, Syrah i USA/Australien/Languedoc. Grenache - hmm, not so much, måske USA/Australien/Languedoc, Nebbiolo er ikke tilnærmelsesvis matchet nogen steder uden for piemonte, tempranillo er heller ikke at finde i samme kvalitet uden for spaniens grænser og tilsvarende zinfandel og californien.
Et miks af ovenstående burde række langt. Måske Sangiovese kan udelades, men nogen gange kræver maden altså en god Chianti. Spørg selv H. Lector. De to sidste er taget med mest af hensyn til din smag (og min:-P)
-Dette er derudover uden hensyntagen til, at næsten alle danskere regner Amarone for det fineste og bedste.
-Argentinsk Malbec og det meste Chile er boblere også med henblik på den danske gane.
-"I gamle dage" kunne vi godt lide Rioja. Det er dog mere end 20 år siden.
-Edit: Nogen vil helt sikkert mene, at jeg glemmer Barbera :-P
Med fare for at lyde snobbet, så vil jeg meget varmt anbefale, at smage nogle "ordentlige" eksempler på ovenstående typer. Dvs vine til >200 kr. indenfor alle kategorierne (Bordeaux og vel også til dels Piemonte hellere >400-500 og Bourgogne er endnu værre). Det er så nemt at afskrive et område fordi man smager et sløjt eksemplar, og det er der meget stor risiko for i <100 kr's-klassen.
Hvidvine:
Bourgogne - Chardonnay
Loire - Sauvignon Blanc
At jeg ikke nævner flere her er måske lidt provokerende, men der efterspørges strengt taget meget få typer af hvidvin:
-Kraftige, fede og fyldige: fadlagret Chardonnay - Bourgognetypen (meget gerne fra kommunerne Meursault, Corton, Puligny- og Chassagne-Montrachet)
-Let og frisk: stålgæret Sauvignon Blanc - Loiretypen (distrikterne Sancerre og Pouilly Fumé)
-Søde: gerne Sauternes og tysk riesling, der er mange gode muligheder her
Der er en del andre druer, der falder ind under disse "arketyper", i hvert fald så længe de er vinificeret til markedet og ikke til bondens egen smag.
Dvs. du kan finde fede, fadlagrede hvidvine på andre druer også - et af mine yndlingseksempler er Viognier, der er næsten endnu federe end Chardonnay.
Pinot Gris er så et eksempel på en drue, der kan falde ud til begge typer afhængig af vinifikationsfilosofi. Der skal man lige have fat i den enkelte flaske, for at se om det er den ene eller anden slags.
Af spanierne jeg tidligere har anbefalet, falder både Albariño, Verdejo og Godello under "sauvignon blanc"-typen, dvs. vine med et pænt syreniveau, der sikrer at vinen virker frisk. Tør riesling falder også under denne type.
Det er kedelig læsning for mange af verdens spændende hvidvinstyper, men det er ikke ofte, du vil blive spurgt om andet end ovenstående. Det skulle da lige være et glas gewurztraminer. Meget få spørger på hvid Bordeaux (eller anden fadlagret sauvignon blanc). Derudover findes så mange spændende typer, som må finde sig i at være nichevine i Danmark.
Champagne:
Bare sørg for at have nok :-)
Edit: Vedr. Champagne, det er meget mere lagringsegnet end mange tror. Læg gerne nogle gode flasker væk, så de får mulighed for at blive rigtigt modne. Det er en smagsoplevelse mange for sjældent stifter bekendtskab med.
Hedvine:
Tja, hvis du er af britisk afstamning bør du vel have et par flasker vintageport liggende
Vedr. ovenstående; Det er ekstremt overforsimplet og kan angribes på uendeligt mange måder, men det ville blive en roman, og ikke en novelle, hvis det skulle undgåes, og jeg synes det svarer op rimeligt på hans spørgsmål.
Som eksempel på overforsimplingen er, at jeg så er nødt til at regne fx. Condrieu for en del af "Bourgognetypen", men det hjælper alligevel til at få et hurtigere overblik, som man så kan nuancere yderligere efterhånden som man får smag for de forskellige typer.
Derudover er der helt sikkert en masse jeg har glemt lige nu. Det er jeg sikker på, at jeg nok skal få at høre :-)
Grenache i Priorat er da ikke helt i skoven?
jo det er
Edit: men ikke mere i skoven end det er i Neuf. Er ret træt af begge typer. Det er danskerne bare ikke generelt. De efterspørger dog rhône så meget mere end de gør Priorat
Priorat - Amarone - Castrol Racing 10/60 Motorolie (ofte og i rigelige mængder)
=> så nærmer man sig testgrænsen for, hvornår de fleste begynder at værdsætte lidt struktur og syre ;-)
Hej PN...
Og OP sorry for different topic :)
Jeg har nu skrevet til 2 vin aviser, og prøvet et par forums uden held.
Stødte på denne flaske i gemmeren, den er fra 2005, er der nogen der kan sige noget om den?
Kan jeg drikke den? er den penge værd? vivino rater den ret godt, men ved ikke om det bare er pga. en enkelt rating?
Håber nogen ved noget.
Mvh
Inception skrev:
Hej PN...
Og OP sorry for different topic :)
Jeg har nu skrevet til 2 vin aviser, og prøvet et par forums uden held.
Stødte på denne flaske i gemmeren, den er fra 2005, er der nogen der kan sige noget om den?
Kan jeg drikke den? er den penge værd? vivino rater den ret godt, men ved ikke om det bare er pga. en enkelt rating?
Håber nogen ved noget.
Mvh
Irpinia er en provins i regionen Campania øst for Napoli. Aglianico er imho syditaliens mest spændende drue (ekskl. Sicilien, som jeg har for lidt erfaring med), der går under kælenavnet "Syditaliens barolo". Den bliver mig bekendt bedst i distriket Taurasi og omkring vulkanen Vulture i naboregionen Basilicata. Kender ikke den specifikke vin, men vil godt love, at den ikke har nogen gensalgsværdi.
"Champagne: Bare sørg for at have nok :-)"
Flot citat og det kan sagtens tåle og blive fremført igen og igen og igen:-)
Og ellers vil jeg ligesom Borge anbefale dig at prøve dig frem før du fylder skabet med alt muligt der på papiret vil være godt ( læs anmeldt med høje points) der er ofte smagninger fra de forskellige vinfirmaer i dk som er lærerige og som oftest kørers med fine rabatter i forhold til std-priser og derudover holdes der åbne huse/temasmagninger osv rundt omkring så det er bare med at tilmelde sig alle nyhedsbreve og komme ud og få smagt så meget som overhoved muligt!
og sidst men ikke mindst HUSK Champagne det må man bare aldrig gå ned på:-) Denne her er super lækker til prisen og kan drikkes med stor nydelse pt og kan gemmes til fremtidige store oplevelser:
www.valentinvin.dk/products/special-club-02
mvh MFVOGEL
Valentin Zusslin i Alsace, laver glimrende Riesling til overkommelig pris.
Müller er obv. nuts som nævnt og jeg tilslutter mig desuden anbefalingen af Zind Humbrecht.
Edit: Kig desuden på QS og Q2, men dem kender du sikkert også
mfvogel skrev:
"Champagne: Bare sørg for at have nok :-)"
Flot citat og det kan sagtens tåle og blive fremført igen og igen og igen:-)
Og ellers vil jeg ligesom Borge anbefale dig at prøve dig frem før du fylder skabet med alt muligt der på papiret vil være godt ( læs anmeldt med høje points) der er ofte smagninger fra de forskellige vinfirmaer i dk som er lærerige og som oftest kørers med fine rabatter i forhold til std-priser og derudover holdes der åbne huse/temasmagninger osv rundt omkring så det er bare med at tilmelde sig alle nyhedsbreve og komme ud og få smagt så meget som overhoved muligt!
og sidst men ikke mindst HUSK Champagne det må man bare aldrig gå ned på:-) Denne her er super lækker til prisen og kan drikkes med stor nydelse pt og kan gemmes til fremtidige store oplevelser:
www.valentinvin.dk/products/special-club-02
mvh MFVOGEL
threadderail:
Kender du Mikael Valentin?
Overhovedet ikke hvorfor? jeg fandet bare champagnen som jeg tidligere har købt ned hos producenten på deres side og har købt lidt?
Ikke for noget egentlig. Blev bare overrasket over at se hans navn. Troede ikke han lavede noget vinrelateret længere.
Tak for alle de gode svar. Jeg vil undersøge det hele nærmere i weekenden.
Jeg vil prøve at støve nogle af de mange producenter op, som I nævner. Jeg leder dog også efter nogle vine i et prislejde så det netop er gode hverdags, men ikke nødvendigvis toppen af hvert område. Så gerne flere råd og links eller henvisninger til hvor jeg kan købe skidtet.
Champagne er jeg også i gang med at opstøve det glemmer jeg ikke!
HolchKnudsen skrev:
Lad i øvrigt være med at købe vin hos Phillipsson. De er de største krejlere nord for alperne (undtaget Dieb obv). Hvis en vin bør koste 100,- sætter de den til salg for 150. 1-2 gange om året kan den så magisk købes med 33% rabat til de 100,- den altid burde koste. Sikke et slagtilbud va...?
Gælder det ikke for alle? Mindes jeg læste at 80%-ish af al vin herhjemme sælges på "tilbud", så alle er nødt til at køre det på den måde.
^^
Der er ingen tvivl om at det meste vin sælges på tilbud. Specielt hvis du tænker på supermarkederne.
Men jeg er ikke bekendt med andre vinhuse der kører så åbenlys rådden en prispolitik som Phillipson, hvor der ofte er vin på tilbud med helt eksorbitante rabatter i +50% klassen. Bevares de fleste kører nogen jævnlige kampagner og tilbud, i min verden står det dog slet ikke mål med den måde de gør det på i Kokkedal.
For tiden kan man få 2009 Produtori de Barbaresco, "Barbaresco normale" for 100,- flasken ved 12 flasker. Normal prs: 199,95 flasken ved 12 flasker. Og der er mange lignende "tilbud" hos dem fra Italien lige nu. Altså enten er de 200 alt for stiv en pris eller også har de negativ avance ved tilbudspris. Hvis de har råd til at give 50% rabat og stadig have en avance på flasken (og det har de!), så er den oprindelige pris alt for stiv. Hvis man checker wine searcher bekræftes man i det sidste
De har i øvrigt 60% rabat på en stribe baroloer fra Renato ratti for tiden. Normal pris 760, tilbudspris 300 for "Rocche" i 2006 og 2007....
LOL @ 760 for Ratti's topvin...
Det stikker helt af for dem.
De har noget Luciano Sandrone tilbage fra dengang de havde importen. (super producent i øvrigt!)
1997 Cannubi Boschis som er en af hans 2 Baroloer. 3995 flasken, men så skal man også købe 12. Hvis man vil have mindre end 12 flasker skal man af med 5060 pr styk
De her vine kan fra nye fås til 850 hos Tom Brandis der har importen nu. Hvis man er god kunde får man garanteret 10%. Dvs under 800 flasken og så skal du kun købe 1.
Ok ok, 1997 er et gammelt år der er fint hypet. Så checker jeg wine searcher og 1997 Cannubi Boschis kan fås i London til 1536 (eks moms) - og igen kan man nøjes med 1 flaske
Edit: I Tyskland kan den fås for 1227 eks moms.....
2nd edit: Jeg vil godt stikke et signifikant beløb ud på at denne her vin kommer på tilbud hos Phillipson 2-3 gange om året for 2000 flasken (ved 12 flasker forstås). Så regner de rabatten i forhold til de 5060 den koster til dagligt for 1 flaske, hvilket giver en rabat procent på, wait for it...... 60%. Sikke et slagtilbud og så får man endda 12 flasker...! Jeg brækker mig!
Altså, da fuq?
Det er fuldstændig std fremgangsmåde for dem - og det virker big time!
Gad vide hvordan de har det med markedsføringsloven. Der burde være regler mod den slags
HolchKnudsen skrev:
Det er fuldstændig std fremgangsmåde for dem - og det virker big time!
Gad vide hvordan de har det med markedsføringsloven. Der burde være regler mod den slags
Der er regler mod den slags!
Philipsons prispolitik har alle dage været lårklaskende morsom.
Theis Vines prisniveau kan man nu også godt få latterkramper af.
De fleste danske vinhandleres prisniveauer er generelt helt på månen - også selv om man korrigerer for moms, arbejdsløn og diverse afgifter. Konkurrencen er alt, alt, ALT for svag - og avancerne tilsvarende høje.
Der er få danske vinhandlere, der holder et konkurrencedygtigt prisniveau - en af dem er Atomwine, som jeg varmt kan anbefale.
disclaimer: jeg har absolut ingen økonomiske interesser eller venskaber med folk i Atomwine.
Mollydooker vine er fremragende Australske rødvine som jeg varmt kan anbefale. Det er tunge fyldige vine med alkoholprocenter på 15.5-16.5%