Synes der mangler en god pizza tråd. Med forslag til godt fyld, tilberedningsmetoder, meltype og ovnindstilling etc.
Jeg har meget svært ved at lave dem runde og tynde sådan som du får dem i pizzariaerne. Jeg må obv gøre noget galt, måske er min dej ikke elastisk nok.
Og tomatfyldet plejer bare at være nogle friske tomater blandet med en dåse, sukker salt og peber, lidt basilikum eller oregano, blendet og evt kogt lidt.
Men hvordan laver man den slags så det virkeligt smager?
Er en pizzasten nødvendig, eller skal ovnen bare skrues op max på varmluft?
Synes også ofte det er svært at balancere fyldet, så er der noget der bliver hurtigere færdigt, så er osten for klumpet til sidst.
Er det ikke også noget med at den ost de bruger i pizzariaerne er fyldt med meget smeltesalt, der opløser osten langt mere end det man køber i supermarkedet?
Hjemmelavet pizza. Forslag til fyld og dej?
Hjemmebagt pizzaer skal ikke være rundt, handler jo bare om at udnytte ovnen og lave dem så store så muligt ;)
Fyld: Tomatsauce, ost, skine, oksekød og majs. Tilføj evt. ketchup efter servering.
/thread
Mht. bunden, så er det nok det sværeste at få lavet ordentligt. Fyldet kan man jo tilpasse så det smager enhver. Sørg dog for at holde det simpelt altså uden for mange forskellige ingredienser, da det vil fylde for meget og din bund kan blive blød af det.
Sørg for at bruge mel med højt proteinindhold, brug rigeligt med salt, lad dejen hæve så lang tid som muligt - gerne flere dage hvis muligt. Og ja, pizzasten > andet, og skru du bare ovnen op på hvad den nu kan trække.
Jeg tror du har lavet en typo: Ketchup?!?!?
Det har jeg godt nok aldrig prøvet før.
Nå ja måske skal dejen hæve lidt længere end 1 time som jeg plejer. Har du en god opskrift på dej Søren?
Tomatsovsen kan du lave selv, så den kommer til at smage voldsomt godt. Svits noget løg og hvidløg, hæld friske, grofthakkede tomater og en dåse flåede tomater i, et glas tør hvidvin og lad den koge ind i mindst en time (og fra der er gået en time til den har en tilpas tyk konsistens til at komme på pizza)... Krydr med salt, peber, oregano, paprika og timian. Giv den et nip sukker også.
Ift. fyldet så kan jeg godt lide at bruge frisk mozzarella i stedet for det der revne som man køber i poser. Eller alternativt gedeost - de fleste supermarkeder har sådan nogle gedeoste-ruller som er billige, og udmærkede til formålet. Lav fx en pizza med tomatsovs, chorizo i tynde skiver og gedeost - smager lækkert.
Eller du kan lave en med tomatsovs, frisk mozzarella, forstegt bacon, rød peberfrugt, løg og hvidløg. Eller hakket oksekød og chili, som efter min mening er en undervurderet pizzaria-klassiker hvis den bare laves ordentligt. Det hakkede kød skal brunes før bagningen.
Ift. tilberedningen - bund så tynd som overhovedet muligt (den skal være meget elastisk) og så 2-3-4 minutter i en så varm ovn som muligt. Det er vigtigt ikke at komme for meget/tungt fyld på, da dejen så enten bliver smattet pga. der trænger væske ind i den, eller ikke når at blive gennembagt.
Når du laver siderne så der er skorper, som holder alt fyldet på så læg en cocktailpølse der og rul dem op til et lille pølsebrød. Smager sindssygt godt!
Vi(min kæreste) plejer at lave det i en af pladerne til ovnen da man så får en langt større pizza :)
Så bare godt med tomat-snask på i bunden, parmaskinke henover, og til sidst mozeralla(frisk) fordelt godt udover. Kan eventuelt pyntes med lidt ananas(det er jeg selv kæmpe modstander af. Det hører ikke til på en pizza).
ps. husk også diverse pizza krydderier
Her er både opskrift på pizzadej og tomatsauce.
Begge er absolut godkendte.
Når du ruller pizzadejen ud, så sørg for hele tiden at have godt med mel på bordet.
Det hjælper rigtig meget i forhold til at kunne få din dej så tynd som muligt.
Når du skal have tomatsauce på, så skal du absolut IKKE, bare pøse på.
Du skal som andre også har nævnt, kun have et tyndt lag, så pizzaen bliver sprød, og ikke våd.
Derudover skal du også kun fylde lidt, men godt fyld på. Samme grund.
En pizzasten der er forvarmet i ovnen er absolut at foretrække, da pizzaen bliver varmet nedefra på en helt anden måde.
Du skal ikke lave kanter på din pizza. Du lader blot være med at smøre tomatsauce helt ud til kanten, så hæver kanten automatisk i ovnen.
En pizzaspade til at smide pizzaen i ovnen med, er absolut ikke en dårlig investering.
Det forhindrer din pizza i at blive "krøllet/smattet" allerede inden den kommer i ovnen.
Sidste ting:
Prøv en pizza uden tomatsauce, men med mascarpone istedet.
Den topper du med meget fint skårne skiver rå kartoffel, samt lidt af din favorit smelteost, og enten tørret eller frisk timian.
Når den kommer ud, drypper du alm. olivenolie, eller endnu bedre trøffelolie ud over.
Der skal helt klart bruges frisk mozarella, der er henrikthing spot on.
Mht til dejen, så se om du kan finde en opskrift med en blanding af hvedemel/durummel. Jeg har brugt brd. Prices opskrift et par gange. Virker fin nok. Gå efter højt proteinindhold i melen som nævnt. Derudover skal du ælte længe. Jo længere du ælter, des mere elastisk bliver din dej.
Til fyldet er det jo bare at slippe fantasien løs. Find en lækker tørret serrano skinke eller lign, i stedet for kdelige strimler.
Du kan også prøve en med røget laks der plukkes fint. Et par minutter inden pizzaen er færdig smider du lidt (gay alert) ruccola ud over pizzaen. Server med hvidløgs dressing...
+1 til kartoffelpizza.
henrikthing skrev:
+1 til kartoffelpizza.
Kartoffel/kylling smager også hammer godt! Ved ikke helt hvad stedet hedder, men i Hellerup ligger der en biks der laver en kongepizza med kartoffel/kylling.
henrikthing er spot on med det hele. Frisk mozarella er langt bedre at bruge.
Mht. tomatsaucen, så er det klart at foretrække at lave den fra bunden som henrikthing foreslår. Hvis du ikke kan få fat i nogle gode tomater, kan du dog med fordel benytte dig at San Marzano tomater eller lignende på dåse, men det kan godt betale sig at bruge lidt ekstra penge og ikke bare købe nettos billigste.
Fyld er som nævnt individuelt, og noget at det fantastiske ved pizza. Jeg vil dog også gerne give thumbs up til kartoffelpizza. Prøv evt. med pesto i stedet for (eller sammen med) tomatsauce og krydr med timian eller rosmarin. Det er virkelig godt.
Mht. oksekød, så skal der selvfølgelig laves gode kødboller i stedet for at fyre hakket oksekødpå.
Vi startede her forleden med at lave en ny slags pizza.
Den består af en fuldkorns dej til bund og rulles ud på en brædepande. Bunden får min i ovenen så den lige får en fast overflade. Tomatsaucen laver du med en dåse hakkede tomater, et halvt løg, 2 fed hvidløg, og så det lkrydderi du kan lide (Vi putter salt, peber, oregano, paprika i). Smør dette på pizzaen.
I mens du laver dette har du selvfølgelig sat fyldet igang på en pande. til 2 pers. plejer vi at svitse 500gr hakket oksekød, en pakke snittede cocktail pølser, 2 hele friske hakkede chilier, og så lidt blandet krydderi efter smag.
Nu har du så en bund der lige er brunet af, en tomatsauce som er klar til brug og fyld som er klar til at komme på. Kom det hele på pizzaen og drys med massere af chili flager ud over(jeg kommer altid pepperoni på min sidde:). Så sæt den i ovenen til den kun mangler 5 min. Når den er lige ved at være færdig tager du den ud og kommer cheddar ost på. Vi bruger altid en Cheddar ost som vi selv river da der er mest smag i dem. Giv pizzaen de sidste 5 min i ovenen.
Skal selv lave den i aften til vores gæster:)
"Pizzamel" Tipo00 kan købes i Netto til 10,- for et kilo. Det er en god investering.
Her er iøvrigt en opskrift på dej og tomatsovs (til 3 pizzaer):
2,5 dl. Lunkent vand
15 gram gær
2 tsk salt
Ca. 500 gram hvedemel
2-3 spsk. olivenolieDet hele blandes sammen i en skål og æltes derefter sammen på bordet. Når dejen er arbejdet godt igennem, deles den i tre stykker, som formes til boller og lægges på køl.
Her skal de hvile i minimum tre timer, men man kan med fordel lave dejen dagen før, man skal bruge den.
Når dejen er klar, strækkes den ud til en tynd bund med masser af mel. Her kan man - hvis man er i det kække hjørne - giver pizzabunden en svingtur i luften, der hjælper med at strække dejen ud.
Næste skridt er den hjemmelavede pizzasovs, som består af:
2 dåser hakkede tomater
8-10 blade frisk basilikum
½ dl olivenolie
1 tsk. Salt
Ingredienserne blendes til en ensartet masse, som nu er klar til at blive smurt på pizzaen i et tyndt lag.
Køb bogen Pizza af Gorm Wisweh. Så går du ikke galt i byen. Han laver vel Danmarks top 3 bedste pizzaer (Magstræde 16, Nyhavn 14 mv.)
1 pizzadej
1 tsk olivenolie
500 g skyllet frisk spinat
175 g revet Pizzaost
250 g laksefilet uden skind - i skiver
3 spsk kapers uden lage
¾ tsk groft salt
friskkværnet peber
Sæt en bageplade til opvarmning i ovnen. Læg pizzadejen på et stykke bagepapir. Lad olien blive varm i en gryde og svits spinaten i ca. 2 min., til den falder sammen. Pres væden fra spinaten i en sigte. Kom halvdelen af osten på dejen. Fordel herpå spinat, laks, kapers, salt og peber. Drys med resten af osten. Træk bagepapiret over på den varme bageplade og bag pizzaen midt i ovnen, til osten er gylden.
Pizza med spinat!!!!!!!! ...... ved det, men det smager godt :-)
Har ikke læst alle posts, men et godt trick er lige at knuse et fed hvidløg i dejen til bunden, det gør den ekstra sprød in some way, og giver dejen lidt smag :)
Den bedste opskrift på dej jeg har brugt, er opskriften fra "Mad uden mor" (man skulle tro det var løgn). Dejen hæver ialt 3 gange. Først i flydende form.
Denne dej er jeg blevet rigtig glad for:
www.kayotic.nl/blog/my-new-best-pizza-dough
- Først laver du lidt bacon, evt. i ovnen så det ikke sviner. Du skal ta det ud lige inden det bliver rigtig sprødt.
- Herefter koger du kartofler nogle få minutter og laver dem til tynde skiver.
- Skær et løg i fine ringe.
- På bunden fordeles en olivenolie blandet med presset hvidløg.
- Kartoflerne, cherry tomater, frisk mozzarella, løg og bacon fordeles.
- Herligheden skal en tur i ovnen for fuld knald (eller på grillen).
- Når pizzaen kommer ud skal den ha en tur med timian og rosmarin (tørret er fint).
god appetit. :-)
Jeg er ikke super-pizza gourmet, men mine erfaringer:
Som sorte knægt skriver: har du ikke en pizza sten, så kan man varme bagepladen op med ovnen, og arrangere pizzaer på et stykke bagepapir.
Den bedste pizza jeg har bagt var lavet med noget økologisk fuldkornsmel jeg havde købt på tilbud i netto - husker ikke om det også var spelt eller italiensk eller andet. Dejen var helt banal vand-gær-olie-salt-mel som man laver mindst 3-4 timer før, afhængigt af hvornår man lige har tid.
Nu er jeg ret doven, og ingen gourmet, så ofte bruger jeg tomatpuré i stedet for at lave sovs. Ikke så fancy, men hvis man først går i gang med tomat på dåse og friske tomater - så skal man dæleme koge det godt ind!
Den største mail er en våd pizza.
Nuts hos mig - både i grill og ovn m pizzasten.
Tomatpuré bla m rødløg-hvidløg-olivenolie-salt-peber på bunden
Parmaskinke / serrano - frisk mozzerella af bøffelmælk - grillede artiskokker - frisk basilikum efter turen i varmen - BUUM
Husk tomatsauce ikke må koge kun simre - ellers bliver det bittert.
Jeg tager normalt en (rigtig) mozarella ost. Den ælter jeg sammen med nogle hvidløg, lidt chili, salt og peber.
Osten ryger udover pizza-dejen uden tomatsauce. Når den kommer ud af ovnen så dækker jeg den med gode friske snittede tomatskive. Herefter tager man så det ønskede fyld på hvorefter jeg river noget parmesanost henover.
meget er nævnt... kun en ting at tilføje:
når dejen æltes (jeg bruger en maskine) skal i lade den køre rigtig længe - gerne 20 min, måske mere. Det gøre dejen bliver super elastisk
(gælder i øvrigt alt brød jeg laver, med en lille undtagelse af rugbrød der æltes lidt mindre)
DaBLAM
Vi skulle næsten uploade nogle billeder af pizzaerne. Det må i gerne gøre hvis i gider næste gang i laver dem. Jeg er spændt på hvor gode i er til at lave det skidt.
Mine bliver som sagt altid en omgang børnepizza når jeg laver dem, da dejen altid fucker up.
@prangstar
Af ren interesse, hvor har du hørt, at tomatsaucen bliver bitter af at koge frem for at simre?
Mit bud på pizza..
Bund er der givet masser af opskrifter på, prøv dig frm og find en god en, men undgå for alt i verden de færdige man kan købe på rulle.
Mht. fyld er der også sagt meget, og vi har alle vores favorit fyld.
Personligt mener jeg at en pizza uden pepperoni er død, pepperonien er som alle ved dog meget fed, så den kan man med fordel lige give 30-40 sek. i en mikroovn på noget køkkenrulle så er du fri for 50% af det usunde, ser sådan her ud når det kommer ud.
Prøv om du kan forme dejen til en hel rund kugle inden den hæver for sidste gang, så er det vigtigt du befrier den hurtigt fra bordet med en palet eller lign så den stadig er rund når den skal rulles ud, sådan er det nemmest at få en helt rund pizza.
Tomatsauce på bunde, så din foretrukne ost, og derefter dit fyld.
Sådan ser min ud inden bagning
Og efter ca 15 min i ovnen på en weber pizzasten ser den så sådan ud, velbekomme, jeg elsker pizza..
Og så en kold pilsner til.. nams, blev helt sulten så tror nok jeg må igang med dejen inden længe..
Har ikke lige overblik over om det er skrevet.
Men bag pizzaen med tomatsovs og ost - tag den ud når den er let sprød og osten er smeltet, put fyld på og giv den en sidste omgang!
Guldmageren skrev:
Når du laver siderne så der er skorper, som holder alt fyldet på så læg en cocktailpølse der og rul dem op til et lille pølsebrød. Smager sindssygt godt!
Lyder som en genistreg. Det skal prøves iaften :)
Mati-Gol skrev:Hvorfor ikke bare smide en lang pølse i, så skal man kun bruge 3 eller lign. for at komme rundt..Guldmageren skrev:
Når du laver siderne så der er skorper, som holder alt fyldet på så læg en cocktailpølse der og rul dem op til et lille pølsebrød. Smager sindssygt godt!
Lyder som en genistreg. Det skal prøves iaften :)