Hvad er basis varer?

#1| 0

Hey PN.

Jeg går og hygger mig med et sjovt projekt for tiden.
Jeg skal finde på okskrifter til en 3 retters menu til 2, eks. drikkevarer for 100 kr eller under.
Det er ikke så svært som man skulle tro, men hvad er basis varer? for uden en defination af det, bliver det nærmest umuligt at komme under de 100 kr.

Jeg tænker:

Mel, sukker, olie og alle krydderrier, ?



Min første 3 retters lyder i øvrigt sådan her.

Forret: Bruchettaer med frisk tomat og mozarella og basilikum. 25 kr

Hovedret: Krydrede kødboller i tomatsauce og frisk rug pasta. 56 kr

Dessert: Frugtsalat med lime sukkerlage og hakket chokolade. 19 kr

total: 100 kr

06-01-2012 11:44 #3| 0

Dine overslag lyder ret høje, med mindre du handler økologisk eller noget tilsvarende dyrt. Hvis du bare køber det hele i et supermarked bør du kunne skære like 25% af overslaget.

06-01-2012 11:47 #4| 0

Følgende er basisvarer i min bog:

- Alle krydderier inkl. sukker undtaget friske urter.
- Mel, gryn og kerner.
- Pasta, bulgur, linser o.lign.
- Løg og hvidløg.
- Olier og eddiker.

Er lidt i tvivl med konserves som flåede tomater og den slags.

Spændende projekt! Smid gerne nogle menuer op til folket :)

06-01-2012 12:02 #5| 0

Siden basisvarer ikke har nogen fast definition, så giver det i dit tilfælde kun mening at vælge ud fra økonomi. Det er f.eks. lidt snyd at kalde pasta for en basisvare hvis du køber et eller andet balla-pasta som De Cecco til 40 kroner kiloet, og så bruger for 15 kroner pasta i din menu.
Så det giver måske mere mening at sige at alle varer hvor du bruger for under en krone eller sådan noget ikke skal tælle med i regnskabet.

06-01-2012 12:15 #6| 12
Moderator

Basisvarer = bacon og chili

06-01-2012 13:58 #7| 1

Jeg tror du leder efter betegnelsen kolonialvarer?

06-01-2012 15:27 #8| 0

Der kørte engang et madprogram på en af BBC kanalerne; 'ready, steady, cook', hvor deltagerne skulle medbringe varer for højst 5£.
Det skulle en professionel kok forvandle til store gastronomiske mesterværker.
Kokken måtte kun bruge deltagerens indkøbte varer + basisvarer fra studiets køkkenskabe.

I det program var 'alt fra køkkenskabene' basisvarer. Det var faktisk kun ferske varer såsom kød, grøntsager og visse mælkeprodukter, der ikke talte som basisvarer.
Smør, piskefløde og mælk blev regnet for basisvarer mens græsk yoghurt, flødeost osv. ikke blev regnet for basisvarer.

Personligt ville jeg derfor definere basisvarer som 'råvarer man må kunne forvente at finde i de fleste køkkener til enhver tid'. I den sammenhæng er der dog stor forskel på den studerendes basisvarer (pasta, ketchup, krydderier, mv.) Og 'mor Danmarks' køkken (gryn, mel, pasta, ris, krydderier, konserves, visse mælkeprodukter, æg og almindelige løg)

Altså: basisvarer = de ting/ madvarer man normalt køber ind, når man er ved 'at løbe tør', uanset om man ved med sikkerhed, at det skal bruges til madlavningen 'i dag' eller 'i nærmeste fremtid'.

Redigeret af tuznelda d. 06-01-2012 15:30
06-01-2012 15:32 #9| 0

Enig med fibonacci, derudover mener jeg også mælk og æg er basisvarer.

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar