Julemiddags spørgsmåls tråd

#1| 0

Tænker jeg selv, og måske andre får brug for en sådan tråd..

Jeg lægger ud, er ved at lave gastromands julesovs (med et par små tvist seføli ;-) grøntsager god bacon og kyllingelår hygger nu i ovnen.
Men har lige opdaget jeg ingen rødvin har, kun en portvin kan jeg klare, kan jeg give den et skud af den i stedet, eller er det for stor en chance tage?? har kun et forsøg, ellers står den på almindelig pandesovs ;-)

gastromand.dk/opskrift-sovs-til-jul-and-flaeskesteg/

Redigeret af grovfil d. 22-12-2014 15:53
22-12-2014 15:57 #2| 0

Det burde gå fint med portvinen, måske bare skru ned til et halvt glas - og så husk at når du først har åbnet den er du også nødt til at drikke den indenfor en overskuelig fremtid.

Du kan evt. give den en spsk balsamico for at efterligne syren fra rødvinen lidt, den får du formentlig ikke fra portvinen.

22-12-2014 16:03 #3| 0
OP

Takker! var lidt den samme tanke jeg selv havde med lidt mindre portvin, men har ikke forstand på det ;-)
Tak for balsamico tricket, men det skal jeg først gøre ved tilsmagningen, eller ville du smide det i og koge med fra start sammen med portvinen?


Portvinen skal drikkes d.24 :-)

Redigeret af grovfil d. 22-12-2014 16:05
22-12-2014 16:08 #4| 0

Hvad siger mad-eksperterne så til dette spørgsmål:

Vi skal have kalkun juleaften. Vi kunne rigtig godt tænke os at langtidsstege den, men Google har ikke ligefrem været hjælpsom denne gang.
Så hvor mange grader skal sådan en ha? Emnet vejer 9kg.
Det eneste jeg lige har kunnet finde var at den sku have 125gr, men ved ikke om dette er korrekt?
Hvis i evt har et link til en opskrift/guide så ville det være perfekt;)

Glædelig jul

22-12-2014 16:20 #5| 0

Nogen der ved hvor vi køber andefedt i confiteringsmængder uden at vi skal klonke Sunday Million først?

Odense og omegn

22-12-2014 16:34 #6| 0

Andefedt er bare dyrt, tror ikke der er så meget at gøre desværre.
Når jeg confitere går jeg i min super Best hvor det trods alt er lidt billigere end ved slagteren, dig skal de oftest bestille det hjem til mig.

22-12-2014 16:40 #7| 0

HMD
Bedste bud er hvis I kan komme i nærheden af en en gros leverandør eller inco. Hvis det ikk er en mulighed er det desværre bare dyrt.

Når det så er sagt er der absolut intet i vejen for at confitere i fx 1/3 andefedt og resten vindruekerneolie. Hvis du kan smage forskel er dine smagsløg på sommelierniveau :)

22-12-2014 16:47 #8| 1

@grovfil
Hvis det er en std syrlig balsamico ville jeg komme den i samtidig med portvinen - hvis det er sådan en tyktflydende sødlig satan ville jeg komme den i til sidst (smage til).

Du kan i øvrigt sikkert med lige så stor succes smage til med sherrygastrik i stedet for balsamico - i så fald skal det også være til sidst.

22-12-2014 17:21 #9| 0
OP

og noob spørgsmålet, når jeg koger ind, foregår det uden låg, korrekt?

Tyder på den bliver helt forrygende!! overvejer at drikke en kop, smager sundt og godt ;-)

22-12-2014 17:40 #10| 0

Korrekt Grovfil :)

Din væske reduceres ikke hvis du har låg på

22-12-2014 17:43 #11| 0
OP
hit-med-dem skrev:
Korrekt Grovfil :)

Din væske reduceres ikke hvis du har låg på


Tak, mente jeg også, men blev lidt bange for at miste kraft ;-)

Opskriften kan anbefales!! er nu igang med at koge det sidste ned inden den ryger gennem et viskestykke. Den smager FORRYGENDE!!!!

gastromand.dk/opskrift-sovs-til-jul-and-flaeskesteg/

Jeg fandt dog aldrig salvie, og så fik den en halv pakke champignon jeg havde stående.. og fik skaffet rødvin, så intet portvins eksperiment herfra..
Redigeret af grovfil d. 22-12-2014 17:44
22-12-2014 18:00 #12| 0

Og for Guds skyld (og alle andres) ingen salt i når du skal reducere :)

22-12-2014 18:06 #13| 1
OP

der var salt på grøntsagerne i ovnen, synes det går fint nok..



Så er den færdig, smager helt fantastisk synes jeg, er dog lidt bange for nogen ikke vil være enig i de peberkorn jeg kastede ved under kogningen ;-)


Så kan der vist ikke vrides mere ud af den.



Færdigt, meget intens smag! skal vist ikke bruges helt rent fortynder med andet godt og lidt jævning d.24 :-) Tak for hjælpen!!

Redigeret af grovfil d. 22-12-2014 18:46
22-12-2014 22:23 #14| 0

@Hit-med-dem

Netto har 200 gr andefedt fra Løgismose til 20 kr. (Aner ikke om det er billigt)

22-12-2014 22:33 #15| 0

200 gram er ikke meget hvis man skal confitere i rent andefedt.. Jeg mindes jeg plejer at give 80kr pr. Kilo i super Best.
Jeg købte til overpris ved slagteren idag ca 200 gram for 34,50(!!) men var lige min eneste mulighed til når jeg skal lave rødkålen imorgen.

23-12-2014 11:34 #16| 0
OP

I dag står den så på anden.

Planen er mere eller mindre at følge denne opskrift:

www.soendag.dk/opskrifter/hovedretter/and-til-jul-langtidsstegt-and-med-sauce-og-brunede-kartofler

Henrikthing, læg mærke til der står stortset præcis hvad du sagde om portvin og syre til sovsen..
Du burde lave en madblog, du skriver på en god forståelig måde synes jeg. så er det bare at gøre den underholdene også, ved jeg seføli ikke om du duer til ;-) det var et sidespring...

hvad med de stjerneanis jeg har tilbage fra sovsen, skal der et par af dem i fyldet? har aldrig brugt det krydderi før..
Andre indspark modtages meget gerne! det er debut ;-)

Starter om et par timer når de sidste julegaver er indkøbt..

Mice, så var det da en rimelig fair pris HMD fandt til dig..


23-12-2014 17:38 #17| 0
OP

Der sker vil ikke noget ved at have brugt sikkerhedsnåle til at lukke gumpen?? Håber ikke de er giftige ;-)

Burde jeg også have "syet" hals åbnings til? Nu ligger den bare foldet ind under/over..

Er endt på 120gr. I 6 timer, med vækkeuret stillet til tjek efter 5.

Skal jeg vende undervejs synes man?

Redigeret af grovfil d. 23-12-2014 17:39
23-12-2014 17:57 #18| 0

80kr kiloet er da billigere end 20kr for 200gr.

Anyway :)
For mig er stjerneanis fint.. Men det kan hurtigt komme til at dominere for meget, så jeg personligt ville ikke bruge det i fyldet også, når nu du har det i rødkålen.

23-12-2014 18:02 #19| 0

Jeg har lige fundet ud af at min ovn varmer noget ringere end forventet. Jeg har anden inde på 5 time og troede den fik 130 grader (opskrift fra gastromand), men det lader til at ovnen kun er 80-90 grader, selvom den er sat til 130.

Er der nogen der har en ide om, hvor længe jeg skal forvente at have den i ovnen endnu hvis jeg lader temperaturen blive på 80-90 grader, alternativt hvor lang tid den skal have endnu, hvis jeg banker ovnen op sådan den rammer de 130 grader den oprindeligt skulle være på i 6 timer?

23-12-2014 18:21 #20| 0
FoReal skrev:
Jeg har lige fundet ud af at min ovn varmer noget ringere end forventet. Jeg har anden inde på 5 time og troede den fik 130 grader (opskrift fra gastromand), men det lader til at ovnen kun er 80-90 grader, selvom den er sat til 130.

Er der nogen der har en ide om, hvor længe jeg skal forvente at have den i ovnen endnu hvis jeg lader temperaturen blive på 80-90 grader, alternativt hvor lang tid den skal have endnu, hvis jeg banker ovnen op sådan den rammer de 130 grader den oprindeligt skulle være på i 6 timer?


Jeg vil skyde på du skal op på 8-9 timer ved 85 for at få samme resultat, og at det ikke gør noget hvis du når helt op på 10. Men hvis du har et stegetermometer kan du jo i alle fald tjekke temperaturen inde i kødet - jeg ved ikke hvordan det er med ænder, men min gutfeel siger at hvis du rammer 75 grader i lårene og 60-65 i brystet er det lækkert.
23-12-2014 18:23 #21| 0

Jeg køber 3,5 kg andefedt hver jul for cirka en hundredekroneseddel igennem arbejdet. Som sagt mener jeg det er håbløst at købe det, hvis man ikke kan købe det engros :)

23-12-2014 18:27 #22| 0
henrikthing skrev:
FoReal skrev:
Jeg har lige fundet ud af at min ovn varmer noget ringere end forventet. Jeg har anden inde på 5 time og troede den fik 130 grader (opskrift fra gastromand), men det lader til at ovnen kun er 80-90 grader, selvom den er sat til 130.

Er der nogen der har en ide om, hvor længe jeg skal forvente at have den i ovnen endnu hvis jeg lader temperaturen blive på 80-90 grader, alternativt hvor lang tid den skal have endnu, hvis jeg banker ovnen op sådan den rammer de 130 grader den oprindeligt skulle være på i 6 timer?


Jeg vil skyde på du skal op på 8-9 timer ved 85 for at få samme resultat, og at det ikke gør noget hvis du når helt op på 10. Men hvis du har et stegetermometer kan du jo i alle fald tjekke temperaturen inde i kødet - jeg ved ikke hvordan det er med ænder, men min gutfeel siger at hvis du rammer 75 grader i lårene og 60-65 i brystet er det lækkert.



Super, tak for svar.
Planen var også at tjekke med stegetermometret, men super at have en ide om hvor længe jeg skal forvente det tager.
23-12-2014 21:09 #23| 0

Bumper lige mit spørgsmål:
Hvor lang tid vil i mene en kalkun skal have hvis den skal langtidssteges?
Den vejer 9kg og vi tænker at starte med 200gr i 20 min, for at brune den og så ellers skrue ned på 125gr.
Skal man beregne 50min pr kg, eller er det helt ved siden af?

Redigeret af CraekZ d. 23-12-2014 21:09
23-12-2014 21:16 #24| 0
OP

Nu nærmer jeg mig så småt.
Den ser fin ud! 1-2timer så tror jeg sku jeg har lært at lave and :-)

23-12-2014 23:42 #25| 0

Jeg lavede and til Mortens aften ..3600gr berberi.

Den fik 7 timer ved 100grader og bagefter 20 minutter v. 200gr (sprødt skind) og var intet mindre end den bedste and ever!

Intet tørt kød selvom dyret IKKE blev vendt under stegningen.
Den var svær løfte af risten fordi den var så mør og saftig, at lårene gerne ville falde af og brystkødet løsnede sig fra benet.
Men...Yum Yum... Bedste and ever!

24-12-2014 00:20 #26| 0

Min lokale netto har sat Løgismose fedtet ned til 5 kr dåsen i dag....

24-12-2014 10:36 #27| 0
OP

Skal der salt ved kartoflerne til de brundede, når de koges?

Er med på jeg ikke må koge for meget..


Haster er startet..

Redigeret af grovfil d. 24-12-2014 10:40
24-12-2014 10:53 #28| 0
grovfil skrev:
Skal der salt ved kartoflerne til de brundede, når de koges?

Er med på jeg ikke må koge for meget..


Haster er startet..


Ja pas endelig på de ikke får for meget!

Har lige kogt 1.5 kg. og tror de fik 10-15 min for længe. Det var i hvertfald et helvede at pille dem.
Kogte dem uden salt men har ingen ide om det er korrekt.
24-12-2014 11:05 #29| 0

Salt har den egenskab at kartoflerne forbliver faste når man kommer salt ved. Så jeg koger altid brunkartofler med rigeligt salt.

Det er derfor man blandt andet aldrig skal komme salt ved kartofler når man skal lav mos.

24-12-2014 11:07 #30| 0
Micebulldogs skrev:
Salt har den egenskab at kartoflerne forbliver faste når man kommer salt ved. Så jeg koger altid brunkartofler med rigeligt salt.

Det er derfor man blandt andet aldrig skal komme salt ved kartofler når man skal lav mos.


Pis :D

Så ved jeg det til næste år
24-12-2014 11:21 #31| 1

Jeg synes i skal tage den salt-diskussion i kakaotråden - god jul

24-12-2014 12:22 #32| 0

Mange eksperter herinde :) Hvor lang tid kan andefedt holde sig i køleskab?

24-12-2014 12:33 #33| 0

Frys det ned :)

24-12-2014 12:41 #34| 0
OP

Kogte med salt i 10minutter, virker rigtigt, en anelse underkogte.
Men salten gjorde det nu ikke nemmere at pille tror jeg, lortetjans!!

Sætter sku eksen til at skrælle de almindelige ;-)

24-12-2014 12:50 #35| 0

Det er bare ikke let at pille .. Tror bare det er er af livets lorte-tjanser .. Salt eller ej :)
Har lige selv brugt halvanden time på 4 kg!

24-12-2014 13:24 #36| 0

Noobs! Jeg skrællet dem bare inden kogning. Nægter at tro på at nogen kan smage forskel når de er dækket af karamel

24-12-2014 13:29 #37| 0

Du er et smart menneske third :)
Er du på toppen? .. Min øl må være ved at være kold?? :)

24-12-2014 13:35 #38| 0

Vi kører sammenskudsjul her ... Så opgaven med at pille aspargeskartoflerne er som sædvanligt "udliciteret" til en af bedstemødrene, som er taknemmelige for at slippe for resten af arbejdet med julemaden.

Hadeopgave nr 2 - at smutte mandler til risalamande - gik overraskende hurtigt og nemt i går ved hjælp af et "lifehack" fra Youtube..
400gr mandler tog 10 minutter max :-)

24-12-2014 13:42 #39| 0

client - 3-6 mdr i tætsluttende bøtte på køl

24-12-2014 13:43 #40| 0

Lidt derail, men mht at confitere and, skulle det være ret godt sous vide, og der er fedt nok på lårene til at man ikke behøver at skyde ekstra fedt i posen. Har endnu ikke testet det selv, så indtil videre har jeg det kun second hand.

24-12-2014 13:44 #41| 0

@third
De kloge siger, det er sværere at få den rette mængde karamel (altså meget) til at hænge fast på kartoflernehvis de er skrællet før kogning. Om det er rigtigt ved jeg dog ikke :)

24-12-2014 14:01 #42| 0
OP

Min øl er helt kold!!!
Det kræver det også, hold kæft en forvirring en mor og søster kan lave! Pis så ud af mot køkken!!!!

24-12-2014 14:03 #43| 0
OP

Jensen kan ikke hjælpe..
Men mad spørgsmål\oplysning er ikke derail i denne tråd.

Vi skal vel ikke alle lave præcis ens :-)

Redigeret af grovfil d. 24-12-2014 14:03
24-12-2014 14:14 #44| 0

Skrællede brunede kartofler bliver aldrig lige så gode som pillede.
Jeg ved ikke hvorfor, men det er gennemtestet mange gange når jeg ikke har gidet at pille aspargeskartofler til en alm hverdagskamsteg..

Jeg har i øvrigt lige haft en ung kollega i røret for en hurtig genopfriskning/ vejledning i and..Hun havde stegt sit livs første and til Mortens aften efter min vejledning og var pga succes pålagt at stege juleanden også :-D

24-12-2014 14:46 #45| 0

Lidt mad-nørd er man vel


25-12-2014 00:30 #46| 0
OP

Gik det godt?

Jeg fik stor ros, men var ikke selv tilfreds. Heldigvis kom en del af rosen fra søsters kæreste og han siger sin mening!

Stegen blev tør, fatter det ikke, tror termometeret er røget..
Sovsen smagte overall fint, men der var smage der ikke passede ind.
Anden, perfekt....

25-12-2014 00:50 #47| 0

Perfekt hos mig, men det var mor der lavede det meste

Jeg fik dog lov at færdiggøre saucen på basis af stegesky fra and og gris - den fik et skud med æblegastrik, sort peber, ribsgele og sauterede skalotteløg flamberet med cognac, og så lidt indkogt fløde. Læx, som de unge siger.

Og så fik jeg også lov at rådgive lillebror, som havde påtaget sig ansvaret for flæskestegen - det gik fint, på trods af den obligatoriske udfordring med at få sværen perfekt :)

Alt i alt var det lækkert og jeg er helt forspist, så målet er nået!

25-12-2014 01:01 #48| 0
OP

Nu er storesøsters kæreste (tør, men sjov, revisor..) gået, der fik jeg en kommentar: Troede sku ikke du kunne lave en julemiddag, det kunne du! den varmede :-)

Hvor mange slags gastrik skal der stå i skabet Henrik?
Jeg kender kun den fra Claus Meyer med æblecidereddike og sukker, som jeg nu laver selv, og bruger til næsten alt. men bør jeg udvide sortimentet?

25-12-2014 01:13 #49| 0

Jeg har kun sherrygastrik herhjemme - hjemmelavet ofc. Det er rigeligt til mit behov. Min mor havde æblegastrik, så det var den vi brugte i dag :)

25-12-2014 01:15 #50| 0

I øvrigt lavet på lige dele (pr vægt) sukker og sherryvineddike. Sukkeret i en gryde over medium varme til det er en mørk-gylden karamel og så eddiken på og koge igennem til karamellen er opløst.

25-12-2014 01:20 #51| 0
OP

ja noob, hvor får jeg fat i en sherryvineddike? har svært nok ved at finde æbleeddiken i de lokale butikker, men løber gerne en omvej efter noget godt en dag jeg kommer til byen..

Laver min på samme måde, et lille råd, lav den ikke kl. 23 når familien sover på 1.salen, eddikedampen flyver op når den hældes på karamellen ;-) Der vækkede jeg hele hytten.. ha ha, det er sjovt nu. men jeg var ikke populær!!

25-12-2014 01:36 #52| 2

hmm, de har sherryvineddike i de fleste større supermarkeder tror jeg - i hvert fald irma, superbrugsen, superbest, kvickly, føtex og bilka

ind i mellem skal man læse lidt efter - de hedder vinaigre de jerez på flasken :)

25-12-2014 09:27 #53| 0

Mht brune kartofler skal jeg ikke gøre mig til ekspert. Gider sgu ikke æde dem selv. Har dog lavet dem adskillige gange med forskellige resultater.

Igår var peaket. De var skrællet og blev SNORlige :-)
Lavede dem dog også efter Pricernes forskrifter med prælavet karamelsovs. Måske nok mest der, og ikke i skrælningen, de blev rigtig gode.

@mice: selvom svoger og UT gjorde vores bedste for at tømme skuret igår efter ungerne var puttet er der stadig og altid en pils på køl til dig

25-12-2014 10:59 #54| 0

Jeg kommer lige i tanke om, at jeg aldrig har prøvet at stege "et andebryst" og jeg har 4 liggende, som var tiltænkt middagen i aften..Jeg laver jo normalt altid helstegt and..

Hvordan bliver andebryster bedst?

Confittering er ikke muligt, men ellers tror jeg "alt andet" kan lade sig gøre .. dog gider jeg ikke at tænde op i grillen for 2-4 andebryster..

25-12-2014 11:06 #55| 0

Du skal heller ikke confitere andebryst :)
Steg dem på skindsiden, læg dem på en kold pande, tænd på middelvarme og lad dem langsomt stege sprøde. Der skal de ligge 2/3 af stegetiden og den sidste 1/3 på kødsiden .. Og for Guds skyld rosa i midten :)
Det tænker jeg du er rutineret nok til at kunne mærke dig frem til :)

Edit: gnides med masser af salt obv

Redigeret af Micebulldogs d. 25-12-2014 11:07
25-12-2014 11:23 #56| 0

Ja, det lyder overkommeligt nemt og lige som jeg havde tænkt på forhånd..bortset fra det med at starte på kold pande.

Tak for info.

Med 1kg steg, 1/2 julemedister og små 2 kg risalamandei overskud fra i går, så må jeg hellere have 4 andebryster klar til 2 voksne og 2 børn..

25-12-2014 11:33 #57| 0

Med mindre du føler for at stå og holde dem nede på panden kan det være en god ide at ridse skindet før du steger :-)

25-12-2014 11:39 #58| 0

Nu har jeg selvfølgelig gemt alt overskydende andefedt, men kan man gemme den overskydende sky til noget? Evt fryse den ned?

25-12-2014 11:41 #59| 0

Ja for pokker! Den må man aldrig smide ud :)
Frys ned og gem til den næste sovs.

25-12-2014 13:48 #60| 0

Skyen ryger i fryseren. De sørgelige rester af anden er blevet omdannet til den mest fantastiske anderilette!!!

25-12-2014 14:17 #61| 0

Der kan du jo med fordel også bruge lidt af skyen.

25-12-2014 17:16 #62| 0
OP

Pede b????? Jeg har frosset mit andeskrog. Anderilette, hvad er det? Jeg tænkte egentlig bare jeg skulle lave suppe en dag.

25-12-2014 19:23 #63| 0

Andebrysterne blev rigtigt fine...siger min yngste søn, som spiste det hele. Han spiste andebryst med andebryst til ..ingen sovs, kartofler eller andet tilbehør.. bare andebryst.

Jeg selv holdt mig til steg og julemedister med sovs, brune + hvide + franske kartofler, bagte æbler, ribsgele, drueagurker og rødkål både i går og i dag.. så jeg nåede slet ikke at få and til jul i år.

25-12-2014 19:35 #64| 1

Jeg pillede skroget og et enkelt lår for alt kød. Så pillede og trevlede jeg det meget fint og blandede det bagefter sammen med riiiiigeligt andefedt. En slags luxus ande-sylte

26-12-2014 00:53 #65| 1
OP

must not lave sovs igen nu, for tredje gang i dag (igår)... sov!! lav ikke mere sovs, must not...

gad godt... hmm, springer over det lave gærde og kører flæskstegssandwich i stedet ;-)

Hobitten er en fed film!

26-12-2014 01:42 #66| 0

Uhhhhhhmmmm brun sovs ;)

26-12-2014 01:52 #67| 0

Jeg fik ikke aftensmad i går.
Så en tråd som denne er god at glo med i når masochisten kommer frem i en.

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar