Kaffe-tråden

#1| 1

Kaffe er lækkert!


Der må være nogle kaffeeksperter på PN. Jeg har et par forespørgsler.


Jeg laver pt. kaffe på stempelkaffe og er ok tilfreds. Men det må gerne være bedre. Jeg kværner selv bønnerne på en standard-kværn og skummer mælk i en mælkeskummer.


Hvilke muligheder er der for bedre kaffe?


Er det rigtigt, at kværnen betyder utroligt meget?


Kolbe? Aeropress? Maskine, der selv kværner og laver kaffe, og som koster under 4000kr?


Jeg ser frem til jeres råd.

Redigeret af Megl d. 10-07-2018 21:17
10-07-2018 21:19 #2| 33

Bedste råd må at være droppe mælken og mælkeskummeren og lade kaffen smage af kaffe. :-)

10-07-2018 21:29 #3| 1

Du kan godt købe en billig bean-to-cup maskine (fx Jura) men efter min erfaring er kvaliteten af kaffe ikke besynderligt bedre end en ganske almindelig filtermaskine, og på grund af rengøring og det at du opbevarer bønnerne i et ikke-lufttæt beholder synes jeg ikke det er flere tusinde kroner værd.


Her er mine top 3 tips til at forbedre din kaffeoplevelse uden det koster kassen


1. Opbevar HELE bønner i køleskabet i en lufttæt beholder indtil de skal bruges

2. Køb en keramisk kværn (ca. 400kr og op) de billige kværne skaber høj varme på grund af metalbladene og det svitser bønnerne og giver en mindre god kop.

3. Filtrer vandet inden du kommer det på maskinen med et vandfilter (fx. Britta) - det gør oplevelsen mere ren og skåner maskinen i et vidst omfang.


Du kan bruge filtermaskine eller stempelkande - det er helt fint, bare sørg for at du vælger den korrekte grovhed af bønnerne da de lige skal være en anelse grovere til stempelkanden.


Ellers er det bare det store mysterie at finde de rigtige bønner, malegrad og blandingsforhold :) god fornøjelse!

10-07-2018 21:31 #4| 0

Blødt vand! Det kan ikke overvurderes, hvad forskel det gør!


Jeg kæmpede i en årrække med at få cappucinoen til at smage rigtig ‘italiensk’ uden at lykkes, brugte altid vandhanevand, og så er jeg på besøg hos en kemiingeniør og kaffeentusiast. Han har installeret et demineraliseringsanlæg (ionbytter) i sit hjem, og hans kaffe smagte HELT rigtigt. Han har sikkert også brugt de bedste bønner og haft en super maskine, men den dag faldt brikkerne på plads.

10-07-2018 21:42 #5| 0

Ja, brug noget billigt mineralvand med lavt kalkindhold. De stempel-entusiaster jeg kender kværner bønnerne så groft at det nærmer sig satire.


Personligt er jeg svært tilfreds med min aeropress, og en gammeldags tragt med filter hvis jeg skal have en hel kande.


Det de kloge siger er i øvrigt at bønnen kun smager godt de første 2-3 uger efter ristning. Så køb helt friskristede bønner, opbevar dem lufttæt og køligt, og kværn dem umiddelbart før du brygger. Og køb små portioner, så du aldrig har bønnerne stående mere end 14 dage.

10-07-2018 21:45 #6| 0
OP

Gode råd indtil videre!

10-07-2018 21:51 #7| 0

har i øvrigt rigtig gode erfaringer med risteriet(.dk) til både grej og bønner

Redigeret af henrikthing d. 10-07-2018 21:51
10-07-2018 22:07 #8| 1

Jeg har altid været svoren kaffedrikker, men jeg er konverteret til grøn te inden for de sidste par år. Koffeinen i kaffe tilter mig efterhånden, men jeg kan godt lide en kop varmt. Der er næsten ingen koffein i grøn te, derudover er det ganske sundt. Så det vil jeg bare lige slå et slag for uden at deraile yderligere. :)


I Form artikel om grøn te

10-07-2018 22:12 #9| 0

Enig med Aeropress, den får jeg klart bedst kaffe ud af.

10-07-2018 22:13 #10| 0

Spørg kaffe. Hun må vide det....

11-07-2018 15:31 #11| 5

Kaffe med mælk... Sidder du også ned og pisser?

11-07-2018 15:47 #12| 0

Almindeligt filterkaffe slår alt andet imo. Man skal bare holde øje med at de poser bønner man køber er så nye som muligt. F.eks. har Merrild en grim tendens med at sælge gammelt kaffe, og det smager helt anderledes når det først har stået på lager i 2-5 måneder. Det er selvfølgeligt bedst hvis man kan komme til at købe hele bønner, som man kværner lidt ad gangen hver gang man laver kaffe. Dog lidt besværligt, men det er alfa omega at bønnerne er så friskkværnede som muligt.

11-07-2018 15:59 #13| 0

Jeg ville købe en espressomaskine. En nybegyndermaskine som fx Rancilio Silvia. Den holder prisen ret fint, så hvis man fortryder kan man sælge igen uden det store tab. Kværnen er dog voldsomt vigtig, hvis man kan smage forskel på kaffe. Jeg har de seneste år kørt med Mahlkönig Vario, som nok er lidt over dit budget, men den vil tjene dig godt i MANGE år. Og er 100 gange bedre end alt det skrammel folk ellers køber.

Angående bønner så køber jeg selv i Tyskland. Hvis man køber 5-7 kg kan det sagtens betale sig. Meget mere kaffe for pengene i bedre kvalitet.

11-07-2018 16:01 #14| 0

Mælk skal kun bruges til at få instant kaff til at smage så det kan drikkes.. Aeropress yes yes

11-07-2018 16:10 #15| 0

Kafferisteren (han gik op i kaffe som andre gør I vin..) på mit gamle arbejde sagde stempelkande og en god kværn, ligesom KBB nævner I punkt to i hans indlæg, ingen (hjemme)kaffemaskiner gjorde det ligeså godt i flg. ham.

Jeg husker ikke han snakkede om vandet, men det lyder sandsynligt det også har en indvirkning.

11-07-2018 16:12 #16| 0
Nilsson skrev:Jeg ville købe en espressomaskine. En nybegyndermaskine som fx Rancilio Silvia. Den holder prisen ret fint, så hvis man fortryder kan man sælge igen uden det store tab. Kværnen er dog voldsomt vigtig, hvis man kan smage forskel på kaffe. Jeg har de seneste år kørt med Mahlkönig Vario, som nok er lidt over dit budget, men den vil tjene dig godt i MANGE år. Og er 100 gange bedre end alt det skrammel folk ellers køber.

Angående bønner så køber jeg selv i Tyskland. Hvis man køber 5-7 kg kan det sagtens betale sig. Meget mere kaffe for pengene i bedre kvalitet.


Det var meget kaffe ad gangen, smager du ikke en forskel mod slutningen af partiet?

11-07-2018 16:13 #17| 1
grovfil skrev:
Det var meget kaffe ad gangen, smager du ikke en forskel mod slutningen af partiet?

De er i poser af 1 kg. Opbevares lufttæt i køleskabet, så har de fin holdbarhed - bliver aldrig et problem, hvis man bare drikker nok kaffe.

11-07-2018 17:34 #18| 8
Supportprofil

man rister selvfølgelig selv de grønne bønner!!

11-07-2018 18:49 #19| 3
Tsunemi skrev:Almindeligt filterkaffe slår alt andet imo. Man skal bare holde øje med at de poser bønner man køber er så nye som muligt. F.eks. har Merrild en grim tendens med at sælge gammelt kaffe, og det smager helt anderledes når det først har stået på lager i 2-5 måneder. Det er selvfølgeligt bedst hvis man kan komme til at købe hele bønner, som man kværner lidt ad gangen hver gang man laver kaffe. Dog lidt besværligt, men det er ALT FOR OMEGA at bønnerne er så friskkværnede som muligt.

FYP!!

11-07-2018 18:59 #20| 10
Allfen skrev:Bedste råd må at være droppe mælken og mælkeskummeren og lade kaffen smage af kaffe. :-)

Lee H skrev:Kaffe med mælk... Sidder du også ned og pisser?

UTGwithURmom skrev:Mælk skal kun bruges til at få instant kaff til at smage så det kan drikkes.. Aeropress yes yes

Så trættende når selvretfærdige typer skal benytte enhver lejlighed til at forsøge at tage patent på sandheden om hvad der er rigtigt og forkert.


Kaffe kan smage fremragende både med og uden mælk, og sammenhængen den drikkes i kan have stor betydning for hvad der passer bedst.

11-07-2018 21:35 #21| 0

Areopress virker super for mig. Sammen med en kværn giver det utallige muligheder, som jeg værdsætter.
Jeg er ret ny på kaffe fronten, men umiddelbart kan jeg godt lide “jagten” efter en rigtig god kop kaffe/teknik. I stedet for en ensartet god kop.

11-07-2018 21:44 #22| 5
OP

Tak for mange gode svar indtil videre.


Jeg har planer om at:


- prøve areopress

- anskaffe mig en keramisk kværn

- anskaffe mig nogle friskristede bønner

- være opmærksom på opbevaringen af bønner

- blive ved med at putte mælk i kaffen :)


@Lee H - Do you know euros?


11-07-2018 22:00 #23| 2
henrikthing skrev:




Så trættende når selvretfærdige typer skal benytte enhver lejlighed til at forsøge at tage patent på sandheden om hvad der er rigtigt og forkert.

Kaffe kan smage fremragende både med og uden mælk, og sammenhængen den drikkes i kan have stor betydning for hvad der passer bedst.

beklager jeg luftede min aversion mod mælk - synes bare personligt der er gået alt for meget inflation i mælk og mælkeskum, så beklager min selvretfærdige kommentar.

11-07-2018 22:08 #24| 0

Du kan slet ikke smage alt det "gode" i kaffen hvis du putter mælk i.. Du spilder din tid hvis du har sat dig for der skal mælk i hver eneste gang, sorry :) I det mindste prøv at drikke uden. God kaffe er nice uden mælk..

11-07-2018 23:08 #25| 0
Allfen skrev:
beklager jeg luftede min aversion mod mælk - synes bare personligt der er gået alt for meget inflation i mælk og mælkeskum, så beklager min selvretfærdige kommentar.

Jeg kunne have gjort det samme, i det rette (forkerte) humør, fedt det er ok på PN, og man endda opdager det gik for stærkt, og siger "undskyld"


❤️


Edit, elsker i øvrigt mælk.

I et glas, iskoldt, eller direkten fra kartonen.

Redigeret af grovfil d. 11-07-2018 23:29
12-07-2018 00:08 #26| 2
UTGwithURmom skrev:Du kan slet ikke smage alt det "gode" i kaffen hvis du putter mælk i.. Du spilder din tid hvis du har sat dig for der skal mælk i hver eneste gang, sorry :) I det mindste prøv at drikke uden. God kaffe er nice uden mælk..

Ja, ligesom god kaffe også kan blive bedre af at tilsætte mælk. Ligesom smag og behag er forskellig.


Du forsøger at fremstille noget som en absolut sandhed, som er langt fra at være det.

12-07-2018 00:10 #27| 0
Allfen skrev:
beklager jeg luftede min aversion mod mælk - synes bare personligt der er gået alt for meget inflation i mælk og mælkeskum, så beklager min selvretfærdige kommentar.

Jeg synes det er helt fint at man foretrækker kaffe uden mælk. Bare der må være plads til os alle sammen, uanset vores mælke-præference :)

12-07-2018 06:18 #28| 0

Et glas mælk ved siden af kaffen til morgenmaden er kanon.

12-07-2018 14:15 #29| 0
henrikthing skrev:

Ja, ligesom god kaffe også kan blive bedre af at tilsætte mælk. Ligesom smag og behag er forskellig.

Du forsøger at fremstille noget som en absolut sandhed, som er langt fra at være det.




Det er absolut sandhed :P Du kan prøve at smage på den samme kaffe med og uden mælk. Jeg vil love dig at du kan smage flere nuancer i kaffen uden. Ikke sagt at kaffe for alle smager bedre uden mælk :)

21-07-2019 11:41 #30| 0

Skal have investeret i en Aeropress til mit kaffesetup. Hvilken skal jeg købe?

21-07-2019 11:44 #31| 0

god tråd skal havde prøvet blødt vand.

 

21-07-2019 23:58 #32| 0

Jeg købte Sage Batista Express for en måned siden og er indtil videre meget glad for den, selv om det kræver lidt øvelse at indstille den
forbrugsguiden.dk/sage-barista-express-test/

Redigeret af Keenie d. 21-07-2019 23:59
22-07-2019 00:00 #33| 0
22-07-2019 00:31 #34| 0
Keenie skrev:

Jeg købte Sage Batista Express for en måned siden og er indtil videre meget glad for den, selv om det kræver lidt øvelse at indstille den
forbrugsguiden.dk/sage-barista-express-test/

 Tillykke med den. 

 Hvilke bønner bruger du? Og hvor gamle er de? 

22-07-2019 14:06 #35| 0
Keenie skrev:


Enig. Har selv den samme maskine. Burger den hver dag og er yderst tilfreds. Bruger kun friske espresso bønner fra kaffe butikker.
Redigeret af fijiviking d. 22-07-2019 14:07
27-07-2019 09:51 #36| 0
RS172 skrev:

 Tillykke med den. 

 Hvilke bønner bruger du? Og hvor gamle er de? 

 

 Jeg har lige været på ferie ved Vesterhavet og købte disse bønner, som jeg syntes smager godt 

27-07-2019 14:14 #37| 0
Keenie skrev:

 

 Jeg har lige været på ferie ved Vesterhavet og købte disse bønner, som jeg syntes smager godt 

 

 Det er godt nok svært at vurdere de bønner. Der er jo ingen oplysninger på pakken :) 

Anyway, den vigtigste faktor når du køber bønner er riste datoen. Især til espresso! Det er nærmest umuligt at få det til at løbe ordentligt hvis bønnerne er gamle. 

27-07-2019 14:31 #38| 0

Jeg syntes også aeropress er nuts. Mener også de fleste til VM i sort kaffe efterhånden bruger aeropress. 

Jeg elsker aeropress kaffe fordi den ikke smager så bittert, da vandet og kaffe ikke er i kontakt særlig længe.

Der er 1000 måder at lave aeropress kaffe på.
Hvert år bliver der også afholdt World AeroPress Championship og efterfølgende offentligøre de nogle af vinder opskrifterne. 
De er super til inspiration når du skal starte med at lege med din aeropress. De kan findes her: 

https://aeropress.com/championships/wac-recipes/

27-07-2019 15:17 #39| 0

En aeropress kan også lave super lækker cold brew eller en lækker iced coffee som er perfekt i dette sommervejr

Tjek youtube for inspiration, der er masser af videoer

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar