Køkkengrej

#1| 0

Jeg skal have skiftet gryder og pander ud i køkkenet og jeg vil hører om hvad folk kan anbefale? 

 

 

Der skal ryddes op fra en samling af tefal pander der er slidte og en masse gryder fra mig og min kæreste, så en gang oprydning er i tankerne. 

 

 

Jeg nyder at lave mad og stå i et køkken, derfor vil jeg også gerne have nogle ordentlige gryder og pander. 

 

 

Dog er jeg i tvivl om hvilken slags, størrelser osv? Man skal ikke gå ned på udstyr jo.. 

 


De skal bruges på almindelige keramisk komfur 

Redigeret af Salken d. 15-11-2020 22:05
15-11-2020 22:02 #2| 0

Riskoger er imo et go :) 

 


Måske skrive hvilken varmekilde du skal bruge gryderne på? 

15-11-2020 22:06 #3| 0
OP
skaarup skrev:

Riskoger er imo et go :) 

 

 

Måske skrive hvilken varmekilde du skal bruge gryderne på? 

 

 Det er noteret nu 🙂

16-11-2020 08:09 #4| 0

En riskoger er sikkert smart, men man kan også snildt koge ris i en lille gryde med glaslåg, evt en kasserolle. Man skal bare være over den så man straks kan skrue ned når den kommer i kog og tage den af blusset når vandet bliver svært at se imellem risene. Til det sidste er glaslåg godt, da man helst ikke skal lette på låget og lukke dampen ud når man checker vand niveauet. 

 

 

Gryder jeg nødigt ville undvære:

Suppegryde, 

Halvstor kartoffel/pastagryde

Tykbundet stegegryde til simre retter f.eks. Le Creuset

Kasserolle

 

Og jeg ville fremtidssikre dem til når induktionen kommer. Har lige måttet kassere en lækker kobber kasserolle fordi induktion. 

 

 

Pander:

En stor tung stegepande til at stege bøffer mm. Uden grill riller. Ca. 30cm +/-2cm. Støbejern er sikkert godt, men du kan godt købe en med slip let belægning bare den er tung som et ondt år. Det er tyngden der tæller. 

En sauter pande med høje sider og et låg. 

Evt en lille pande til at riste pinjekerner mm. 

Evt. Crepe pander. 

Redigeret af drhoho d. 16-11-2020 08:14
16-11-2020 11:18 #5| 0
OP
drhoho skrev:

En riskoger er sikkert smart, men man kan også snildt koge ris i en lille gryde med glaslåg, evt en kasserolle. Man skal bare være over den så man straks kan skrue ned når den kommer i kog og tage den af blusset når vandet bliver svært at se imellem risene. Til det sidste er glaslåg godt, da man helst ikke skal lette på låget og lukke dampen ud når man checker vand niveauet. 

 

 

Gryder jeg nødigt ville undvære:

Suppegryde, 

Halvstor kartoffel/pastagryde

Tykbundet stegegryde til simre retter f.eks. Le Creuset

Kasserolle

 

Og jeg ville fremtidssikre dem til når induktionen kommer. Har lige måttet kassere en lækker kobber kasserolle fordi induktion. 

 

 

Pander:

En stor tung stegepande til at stege bøffer mm. Uden grill riller. Ca. 30cm +/-2cm. Støbejern er sikkert godt, men du kan godt købe en med slip let belægning bare den er tung som et ondt år. Det er tyngden der tæller. 

En sauter pande med høje sider og et låg. 

Evt en lille pande til at riste pinjekerner mm. 

Evt. Crepe pander. 

 

 Nogle anbefaling på mærker? 

16-11-2020 11:48 #6| 1

Vi fik en stor 5 l. gryde, en 1½ l kasserolle og en 24 cm stegepande fra Eva Trio i bryllupsgave i 1999. Alt undtagen stegepanden (den er noget l***) bruges stadig næsten dagligt, og ser stadig pænt og "nyt" ud.

Så derfor sværger jeg til Eva Trio når der skal købes nye gryder til køkkenet.

 

Det er ikke til induktion, men Eva Trio laver også køkkengrej til induktion... jeg kommer dog IKKE til at have induktion så længe det kan undgås. Skal jeg have andet end glaskeramisk komfur, så skal det være gas. 

Jeg bruger rigtigt meget at tilberede med langsom opvarmning eller "eftervarme", så derfor kan jeg slet ikke finde ud af det med induktion.


Mht. stegepander foretrækker jeg en god "tung" stegepande med keramisk belægning. Det giver bedre varmefordeling og dermed bedre stegning end teflon, kan tåle opvasker OG er mere holdbart mht. afskalling osv. Jeg har lige pt. nogle jeg har købt "billigt" i Bilka (3 forskellige størrelser for i alt 550kr). De fungerer rigtig fint og giver både god stegning og er nemme at renholde.

 

Derudover har jeg en 28cm sautepande med "Højt låg" fra Eva Trio, Den bruges både som wok, stegegryde og alm, stegepande, og er - for mig - fuldstændig uundværlig i køkkenet.

 

Jeg kan godt lide tunge stegepander, fordi jeg synes de står mere sikkert på komfuret ... efter at have haft små børn OG undervist i madkundskab i 20 år, så har jeg efterhånden fået en skræk for at stegepanderne skal falde på gulvet fordi de ikke bliver sat ordentligt på kogepladen eller bliver trukket for tæt på kanten. Når stegepanden er tung, så er man automatisk mere opmærksom på hvor og hvordan den står.

 

Vi har faktisk også nogle gryder fra Rosendahl, tror jeg .. aluminium men med tyk bund. De blev købt ret billigt i Bilka i 1997 da vi flyttede sammen .. de bruges OGSÅ dagligt, og ser stadig pæne og "nye" ud... og dét selvom der har været brændt på flere gange, De er også lette at rengøre, de ryger bare i opvaskemaskinen hver eneste gang de er blevet brugt, og skulle der være noget slemt brændt på (hej, dumme popcorn som var ved at futte køkkenet af en gang), så har jeg et trick til super let rengøring som kan få ALT af, også fastbrændt risengrød eller popcorn.

 

I øvrigt har jeg lært børn fra 6. klasse og opefter at koge ris, så de lykkes hver evige eneste gang uanset om man koger 1 dl ris eller 4 kg, så en riskoger er fuldstændig unødvendig :)

Redigeret af tuznelda d. 16-11-2020 11:53
16-11-2020 12:31 #7| 0
Salken skrev:

 

 Nogle anbefaling på mærker? 

 

 Som nævnt laver LeCreuset gode støbejerns stegegryder. De koster også derefter... 


Er ret glad for den Fiskars stegepande jeg fik sidste år, belægningen er ret holdbar og den holder varmen godt. Der er vist et godt tilbud i Imerco på dem i øjeblikket. 



De gryder vi ellers har er blandede klistermærketilbud fra Føtex, men jeg tror at almindelige gryder er sværere er lave dårligt end pander og den slags. 

16-11-2020 13:01 #8| 0

https://www.onyxcookware.dk/ - det dur👍🏻

16-11-2020 14:06 #9| 0

Tuz, det der trick til fastbrændte ting må du meget gerne dele :)

16-11-2020 15:37 #10| 4
NoNoNo skrev:

Tuz, det der trick til fastbrændte ting må du meget gerne dele :)

 

 Tag en hel opvasketabs og kom i gryden, fyld vand i så der er 4-5 cm vand.

Lad det koge op så opvasketabletten bliver helt opløst, og væsken står og småkoger i ca. 5 minutter.


Skrub lidt med opvaskebørsten mens det småkoger. Hvis der er noget tilbage efter kogning, kan man nemt skrubbe resten af med en køkkensvamp. 

 

Når jeg skriver "skrubbe" er det fordi jeg ikke ved hvad man ellers skal kalde det ... jeg bruger INGEN kræfter overhovedet, men tricket virker fint, som I kan se på billederne... Min madkundskabskollega havde skrubbet og skuret i 20 minutter inden han gav op, skrev en note til os andre og gik hjem for at holde weekend. Det tog mig 8 minutter at fikse gryden bagefter, da jeg havde læst hans besked :)

Efter min kollega har skrubbet og skuret i 20 minutter, men før jeg kogte en opvasketabs..

 

Mens opvasketabsen koger...

 

Efter opvasketabs har kogt 4-5 minutter med lidt børsteskrubben undervejs.

 

Efter ganske lidt skrubben med opvaskebørsten efter kogning.

16-11-2020 15:56 #11| 1
Administrator
tuznelda skrev:


 

I øvrigt har jeg lært børn fra 6. klasse og opefter at koge ris, så de lykkes hver evige eneste gang uanset om man koger 1 dl ris eller 4 kg, så en riskoger er fuldstændig unødvendig :)

 

 Hvis tricket ikke er ris i poser, må du også gerne lære mig det :)

16-11-2020 16:11 #12| 2
Bridgeking skrev:

 

 Hvis tricket ikke er ris i poser, må du også gerne lære mig det :)

 

 Du hælder den mængde parboiled ris du skal bruge op i gryden. SKYL risene grundigt under rindende koldt vand (fx i en finmasket si), så al "ris-støv" er skyllet af. (Det er oftest støvet, der gør alm. "løse ris" til en klam klistret masse) 

 

Kom risene tilbage i gryden og kom KOLDT vand på, så der lige nøjagtigt er 2 cm. vand over risene. (Jeg plejer at måle efter med yderste led af min lillefinger .. hvis spidsen af fingeren lige nøjagtigt rører risene, og vandet i gryden når op til samme niveau som yderste fingerled = så passer det)

 

Tilsæt salt, sæt gryden over at koge ved høj varme. Når risene er kommet i kog skruer du ned, så det lige nøjagtig stadig koger. Rør rundt en gang i mellem.

Når du ikke længere kan se "flydende vand" mellem risene i gryden, slukker du for kogepladen, lader låget blive på gryden og lader risene blive stående på den varme kogeplade med låget på i ca. 10 minutter.

Det plejer at passe med den tid det tager at lave en ordentlig karrysovs :D.

 

Jeg bruger altid ovenstående metode og laver altid fine ris "på øjemål" - uanset om jeg bruger parboiled, jasmin eller basmati ris. Jeg har prøvet med 2 dl. ris som det mindste og 4 kg ris som det største. Det blev helt perfekt hver gang

Redigeret af tuznelda d. 16-11-2020 16:14
16-11-2020 16:20 #13| 0

Stærkt, tak Tuz :)

16-11-2020 17:50 #14| 0
tuznelda skrev:

 

 Du hælder den mængde parboiled ris du skal bruge op i gryden. SKYL risene grundigt under rindende koldt vand (fx i en finmasket si), så al "ris-støv" er skyllet af. (Det er oftest støvet, der gør alm. "løse ris" til en klam klistret masse) 

 

Kom risene tilbage i gryden og kom KOLDT vand på, så der lige nøjagtigt er 2 cm. vand over risene. (Jeg plejer at måle efter med yderste led af min lillefinger .. hvis spidsen af fingeren lige nøjagtigt rører risene, og vandet i gryden når op til samme niveau som yderste fingerled = så passer det)

 

Tilsæt salt, sæt gryden over at koge ved høj varme. Når risene er kommet i kog skruer du ned, så det lige nøjagtig stadig koger. Rør rundt en gang i mellem.

Når du ikke længere kan se "flydende vand" mellem risene i gryden, slukker du for kogepladen, lader låget blive på gryden og lader risene blive stående på den varme kogeplade med låget på i ca. 10 minutter.

Det plejer at passe med den tid det tager at lave en ordentlig karrysovs :D.

 

Jeg bruger altid ovenstående metode og laver altid fine ris "på øjemål" - uanset om jeg bruger parboiled, jasmin eller basmati ris. Jeg har prøvet med 2 dl. ris som det mindste og 4 kg ris som det største. Det blev helt perfekt hver gang

 

 Svarer næsten præcis til min fremgangsmåde, pånær at jeg afmåler vandet som 2 dele vand til 1 del ris. Eller måske 1,75 del vand til en del ris, men 2 er lettere at huske. Volumenmål, en deciliter ris per sulten person to deciliter vand. Anyway, den virker også hver gang. Og jeg er begejstret for hvor præcist din beskrivelse af kogningen er lige som jeg gør angående hvornår man slukker :-) 

 

Og jeg salter vandet. Ikke voldsomt som ved pasta eller kartofler, bare en smule. Men jeg bliver irriteret hver gang jeg læser Aarstidernes opskrift hvor de salter den kogte ris bagefter, det er bare forkert. 

 


16-11-2020 18:22 #15| 0
tuznelda skrev:

 

 Du hælder den mængde parboiled ris du skal bruge op i gryden. SKYL risene grundigt under rindende koldt vand (fx i en finmasket si), så al "ris-støv" er skyllet af. (Det er oftest støvet, der gør alm. "løse ris" til en klam klistret masse) 

 

Kom risene tilbage i gryden og kom KOLDT vand på, så der lige nøjagtigt er 2 cm. vand over risene. (Jeg plejer at måle efter med yderste led af min lillefinger .. hvis spidsen af fingeren lige nøjagtigt rører risene, og vandet i gryden når op til samme niveau som yderste fingerled = så passer det)

 

Tilsæt salt, sæt gryden over at koge ved høj varme. Når risene er kommet i kog skruer du ned, så det lige nøjagtig stadig koger. Rør rundt en gang i mellem.

Når du ikke længere kan se "flydende vand" mellem risene i gryden, slukker du for kogepladen, lader låget blive på gryden og lader risene blive stående på den varme kogeplade med låget på i ca. 10 minutter.

Det plejer at passe med den tid det tager at lave en ordentlig karrysovs :D.

 

Jeg bruger altid ovenstående metode og laver altid fine ris "på øjemål" - uanset om jeg bruger parboiled, jasmin eller basmati ris. Jeg har prøvet med 2 dl. ris som det mindste og 4 kg ris som det største. Det blev helt perfekt hver gang

 

 Ikke parboiled.

Jasmin eller Basmati.

X dl. ris (opmåles inden du skyller dem) i en si skylles i koldt vand.

Skyllede ris og X gange 1,5 dl. vand placeres i en gryde og vandet bringes i kog.

Med det samme tilsættes salt og blusset skues ned på ca, 2,5 (af 9) og risen simrer (låg på gryden) i 12 minutter. De første 4-5 minutter kan du kortvarigt tage låget af og røre lidt i gryden.

Efter de 12 minutter flyttes gryden fra blusset og låget erstattes af et rent viskestykke.

Risene hviler 12 minutter.

Klar til servering.

16-11-2020 18:36 #16| 0

Jeg sværger nu også til en riskoger. Ikke fordi, det er svært at lave i en gryde, men fordi det er så meget nemmere. Jeg gider ikke stå og vente på at vandet koger og evt. kigge til dem undervejs og have styr på tiden. Jeg vil putte vand og ris i, trykke på en knap og så vente på den bipper og have perfekte ris hver gang.

16-11-2020 18:42 #17| 2

Hvis folk ikke er til øjemål som tuz, så kør 1 del ris til 1,5 del vand. Smid lidt salt i. Fuld gas under låg til det koger og så skrues der ned til lavt blus. Kog til vandet er væk, men risene selvfølgelig stadig er løse. Jeg har aldrig prøvet en riskoger og tvivler på, at jeg nogensinde kommer til det, når det er så nemt i en gryde. 

Til spørgsmålet om køkkengrej, så er en støbejernspande et must have, hvis man er glad for at stå i køkkenet. Suppler gerne med en slip let sag, men hav altid en af støbejern til bøfferne. Alternativt en god tung pande i pladejern fra De Buyer. Eller en af hver. 

 

Mangler du en stavblender, så anskaf dig en Bamix. Den har fart på og laver fx hjemmelavet mayo på 10 sekunder. Jeg kan slet ikke leve uden. 

Redigeret af jewr d. 17-11-2020 00:40
16-11-2020 22:04 #18| 0

Jeg købte WMF Gourmet Plus for 6 måneder siden. Jeg er ikke blevet bedre til at lave mad men det er gode tykbundede gryder.

https://www.amazon.de/-/en/Gourmet-720076030-7-Piece-Cooking-Utensil/dp/B0012XBH24/ref=mp_s_a_1_4?dchild=1&keywords=wmf-topfset&qid=1605559747&s=kitchen&sprefix=wmf+topf&sr=1-4

 

Jeg købte også WMF Profi Resist pander som jeg også er godt tilfreds med - der er også noget gods i dem.

https://www.amazon.de/WMF-Mehrschichtmaterial-Kunststoffgriff-induktionsgeeignet-backofengeeignet/dp/B00BN8MB5U

 

Jeg er godt tilfreds med de WMF produkter jeg har købt og del hele ryger i opvaskemaskinen.

 

Jeg har en del støbejernsgrej men jeg er ikke god til at vedligeholde det.

16-11-2020 22:53 #19| 1
Travkongen skrev:

 

 Ikke parboiled.

Jasmin eller Basmati.

X dl. ris (opmåles inden du skyller dem) i en si skylles i koldt vand.

Skyllede ris og X gange 1,5 dl. vand placeres i en gryde og vandet bringes i kog.

Med det samme tilsættes salt og blusset skues ned på ca, 2,5 (af 9) og risen simrer (låg på gryden) i 12 minutter. De første 4-5 minutter kan du kortvarigt tage låget af og røre lidt i gryden.

Efter de 12 minutter flyttes gryden fra blusset og låget erstattes af et rent viskestykke.

Risene hviler 12 minutter.

Klar til servering.

 

 Nu bruger jeg heller aldrig parboiled, men det til side: jeg tror at det er mere fool-proof at slukke når vandet er dampet ind til en bundsjat end at time 12 minutter. Det er måske perfekt på dit komfur, men jeg kan bedre lide en universal regel. 


Det præcise vandforbrug afhænger jo af hvor tæt ens låg slutter. Hvis du tilbereder ris en en hermetisk lukket sous vide pose er der perfekte forhold 1:1 har jeg læst, 1,5:1 virker med et tæt låg, lidt tættere på 2:1 hvis låget er mindre tæt osv. 

Men ens ris suger måske forskelligt, man have ikke fået alt skylle-vandet fra risene, ens låg slutter ikke tæt nok, komfuret varmer forskelligt på 2,5 ud af 9, man var lidt for længe om at skrue ned da det kom i kog, og lige pludseligt er risene brændt på. Fordi man kiggede på 12 minutter i stedet for holde øje med vandet. 


16-11-2020 23:08 #20| 0
drhoho skrev:

 

 Nu bruger jeg heller aldrig parboiled, men det til side: jeg tror at det er mere fool-proof at slukke når vandet er dampet ind til en bundsjat end at time 12 minutter. Det er måske perfekt på dit komfur, men jeg kan bedre lide en universal regel. 

 

Det præcise vandforbrug afhænger jo af hvor tæt ens låg slutter. Hvis du tilbereder ris en en hermetisk lukket sous vide pose er der perfekte forhold 1:1 har jeg læst, 1,5:1 virker med et tæt låg, lidt tættere på 2:1 hvis låget er mindre tæt osv. 

Men ens ris suger måske forskelligt, man have ikke fået alt skylle-vandet fra risene, ens låg slutter ikke tæt nok, komfuret varmer forskelligt på 2,5 ud af 9, man var lidt for længe om at skrue ned da det kom i kog, og lige pludseligt er risene brændt på. Fordi man kiggede på 12 minutter i stedet for holde øje med vandet. 

 

 Jeg er ikke uenig, men det jeg skrev, virker hver gang for mig.


 

17-11-2020 17:19 #21| 0
OP

Er det pander eller gryder eller begge dele der skal prioriteres?

 


Og igen, man kan købe 2L, 3L 4L osv gryder. 


Er det en vurderings sag. 


Jeg kiggede på imercos hjemmeside og de har en masse medlems tilbud. 


Men igen hvad er must have især på størrelser. 

Vi er to i husstand 

Det eneste ved er at jeg skal have en wok. 

17-11-2020 17:44 #22| 0

Jeg ville personligt ofre flest penge på pander og mindre på gryder. Udover en enkelt gryde i støbejern. Almindelige gryder og kasseroller synes jeg fungerer fint nærmest uanset pris og mærke. 

Hvad I bør købe afhænger jo af jeres behov. Laver I kun mad til jer 2, så behøver i næppe en kæmpe gryde. Har I nogle gange gæster til mad, så kan det måske godt give mening også at have sådan en. 

Jeg ville som minimum gå efter 1-2 mindre kasseroller, 1-2 gryder på 2-4 liter, 1 tung tykbundet gryde i f.eks. støbejern, 1 pande i støbejern, 1-2 pander med teflon/keramisk belægning i forskellige størrelser, 1 sauterpande med låg og 1 wok. 

Tag de der tilbud i butikkerne med et gran salt. Ofte har gryderne en helt vanvittig “normalpris” og så sparer man en helvedes masse penge hvis man melder sig ind.  De sælger næppe varer til dig med tab, så hvis de giver 50-60% i rabat, så er førprisen nok sat for højt. Dermed ikke sagt, at de snyder, bare at førprisen ikke afspejler varens reelle værdi. 

Redigeret af jewr d. 17-11-2020 17:56
17-11-2020 23:37 #23| 0

Er yderst tilfreds med Scanpan, og kan godt lide det dansk😊

Knap så tilfreds med min Le Cruset stegepande , men hellere den end noget teflon eller lign belagt

Skal du stege bøffer, synes jeg resultatet er klasser bedre på en jernpande ( som ovenstående )

18-11-2020 08:12 #24| 0

Alle behøver en kæmpe gryde :-)


Jeg har været super glad for min, også selvom vi er en husstand på to. Man kan lave en enorm gryde chili con carne i en suppegryde, hvis man skal spise mange personer af eller vil have rester. Man kan smide et helt kyllingeskrog i når man vil koge suppe på det. Og hvis man skal koge meget pasta skal man bruge meget vand, og der er en suppegryde heller ikke tosset. 

18-11-2020 08:57 #25| 0

I er godt nok omstændelige. Okay måske bliver det lidt bedre. Men den simple måde er:

 

1 del ris

2 dele koldt vand

Bring i kog

Sluk for blusset men lad gryden stå på

Sæt timer til 20 min så er der serveret

Ud fra det kan I selv tilføje salt, skylning af ris osv. Der kan være lidt vand i bunden, så det korrekte mål er nok ikke præcis to dele vand men lidt mindre.

Redigeret af Ohep1 d. 18-11-2020 08:59
18-11-2020 11:55 #26| 0
drhoho skrev:

Alle behøver en kæmpe gryde :-)

 

Jeg har været super glad for min, også selvom vi er en husstand på to. Man kan lave en enorm gryde chili con carne i en suppegryde, hvis man skal spise mange personer af eller vil have rester. Man kan smide et helt kyllingeskrog i når man vil koge suppe på det. Og hvis man skal koge meget pasta skal man bruge meget vand, og der er en suppegryde heller ikke tosset. 

 

 Helt enig .. man kan lave en relativ lille portion gryderet/ stuvning/ supper osv... i en stor gryde -- det er rigtig svært at lave en stor portion i en lille gryde :)

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar