Jeg er en torsk til at vaske tøj, og når jeg skal stryge ender skjorten som regel med at blive mere krøllet end da jeg startede. Men jeg har til gengæld en kæmpe forkærlighed for mad. Kæresten har indvilliget i at fordele de to ting hårfint mellem os, så jeg bruger en masse tid i køkkenet og sommetider bliver der eksperimenteret på højtryk. Jeg har overvejet at lave en blog, men da der findes et hav i forvejen starter jeg her i stedet. Min tanke er at der selvfølgelig skal være plads til alle, så skills, kunnen og materiel skal ikke være en hindring for at deltage (der findes som regel alternativer, hvis der kræves særlige værktøjer).
Lidt om mine interesser. Jeg spiser alt mad, med ganske få undtagelser, dog er de italienske og japanske køkkener øverst på min liste og når det er muligt at kombinerer de to får jeg en mindre gastronomisk orgasme.
Jeg sætter kvalitet i højsæde, spiser derfor økologisk og benytter mig sjældent af forarbejdede fødevarer.
Håber i er friske på at dele lidt køkkennørderi.
Kun for madnørder (og dem selv som vil dele og lære)
Er i gang med at bage fødselsdags boller til fruen, samtidigt er jeg ude i et forsøg med hvad der gerne skulle ende i en lagkage. Er ikke helt sikker på hvordan det ender, men følgende ting indgår.
Lagkagebunde (var sq doven her og købte nogle hos bageren)
Hjemmelavet sirup af passionsfrugt som jeg regner med stænke på kagebundende.
Hjemmelavet hvid chokolademousse/creme
Friske hindbær
Tror måske jeg holder den der, men har 1½ time endnu at løbe på, så kan være jeg finder på noget mere.
Lyder godt, smid endelig et billede, så vi kan se resultatet.
Jeg vender tilbage med aftensmaden senere.
Jeg er ret vild med langtidsstegt steg i römertopf. Her bruger jeg diverse grøntsager og så en mørk specialøl med masser af smag.
Den sovs der kommer af det bruger jeg som boullion i en risotto - giver en fantastisk farve og smag. Brug eventuelt tørrede kantareller hvor man også bruger opblødningsvandet i risottoen.
Måske dette er stedet hvor jeg hurtigt kan snige et spørgsmål ind. Jeg skal i aften for første gang lave bagte kartofler i min grill, Weber Q300 gasgrill.
Hvor lang tid plejer i at give dem, og giver i dem direkte, eller inddirekte varme?
Følger med her, da jeg selv holder af stå i køkkenet.
Smider vi bare opskrifter / billeder / tips og tricks herind?
Lille, måske kendt trick... Pift dine ris op. Hvorfor en kedelig gang ris på tallerkenerne, når man kan smide dem i fx en lille kop eller lignende og vende den ud på tallerken, så den står fint som et tårn.
Forret fra et bryllup jeg havde fornøjelsen af at lave mad til sidste weekend.
Bagt torsk, "overtilberedt" porre, æggecreme med kapers og brunet smør, råmarineret havtorn, crumble og brøndkarse.
awesome madsen, er der brugt vacumpakker til porrerne?
@addict Husk at bruge husblas til den hvide chokolademousse, har forsøgt uden, resultatet blev flydende :-/
På søndag skal jeg lave 2 franske chokoladetærter fordi én af Mikkmakks gode kolleger (og madnørd) skal gå på pension.
Jeg overvejer lige, om jeg også skal lave den lækre, men meget syndige, lagkage med hjemmebagte mandelbunde, tobleronecreme og hindbærmousse :)
Dét er den bedste lagkage ever!
Jeg skal lave pulled pork, coleslaw, atomic buffalo turds og lidt andet sjov i morgen til et par gutter, kan godt smide lidt pics når går i krig :)
@zerostack
Måske dette er stedet hvor jeg hurtigt kan snige et spørgsmål ind. Jeg skal i aften for første gang lave bagte kartofler i min grill, Weber Q300 gasgrill.
Hvor lang tid plejer i at give dem, og giver i dem direkte, eller inddirekte varme?
tænk på din grill som en ovn; indirekte varme på ca 200 grader i en time
smadret efter en lang dag på work, så det skal være let idag: grillet kylling, salat og arroz con gris (cubanske ris og sorte bønner med masser af oregano og spidskommen, løg, hvidløg, peberfrugt og lidt fond tilberedt i trykkoger)
Nu nærmer vi os godt nok weekenden, men jeg er igang med speciale så der ikke plads til noget ekstraordinært. Den står i stedet på benzin til hjerne og sjæl.
Til venstre er ingredienser til marinade til kylling, og til højre mit bud på sund thousand island
Salaten
Sundhed!
@don
Kunne man lokke dig til at smide opskriften på både marinade og dressing?
Selvfølgelig neemos.
Jeg plejer at smage mig lidt frem, så det vil jeg anbefale. Men her er et nogenlunde estimat på indhold.
Marinade til 500 gr. kylling:
1 dl. Soya
1 dl. Rapsolie
2 fed hvidløg
2-3 spk. Honning
1 tsk. Cayenne peber
1/2 tsk kanel
Dressing:
2/3 af en bøtte skyr
4 spk. A38
3 sjat Tabasco
1 1/2 spk. Tomatpure
1/2 spk. Sennepspulver (eller 1 spk. dijon sennep)
1 1/2 spk. Honning
1 spk Sød paprika
S/P
Det bedste jeg har læst for nylig: www.b.dk/mad/naar-en-vred-mand-griller
Spis grydebagt langtidshævet brød til:
politiken.dk/mad/madnyt/ECE1310445/verdens-bedste-broed-kan-bages-af-en-fireaarig/
edit: opskrift politiken.dk/mad/opskrifter/ECE1310446/jims-laheys-perfekte-broed/
Spis grydebagt langtidshævet brød til:
politiken.dk/mad/madnyt/ECE1310445/verdens-bedste-broed-kan-bages-af-en-fireaarig/
kvalimad.dk er fantastisk
wzup skrev:
@zerostackMåske dette er stedet hvor jeg hurtigt kan snige et spørgsmål ind. Jeg skal i aften for første gang lave bagte kartofler i min grill, Weber Q300 gasgrill.
Hvor lang tid plejer i at give dem, og giver i dem direkte, eller inddirekte varme?
tænk på din grill som en ovn; indirekte varme på ca 200 grader i en time
True, lavede dog lidt ændringer..
Smurte staniol ind i olie marinade med salt og pressede hvidlæg, prikkede tyndt hul i kartoflen så den kun få varme indenfra også.. 40 min på grillen ved inddirekte og de blev fantastiske..
@DonK
Der er ikke brugt vacumpakker. Det er bare hele porrer (uden top) der er porcheret i bouillon i 15-30 min. til de yderste lag næsten går i opløsning. Når de er kølet af pilles de yderste lag af til man når ind til noget med mere fast konsistens. Det giver en ret smags intens porre, da det pektinholdige slim der frigives mellem lagene holder rigtigt godt på saft og kraft. Det er faktisk bedst med porrer der er gået begyndt at gå i stok.
Jeg laver først kager i næste weekend ... Mikkmakks kollega går først på pension om et par uger, så jeg kan heldigvis vente lidt endnu. Efter en tur på koloni med 44 elever fra 4. Klasse, er jeg en smule træt, men skal nok lægge opskrift på lagkagen ind senere i dag.
Som lovet - Opskriften på lagkage med tobleronecreme og hindbærmousse.
Oprindeligt er det vist en bryllupskage tilberedt med hvid toblerone, men jeg bruger altid den gyldne/gule toblerone af mælkechokolade.
Jeg følger ikke opskriften slavisk, jeg har disse ændringer:
Jeg bruger alle 200gr. af tobleronen i cremen og ikke kun 175.
Jeg søder ikke hindbærrene ret meget - tobleronecremen, bundene og flødeskummet er så sødt og fedt, at det sagtens kan bære lidt syre fra hindbærrene. I stedet for at jævne hindbærkompotten hælder jeg det op i en finmasket si og lader saften dryppe af inden jeg rører 2-3 blade smeltet husblast i kompotten, som jeg SÅ vender i flødeskummet.
Derudover har jeg "bare" brugt alm. kakaoglasur i stedet for marcipanlåg -- det er ren dovenskab, jeg er sikker på, at marcipanlåget smager fantastisk :)
Man kan også bruge nogle gode købte lagkagebunde i stedet for at stå og bage mandelbunde selv.
Friske hindbær sættes på som pynt i stedet for de frysetørrede ... og ellers bare alm. lagkagekrymmel, hvis man ikke har andet :)
Rødvinsmarineret kylling, glaseret med ahorn sirup.
Kartoffelsalat med kapers og salat med stegte pærer, parmasan og vinegrette.
Jeg skulle banke en hurtig pizza dej sammen, til lidt forskelligt fyld fra køle/køkkenskabet her til aften.
Ville doble opskriften op, så der var nok!
opskriften var ca. mel, vand, æg, gær, 1spsk olie (2 til dobbelt) og salt
Første fejl, lykkedes mig at regne forkert i 2x400gr mel, så stod med noget tyndt sjask.
whatever, det kan da reddes med noget mere mel, dejen begynder under æltningen at føles rigtig god (U know the feeling? :)), og jeg sætter den til hævning.
Så starter oprydning og klargøring til udrulning, nå olien skal i køleskabet, olien?? det er sku da grøn sport saftevand der står på bordet!!!
Hmmmmmm, den tør jeg sku ik servere, har ikke mere gær så må ned og lynkøbe 2 færdig bunde :(
Pizzaerne blev da ganske gode, men de formbrød jeg så alligevel endte med at bage af pizza dejen er nærmest uovertrufne!
Den er der grint meget af i aften, har stadig pizza tilbage men de to brød er næsten spist :) Desværre troede jeg ikke på det da de skulle bages, så smed faktisk næsten en halv portion færdig dej ud.. ;(
@Grovfil
That's the spirit, der skal eksperimenters (og kasseres når det går galt). Ærgeligt at du ikke nåede at få et billede af det. Var det grønt? :)
Nej, blev ikke grønt, det var kun to spsk. Ufortyndet 1:9 saft.
Nu er tanken så nå der skal laves et af de mere spændene (læs: ikke ligeså børnevenligt\usundt), at far da kom til at hælde sagt i. Så skal de nok smage!
Har lige taget billede af stumpen, ligner "almindelig" brød. Min tlf vil desværre bare ikke sætte dem ind her, så skal over PC.
Jeg bruger altid følgende opskrift til pizza dej og tomat sauce, og så bager jeg dem på bagesten på grillen ved 250-300 grader.. (har et ordentligt skur af en weber gasgrill, så skal ikke kunne sige hvordan det fungerer på kul)
Dej:
3 dl vand
Ca. 20g gær
1 fed knust hvideløg
O,5 spsk salt
2 spsk olie
300 g tips 00 mel (italiensk hvedemel)
200 g durum mel
(jeg udskifter gerne 50 g af hver mel og tilføjer i stedet 100g grahamsmel, for at gøre dejen en anelse mere grov)
Ælt 10-15 minutter til dejen er godt elastisk - lad hæve et par timer
Tomatsovs:
3 dåser flådede tomat
5 fed hvidløg i skiver
1 potte frisk basilikum
Salt + peber
Svits hvidløg og basilikum på en pande. tilsæt tomat og lad simre lidt..
Si over i en gryde og reducer væsken i 10-15 min, til det tykne lidt og smag så til med salt og peber..
Efter utallige eksperimenter, er jeg endt på ovenstående som mit facit for hjemmelavede pizza, og jeg gider ganske enkelt ikke spise hverken junk-pizza, frysepunkt eller færdig-bunds-pizza længere :-)
Ost og fyld varierer, men jeg har altid osten under fyldet.. Og derudover synes jeg at mht. fyld skal man begrænse sig - less is more :-)
Stort set samme dej jeg laver, dog ikke med grahamsmel, men en gang i mellem får den et skud speltmel, det gør den også lidt grovere i det. Og så tror ungerne stadig det er almindelig pizza...
Har aldrig tænkt på hvidløg i dejen før, god idé! Kommer til at tænke soltørrede tomater eller pesto måske også kan gå i.
Du propper hvidløg i dejen? Det har jeg godt nok aldrig hørt om før. Det må prøves. I øvrigt synes jeg, man får de klart bedste resultater med en pizzadej der har hævet minimum to, gerne tre, dage.
Har taget en god øko svinemørbrad ud til i aften, havde egentlig tænkt mig bare at brune den af, smide bacon omkring og tilberede den færdig i ovnen. Det er dog prøvet en del gange og kunne være rart med lidt inspiration any1?
En god mørbrad gryde med fløde, svampe osv. Med vildris og noget godt brød. Kunne have været grydebrødet, men det er jo forsent nu.
Lyder heller ikke tosset Grovfil, har bare svært ved gryderetter om sommeren underligt i know ;)
mariner den 3-5 timer i soya og glaser med honning eller sirup når den er tæt på done.
Lav en gang carbonara, med friske urter. Det er et perfekt match.
Ville have lavet braiseret svinekæber idag, men det havde de ikke i slagteren. Så jeg laver braiseret svinemørbrad i stedet. Har aldrig prøvet det før, braiseringen består af fond og mørkøl, gulerødder, pastinakker og rødbeder. Dertil laver jeg stegte rødebedetern med anis, honning og eddike. Koger også lidt kartofler og vender dem i persille så min lillesøster også får mad idag :)
Smider billeder op senere :)
@ahrens
hvordan gik det med svinet, røg den i livets krydderi?
Glemte helt at tage billede igår, nåede det lige inden jeg havde spist op. Braiseringen virkede faktisk overraskende godt, selvom jeg ville foretrække kæber fremfor mørbrad.
Jeg tog væden fra braiseringen og kogte den ned til en glace som jeg smagte til med lidt honning, det smagte formidabelt.
@pellez
der er ikke noget bedre end resterne fra de riges bord ;)
Edit: men det lyder nu meget godt!
Det er søndag, og mange har tømmermænd.
Hvad er jeres bud på den ultimative gang tømmermænds mad? :)
Croque Madame må nok være noget af det bedste jeg kunne forestille mig på en tømmermændsdag :)
Nemt og hurtigt, og man har for det meste ingredienserne der hjemme.
Link til opskrift.
+1 borum
du mangler kun en ting
Vil lave noget lækkert til mig og damen (ikke fint, bare lækkert!). Vi er begge studerende, og vil derfor foretrække IKKE at skulle købe det helt vilde.
Vi har (som kan nå at tø op): Kyllingbrystfilet (uden saltlage, naturligvis) og hakket oksekød.
Ved det er meget åbent, men håber der er en med et genialt input.
(Jeg har i øvrigt tømmermænd, kan være det skal medregnes i opskriften :) )
Don Karnage skrev:
@ahrens
hvordan gik det med svinet, røg den i livets krydderi?
Den hyggede sig et par timer i en sød soya og blev glaceret til slut med honning, glemte self pics :/ Tilbehøret blev en lun syrlig kartoffelsalat..
Så blev det til en kæmpe portion chili con carne med salat og majsbrød til mine grindene venner og de blev glade :)
Bump!
I går lavede jeg svinekoteletter (på benet naturligvis). Vendt i rugmel med rigeligt salt og peber, og derefter stegt i smør. Serveret med kogte nye danske kartofler og brunet smør med dild. Det var fucking lækkert!
Vil rigtig gerne høre hvad jeres yndlingsretter her i den tidlige sommer er? Vi snakker nye kartofler, asparges, rabarber, jordbær (lige om snart), radiser og alt det andet gode :)
Jeg laver tit en rabarber-kompot når jeg griller en kylling.
Det er en fucking lækker kombi! ..
Modtager også gerne forslag til lette retter i varmen. Billigt og nemt at lave :)
Min absolutte favorit med nye kartofler er følgende:
Grej.
Kuglegrill
Stanniol
Foliebakke
Indhold.
Små nye kartofler
1 løg
Smør
S/P
Lidt olie
Fremgangsmåde
Der smøres et tyndt lag olie i bunden af bakken, de halverede eller kvarte kartofler lægges i bakken, med løget mixet godt i.
Derefter smides der et par klatter smør på herligheden og bakken forsegles med stanniol.
Stegetiden afhænger af mængde men 75-90 min plejer at gøre dem møre.
I mellemtiden nydes der en enkelt pølle i svøb, men mørbrad og resten passer sig selv :)
Personligt er jeg klart størdt tilhænger af bare at koge sine nye kartofler op i rigeligt saltet vand, slukke når det buldrer og lade dem trække i 5-10 minutter. Spiser dem til hvad som helst, allerhelst slynget med smør, salt og hakket dild.
Hvad med kartoffelsalat? Tror min favorit er med rygeost, blancherede grønne asparges, rå radise og purløg. På arbejdet kører vi bare kartofler vendt med en mayo med grov sennep, toppet med syltet løg og hakket estragon/kørvel - det er ogsålækkert.
Jeg var i byen med min kæreste og hendes veninde, der lige var flyttet hjemmefra. Veninden skulle have besøg af sine forældre dagen efter, og var lidt i vildrede, da hun gerne ville lave noget god mad til dem. I min brandert får jeg lovet at stå for maden. Hold nu kæft en gang tømmermænd, jeg havde da jeg vågnede op dagen efter og indså, hvad jeg havde lovet :D
Men det blev da til en forret bestående af hummerbisque med jomfruhummerhaler.
Til hovedret fik de langtidsstegt, marmoreret oksefilet med opkogt rødvinssauce, smørstegte timian kartofler, blancherede ærter og chorizo, samt smørbagte hvide asparges.