Wassup guys...
Ja i know!
Jeg ser rigtig meget frem til min morgenmad imorgen. :)
Hvordan fikser i jeres helt perfekte blødkogte æg?
Jeg synes aldrig helt at kunne ramme.. Just right.
Det ægge så godt ;)
Den fremgangsmåde min dame bruger syns jeg er for usikker.
Æg i kold vand, kog, sluk efter 3-4 mins!!! Det bar ikk optimalt syns jeg.
...
Årh, friskbagte rundstykker fra bageren, mælk, og die hard 2 på dvd. Blødkogt æg og så en snegl..
Kunsten at lave et PERFEKT blødkogt æg
Køb æggekoger, prøv dig frem med div indstillinger og bum efter 3-4-5 forsøg så sidder den i skabet i resten af æggekogerens levetid.
Laver det som min mor gjorde og rammer altid rigtigt.
1½ cm vand i bunden af gryden og æg med fra starten af. Fuld hammer på blusset. Når det koger, og vi snakker inde for de 10 sek hvor dampen står ud af grydelåget, skruer du ned på laveste blus muligt er. Herefter skal ægget have 5-6min. Der er flere ting i det. 1, Du må ikke løfte låget og lukke varmen/dampen ud. 2, 5min går til små/mellem æg, 6min går til store æg. Dertil går 6in ligeså til mellem nye æg. Nye æg skal lige have 1min mere. Du skal nå det hele på minuttet. Nytter ikke noget at der går 1 min for meget fra eller til, så misser du. Omvendt, du er vel i køkkenet i de 8min det står på hvor du laver rister morgenbrød, laver kaffe ect.
GL med det. Det er nemmere end det måske lyder og jeg rammer altid perfekt
Fingerspitzengefühl... der er jo forskel på størrelsen af æg. Det svinger mellem 3.30 minutter og 5 minutter i almindelig kogning.
Om man bruger æggekoger eller gryde med vand, gør principielt ingen forskel. Det er altid kogetid sat efter æggets størrelse. Metoden er underordnet.
Køleskabskoldt æg puttes i kogende vand (3-4cm) 5 min. 15 sek. Herefter hældes det kogende vand fra og du hælder koldt vand i gryden med ægget(10-15 sek i det kolde vand), herved slipper skallen lettere ægget, når du piller det.
-KD- det var dog en usædvanlig besværlig måde, at få smidt noget jævn varme ind i et æg på. For det er såmen det eneste, det gælder om - og så ramme den korrekte mængde varme, naturligvis. Det ER faktisk ikke ret avanceret :)
NanoQ skrev:
-KD- det var dog en usædvanlig besværlig måde, at få smidt noget jævn varme ind i et æg på. For det er såmen det eneste, det gælder om - og så ramme den korrekte mængde varme, naturligvis. Det ER faktisk ikke ret avanceret :)
Jeg rammer 99/100. De er perfekte hver gang. Gider ik have flydende hvide, ej skal min blomme dø. Det er seriøst en kunst at lave det perfekt. Når det så er sagt, så har jeg vel gjort det +500 gange så tænker ik over hvordan det er længere.
KD... Ved punkt 1. "Du må løfte låget. "
Mangler der et IKKE? Eller skal man tage låget af?
Køber som regel æg i størrelse L give næsten fuld blus på komfuret "gas" og så ægget i når det koger i 6 min, slår aldrig fejl
Jeg fik ogsaa lyst til et par bloedkogte, men saa skal der bages rugbroed foerst.
Alle har deres personlige individuelle blødkogte æg .. Derfor kan man aldrig!! (Aldrig) sige noget generelt om et blødkogt æg.
Jeg kan f.eks bedst lidt mit smilende .. Altså stadiet lige over blødkogt .. Og jeg rammer det stort set hver gang!
Det er ligesom dybden på ens huller, for hvor kolde ens øl skal være .. Det er meget individuelt og skal prøves frem .. Det læres først rigtig over 3-4 år i skarp træning!
vappe skrev:
jyllands-posten.dk/ditliv/madvin/article5113799.ece
Wow, nok det mest ubrugelige klip ever :)
+1 på KD. Jeg fintuner dog ikke så meget, men halvanden cm vand i bunden -> æg i gryden -> max temp indtil det koger for derefter at skrue ned og lade det koge i 6 min, giver et perfekt æg 90% af tiden
Alt afhængig af hvor hurtigt dit komfur varmer kan tiden variere ret meget, så learning by doing. En fingerregel med 4-5 min kog efter start i koldt vand har dog holdt ved de sidste 4-5 komfurer jeg har benyttet.
Kølige friske M størrelse - præcist 4.15 i kogende vand = antydning af flydende hvide på toppen af blommen = ikke slået helt ihjel :)
x antal æg lægges i kasserolle. Vand fyldes i til æggene er ala 80%
dækket af vandet. Fuld skrue på komfuret, stil uret på 5 min, så koger
vandet og du kan slukke og spare strøm.
Lad dem stå på den slukkede plade i 3 min (8 for hårdkogt). Tiden skal
trækkes ala 20-60 sec. efter størrelsen på æggene.
Nemt, overskueligt og du sparer tilmed strøm.
Blødkogt: 4-5 minutter
Smilende: 6½-7 minutter
Hårdkogt: 9½-10 minutter
Æggets størrelse afgør tiden..
FU KD, mine æg blev for hårde med dine instrukser.
På den igen i morgen.
Plejer at bruge stegetermometer. Rammer perfekt hver gang lige inden det blir smilende.
i koldt vand med ægget og skru helt op. I det øjeblik vandet koger tages gryden af og så står det i 5/6 minutter alt efter størrelse. Hviden bliver fast og blommen flydende - det er the Heston-way.
Dirch Passer synes at mene at 3.5 minutter er nok:
www.youtube.com/watch?v=Wv5g3BbacTQ
Vent til vand koger, salt i gryden og så æg i 4-5 minutter.. Men der er lidt forskel mht størrelsen.. Men æg er klamt:) tænk hvor mange høner som har skidt ens æg ud:) den tanke får jeg altid efter indtagelse af et par stykker.
Æg størrelse XL - læg forsigtigt æggene i kogende vand og lad dem koge 5:45 min. derefter under koldt vand med det samme for ellers koger de bare videre
:-) stakkels høne :)
Jeg har købt alt for små æg, S.. 2 haps og glæden er over. Må ha mig L :)
Jeg ved slet ikke hvad priserne på æg er i Dk, men her koster en bakke med 12 XL æg ca 20 Dkk.
L må være minimum når vi snakker om blødkogte æg, ellers er det vel som du siger.. haps..done :D
Str.L ville jeg give 5:30 i kogende vand..
Måske jeg er way off her, men så vidt jeg ved så kommer man æggene i koldt vand med det samme for at stoppe videre kogning af æggene.. det med at få skallen til at slippe nemmere har noget at gøre med hvor friske æggene er.. nogen der kan be/afkræfte dette?
Bland efter smag forskellige urter i en lurpak. flæk æggene på midten og pas på indmad ikke falder ud, smør dit nylavet smør ned i dem, og 5-10mins i ovn/gril! afhængig af størrelse...
@KBB
Ah du må have lavet fejl mate? Du havde æg i fra start? Kun vand i viden af gryden og ikke fyldt vel? Skruet ned på lavest muligt ved kog? Derfra 5min præcis? Så kan de umuligt blive hårdkogte...
Prøvede youtube linket.
Købte L/xl æg. Æg i gryde med koldt vand, gryde af komfur når det koger. Sæt ur til 6mins. Og HAPS..
Måske kun 5:40 næste gang.,
@ jinxx
Ikke nødvendigvis men ja, god måde. Du må dog ikke undervurdere alderen på ligeså. Ældre = kortere tid 30sek - 1min. Det er vigtigt man tilpasser tiden til hvert enkel gang. Men lyder også som en god metode.
Æggets størrelse
Æggets alder
Æggets oprindelse kan også have betydning.
Sidste gang jeg fik nyt komfur (pladekomfur til induktionskomfur), blev mit 100% sikre æggetidssystem ødelagt.
- - - - -
Det er først blevet godt igen, efter jeg faldt over en eggtimer (plastikæg, hvor varme får rød farve til gradvist at skifte til gul) i en Tigerforretning.
1. Eggtimeren lægges ned i det kolde vand til æggene.
2. Der tilsættes tre saltkorn til vandet, så osmose ikke får ægget til at sprække.
3. Vand sættes hurtigt i kog på højeste trin.
4. Når vand koger, skrues ned på laveste trin.
5. Man holder øje med eggtimeren gennem grydens glaslåg. Efterhånden som eggtimeren varmes op ændres dens røde farve til gul. Efter nogle gange ved man, at når den gule farve når en bestemt af eggtimerens streger, så er det blødkogt, smilende, hårdkogt eller en af mellemformerne.
Her må man så trække lidt fra eller lægge til afhængigt af æggets alder og størrelse.
Så en ti-krone og lidt erfaringsopsamling var alt, der skulle til!
- - - - -
Æggepilning
Der findes mange hinder mellem æggeskallen og æggehviden. Disse hinder kan gøre det til et sandt helvede, når man skal pille helt nye æg, fordi man får noget af æggehviden med, når man piller skallen af.
Hvis jeg med 100% sikkerhed vil pille nye æg, så de bliver smukke, gør jeg følgende:
1. Gryden med varmt vand og færdigkogte æg ned i vasken.
2. Tænd for den kolde hane.
3. Tag første æg op med en spiseske og hold det under den kolde hane i et lille sekund og kom det tilbage i det varme vand.
4. Gentag for alle øvrige æg i gryden.
5. Punkt 3 til 4 gentages SYV gange, for superfriske æg. Som regel er FEM gange nok. For gamle ægs vedkommende er EN gang nok.
Årsag: Det er årtier siden, jeg dissekerede et æg på Zoologisk Institut som et led i min uddannelse, men jeg mener at kunne huske, at der er SYV hinder mellem æggeskal og æggehvide.
Holstt, ægægspert
Helt alternativt fyrer du op for sous-vide'en og giver æggene 50 minutter på 65,5 grader. Det kan ikke gå galt ;-)
@Holstt