Halløjsa pn.
Jeg vil så gerne lære at drikke whisky, men jeg syns det jeg har smagt indtil videre smager af pølser.
Grunden til at jeg godt ku tænke mig at lære og drikke whisky, er at jeg er træt af altid bare at kværne den ene bajer og White russian efter den anden, og ku godt tænke mig at blive lidt nere sofistikeret :-D
Jeg gar prøvet at blande det med vand og isterninger, men syns stadig bare det snager af sprit :-(
Nogen der har nogle gode råd til mig, evt en god begynder whisky?
Den seneste jeg hat købt var en glenfiddich 12 års single malt som jeg har læst skulke være god, men de smager også bare af ren sprit syns jeg.
Lær mig at drikke whisky!
Hva med noget god rom i stedet? Tror jeg måske er lettere drikkeligt :) Og der er jo ingen der kan se forskel :)
Drik større mundfulde - så smager det anderledes.
Sådan er det med alt alkohol, og det er ikke engang løgn..
Prøv en old fashioned.. Er heller ik selv den store whisky drikker, men kan lige klemme en old fashioned ned uden væmmelse
Skift til mandedrikken Black russian istedet for den hvide ...
Mm Them russian's
Der er et par profiler herinde der ved en masse om det
Fik engang anbefalet Highland park 18 year af Borge herinde fra. Så giver den anbefaling videre :-)
Den er supergod til en overkommelig pris ca. 500 kr.
Den skal drikkes uden vand eller is IMO. og smager supergodt, lidt røget men ikke vildt overdrevet.
High land park 18 Y
Dalmore laver også nogle gode whisky'er :)
Dalmore / Richard Paterson
Old Fashioned ♥
Edit: Der skal bruges en bourbon, min favoritter er Woodford og Marker's Mark. I nævnt rækkefølge.
Start evt. med nogle af de blødere irske whiskey's - de er ikke så kras som de skotske. Hvis det skal være mainstream men stadig lidt sofistikeret, så synes jeg rigtig godt om Jameson's special reserve 12 års, eller hvis det skal være dekadent Middleton very rare.
De bedste whiskys jeg har smagt, har været caol ila og laphroaig (staveplade), men kan desværre ikke huske hvilke udgaver - så er ikke til meget hjælp :(
Og ps: Drop det med isterninger - så lærer du i hvert fald aldrig at kunne lide smagen (da isen fjerner smagen af whisky, så det eneste du er efterladt med er smagen af sprit). Et dryp vand er fint i skotsk whisky, men no-go i irsk imo.
Jeg kan heller ikke klare den skarpe spiritussmag men drikker gerne en god sød rom som fx plantation Ron millonario
Han virker yderst kompetent ham Chris mcmilllan, bartenderen i dons link.. Wow
JJCOBS: Hvis jeg drikker større mundfulde af det sprøjt jeg har nu så ørler jeg!
Micebulldogs: Har aldrig prøvet black russian, men er helt tosset med white, bliver bare lidt vammel med 4-5 stykker i træk :)
Jeg syns tit der står at de smager af honning, citrus osv, men mine smagsløg må være fucked, for jeg kan kun smage spirtten...
Kunne være jeg skulle kigge lidt på de irske whisky hvis de ikke er så stærke som de skotske :)
en god whisky er en man ikke direkte hader at drikke rent, ret sikker på det helt sikkert ikke er volumen der gør man begynder at kunne lide det.
Hvis du ikke kan lide whisky, så lad være at prøve og lære det. Enten kommer det med tiden eller også gør det ikke.
Andre forslag:
1. Drik lækre cocktails (eksempel: Dark'n'stormy, old fashioned, gin hass, whisky sour osv)
2. Drik mindre, men bedre. Hellere to gode cocktails på en af københavns mange gode cocktailbarer end 4 lorte cocktails. (Jeg mener måske at huske, at du er fra Aarhus-området?? Så skidt råd, men der må være noget i Aarhus også)
3. Vær dig selv - hvis du alligevel ikke er til det over prætentiøse, then why fake it?
JinXXX skrev:
Han virker yderst kompetent ham Chris mcmilllan, bartenderen i dons link.. Wow
Der er ikke meget hipster over ham, men han laver den rigtigt!
Whiskey-drikkere(og andre folk som er til stærke drikke)har lavet en stor konspiration, hvor de har en masse standard svar og anbefalinger på labels. De har lært ikke at fortrække en mine, når de kaster giften i svælget, de kan jo ikke lide det. Man kan sætte dem i samme bås med de folk, der kæmpe stunter offentligt, hvor de siger "Haha, det gjorde ikke ondt!" imens de styrtbløder fra smadderkassen.
USA har aldrig været på månen! Far er fuld.
Bakerizzle skrev:
Whiskey-drikkere(og andre folk som er til stærke drikke)har lavet en stor konspiration, hvor de har en masse standard svar og anbefalinger på labels. De har lært ikke at fortrække en mine, når de kaster giften i svælget, de kan jo ikke lide det. Man kan sætte dem i samme bås med de folk, der kæmpe stunter offentligt, hvor de siger "Haha, det gjorde ikke ondt!" imens de styrtbløder fra smadderkassen.
USA har aldrig været på månen! Far er fuld.
wot
kan faktisk godt lide rådet om at prøve at drikke rom i stedet. Tag en af de søde og bløde, kan være en fin genvej til at kunne lide whisky, når du bliver træt af sødmen. Indtil da vil de fleste nok bedst kunne lide rom. Det skal selvfølgelig være en god, mørk, lagret rom, ellers kommer den ikke til at overbevise nogen. Regn med 300+ kr, gerne op mod 500 kr. (eller mere obv).
Ellers som iPee; lad være at forsøge. Det er helt fint at vi alle kan lide noget forskelligt imo. Jeg hader - eller rettere hadede - når jeg skal tilstå til "fine" vinsmagninger, at jeg ikke kan lide østers. -Men jeg kan ikke få dem ned, så der er ikke så meget at gøre.
Hvis det absolut SKAL være whisky, så er der imo én vej, der har klart den største succesrate: Køb den fineste, bedste og dyreste whisky du overhovedet har råd til. Det har for undertegnede været en øjenåbner i forskellige sammenhænge, at det jeg ikke forstod før, pludselig gav mening og har ført til en værdsættelse af mindre gode produkter, fordi jeg har lært at identificere de dele, der trods alt er af kvalitet i et ellers ringe eller decideret fejlbehæftet produkt.
Btw, mht. spritten, alle destillerier og "whiskyeksperter" jeg har snakket med, har alle som en sagt "tilsæt vand indtil du synes whiskyen er blød, og ikke længere sprittet". Det er et super råd. Alle har forskellge tærskler for, hvornår de synes en drik er sprittet, så du kan ikke direkte bruge andres anvisninger. Nogen whiskyer er for mig helt bløde direkte ud af flasken, mens nogen fadstyrke-whiskyer skal have måske lige så meget vand som whisky, før de bliver bløde.
@Klondikes anbefaling , det er en af mine personlige favoritter i en "overkommelig" prisklasse. Den er imo så meget bedre end nogen, jeg kan finde til under 500 kr., at den kan jeg anbefale at opstøve. Der er selvfølgelig mange andre end den - vil helst undgå direkte anbefalinger, ved ikke hvordan du fik lokket mig til at anbefale den, klondike:o)
God fornøjelse (eller måske rettere; good luck! :-) )
@ henrikthing
Der findes også irske fadstyrke-whisky'er, dem foretrækker jeg klart også med vand. Plus enkelte andre, typisk ved 46%. Synes det er en overforsimplet generalisering du kommer med.
og ellers;
sambuca og absinth smager bedre? say what? :-D
black russian >>> white russian
iPee nævner nogle af mine favorit-cocktails, solide anbefalinger all around imo.
Enig med henrikthing i, at de irske generelt er blødere og mildere end de skotske. Også enig i, at isterninger ikke er vejen frem. Efterhånden som de smelter fortynder de bare whiskyen, så du til sidst drikker mere vand end whisky + at kulden som nævnt kvæler smagen. Caol Ila og Laphroaig er meget røgede, tørvede whiskyer. En helt speciel smag - nogen elsker den og andre afskyr den. De er faktisk vejen til at værdsætte whisky for mange, da det smager så anderledes. Prøv dem evt., men lad være med at afskrive whisky, hvis du ikke kan lide dem. De er ret specielle.
Har btw fundet både honning og citrus i en lang række forskellige whiskyer, så den vil jeg mene er god nok:-)
Old Fashioned boer i oevrigt laves med straight rye whiskey eller bourbon alt efter temperament. Derudover skal der ikke kirsebaer eller andet frugt i.
Hvad angaar kunsten at drikke whiskey synes jeg ogsaa Irland er et godt sted at starte og ellers saa husk at det vand du putter i din whisk(e)y boer vaere omkring stuetemperatur.
Vand i whisky er som kineserne, der køber de dyreste Bordeaux-vine og blander dem op med cola, da de synes, at smagen i sig selv er for distinkt.
Man kan også servere bearnaise, hvidløg og ananas til sin juleand, hvis man finder smagen af and i sig selv for at være for speciel. Men måske var det bedre at anlægge en lidt mere snusfornuftig og lavpraktisk tilgang til tilværelsen.
Lyt til dine smagsløg, de er unikke for dig. Lær at reflektere og vær observant, når du smager. Det er de bedste råd, du nogensinde vil få mht vin/mad.
Polen skrev:
Grunden til at jeg godt ku tænke mig at lære og drikke whisky, er at jeg er træt af altid bare at kværne den ene bajer og White russian efter den anden, og ku godt tænke mig at blive lidt nere sofistikeret
Hvorfor? Findes der noget bedre end godt dansk øl?
Der findes sindssygt meget godt øl i det hele taget !!
Især i genren weissbier (hvedeøl).
I Luuuuve it ;)
Hvorfor vil du gerne "lære" at drikke Whisky, når du synes det smager af sprit og pølser?
Forstår det ikke.
Godt nok meget larm i den her tråd.
OP:
Det du skal gøre er at vænne dig til at smage spiritus og altså ikke bare fokusere på spritten i det. Glenfiddich er 'OK' i min verden men ikke noget der får mig bagover. Der skal man typisk have en håndfuld år eller flere på bagen eller være andre steder fra.
Jeg vil anbefale at du besøger den lokale specialist der kan sælge dig nogle begyndervenlige whiskyer hvor du så kan tage det stille og roligt en mundfuld af gangen. I starten vil alkoholen være overvældende, men tag vand til brug. Hæld lidt vand i til du synes at alkoholen er sat i baggrudnen og du kun fokuserer på smagen.
Langsomt doserer du så mindre vand og efter noget tid forstår dine smagssanser hvordan alkoholen spiller sammen med alle de andre smagsstoffer for at skabe oplevelsen der er whisky. Men vær advaret, det er en dyr vane! En god nydewhisky vil typisk koste dig 500kr og opefter. Efter min ydmyge erfaring i branchen. Man kan være heldig og slippe med mindre, men jeg synes en plov er en god indikator.
Dette indlæg er skrevet påvirket af en 18 års Auchintoshan med sherry finish...men den er så med fadstyrke (58%) hvilket du nok ikke skal starte ud med ;)
@NewKid
Hvad er det for noget sludder? De whiskyer du får smidt i nakken der ligger omkring de 40% er jo netop blandet op med vand for at bringe dem ned til den procent. Hvis du så køber en fadstyrke whisky kan du helt selv kontrollere hvor meget alkohol du synes der passer perfekt. Nogen fadstyrke whiskyer skal druknes før de kan drikkes, mens andre sagtens kan drikkes uden vand. Det er et helt game i gamet at give whiskyer vand og opleve hvordan duft og smag ændrer sig.
Synes ikke din analogier holder vand til whiskyen på nogen måde :)
NewKid skrev:
Vand i whisky er som kineserne, der køber de dyreste Bordeaux-vine og blander dem op med cola, da de synes, at smagen i sig selv er for distinkt.
Man kan også servere bearnaise, hvidløg og ananas til sin juleand, hvis man finder smagen af and i sig selv for at være for speciel. Men måske var det bedre at anlægge en lidt mere snusfornuftig og lavpraktisk tilgang til tilværelsen.
Lyt til dine smagsløg, de er unikke for dig. Lær at reflektere og vær observant, når du smager. Det er de bedste råd, du nogensinde vil få mht vin/mad.
Direkte nonsens.
@OP
Glenfiddich 21års afsluttet på romfade. Hvis ikke du kan drikke det, så kommer du nok aldrig til at holde af whisky.
Altså, nu ELSKER jeg en whisky-cola, og umiddelbart tænker jeg at man da må kunne tone ned på colaen mere og mere så man til sidst drikker rent whisky... Har endnu ikke selv begyndt at gøre det, da jeg nægter at tro på at der er noget jeg hellere vil drikke end en alm whisky-cola
Det er meget pudsigt, jeg holder meget af et glas whisk[e]y, men jeg kan absolut ikke fordrage peats.
Er lige vendt hjem fra en forlænget weekend i Edinburgh, hvor vi var ude at besøge lowland destilleriet Glenkinchie. Vi fik lov til at smage flere forskellige slags whiskey, og jeg synes egentligt at deres 12 års er et godt sted at begynde, for en ikke særlig erfaren whiskey-drikker...
Personligt er jeg heller ikke den store Whisky fan, men Cognac og Rom er gudedrikke. Jeg kan anbefale at købe en flaske Ron Zacapa Rom - de fås i alle de gode årgange og smager himmelsk! ;-)
NewKid skrev:
Vand i whisky er som kineserne, der køber de dyreste Bordeaux-vine og blander dem op med cola, da de synes, at smagen i sig selv er for distinkt.
Du snakker bare, fordi du synes det lyder klogt, gør du ikke :)?
Hver gang jeg er faldet over whiskey-entusiaster der diskuterer noget, er det ikke hvorvidt vand hører sig til Whiskey, for det er alle enige om, men nærmere om det får smagen bedre frem eller ej.
Fantastisk at Borge er enig med mig op til flere gange. ;-)
@OP Hvis du gerne vil starte med en lidt billigere rom, så kan Havana Club 7 års anbefales. Den har den der karamelliserede smag, som man typisk også vil finde i 14 års+ rom.
Den fås ofte på tilbud ned til de 150 kr, men ligger ellers omkring de 220 kr. Det er også den rom jeg klart vil anbefale i din Dark'n'stormy.
Når du drikker whisky skal du huske at:
- Den skal IKKE kastes i sækken i kpt.Haddock-style! Det "forskrækker" smagsløgene og det skal tvinges ned. Du skal give det god tid - kun en dråbe ind på tungen, lad den forsvinde af sig selv. Gentag et par gange. Du har nu primet munden til smagsoplevelsen. Drik herefter små sips som du føler for det. Husk at smagen og situationen er det vigtige, at blive stiv er en BIVIRKNING;-)
- Du bør aldrig putte is eller store mængder vand i whiskyen. Det tager smagen. En meget lille mængde vand, et par dråber, vil få whiskyen til at ændre karakter og arbejde. Det KAN være en rigtig god ide.
Ovenstående kan i øvrigt bruges til alle slags sprut der drikkes rent.
Hvis du gerne vil lære at drikke whisky er det vigtigt at du spørger dig selv om hvad en flaske må koste.
Whiskyen du drikker skal have en vis alder for at det er en kongedrik - jeg vil sige mindst 15-18 år. Mindre år på bagen så bliver det ofte med alkoholen som alt for dominerende. Du skal nok regne med at det kommer til at koste i hvert fald 400kr flasken. Men når man tager i betragtning hvor lang tid sådan en flaske kan holde som en nydelses drik - så er det slet ikke dyrt imo.
Jeg ville starte med en glengoyne 17-18 år som er en fremragende whisky. Det er en whisky alle der kan lide whisky kan drikke. Mine personlige top favoritter er dog de whiskys der bliver lavet på den skotske ø, Islay. Men deres karakteristik er røget - til MEGET røget.
Og der har jeg fornemmelsen af at du ville stå af. Men RIGTIG mange whisky drikkere bevæger sig i den retning efterhånden som de får erfaring.
Det PartTimeLovr skrev er rigtigt. Når du drikker stærk alkohol rent så vil din mundhule få et voldsomt chok af den første tår. Det giver den brændende fornemmelse som du nok står af på. Det aftager sig dog hurtigt. Derfor er det fornuftigt ikke at drikke en stor tår til at starte med - lad smagsløgene vænne sig til alkoholen. Isterninger hører ingen steder sammen med en god whisky. Det ødelægger whiskyen. Udvander den. Når du har en whisky i glasset som du synes er for voldsom så kan en dråbe vand eller to hjælpe og gøre underværker for din smagsoplevelse. Og det er virkelig 1 dråbe eller 2 - doser med et sugerør. Det er helt normalt og mange erfarne whisky drikkere gør det ofte. Specielt når man drikker cask whisky som ofte kan være op mod 60% i alkohol styrke
Highland Park 18 års som tidl er nævnt i svarene er også en fremragende whisky at starte med.
Men jeg vil også anbefale andre drikke som er nævnt i svarene - Årgangsrom - ikke det sprøjt som der er i spuermarkederne - men årgangsrom med pænt mange år på bagen. Det er alkoholen slet ikke så dominerende og smagen er fremragende. Jeg har kammerater der har givet op over for whisky og elsker en god rom
@pokerheh
En af verdens største whisky-guruer, Jim Murray, er nu ganske enig i min holdning, så helt nonsens er det næppe. Læs f.eks. hans mesterværk "Jim Murray's Whisky Bible" og bliv klogere.
Det er ganske rigtigt videnskabligt påvist, at det at hælde vand i sin whisky af kemiske årsager åbner whiskyens duft- og smags-palette. Men det er en meget kortvarig effekt og efter ca 1 min er den effekt forduftet.
Man kan så selvfølgelig fortsætte med at tilsætte vand til sin whisky i glasset for at søge at opnå denne effekt igen og igen, men så ender man altså ud med en fortyndet whisky-sjus - og det var vel ikke meningen med at hælde en dyr single malt whisky i glasset.
@DarkXoix
Du er da godt nok i angrebsposition, så lad mig da lige få dig helt ned på jorden igen. Jeg taler ikke fordi jeg synes det lyder klogt/smart, men fordi jeg er en ret erfaren vin/spiritus-smager. Jeg har i al beskedenhed nogle markant mere øvede smagsløg end de fleste. Jeg kan intellektuelt/retorisk analysere og forholde mig til såvel umiddelbare smagsindtryk, som til mere sekundære og tertiære smagsnoter. Du er velkommen til at have en anden holdning end mig, men du skal sgu ikke kalde det jeg fremfører for bull-shit, når det er understøttet af stor personlig erfaring/viden, af whisky-guruer og af videnskablige resultater.
Endvidere er det vel meget sigende for din tilgang til dette emne-område, at din vigtigste pointe er "at hver gang du er faldet over whisky-entusiaster, så...." Hvad med selv at udvikle nogle færdigheder, så du kan fremføre en kvalificeret personlig holdning, fremfor blindt at støtte dig til og citere hvad andre synes.
Som jeg skrev i mit første indlæg, så er det bedste råd du nogen sinde vil få omkring dette emne, at du skal lære at lytte til og respektere dine egne unikke smagsløg og at du skal lære at reflektere over det, som du smager på. Så langt er du åbenlyst ikke nået, så fortsæt du bare i din zombie-mode med at drikke det, som andre fortæller dig er godt.
@Newkid
Laes venligst: Release of distillate flavour compounds in Scotch malt whisky fra Journal of the Science of Food and Agriculture, Volume 79, Issue 7, pages 1015–1020, 15 May 1999.
Der vil du laere at der rent faktisk er en god kemisk grund til at tilsaette en smule vand til whisky.
Jeg takker for de mange råd pn.
Jeg vil prøve at investere i en lidt dyrere whisky og se om jeg kan få det ned :-D
Jeg kan sagtens nyde en god rom eller sherry, men nu har jeg bare fået ind i hovedet at jeg VIL lære at drikke whisky.
Og rødvin bryder jeg mig overhovedet ikke om :-D
Hvad med bare at køre den her stil?
Det var en Oban der gjorde det for mig. Jeg kan desværre ikke huske hvilken, men det var godt nok en af de mere mindeværdige oplevelser i mit liv. Brikkerne faldt bare på plads; jeg kunne pludselig forstå en hel kategori, der tidligere blot smagte af sprit.
Cola i svinet. Dyr som billig :)
Smager fantastisk... Så kan det være ligemeget hvor meget lomme-eksperterne forsøger at belære om den Ih-så-åh-så rigtige måde at drikke den på...
Borge skrev:
@ henrikthing
Der findes også irske fadstyrke-whisky'er, dem foretrækker jeg klart også med vand. Plus enkelte andre, typisk ved 46%. Synes det er en overforsimplet generalisering du kommer med.
Det har du helt sikkert ret i, jeg er ikke ekspert på nogen måde.
cyberbanan skrev:
Cola i svinet. Dyr som billig :)
Smager fantastisk... Så kan det være ligemeget hvor meget lomme-eksperterne forsøger at belære om den Ih-så-åh-så rigtige måde at drikke den på...
Ja så er man i gang, tror ikke ideen er helt dum for at lærer at drikke alkohold hvis man ikke kan lide den stærke smag.
Prøv med cola og gradvis trap ud af colaen, og tag en blød whisky til at starte med, Dalwhinnie f.eks ikke med for høje procenter, og ikke double eller Cask strenght, ikke noget røget med tørv smag, gem de fornøjelser til senere.
Men pas på hvis du endere med at kunne lide whisky er der ikke langt til Cognac, Marc og alle de andre gode ting.
Smag og behag er svært at diskutere...
Mærker som Balvenie og Glenmorangie bliver ofte nævnt som gode begynderwhiskies. Bare gå efter deres standardaftapninger. De er alt andet lige til den søde, bløde side. Glenfiddich 15 følger også den stil.
Tidligere i tråden blev det nævnt, at alder er meget vigtigt for whisky. Helt uenig.
Talisker 10 og Laphroaig 10 er i min mund nogle af de klart bedste whiskies, og de er altså kun 10 år gamle. De har så selvfølgelig masser af røg til at "dække" over den manglende fadlagring. Under alle omstændigheder er det for simpelt bare at konstatere, at "mange år" er bedre end "få år" på fad. Hvis det nu er et dårligt fad, så bliver whiskyen bestemt ikke bedre af at ligge der.
Bare kom i gang med at drikke!
Hvis du følger mit cola råd så brug alm. Coca Cola. Ikke andre mærker, og slet ikke light. Brug i øvrigt isterninger.
Chivas alm. 12 års smager fantastisk med cola og er i den billige ende...
Jeg er igang med en glenlivet 16års og en bakers 7år(distilleret hos jim beam), begge ca.500 kr, og er rigtig tilfreds med dem :)