Lammekølle, tilbehør og sauce?

#1| 0

Jeg står og skal lave lammekølle til nytårsaften (nej, vi vil ikke have torsk). Selve køllen er 2,5 kg i top kvalitet.

Oprindeligt havde jeg tænkt mig at lave en rødvinsglace (alá gastromand, dog med lammefond) - Men dette er dog blevet skrottet igen. Hvad er PN's forslag?

Derudover, mangler jeg noget inspiration til noget tilbehør. Det skal være en form for kartofler. Derudover skal der også noget grønt til. (Et fad med rodfrugter er ikke helt fancy nok).


For at opsummere, mangler jeg forslag til noget semi-fancy/fancy kartoffel-tilbehør, og "grønt-tilbehør".

Madlavnings-skills 8-9/10


Ingredienserne skal være noget, der er til at købe i forholdsvist almindelige butikker/supermarkeder.

28-12-2010 10:19 #2| 0

En relativt nem form for tilbehør, der går godt til lam, er grøn bønnesalat.

Det er grundlæggende haricots verts der vendes med olivenolie, parmesan, og evt. en form for ristede kerner. (pinjekerner, græskarkerner, solsikekkerner eller lignende).
Man kan nok også tilføje soltørrede tomater, men har ikke prøvet.

28-12-2010 10:28 #3| 0

selleripure. det sgu nok egentlig bedst i forbindelse med oksekød, men whatever. ellers ved jeg det ikke.

28-12-2010 10:48 #4| 0

Sidder lidt med samme udfordring, mangler også lidt tilbehør. Bortset det er til tournedos, så er planen lige nu sauterede svampe og perleløg, pommes Anna, kraftig rødvinssauce, men så mangler der en ting mere.

28-12-2010 10:54 #5| 0

flødekartofler a-la mig:

Kartofler skåret i 0.5cm skiver og forkogt. Når vandet koger skal de have 3-4 mins i letsaltet vand.

Fint hak 1 stort løg, 2 hvis i er mange, samt 2-3 fed hvidløg.

Hvis du kan finde en god frisk chili, som ikke er for mild, så skal den også finthakkes. Giver fin farve.

Smid de forkogte kartofler op i et fad og tilføj løg, hvidløg og chili.

Tilføj derefter lige dele af piskefløde og mornaysauce. Jeg plejer at bruge en kvart fløde og en 4/5 dele mornaysauce.. (Den der lille firkant:)

Blandingen vendes godt rundt og krydres med salt & peber og smides i en forvarmet ovn (180 grader i varmluft)

Nu kommer det svære så, for jeg har ingen ide om hvor lang tid de skal have, da jeg lidt er typen der bare kigger på det.

Jeg plejer at røre lidt i det efter en 20 minutters tid ca og lader det koge lidt ind. Det skal helst blive sådan "tykt" i det.

Når det er kogt en smule ind, så tilføjer jeg en pakke revet ost - mozzarella eller anden smelteost - og lader det gratinere, til den er flot gylden på toppen.

Hust at røre lidt i det engang i mellem, så er jeg sikker på, at du sagtens kan finde ud af hvornår det er færdigt.

Det plejer vel at stå i ovnen 40-50 minutter.


Et godt og simpelt tilbehør, som min kæreste har lavet til mig med stor succes er, at tage nogle frosne grønne bønner 4-5-6 stk i et lille bundt og pakke dem ind i bacon og ovnstegt i 12-15 minutter. Smager ganske godt!


Godt nytår!

28-12-2010 11:11 #6| 0

Mmmm... lammekølle smager så godt, men jeg får det næsten aldrig fordi ingen i min familie kan lide det :(

De få gange jeg har fået det, er køllen altid blevet fyldt godt med hvidløg inden stegningen. Tilbehør har altid været flødekartofler, salat'bar' og groft hjemmebagt brød.

Det er ikke så fancy, men det smager bare pragtfuldt.

28-12-2010 11:28 #7| 0

DaWeeds forslag med bønner svøbt i bacon, og så i ovnen, er en sikker succes imo.
Man kan med fordel lave samme nummer med små broccoli-buketter..

Derudover vil jeg da gerne bidrage med en lækker kartoffel variant.. Jeg ved sgu om den nødvendigvis udemærker sig til lammekølle, men jeg kan spise den til det meste ;)

- Skrub/vask nogle bagekartofler og sæt dem over til kogning (antal er self. afhængig af antal gæster)

- Når kartoflerne er kogte nogenlunde (IKKE så meget at de smatter ud på nogen måde) skæres de over på midten, og hver halve bagkartoffel udhules med en ske eller lign. "Indmaden" fra de halve bagkartofler smides i en skål.

- I skålen blandes kartoffelindmaden med pikantost og bacon (som du har stegt på en pande mens kartoflerne koger). Herligheden blandes sammen og kommes tilbage i de nu udhulede halve bagkartoffelskaller.


- Og så skal de ellers bare en tur i ovnen, indtil de er små gyldne :)

28-12-2010 14:26 #8| 0
OP

Har fået det på plads, med inputs fra Jacob32DEN

Dog skal i have tak :)

28-12-2010 14:39 #9| 0

HVad blev det til?

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar