Ølkølning på festival

#1| 0

Hej folkens.

Jeg er i den glade situation, at jeg drager afsted på Skanderborgfestival i aften.

Og der har jeg så forberedt en løsning til at køle øl. Et lille trick jeg lærte på Skanderborg for 3 år siden.

Jeg har indkøbt en 80 cm høj cylinder af flamingopap med tilhørende låg. Så har jeg nedfrosset 4 vaskebaljer med vand, så jeg har fire flotte isblokke, som næsten fylder cylinderen.
Mit spørgsmål går så på om jeg skal opfylde tomrummet omkring blokkene med vand, eller tømme det løbende som isen smelter, for at holde bedst muligt på kulden?

Da jeg så løsningen første gang var som sagt i 2005 hvor vi havde ca 30 grader hele ugen, og da vi smuttede hjem søndag nat, efter 6 dage, var der stadig masser af is tilbage.
Og løsningen fungerer helt udmærket. Det tog f.eks 15 min at nedkøle 6 dåseøl til køleskabstemperatur.

Så hele det her lange post, var egentligt ment som et godt tip til alle der ikke gider varme øl på en festival, og samtidig kunne jeg flette et lille spørgsmål ind.

Så hvis du sidder med svaret på mit spørgsmål, eller et endnu bedre tip til hvordan jeg bør gøre næste år, så giv lyd fra dig!

07-08-2007 17:59 #2| 0

Jeg så i et afsnit af mythbusters at det mest effektive er:

Et eller anden form for balje/kar

Vand

Isterninger

Alm. salt, nok køkkensalt der er bedst

Øl

1 Stil baljen på jorden

2 Hæld vand i baljen

3 Hæld isterninger i

4 Hæld salt i

5 smid øllene i

6 vent 3 min

( har ikke selv prøvet, men det så sq ud til at virke )

07-08-2007 18:05 #3| 0

@hamdenlange

Den måde der virker perfekt, bruger den hver gang vi holder større feste uden enorme køle/fryseplads.

07-08-2007 18:06 #4| 0

Jaja, det er en fin løsning i et par timer.. Men det er jo ikke fedt på en festival der varer i flere dage.

Men kender godt den løsning der. Grundet salten, skulle vandet komme ned på minus mange grader uden at fryse. Så hvis det skal gå hurtigt, så er det en god løsning.

Edith siger: Tak Morten/Redsox!

07-08-2007 18:06 #7| 0

Du skal ikke fylde med vand. Tværtimod. Det flydende vand suger kulden væk langt hurtigere end luft som er en dårlig varmeleder. Så tap det smeltende vand bort efterhånden.

Tænk fx på en ovn der er 200 grader varm. Man kan godt hurtigt stikke hænderne ind i ovnen selvom luften også er 200 grader varm.

Men dumt at stikke hænderne i vand der er i nærheden af 100 grader varm.

Luft isolerer ret godt. Det er jo også hele ideen med flamingo til at starte med.

07-08-2007 18:06 #6| 0

luft må være bedst isolerende... fjern smeltevandet.

Er sikker på der er en DTU'er som lige finder databogen frem og giver en smøre om varmeledningskoefficienter.... Mit diplom er sgu for rustent..

edit
.. men lampe.. det med faseovergangen har jeg sgu kun hørt i forbindelse med "våd-avis-tricket".

07-08-2007 18:06 #5| 0

@Windfeldt

Du skal IKKE lade vandet løbe fra.
Det er vandet der leder varmen fra øllen hen til isen.
Isen bruger i sin fase-overgang fra is til vand meget energi som den henter fra øllen. Om det holder i 6 dage er nok lige optimistisk nok.. Men det er vel kun mængden om afgører det.

07-08-2007 18:10 #8| 0

Lampe har til dels ret. Skal øllerne køles hurtigt er det langt mere effektivt med lidt kold vandt i bunden som de kan svømme i.

Men når der ikke er øl på køl bør vandet fjernes. Fx hver nat/morgen tidlig når I går i seng.

07-08-2007 18:11 #9| 0

@Lampe

Det er ikke meningen at øllene skal flyde rundt i vand. De skal ligge i direkte kontak med den øverste isblok. Det er jo en høj cylinder, så blokkene ligger oven på hinanden.. Er en god løsning, der stærkt kan anbefales.

Så hvis du skal på Skanderborg, så kom forbi og få en ISKOLD øl!

Mvh Windfeld

07-08-2007 18:13 #10| 0

Hvis du bare laver det med is, tror jeg vand ville være mest effektivt. Isen ville holde list kortere tid, men køleoverfladen ville være meget større og hurtigere give kolde øl (så kan man også iagttage hvordan en Slots Pilsner flyder ovenpå, mens mange andre øl synker til bunds).

Tricket med salt virker hvis man hurtigt vil have kolde øl. Saltvandsblandingen har et lavere frysepunkt, og temperaturen falder hurtigt til -12-15 grader. Dog vil isen også smelte hurtigere (derfor man salter om vinteren), så hvis isen ikke skal udskiftes er det nok ikke så smart.

Tricket med salt kan i øvrigt også laves med sprit, eller urinstof (urea).

07-08-2007 18:18 #11| 0

tror det er afgørende at forstå der ikke er tale om en metode til at få HURTIGT kølet nogle øl, men i stedet at langtidskøle.

Luft FTW

07-08-2007 18:19 #12| 0

Ja, men skal ikke bo i en kæmpe lejr. Så det er begrænset hvor mange øl der skal køles af gangen. Men det passer perfekt med, at den tid det tager at drikke en, med mindre den bliver kastet indenbords, så lang tid tager det også at køle en ny ned.

07-08-2007 18:33 #13| 0

Windfeld hvor ligger i så kikker jeg sku forbi hvis jeg ser sådan et tårn ;D vil sku gerne se det live ;D

07-08-2007 18:47 #14| 0

@dvdl
Hehe, nu tror jeg du overvurderer min konstruktion. Det er bare en lille cylinder på ca 80 cm højde og en diameter på ca 40 cm. Men se den, det skal du nok få lov til. Rykker ind på sølyst når den åbner imorgen kl 10. Regner med at køre fra Kbh ved en 3-tiden i nat, og så være fremme tidligt imorgen, og drikke øl indtil de åbner portene.
Send mig en PM hvis du vil have mit nummer. Så kan jeg guide dig til hvor jeg bor, og byde dig på en kølig i solen!

07-08-2007 19:20 #15| 0

Der er mange der snakker om tøris.
Hvad er fordelen ved at bruge tøris, og hvor får man fat i det/hvad koster det?

07-08-2007 19:28 #16| 0

Tøris er frosset kuldioxid. Fryser ved -80 grader. Tror nogle tankstationer forhandler det.
Ved ikke hvor godt det er som kølemedie, da normaltemperatur er langt over dets kogepunkt, og det dermed fordamper. Men det ser festligt ud, og kan give lidt ekstra liv til en øl der er blevet flad.

07-08-2007 19:33 #17| 0

@Windfeld

Hvor købte du beholderen henne?

Det lyder jo som en genial løsning for mig også, da jeg suser til Skanderborg om to dage!

Hos McDonalds kan man købe hele poser med is. Kan de bruges, eller skal det være store solide isblokke? (kan nemlig ikke nå at fryse skidtet ned nu)

---
www.raybandk.blogspot.com

07-08-2007 20:09 #18| 0

Hey jeg skal også på Skanderborg! Jeg ved ikke rigtig om jeg gider, men nogle gamle gymnasievenner overtalte mig.

edit: nvm

07-08-2007 22:12 #19| 0

@Rayban
Må indrømme at jeg fik cylinderen via en restauratør jeg kender, så skal ikke gøre mig klog på hvor du kan få fat i en. Men prøv i f.eks. et byggemarked.

Det har kun taget mig et par dage at fryse de 4 blokke, men det har så også været i 2 forskellige frysere. Tror det er for stor en mundfuld for en fryser at klare 4 på én gang på kun 2 dage.
Men skynd dig at smide en vaskebalje med vand i fryseren, og så gå på jagt efter en beholder imorgen.
Kan stærkt anbefales. Livet er sku' lidt bedre med en iskold øl i solen.

@Paula

Se at komme afsted! Vejret bliver godt(efter Roskildestandard), og det er altid skægt på Skanderborg!

08-08-2007 00:09 #20| 0

Synes I virkelig, at 25 grader varm luft er at foretrække, frem for 0 grader varmt vand?
Lad være med at hælde vandet fra, hvis I gerne vil kunne drikke kolde øl lørdag aften

08-08-2007 00:24 #21| 0

Du skal ikke hælde vandet fra.

HVis du gør det, har du kun lluft til at køle, istedet for vandet, som jo bliver holdt koldt af isen.

Hælder du salt i vandet INDEN du fryser det, vil du samtidig sænke smeltetemperaturen, hvilket igen vil gøre, at det vand der smelter ikke smelter ved 0 grader, men -9 mener jeg, og det køber dig nogle Kj i forbindelse med lagring af dit kolde medie, i dit tilfælde is, hvilket betyder, at den mængde is du har, kan afkøle en størrre mængde øl. (eller gøre det koldere afhængig af hvad man vil have)

Stillestående luft er godt som isolatør, men det der betydes med det, er at det har en ringe evne til at optage/afgive energi. Flamingo er jo mere eller mindre fyldt med stillestående luft, derfor isolerer det varmen udefra godt i forhold til kulden inde i boksen.

Du vil derfor få en langsommere afkøling af dine øl, hvis du tapper vandet af beholderen, da du har luft som "bærer" af den energi som skal fjernes fra øllene.

Tricket er, at beholde vandet i beholderen, gerne underafkølet ved hjælp af salt (NaCl, husholdningssalt) (vær dog opmærksom på at ISkold øl bliver noget flad!!)

HVis jeg ikke tager meget fejl.


08-08-2007 00:56 #22| 0

Jeg har lige været en tur på Langelandsfestivalen i 5 dage, og vi havde en ligende tønde med alm isterninger, og den blev brugt flittigt til div. sprut, vand, vin og øl da vi tog hjem var der stadig en del is tilbage, vi hældte ikke vandet fra...Det gode ved alm. isterninger er, at man også kan bruge dem i sjusserne hvis man ikke er for sippet.

God Festival...

08-08-2007 01:26 #23| 0

Den langtidsholdbare løsning er selvfølgelig jordkøling.

08-08-2007 01:32 #24| 0

Også Skanderborg her.

Og ja, kolde skal der til, så vi medbringer 60 kg tøris og 4 flamingokasser, så er der kolde drikkevarer frem til mandag:).

Og så er hegnet forøvrigt allerede væltet og campingområdet åbnet.

God festival

08-08-2007 01:38 #25| 0

Hæld ikke vandet fra, da der is i det, er det meget tæt på 0 grader C. Tænk på, hvor mange varme øl der skal til at hæve temperaturen bare en anelse. Det vil da være synd og skam at hælde al den køling ud.

Jeg skal selv til Skanderborg, vi plejer også at bruge sådan en en tønde med knust is, det er en super løsning.

Vi prøvede et år med tøris. Det kan absolut ikke anbefales, det er en dyr løsning og det smelter alt for hurtigt. Desuden beskadigede tørisen en køletaske.

Go' festival!

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar