hejsa...alle :)
jeg taenkte om der ikke var nogen pokernettere som der kender nogen gode nemme retter.
jeg har en datter som er begyndt i boernehave og naar jeg henter hende nytter det ikke at jeg skal staa og lave aftensmad i 1.5 time, hun er traet og vil gerne lege lidt med far.
jeg er selv ved at loebe toer for ideer og taenkte at folk herinde spiser vel ikke pizza hver dag.....Der maa da vaere nogen stykker der laver nem/laekker aftensmad bare en gang i mellen.
Saa kom frisk kan vi faa nogen opskrifter paa indlaeget??
/The master. og lad vaer med at skriv spagetthi og koedsovs
nem madlavning??
kylling og ris med estragon sauce...
kunne jo lave alt på forhånd også varme det op når i er hjemme igen:)
Ellers er bulgursalat lækkert imo
Spaghetti + Kødsovs...
Selv jeg som hælder vandt ud, når jeg vil koge pølser, kan finde ud af det ;)
lidt olie i en gryde, svits kalkun stykkerne, tilsæt krydderier, tilsæt friske grøntsager, lad det snurre i 10 min, kog ris eller pasta, også et godt brød til, velbekommen. ps. ca 20 min bruger du på det
svitse løg på panden sammen med rød+grøn peber.
derefter steg noget kød.læg det hele på panden og tilføre gongosole og lad den smælte når den er klar hæld da fløde på ca 1/2 l.rør i ca 10-15 min og den er klar husk god varme. tilbehør pasta.
tid ca20min velbekommen
Fiskefingre..... ;-))
Ej spøg til side.
Der er masser af "fast food"
Æggekage.
Ovnbagte rodfrugter (kartofler, rødbeder, pastinak, gulerødder etc.) med kyllingefilet lagt med i ovnen, eller svinemørbrad.
Noget mexikansk inspireret med taco osv.
Som nævnt wok mad i alle mulige smagsretninger.
Køb noget fiskefars hos fiskehandleren eller i et supermarked, en af Arlas mælkesaucer, frisk persille og kartofler. Så er der fiskefrikadeller med persille sovs.
Gør det selv burgere.
Osv. Osv.
Velbekomme og god fornøjelse
gyrus fra slagteren steg hæld fløde på og den er klar. pasta eller ris
Mexicansk mad.. Man kan købe sådan en dinnerbox hvor der er skaller/pandekager, sauce, krydderimix.. Der skal bare tilkøbes kød og grøntsager.
Lasagne.. Tager lidt tid i ovnen, men kan laves i forvejen og fryses ned..
Min første ret jeg lærte at lave (:D): Smid et par pakker bacon i tern på panden og steg dem til de er dejligt brune og sprøde. Imens koger du en gang pasta. Når pastaen og baconen er færdig blandes det sammen med en gang hakket ruccula salat og et par skefulde creme fraiche.. Smager fint og er hurtigt og nemt at lave :)
Nogle kyllingestykker på en pande sammen med nogle krydderier.. Pasta koges ved siden af og tilsættes Dolomio eller lignende..
Håber det kan bruges :)
Ekotiske Deller:
-Hakket svinekød/kyllingekød/Oksekød/whateverkød
-Chilli
-løg
-hvidløg
-paprika
-soya
-teriyaki sovs
-peber
Hak løg og hvidløg og bland det med kødet sammen med chilli, paprika, 2 spsk soya og 2 spsk teriyaki. Form dellerne og steg dem på en varm (ikke kold) pande. Easy-peasy......tar 15 min, og smager super godt.
Serveres med pasta, kartofler, ovnkartofler eller whatever!
Edit: Nu hvor du er ansvarlig for dit barns sundhed, må du hellere også servere noget grønt på siden.....det kan jeg desværre ikke hjælpe dig med!
Uanset hvad, så undgå alt fra Knorr. I 99% af deres produkter er der mononatriumglutaminat i. Hvilket er fuldstændigt overflødigt.
Selv om det skal gå hurtigt med at lave mad, skal det vel også helst være så sundt som muligt, og hjemmelavet som muligt ;-)
da.wikipedia.org/wiki/Mononatriumglutaminat
Karrysuppe med kylling og nudler
Chili Con Carne
Æbler, champignon og løg svitset på en pande. Spises sammen med pasta (det er langt bedre end det lyder)
Jeg kan helt klart anbefale, at du tager en dag og laver mad til at fryse ned. Hvis du søger lidt på "once a week" og "once a month" cooking, så burde der dukke nogle velegnede opskrifter op.
At have et lille lager af frosne retter i fryseren har hjulpet mig igennem nogle ret travle perioder, uden at ende med at leve af fastfood. Ved at lave det hele på en gang, så er det også lettere at få gjort lidt ekstra ud af retterne.
En rimelig nem måde at prøve det af på, er at starte med nogle retter baseret på hakket oksekød. På den måde kan man starte med at lave en base af oksekød og løg, som man så "bygger videre på".
ABC har nogle kyllingespyd.
Så ris og banæssovs (opgav at prøve at stave til det)
OMG DET SMAGER GODT! og det er billigt og nemt.
Spydene kan varmes i mikroovn
ja men dog..........jeg takker af hele mit hjerte :)
der skulle nok vaere lidt at proeve der.
Om et halvt år vil du så spørge efter retter som datteren gider æde :)
Sammenkogt endsige blandet mad er typisk ikke på børnehavebørns favoritliste. Siger den almindelige erfaring, og min 4½-årige melder sig desværre på det hold.
Jeg anbefaler at du indrager hende i madlavningen. Det mindsker risikoen for kræsenhed, er sjovt for begge parter og kan give de 10-20 minutters overskud der skal til for at skabe sund mad.
Introducer barnet til princippet om at skabe maden og brug nettets muligheder efter at søge opskrifter ud fra de ting man har. En god taburet, og du har dig en hjælper i køkkenet.
Den første tid satte vi vores til at "skære" agurker eller andet blødt som kan "trykkes" over med en sløv spisekniv. Vi fandt også ud af, at pigebarnet går mindst ligeså højt op i anretningen. Dvs køb en røvfuld små fine skåle.. og sæt f.eks. barnet til at tø majs og ærter op fra frost.. under rindende vand i en si. Så op i skåle, sammen med de gulerodsstænger som evt. er kogt en smule sammen med risene der stod på bluset ved siden af det hvor far stegte dagens kød. Lad det være hakkedrenge, frikaduns, medister eller kyllingbryst.. det er ligemeget.
Bare der er mulighed for at hygge sig ved bordet når alle ting står der i en rumtrillion små skåle.
En let cremefraiche/a38/ylette kan snildt være det sunde alternativ til begrebet sovs. Valgfri krydderurt hakkes og blandes i, og det hedder en 'sauce verde'. Ellers karry og et skvæt soya eller engelsk sauce. Eller paprika og et skvæt ketchup.. etc. Så blev vi lige i den sunde boldgade, og jeg sværger sovs baseret på piskefløde er en vaneting der snildt kan afskaffes (til det bedre imo).
Børnetapas ftw
Med henblik på barnets træthed efter afhentning kan det have afgørende betydning at du indskyder et let måltid når du henter. En frugt eller en bolle udsætter punktet hvor hun går sukkerkold.
REDSOX said it!!!
Husk dog at børn/alle skal have fisk mindst én gang om ugen... det kan dog også klares ved eksempelvis at give fisk med i madpakken dagligt.
Giver man sit barn en ordentlig madpakke dagligt kan man også med bedre samvittighed, afvige fra sundheden en enkelt aften, til fordel for socialt samvær!
nedenfor har jeg iøvrigt C/P den bedste Inspiration/vejledning til madpakker jeg har læst fra en daginstitution - den er baseret på sundhedsstyrelsens kostråd.
Madpakken bør indeholde 3 forskellige fødevaregrupper. De tre grupper indeholder energi af forskellig art. Ved at kombinere og variere sikrer du, at dit barn får en sund og varieret frokost.
De 3 fødevaregrupper til inspiration
Brød udgør basis i madpakken, men der kan suppleres med pasta eller ris. De er vigtige for den rigtige balance i måltidet, og de giver en god mæthed. Som variation kan rugbrødet suppleres med andet groft brød, f.eks. fiberrigt knækbrød som kan resultere i, at barnet spiser mere.
Kød, fisk, ost og æg er proteinrige fødevarer. De er mættende og en god kilde til flere vitaminer og mineraler. De er ofte også en kilde til meget fedt, så vælg produkter med at lavt fedtindhold. Brug dem i salater, sandwich, pitabrød eller som pålæg. Giv evt. et kyllingelår, en osteblok eller en frikadelle med i madpakken.
Frugt og grønt bør altid have en plads i madpakken. Det er både friskt og
sundt, og får madpakken til at se indbydende ud. Der er masser af muligheder for variation i frugt og grønt. Grønne snacks af f.eks. agurker, majskolber, peberfrugter, cherrytomater, gulerødder eller bladselleri. Frugt kan skæres ud i mundrette stykker, så er det nemmere at spise. Vælg f.eks. æbler, pærer, melon eller druer.
En kærlig hilsen i madpakken
Der er mange muligheder for at sende en hilsen gennem madpakken. Det kan være en lille ekstra ting, der lægges ved eksempelvis et klistermærke eller en serviet. Eller det kan være et stykke rugbrød skåret som en figur, eller udstukket med en småkageform, frugt trukket på et sugerør/spyd, en tegning på ægget, en pakke rosiner eller en lille beholder med tørret frugt (bemærk at noget tørret frugt er tilsat sukker og svovl) og nødder. Den kærlige hilsen bør kun udgøre en lille del af madpakken.
Vi henstiller til, at der ikke er slik eller andre søde sager i madpakken.
Bemærk, at der er en række såkaldte madpakkeprodukter, der vil
falde ind under den kategori, f.eks. en Kinder mælkesnitte, søde yoghurter og sukkerholdige müsli barer. Vi vil på vores madtavle forsøge at skabe et overblik over hvilke produkter der ikke er gode at give med i madpakken, samt inspirere til sunde alternativer.
Husk på, at det dit barn spiser i institutionen, også påvirker de andre børns vaner. Du som forælder har derfor et socialt ansvar overfor andre børns madvaner
Indpakning af madpakker
For at børnene kan være så selvhjulpne som muligt og maden er lækker og
frisk, er det en god idé at I tænker over hvordan maden pakkes ind.
Køb en god og rummelig madkasse, som barnet selv kan åbne.
Pasta, frugt, salat og andet kan evt. fordeles i små bokse, som kan være i madkassen. Så er det let at overskue, hvad madpakken består af.
Sørg for at madpakken er overskuelig for dit barn, afhængigt af alder og
kompetencer.
Æg, der skal afskalles, store æbler eller gulerødder, ærter der skal bælges,
mandariner der skal skrælles, kan tage lang tid for nogle børn og medvirke
til, at de ikke får spist sig mætte. Koncentrationen kan nemlig ryge, når vennerne smutter på legepladsen.
Vi håber desuden, at I vil være ansvarlige overfor miljøet og pakke maden
ind i madpapir/ smørebrødspapir, frem for plastikposer, plastikfilm, sølvpapir/ stanniol, som belaster miljøet mere.