Har erfaret at Pokernet har mange madglade profiler :-) Derfor tror jeg denne artikel vil være spændende læsning for mange. Jeg syntes ihvertfald selv det er ganske interessant læsning..
world.time.com/2013/02/14/nomanomics-how-one-restaurant-is-changing-denmarks-economy/
Til dem, udover mig selv, som VIL besøge NOMA på et tidspunkt i Deres liv.. Så er det værd at bemærke at de åbner for booking af borde d. 04 marts kl 10.00!
NOMA
super fed artikel:) Og ja har absolut også ambitioner og at få prøvet noma af på et tidspunkt. Ved du egentlig hvordan det præcis foregår med booking af borde, er det bare først til mølle eller?
Det er først til mølle. Deres bookingside er ofte svær at komme ind på, så genopfrisk hele tiden, så kan du være heldig at komme igennem.
Ring tilsvarende også kontinuerligt, så kan du også være heldig at komme igennem, men der skal arbejdes for det.
Var så heldig at være på noma i januar. Den vildeste oplevelse. Jeg bestilte bord the hard (and only?) way. Dvs. begyndte med at klikke opdater på reservationssiden kl 10 sharp, og klikkede igennem til den var 9 minutter over - og så pludselig var den der! Derefter skal man også skynde sig forholdsvis meget at finde et bord - ellers bliver man smidt af igen. Det er en anelse stressende - det er det til gengæld ikke at være på restauranten :-)
GL!
Hvis man bor i tæt på og er klar fra dag til dag kan jeg anbefale at følge Rene Redzepi på twitter da han nogen gange både sviner dem som ikke er mødt op også fortæller han også hvis de har en booking åben til fx dagen efter.
Det kræver self man er lidt flexible.
Al den her virak og hyping omkring NOMA har også sat sine spor i mig. Jeg tog mig selv i at fnyse, da jeg blev tilbudt at gå på Jensens Bøfhus forleden, selvom det er et sted jeg normalt ville elske at mæske spareribs i mig på.. Det er nu lige, hvad man normalt har råd til som normal studerende i DK. Det har også gjort, at jeg efterhånden ser på muligheden for at lave alt selv. Senest min egen minestrone-suppe, som jeg skal til at prøve at forfine, så den rammer en smag, der sidder lige i skabet.
Indtil videre er min største restaurant-bedrift Cofoco på en date, men det var saftsusme også god mad hele vejen igennem, og det kan sagtens anbefales, hvis man skal på date i KBH, og ikke aner, hvad det skal være. Jeg regner med at skulle forbi en restaurant med en Michelin-stjerne (nok ikke NOMA endnu) i løbet af foråret. Det ser jeg faktisk ret meget frem til. ♥
Skal det forståes sådan at man ku kan bestille ved den ene dag?
Salt And Pepper skrev:
Skal det forståes sådan at man ku kan bestille ved den ene dag?
Det skal forstås sådan, at der d. 4. marts åbnes op for reservationer 3 måneder frem. Bordene bliver revet væk, så der skal fart på, hvis du vil have plads.
Bad3xo skrev:Salt And Pepper skrev:
Skal det forståes sådan at man ku kan bestille ved den ene dag?
Det skal forstås sådan, at der d. 4. marts åbnes op for reservationer 3 måneder frem. Bordene bliver revet væk, så der skal fart på, hvis du vil have plads.
Tror faktisk kun det er for maj måned.
noma.dk/da/reservations/
Det giver self. god mening.. Det er kun muligt at reservere 3 måneder frem obv. Jeg er en tosse.
Er man til noget mere eksotisk, kan Kiin Kiin på Nørrebro også anbefales. Har været der en gang, og det var virkelig en oplevelse. Thaimad på Michelin niveau, suveræn service og ikke urimelige priser, eksempelvis koster en sæt-menu med et hav af retter (12 + dessert så vidt jeg husker) i omegnen af 800 kroner, og så er der også á la carte.
Buub skrev:
Er man til noget mere eksotisk, kan Kiin Kiin på Nørrebro også anbefales. Har været der en gang, og det var virkelig en oplevelse. Thaimad på Michelin niveau, suveræn service og ikke urimelige priser, eksempelvis koster en sæt-menu med et hav af retter (12 + dessert så vidt jeg husker) i omegnen af 800 kroner, og så er der også á la carte.
Vil gerne tilslutte mig her!! Hvis man er frisk på at prøve noget anderledes og få en på opleveren så er det bare at komme afsted... Her føler man sig virkelig i centrum
Lad være med at søg på noma under google billeder, så mister man hurtig appetiten ihvertfald..
lolMeNot skrev:
Lad være med at søg på noma under google billeder, så mister man hurtig appetiten ihvertfald..
omg!!:(
djoffer skrev:lolMeNot skrev:
Lad være med at søg på noma under google billeder, så mister man hurtig appetiten ihvertfald..
omg!!:(
Fy for dælen da..!
For lige at komme på rette spor i denne tråd og hurtigst muligt slette de billeder i hovedet. Så fandt jeg lige et par yderst delikate billeder af et par retter fra NOMA. Det er jo ren kunst..
lolMeNot skrev:
Lad være med at søg på noma under google billeder, så mister man hurtig appetiten ihvertfald..
Jeg skulle selvfølgelig lige prøve... STUPID!
FFS er sindssyg nysgerrig over den googling nu men har holdt mig so far. Kan en af jer ikke lige beskrive kort hvad billederne består af?
Jeg skulle selvfølgelig også lige se hvad der kom frem, når man skrev NOMA på google billeder.. .
Det er nogle afrikanske børn, hvor de enten har et stort hul omkring munden eller hvor deres mund er snoet helt sammen. Det ser meget mærkeligt ud og ligner en sygdom, jeg i hvertfald ikke har hørt om før.
Hvis de serverede indbagt gedelort indsvøbt i moderkage fra skraldespanden på rigshospitalet ville i vel stadig æde det bare det var dyrt og trendy nok.
Den eneste grund til, at jeg hoppede ind i denne tråd var for at se, hvad Marmoset havde skrevet. Og tja, han lever da op fortids idiotier
Marmoset skrev:
Hvis de serverede indbagt gedelort indsvøbt i moderkage fra skraldespanden på rigshospitalet ville i vel stadig æde det bare det var dyrt og trendy nok.
Som en respekteret PN'er skrev for noget tid siden, så kender danskerne ikke forskel på lort og lagkage, men propper sig bare med alt mulig billig lort. Han havde tydeligvis ret, hvis man kommer med ovenstående statement.
Nej lad os dog betale flere hundrede kroner for at spise myrer. Det er muligvis det dummeste jeg nogensinde har set en restaurant servere og dem, der synes det er lækkert/spændende er endnu dummere.
Jensen skrev:Marmoset skrev:
Hvis de serverede indbagt gedelort indsvøbt i moderkage fra skraldespanden på rigshospitalet ville i vel stadig æde det bare det var dyrt og trendy nok.
Som en respekteret PN'er skrev for noget tid siden, så kender danskerne ikke forskel på lort og lagkage, men propper sig bare med alt mulig billig lort. Han havde tydeligvis ret, hvis man kommer med ovenstående statement.
Vil hellere spise lort end at betale 50 øre for det snobberi der foregår på et sted som noma.
Jeg er enig med Marmoset og Langemand her. Frysepizzaer, hotdogs og BigMacs er sgu vejen frem.
Mistede også totalt interessen for NOMA da jeg hørte de serverede myrer. Det tog virkeligt appetitten fra mig. Kan ikke lade være med at spekulere over hvad de mon putter i resten af deres retter af "delikate" sager
Well... hvordan tænker størstedelen sf den vestlige verden, når det kommer til danskernes kærlighed til at spise ål?
@snegl
Ja for der er slet ikke noget at vælge udover det ene yderpunkt til det andet?
Ja Marmoset, du skulle måske også finde den gyldne mellemvej mht. dit altid sprudlende humør..
Det har intet at gøre med om man lide ål eller myre eller noget tredje.Hvis stedet er så overbooket at man ikke kan få et bord inden for 3 måneder og man samtidig taler om finanskrise,sænkelse af minimumslønnen og klapjagt på de svageste i samfundet så er der noget der ikke stemmer.
Jeg ville ikke engang spise der om det så var gratis.
Det lyder hult at snakke om finanskrise og de økonomisk svage, og samtidig siger du nej til et gratis måltid, og så et måltid i verdensklasse.
Nationen indeed.
At spise på den type restauranter, er jo en totaloplevelse. Man spiser ikke der, bare fordi man er sulten.
Jeg har ikke prøvet Noma - men jeg har haft fornøjelsen af El Bulli og Den Fede And. To vidt forskellige oplevelser, jeg ikke ville være foruden. Det er ting jeg husker tilbage på, og ting der giver mig lyst til flere oplevelser af samme slags. Så Noma ligger lige for...
Nogle får et kick af at hoppe faldskærm, rejse til eksotiske steder eller brænde formuer af på casino. Andre gør det ved gastronomiske totaloplevelser. Jeg hører til sidste kategori.
Marmoset skrev:
Det har intet at gøre med om man lide ål eller myre eller noget tredje.Hvis stedet er så overbooket at man ikke kan få et bord inden for 3 måneder og man samtidig taler om finanskrise,sænkelse af minimumslønnen og klapjagt på de svageste i samfundet så er der noget der ikke stemmer.
Jeg ville ikke engang spise der om det så var gratis.
Saiøst???
Der er da mange steder i KBH hvor det er svært at få bord, når du nu er ikke er i humør til at prøve noget nyt, så tag et sted som Mash hvor det ligeledes er svært at få bord i weekenden, dog ikke så ekstremt som Noma, men da klart det er svært at få bord på Noma når de vinder prisen for verdens bedste restaurant, og kan tilbyde en madoplevelse ud over det sædvanlige
Har selv spist på de fleste hypede steder i KBH med stor glæde, men har endnu ikke har fornøjelsen at Noma, men vil meget gerne prøve det en dag.
Og at drage finanskrisen ind i denne samtale er jo helt væk, det er altså ikke alle som lider under denne,
Jeg maa indroemme at jeg selv er skyldig i at spise steder, der koster for meget. Det har givet nogle fantastiske oplevelser, nogle steder, og nogle gennemsnitlige nogle ogsaa.
Med det sagt, er det da klart fraads.
Tænk at Marmoset kun har været på PN i 9 mdr. Det føles som om han har trollet meget længere end det.
Der er overhovedet ikke noget trollet ved at væmmes over den slags ekstravagance som noma udstråler.
Jeg føler at Nimac-boii og din aktivitet her på interweb forummet for pokerspillere, efterlader et indtryk af manglende seksuel aktivitet i privaten (for lidt fisse, red), og det synes jeg naturligvis er noget LÅRD og også mindboggeling, såfremt I faktisk residerer i Land of Pussy. Det gør du så ikke, bevares.
Men jeg tænker, det er for lang tid siden jeg sidst har vist mig i velgørenheds kategorien. Jeg overvejer et hårdt comeback med en donationstråd til Nimac-buddy og yourself, hvor hele PN samler ind til et skrald fisse og en opturs-ryger til Marmosen og Baronen? Hvad siger du til det mayn?:)
At væmmes over at der præsteres noget ud over det sædvanlige undrer jeg mig en hel del over.
Foreslår du så, at der ikke må åbnes restauranter hvor menuen koster over 500 kr, siden alt derudover tydeligvis er usmageligt og frås?
hilberado
Jeg ved ikke hvad du snakker om men du synes sikkert selv det lyder rigtig smart.
Du er et frisk pust her på pn Marmoset - og det er ikke ironisk, Ville ikke æde på Noma, hvis jeg var kampsulten!
Haha, det må fandeme være et ømt øjeblik at møde dig i virkeligheden Marmoset, hvis du er virkelig er så ynkelig som du fremstår her på PN :)
For sammenligningens skyld, så er f.eks. McDonalds med deres hundeæde, og gigantiske overskud på industrialiseret mad af været skuffe totalt overpriset. Altså 60-ish kr for et meal, som er affaldsmad står folk gerne i kø for at købe!
Michelin restauranter, hvor man ofte betaler 600-800 kr for 6 unikke retter til lige omkring 100 kr pr styk, kan umuligt karakteriseres som dyrt. Der er kælet for detaljen, kvaliteten er i top, og huslejen er dyr relativt til de få personer der kan komme gennem restauranten på en dag. Ovenstående underbygges vist rigeligt hvis man ser regnskaberne for disse restauranter, og hvor høje produktionsomkostningerne er.
6-800kr er vist en skrabet model så? Mcd har stram kontrol. Modsat flere af de kendtes restauranter, som tager sig flot betalt pga. navnet.
THR72 skrev:
6-800kr er vist en skrabet model så? Mcd har stram kontrol. Modsat flere af de kendtes restauranter, som tager sig flot betalt pga. navnet.
McD har stram kontrol? Vi taler om at spise et sted hvor man ikke engang har lyst til at bruge toilettet.
Mht priser:
www.dengulecottage.dk/den-roede-cottage/mad--drikke.aspx
www.gronbech-churchill.dk/index.php?r=site/page&id=7&overskrift=AFTENMENU
www.kiin.dk/menu.html
Formel B tager 130 pr ret på hele menukortet, så 6 retter til 780,-
restaurant-relae.dk/menuen/
Marmoset skrev:
Hvis de serverede indbagt gedelort indsvøbt i moderkage fra skraldespanden på rigshospitalet ville i vel stadig æde det bare det var dyrt og trendy nok.
Du er jo mere ratarderet end jeg troede muligt. At du allerede har fået 11 likes fortæller alt om folks uvidenhed på området. Hvis I ikke forstår jer på mad (læs: ikke har råd til/intelligens til at betale for verdens bedste måltid) så bare drop at kommentere mere i tråden. Alle der har en anelse forstand på mad, og samtidig har respekt for sig selv, rammmer noma på et tidspunkt i livet. Jeg håber livet giver dig nogle gode oplevelser snart, så ingen behøver høre på din umotiverede galde mere, ever. Nyd livet. Det er federe end du lige går og tror. I hvert fald, hvis du lever det til fulde! :)
De gamle PN drenge gider ikke faldskærm mere. Gi mig en bøf til 800 kr.
Hvor mange 21 årige spiser på Noma?
Bad3xo skrev:
Al den her virak og hyping omkring NOMA har også sat sine spor i mig. Jeg tog mig selv i at fnyse, da jeg blev tilbudt at gå på Jensens Bøfhus forleden, selvom det er et sted jeg normalt ville elske at mæske spareribs i mig på.. Det er nu lige, hvad man normalt har råd til som normal studerende i DK. Det har også gjort, at jeg efterhånden ser på muligheden for at lave alt selv. Senest min egen minestrone-suppe, som jeg skal til at prøve at forfine, så den rammer en smag, der sidder lige i skabet.
Indtil videre er min største restaurant-bedrift Cofoco på en date, men det var saftsusme også god mad hele vejen igennem, og det kan sagtens anbefales, hvis man skal på date i KBH, og ikke aner, hvad det skal være. Jeg regner med at skulle forbi en restaurant med en Michelin-stjerne (nok ikke NOMA endnu) i løbet af foråret. Det ser jeg faktisk ret meget frem til. ♥
Så du var simpelthen ikke klar over at Jensens Bøfhus var lort, før der kom hype omkring Noma?
This...
Siger mere om individet med folk der har fordomme om hvor forfinet, fissefornemt og dumt det er at spise på Michelin restauranter.
Husker med glæde tilbage på Umami, en af de bedste restuaranter i Prag, en af de bedste restauranter i Budapest, diverse Vegas restauranter, TreeTop på Munkebjerg, Jacobs BBQ i Århus og nogle andre steder (ikke alle michelin restauranter) hvor både mad og vinoplevelsen har været unik, personalet outstanding, og helhedsindtrykket noget man husker for eftertiden.
Men ok, er individuelt, hvis folk ikke har lyst til at udvide deres horisont og spendere så mange penge på en madorgasme så er det vel også helt fint. Så kan man istedet samle et sjak til pizza og karton rødvin fra grænsen hvor man bliver rørende enig om man ihvertfald ikke går glip af noget ;)
Best advice - try before thy judge
Hajføde skrev:Marmoset skrev:
Hvis de serverede indbagt gedelort indsvøbt i moderkage fra skraldespanden på rigshospitalet ville i vel stadig æde det bare det var dyrt og trendy nok.
Du er jo mere ratarderet end jeg troede muligt. At du allerede har fået 11 likes fortæller alt om folks uvidenhed på området. Hvis I ikke forstår jer på mad (læs: ikke har råd til/intelligens til at betale for verdens bedste måltid) så bare drop at kommentere mere i tråden. Alle der har en anelse forstand på mad, og samtidig har respekt for sig selv, rammmer noma på et tidspunkt i livet. Jeg håber livet giver dig nogle gode oplevelser snart, så ingen behøver høre på din umotiverede galde mere, ever. Nyd livet. Det er federe end du lige går og tror. I hvert fald, hvis du lever det til fulde! :)
Det burde være tydeligt for enhver hvad jeg mener om et sted som noma,det har intet med deres kvalitet af madvarer at gøre.Det handler om at jeg ikke vil være en del af en snobbekultur hvor højrøvede idioter som dig sidder og får stådreng over et måltid mad.
metal
"Så kan man istedet samle et sjak til pizza og karton rødvin fra grænsen hvor man bliver rørende enig om man ihvertfald ikke går glip af noget ;)"
Du holder dig da heller ikke tilbage hvad fordomme angår.
Hold din kæft.
@Marmoset
Så må du jo fortælle os, hvad du synes, er en god madoplevelser?
Tilbage i pokerens prime, da jeg lavede en gedigen mønt på det der Texas, spiste jeg også rundt omkring i verdenen i den tunge ende(Vegas, Spanien, Frankrig, Danmark) Jeg tog restaurantbesøgene som en oplevelse ligesom alle mulige andre kulturelle oplevelser. Jeg syntes, at det var noget helt andet og blev faktisk lidt afhængig af at udvide min horisont indenfor maduniverset. Jeg skal i den grad ikke puttes i nogen snobbekasse, da jeg den i dag grinder for bare at betale huslejen og nok mangler 100 ture i Rema 1000 med flaskepant for, at kunne tage en tur på Noma. Men glæder mig til den dag kommer !
Folk glemmer at noma ikke er dyrt. Jeg mindes også at have læst at de ikke rigtig tjener noget på det. Jeg spiste der med SirChris, TopperH og ikke-PokerNetteren JimmyTheCop engang i jeans og t-shirts (Tak for mad SirChris), og havde en rigtig god oplevelse.
For de der tror at det er fisefornemt og snobberi det hele, vil jeg give et lille review:
Man spiser en hel aften på noma, man bestiller ikke bord til kl. 20 eller lignende. Man har bordet hele aftenen fra klokken 18:30 eller hvad det er. Der er ret få borde, måske 10-12 stykker (i hvert fald dengang), runde solide træborde, i et gammelt pakhus. Måske moderne, det ved jeg ikke om det er, men ikke snobbet eller prangende.
Tjenerne var enormt gode, virkelig behagelige og nede på jorden, ikke noget fisefornemt der. De havde en anden mimik når de serverede for vores genbo-bord, hvor en fyr med turban så anderledes vigtig ud end os, så de tilpassede sig de enkelte borde. Utroligt velinformerede om hvad vi spiste, hvorfor, og hvorfor det var sat sammen med netop den og den vin. Når man var nysgerrig omkring hvad de forklarede, og spurgte ind til det, kunne de give svar på alt. Jeg var meget imponeret, og det bliver jeg ikke så let. Da vi gik, som der 4 tjenere med hver vores jakke, og gav os dem uden at spørge hvis der var hvis. Det havde de helt styr på. Ingen der bad om opmærksomhed for det, men sådan spillede hele oplevelsen bare.
Maden var interessant. Sjovt at prøve, og noget smagte rigtig godt. Vagtler, kammuslinger, brød serveret som pinde og en hel ret lavet kun af rødbeder + meget andet. Ingen myrer eller jord. Jeg har ikke forstand på finere madlavning, men det smagte godt, og alle var glade. Vinen (som jeg heller ikke ved noget om) gjorde både maden og vinen endnu bedre, end de havde været hver for sig. En meget intelligent sammensætning, og man kunne mærke og smage kvaliteten og stoltheden i deres arbejde. Det synes jeg var fedt.
Vi sad der i 4,5 time, og fik 2 gratis retter oveni, bare sådan for hyggens skyld, synes de åbenbart. Vi havde en strålende aften, var behageligt mætte efter 7 retter (+ de 2 gratis ting) og fantastisk vin.
Pris for 7 meget veltilberedte retter på verdens bedste restaurant: kr. 750,- pr. mand + kr. 850,- for tilvalgt vinmenu. Det synes jeg ikke er dyrt for hvad vi fik. Hvor mange pizzaer har jeg spist i mit liv? Burgere? Og hvor mange af de "oplevelser" kan jeg stadig huske? Jeg synes afgjort at det var pengene værd (i særdeleshed fordi SirChris betalte), og ville gerne gøre det igen ved en speciel lejlighed, som gave til mine forældre eller lignende. Ikke fordi jeg ville have "done that, got the t-shirt", men fordi det var en rigtig god oplevelse ift. prisen tidligere.
Så sådan kan man jo også se noma, i stedet for nogle af de ret yderlige punkter der bliver sat op i den her tråd. I hvert fald bør man respektere, at en lang række mennesker synes godt om det, og måske har "mad-oplevelser" som deres hobby, ligesom vi så har poker.
Jeg synes fandme også det er skandaløst, at det koster 500,- at komme en tur i Tivoli, når nu man kan gå en tur i skoven og more sig helt gratis.
Marmoset skrev:Hajføde skrev:Marmoset skrev:
Hvis de serverede indbagt gedelort indsvøbt i moderkage fra skraldespanden på rigshospitalet ville i vel stadig æde det bare det var dyrt og trendy nok.
Du er jo mere ratarderet end jeg troede muligt. At du allerede har fået 11 likes fortæller alt om folks uvidenhed på området. Hvis I ikke forstår jer på mad (læs: ikke har råd til/intelligens til at betale for verdens bedste måltid) så bare drop at kommentere mere i tråden. Alle der har en anelse forstand på mad, og samtidig har respekt for sig selv, rammmer noma på et tidspunkt i livet. Jeg håber livet giver dig nogle gode oplevelser snart, så ingen behøver høre på din umotiverede galde mere, ever. Nyd livet. Det er federe end du lige går og tror. I hvert fald, hvis du lever det til fulde! :)
Det burde være tydeligt for enhver hvad jeg mener om et sted som noma,det har intet med deres kvalitet af madvarer at gøre.Det handler om at jeg ikke vil være en del af en snobbekultur hvor højrøvede idioter som dig sidder og får stådreng over et måltid mad.
metal
"Så kan man istedet samle et sjak til pizza og karton rødvin fra grænsen hvor man bliver rørende enig om man ihvertfald ikke går glip af noget ;)"
Du holder dig da heller ikke tilbage hvad fordomme angår.
Nårh okay, jamen så lyder du pludselig som en fin fyr jo... Dine fordomme er nice. Dog usande, da noma intet har med snobberi at gøre. De forsøger at holde prisen så den almindelige dansker har råd til at komme der og spise, og det lykkes til fulde. Der er godt nok ikke mange i DK der ikke kan spare 2k op til en oplevelse. Virker det snobbet på dig, at dukke op som 20-årig i jeans og skjorte og nyde den største madoplevelse i sit liv, fordi man har valgt at bruge 2k på et måltid i stedet for en x-box? Jeg forstår det bare ikke. At du synes alle der gider betale for en helt fantastisk oplevelse er snobber, er jo op til dig. Jeg kan bare på ingen måde følge dig.
progzx skrev:Bad3xo skrev:
Al den her virak og hyping omkring NOMA har også sat sine spor i mig. Jeg tog mig selv i at fnyse, da jeg blev tilbudt at gå på Jensens Bøfhus forleden, selvom det er et sted jeg normalt ville elske at mæske spareribs i mig på.. Det er nu lige, hvad man normalt har råd til som normal studerende i DK. Det har også gjort, at jeg efterhånden ser på muligheden for at lave alt selv. Senest min egen minestrone-suppe, som jeg skal til at prøve at forfine, så den rammer en smag, der sidder lige i skabet.
Indtil videre er min største restaurant-bedrift Cofoco på en date, men det var saftsusme også god mad hele vejen igennem, og det kan sagtens anbefales, hvis man skal på date i KBH, og ikke aner, hvad det skal være. Jeg regner med at skulle forbi en restaurant med en Michelin-stjerne (nok ikke NOMA endnu) i løbet af foråret. Det ser jeg faktisk ret meget frem til. ♥
Så du var simpelthen ikke klar over at Jensens Bøfhus var lort, før der kom hype omkring Noma?
Jeg skriver vidst ikke rigtigt nogle steder, at JB er lort. Som familierestaurant, restaurant for unge mennesker, der af og til gerne vil smage bøf, sovs og pomfritter men ikke har køkkenet til det eller restaurant før en bytur med drengene, hvor det ikke er mad man har lyst til at betale mest for den aften, er stedet vel ganske fint. Men jeg er så småt hoppet med på madbølgen og søger derfor lidt mere, når jeg er ude at spise med kæresten eller noget. Der er JB ikke tilstrækkeligt :)
Hajføde skrev:
Du er jo mere ratarderet end jeg troede muligt. At du allerede har fået 11 likes fortæller alt om folks uvidenhed på området. Hvis I ikke forstår jer på mad (læs: ikke har råd til/intelligens til at betale for verdens bedste måltid) så bare drop at kommentere mere i tråden. Alle der har en anelse forstand på mad, og samtidig har respekt for sig selv, rammmer noma på et tidspunkt i livet. Jeg håber livet giver dig nogle gode oplevelser snart, så ingen behøver høre på din umotiverede galde mere, ever. Nyd livet. Det er federe end du lige går og tror. I hvert fald, hvis du lever det til fulde! :)
Føler du selv, at du befinder dig på et højere niveau end Marmoset, når du kalder alle folk, der ikke kan lide Noma, for uvidende?
Jeg kan kun tilslutte mig koret. NOMA er netop ikke snobbet - men de gør en dyd ud af at gøre tingene simpelt og kompetent. Jeg har spist der to gange, hvor jeg især ved det første besøg fik mig en aha-oplevelse for livet. Jeg havde inden dette første besøg afprøvet diverse restauranter i samme genre (eller det troede jeg) fx Premisse, AOC og Geranium - og jeg var langt fra imponeret. Nogle af disse restauranter havde netop en lidt snobbet atmosfære og virkede til tider selvhøjtidelige på den ufede måde.
Så mine forventninger til mit første besøg på NOMA var ret beherskede. Men vi havde en gammel aftale med nogle af vores venner om at skulle afprøve NOMA, så vi tog med selvom lysten ikke var på 100%. Det skal lige siges, at mit første besøg på NOMA fandt sted før NOMA fik den verdensberømmelse, som de har i dag.
Besøget var en åbenbaring - intet mindre. Hold kæft det var godt. Vi fik deres 12-retters signatur-menu og havde selv medbragt vine hertil. Jeg tror aldrig, at den gastronomiske oplevelse vi fik den aften, vil blive overgået i min livstid.
Jeg har modtaget yderst imødekommende og kompetent vejledning, når jeg har oplyst, at jeg gerne ville have mine egne vine med på NOMA. Pontus (vintjeneren) har i begge tilfælde brugt i nærheden af 20 min i telefonen på at gennemgå menuen og dens specifikke bestanddele, så jeg/vi i fællesskab kunne udvælge de bedst egnede vine til de enkelte retter. Det er fandme service, der vil noget. Deres vinhåndtering er i øvrigt spitzen-klasse - der kunne mange restauranter (inkl mange Michelin-restauranter) sgu lærer en lektie.
Jeg har fuld forståelse for, at der er mange som ikke vil/tør afprøve et sted som NOMA. Hvis ens interesse for mad begrænser til overlevelse, så skal man selvsagt ikke besøge NOMA. Man er ikke længere tid mave-mæt af en NOMA-menu end af sin egen hjemme-menu eller af en burger-menu for den sags skyld. Til gengæld er ens smagsløg mætte i meget lang tid og ens hukommelsescenter er nærmest mæt på livstid efter et NOMA-besøg. Det synes jeg er værd at huske på - og værdsætte.
Hvis man har bare en lille snert af en iboende gastronomisk spire i sit indre, så kan jeg kun på det varmeste anbefale at man afprøver NOMA, mens den endnu eksisterer. Så kan man altid afsige sin dom efter besøget.
Det er vel netop stupid, at blande intelligens ind i en tråd om mad, hvor folk er uenige. Suk!
Yihaa - Så skal der indtages mad på verdens bedste restaurant. Var så heldig at få booket bord..
Det er ikke lige der jeg skal spise iflg. fødevarestyrelsen.
Roskildesyge og dårlig hygiejne på, verdens måske fineste restaurant. wtf
ekstrabladet.dk/kup/fodevarer/article1933748.ece
Tjah, der røg den fine titel nok..
Kilden er vel fødevarestyrelsens rapport fra 20.februar.
I dag får man ikke job på en tankstation,uden først at have gennemgået et hygiejnekursus.
Der er ingen undskyldning,fy for satan.
Verdens bedste restaurant ,min bare røv.
Jeg kunne ikke selv drømme om,at besøge et pizzaria eller en restaurant.Uden at tjekke deres smiley rapport først
Slap dog af.
LOL for en røver direktøren får liret af, da han skal forklare det:
" Han fortæller, at restauranten får den første henvendelse om de syge gæster den 14. eller 15. februar per e-mail. Men hende, der modtager mailen taler ikke dansk.
- Hun sender mailen videre til vores daglige 'mand' , som også er overtjener her. Han er uheldigvis på arbejde. Hun sender mailen den 15. februar og den 18. februar modtager jeg så mailen.
- Den 18. februar er så en mandag, altså tre dage efter. Der er mange mange uheldige ting, der falder sammen. Mine små børn starter i vuggestue hvilket betyder, at jeg ikke er herinde mandag, det er lukkedag herinde på restauranten, og derfor kommer jeg sent herind, siger direktøren og fortsætter.
Vi er voldsomt kede af det
- Jeg når stort set ikke andet den her dag, end at få et opkald, hvor Fødevarestyrelsen ringer til mig, samme dag, som jeg får e-mailene. Min danske overtjener, har fået nogle mails og sender dem straks til mig, siger Peter Kreinert."
Man skulle tro Emmaluc arbejder ved en konkurrerende restaurant sådan som han forsøger at piske en stemning op.
Tror det er en enkeltstående smutter, jeg ville ihvertfald ikke være nervøs for at skulle spise der i fremtiden.
Jeg kan berolige dig med,at jeg slet ikke arbejder i den branche.
Har man først prøvet at have madforgiftning, ved man det ikke er noget at spøge med.
Var der ikke også en popstjerne, der ikke kunne gennemføre en koncert efter at spist på en anden restaurant.?
Ville jeg piske en stemning op ,havde jeg startet en ny tråd.
Hygiejne er så basalt,at dette her må bare ikke ske på dette niveau.
Det kan du stole på jeg gør.
Det er jo meget nemt , rapporten skal sidde ved indgangen .
Gør den ikke det ,kan du regne med at de har noget at skjule.
Jeg er mange gange gået igen,før jeg har sat mig til at spise.
ps det gælder alt,lige fra pølsevognen til bageren.
Jeg tager sgu stadig gladeligt ind og spiser på Noma, hvis jeg får chancen.
Tror det er første og sidste gang sådan noget sker
Emmaluc
Det var en hummer fra Nimb, der var årsagen til det, så vidt jeg husker
Gamblere som vi er triller jeg derind i morgen aften med Hahila, Raffay og Morten VM. Vi burde alle være i stand til at dodge en 63/78er med vores sædvanlige skrub.
Man kan vidst også roligt tage derind og spise nu .. Det er nok ikke mere sikkert end nogensinde at spise på Noma nu, efter sådan en historie.
@Emmaluc
Selvfølgelig skal hygiejnen spille max på verdens bedste restaurant. Men det viser vel også bare, at selv for de bedste kan det gå galt..
Imo, er det umuligt at undgå snavs, bakterier og andet skidt 100%. Det er bestem ikke noget jeg vil tænke på til maj når jeg skal derind.. Heldigvis for NOMA har Michelin komitéen allerede taget deres beslutning om hvem der skal have Michelin stjerner og hvor mange. Håber stadig de får den 3 som de har fortjent, selv efte denne smutter.
skodsted, jeg har også roskildesyge..og jeg har endda aldrig været på stedet...for sygt
F*ck Noma
Håber stadig de får den 3 som de har fortjent, selv efte denne smutter.
Hvis de havde fortjent 3 havde de fået 3. Husk på Michelin ikke måler efter en fælles objektiv målestok som vi alle er enige om. Det drejer sig ikke kun om god mad. Der er andre faktorer, som Michelin ikke selv vil ud med.
At man er verdens bedste restaurant målt på mad kvalitet er ikke ensbetydende med 3 stjerner, hvis man ikke lever op til de andre krav.
Uden at have prøvet stedet og dermed kun ved noget fra 2 hånds fortællinger, vil jeg være ret overrasket hvis de får 3 stjerner.
Jeg ved positivt fra Peter Kreiner (Nomas Direktør), at en af årsagerne til at den 3. stjerne ikke hidtil er tilgået restauranten er, at Nomas vinkort hverken er dybt eller bredt nok.
Det virkede dog ikke på ham som om, at de havde nogen ambitioner om at gå efter dette mål, da de tilsyneladende er godt tilfredse med det nuværende vinkorts sammensætning.
Den her sang er til alle de PN profiler, der udelukkende bruger tid på at skrive lort - Samt hate på alle andre end jer selv. I skal vide, at jeg tænker på jer året ud, derefter skal I lærer at stå på egne ben.
Hvis det som skete på Noma kan skræmme en til ikke, at komme der mere, vil jeg blot sige... Du skal ikke spise ude mere.
Der er ikke sket noget på Noma, som ikke kan ske alle steder.
Rask smittebærer har altid været køkkenets skjulte risiko og dette foregår alle steder indenfor en periode.
Nomas problem er, at det er ikke nok at bringe nyheden i pressen, man kører den videre.
Deres synsrapport skal hænge synligt (eneste krav fra 95%) af fødevarekontrollens ansatte, men nu bliver det paragraf rytteri fordi EBs udsendte skal bukke sig for, at læse den...
Sket er sket, og igen har janteloven det perfekt i Danevang.. ingen skal tro de er noget, og kan vi slagte Verdens bedste restaurent, så gør vi det...
ps Jeg har været på Noma, og er ikke vild med det, men det er pga jeg har andre forventninger til "mad ude" end det Noma står for, men respekt for deres koncept og succes.
Jeg kunne godt tænke mig at prøve at spise på noma. Tror jeg begynder at spare op. Så har jeg råd i 2250 :).
Jeg kunne forestille mig at grundet Noma´s meget store udskifting af udenlandske medarbejdere feks kokke og køkkenpersonale, at de er en del mere eksponeret for hygiene-farer end andre danske restauranter. Det er bare et rent gæt dog.
Der skal jo ikke meget til for at sprede disse lortebakterier.
Jeg kunne forestille mig at grundet Noma´s meget store udskifting af udenlandske medarbejdere feks kokke og køkkenpersonale, at de er en del mere eksponeret for hygiene-farer end andre danske restauranter. Det er bare et rent gæt dog.
Det er fuldstændig standard på Gourmet/Michelin restauranter, at der er masser af frivillig udenlandsk arbejdskraft. Så skulle de andre Michelin steder være nøjagtig ligeså udsat.
Din insinuation at dansk køkken personale skulle være bedre til hygiejne end fx fransk eller spansk, finder jeg i øvrigt ret komisk - for nu ikke at sige direkte idiotisk
Vil du påstå at noma ikke har en større udskifting af personale end andre danske restauranter? Hvis det ikke er tilfældet så er det bare ren uheld. Der skal jo ikke meget til at den slags sker, og jo mere "ligeglad" personale de har, jo større chance er der så også for den slags hændelser.
Perbaad skrev:
Den her sang er til alle de PN profiler, der udelukkende bruger tid på at skrive lort - Samt hate på alle andre end jer selv. I skal vide, at jeg tænker på jer året ud, derefter skal I lære at stå på egne ben.
♥
Det ser skidt ud for verdens "billigste" restaurant. Jeg fortsætter min middag på dagcentret til 40kr. Har dog ikke tilegnet mig noget fra Roskilde.
Hvad koster en middag med vin hos Noma?
Findes der en menu med vinmenu?
@drohse: Tak.
2500,- for middag med vin på verdens bedste restaurant ser rimeligt ud.
2.5k pr person er da dybt urimeligt. Hvis danskerne bare vidste hvad det koster at spise 1 og 2 stjernet i udlandet, ville de nok hyle lidt mere.
Restaurantpriser i DK er en joke pga de høje lønninger, skatter, afgifter og avancer.
Så kom stjernerne i øvrigt. Tillykke til Geranium med de 2 stjerner og tillykke til Kadaeu med den ene.
Noma fik som forventet stadig "kun" 2
Nimb var den eneste der røg, men det var vel oplagt nu når den er lukket. Så ikke en eneste "mistet" stjerne
Og stadig ingen stjerner uden for Kbh området, da Michelinguiden kun besøger "vigtige byer" - tag den Århus ;)
HolchKnudsen
Prøv at tjek priserne på nogle af de 3-stjernede tyske, jeg tror du vil blive positivt overrasket, mig og kæresten har i hvert tilfælde besluttet at aflægge waldhotel sonorra et besøg.
2500 kr for en middag:) ja, jeg forstår ikke folk som vil give så meget for mad.. mad skal vaere godt, men alligevel ..
Claus skrev:
HolchKnudsen
Prøv at tjek priserne på nogle af de 3-stjernede tyske, jeg tror du vil blive positivt overrasket, mig og kæresten har i hvert tilfælde besluttet at aflægge waldhotel sonorra et besøg.
Jeg tror du misforstår mit indlæg. Jeg er med på det er billigere i Tyskland, men også i London, Paris og NY.
Lige syd for grænsen i Lubeck kan du i følge b.dk, spise 3 stjernet 6 retters menu inkl vin for lige godt 1800,-. Skal du have 8 retter i stedet for 6 bliver det et par hundrede mere, de skriver ikke hvad vinen koster til 8 retter.
På geraniums 2 stjerner skal du betale 3k pr mand for stor menu + vin + aperetif + vand + kaffe.
HolchKnudsen skrev:Claus skrev:
HolchKnudsen
Prøv at tjek priserne på nogle af de 3-stjernede tyske, jeg tror du vil blive positivt overrasket, mig og kæresten har i hvert tilfælde besluttet at aflægge waldhotel sonorra et besøg.
Jeg tror du misforstår mit indlæg. Jeg er med på det er billigere i Tyskland, men også i London, Paris og NY.
Lige syd for grænsen i Lubeck kan du i følge b.dk, spise 3 stjernet 6 retters menu inkl vin for lige godt 1800,-. Skal du have 8 retter i stedet for 6 bliver det et par hundrede mere, de skriver ikke hvad vinen koster til 8 retter.
På geraniums 2 stjerner skal du betale 3k pr mand for stor menu + vin + aperetif + vand + kaffe.
Hehe
Ja jeg havde sgu fået byttet rundt, så jeg troede du mente at det var relativt billigt på Noma.
Hvad er det for nogle høje lønninger i restaurationsbranchen du hentyder til, HK? Det stemmer ikke overens med mit billede af branchen (og slet ikke i michelinklassen).
henrikthing, det er vist en generel dansk ting... lønningerne her i landet ER for høje. Hvilket er nødvendigt, grundet de høje afgifter på alt - som er nødvendige for vores overpumpede offentlige sektor og høje krav til "sociale sikkerhedsnet"...
Højere Skat = Højere priser på arbejdskraft, fødevarer og andre udgifter = højere priser på restauranterne, end i andre lande, hvor restauranternes udgifter er mindre. Det er da logisk. :)
Høje lønninger i kokkebranchen? Nu må jeg le.
Det kan sagtens være der er nogle der tjener forholdsvis godt, uden det bestemt er prangende, men det er dem som ejer en andel eller det hele af en restauration.
Gennemsnitslønnen for en udlært kok ligger omkring 23000. De køkkenchefer jeg har talt med på den Aarhusianske restaurantscene tjener omkring 30000. Nogle lidt under, nogle lidt over. Og det skal lige nævnes at dette ikke er for en normal 37-timers arbejdsuge. De fleste har typisk 50-60 timer om ugen - mindst.
Personligt ligger min arbejdsuge på ca. 50 timer i gennemsnit.
Man går ikke ind i kokkefaget for lønnens skyld, men for passionen. Det er derfor I ikke ser ret mange kokke over 35. Det er for hårdt/lønnen er for dårlig.
Sjovt nok ligger de "høje lønninger" inden for branchen i kantinerne, på de lidt større steder, hvor man typisk vil kunne få 28-35k, for en 7-15 arbejdsuge som køkkenchef.
@ Jacob og henrik
Jeg prøvede ikke at punke kokke, tjenere og bustboys.
Jeg ved ikke om jeg var uklar eller om i læste mit indlæg som Hedegaard læser Koranen ;). Jeg er godt klar over at man ikke tjener mange penge i restaurationsbranchen sammenlignet med andre brancher. Men jeg har heller aldrig påstået andet.
Min pointe var derimod at de danske lønninger (og skatter, avancer, priser og afgifter) generelt er høje internationalt set.
Det er pissedyrt at spise ude i DK, hvis du skal have kvalitet. Men det er ikke specifikt køkkenpersonalet og tjenernes skyld. Det er bare fordi vi lever i et lorteland - det kan de jo ikke gøre for :)
Nogen eksempler:
På Eleven Madison, der ligger midt på Manhattan på Madison avenue og altså midt i et af de aller dyreste områder i hele verden spiser man 3 stjernet for $195.
På Atera, lower Manhattan, NY, spiser man 2 stjernet for $165 pr mand
På både Noma og Geranium koster en menu DKK 1500,-
Dvs 3 stjernet midt i NY er ca 25% billigere end 2 stjernet i Kbh og 2 stjernet er ca 35% billigere. Til trods for at begge restauranter ligger i et område hvor median indkomsten er skyhøj, sammenlignet med kbh
Så lad os lige en gang for alle lukke diskussionen om hvorvidt priserne på Noma er "rimelige". For det er de sateme ikke.
@Holch
At have internationale restaurantpriser som målestok er ikke indlysende logisk. Hvorvidt prisen er rimelig kan også ses i relation til indkomstniveauet herhjemme - samt hvad man ellers kunne få for et tilsvarende beløb.
Helt enig. Netop derfor jeg sammenligner med 2 steder i NY. Eleven Madison ligger på Madison Avenue og må formodes at have marginalt (IA) højere udgifter til husleje sammenlignet med Noma og Geranium. AT priserne så er lavere vidner om enten en lav dollarkurs - hvilket den ikke er for tiden, eller det vidner om at de har væsentligt lavere udgifter til råvarer og løn
Priserne i DK er rimelige nok i det omgang restauranterne ikke tjener kassen - og det gør de jo ikke.
Det er jo ikke fordi jeg mener Noma og Geranium sætter priserne for højt. De sætter dem efter omkostningerne - det er så dem der er ret høje i DK.
Det er næppe for sjov at Kbh kommer ind i toppen som #5 på listen over dyreste byer i verden
Lidt OT, og alligevel ikke. God lørdag guys!
Selvsving synger "Noma, Noma, Noma" ♥
Det er lidt omsonst at sammenligne indkomster ikke bare mellem lande eller byer, men specifikke områder og derudaf vurdere om prisen er rimelig. Samtlige danske kroer må i så tilfælde være dårligste value for prisen.
Nu blev michelin-stjernerne uddelt forleden.. - er der så nogen der ved hvornår kåringen af verdens bedste restaurant falder, eller er den faldet samtidig med michelin-stjernerne.
Kunne google mig frem til at det er london restaurant magazine der står for kåringen, men ikke hvornår?
@ Kalash
Det er super omsonst med den slags debatter. Men når nu folk åbner debatten om hvorvidt priserne på NOMA er rimelige eller ej, så er der ikke andet for end at sammenligne.
Hvis man kigger på priserne generelt er der ikke noget entydigt billede, der bekræfter at NOMA skulle være rimelig prissat.
Priserne på mad på de danske top restauranter ligger generelt i toppen. Vin priser på danske spisesteder er generelt en joke
@ Drohse
Det er vist engang til april de offentliggør den nyeste liste.
Det er i øvrigt en ret uofficiel liste der skal tages med et gran salt. I Danmark har Søren Frank en stemme, hvilket imo tager al legitimitet fra den afstemning ;).
Seriøst dog. Det er ca 700 madfolk verden over der stemmer og det er dybt tvivlsomt i hvor høj grad de alle når ud og prøver alle top restauranter i verden.
Listen har fx kun 1 Japansk restaurant i top 50, selvom Japan og Tokyo suverænt er det land og den by i verden med flest Michelin stjerner og 3 stjernede. Edit: Undskyld, de har faktisk 2 i top 50
Sidste år strøg "Fäviken" i Jarpen i Sverige ind på en 34 plads. Jarpen er en lille lortby der ligger i NordSverige 300 km øst for Trondhjem og ca 800 km nord for Stockholm. De har svjv plads til ret få gæster. Seriøst? Hvor mange af de stemmeberettigede kendte til dette sted og har reelt prøvet det?
Listen er imo gigantisk bullshit og en mega popularitets konkurrence.
Men kanon for DK og NOMA at de ligger nummer 1! Lad os håbe Geranium kan stryge i top 10
Jeg stak ud mod et par kollegaer på at NOMA ikke kunne få den tredie stjerne. Vi kan så altid diskutere om det er vinkortet, eller om det er fordi nogle franskmænd ikke vil give den tredie stjerne, når nu et andet ranking site kom dem i forkøbet, og smed NOMA om som verdens bedste restaurant :-)
Endelig kan det vel også diskuteres om noget sådan kan kåres, som HK er inde på. Ingen tvivl om at de er gode til det de gør, men jeg kan nok godt finde 100+ restauranter, som også er på et niveau hvor hvor man ikke går skuffet hjem efter at har betalt 3-5k for mad og vin til 2 personer.
Priserne på medarbejderne er dyrere i Danmark end andre steder, og når man driver en ekstrem medarbejder tung forretning, så skal det selvfølgelig afspejle sig i omkostningerne. At NOMA laver en bundlinie på 4 mio (hvis jeg husker ret), efter at de er ranket så godt som tilfældet er, og dermed har alle borde besat i hele åbningstiden, understreger vel hvor tough en branche det er, og så har de formentlig en del af overskuddet fra OL, hvor de smed lidt ekstra stole op i London.
HK: Det var heller ikke fordi jeg ønskede at diskutere om prisnevauet på NOMA stod overens med udenlandske "konkurrenters". Det kan vi sagtens blive enige om, at det ikke gør.
Om det er problematisk er jeg dog ikke så overbevist over.
Hvordan kan det være for dyrt, når alle borde er solgte X antal måneder forud?
Det ville da være idioti at sætte prisen ned.
Det er jo rene gætterier indtil videre, hvorfor priserne er som de er på Noma. Det ved de jo kun bedst selv.
Men jeg kan godt forstå at der her bliver diskuteret om det er "for dyrt", ift hvad man får andre steder.
Bundlinien tæller, men det gør omtale også. Jeg håber selv at spise derinde snart, der skal bare spares lidt op :)
Enig med NanoQ. Man skulle godtnok være en ringe forretningsmand for at sætte prisen ned når folk står i kø for at betale det det koster nu.
Ja - hvis man får god omtale, og går for at have verdens bedste restaurant (eller mad på stedet), og der er fuldt booket, giver det da ikke rigtigt mening, at sætte priserne ned.
Hvorfor skal eksklusivitet kunne fåes til småpenge??
Nogle gange er det ligefrem bedre for salget at sætte priserne op (omend man jo på Noma ikke kan sælge flere pladser).
Til almen info kan jeg da oplyse om at de fleste eksklusive restauranter i DK kører med bragende underskud, og som regel ejes af rigmænd der ejer dem for eksklusiviteten og ikke for pengene... Ved ikke om Noma laver overskud, ved dog med sikkerhed at en restaurant som Kong Hans aldrig har været i nærheden.
Så vidt jeg kan se i denne artikel. Så hev de tre millioner kroner hjem i overskud i 2012.
ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1936268.ece
cool cool, de har vel også mere succes end de fleste, dog stadigvæk ret beskedent imo
Rsmadsen skrev:
@Djoffer
m.business.dk/?redirect=www.business.dk/raadgivning/michelin-restaurant-tjener-blot-200.000-kroner
fair nok, de tjente solide 200k i 2012, jeg ændrer officielt ordlyden fra underskud til breakeven:)
Sådan helt generelt tror jeg også det er dyrt at lave en ret eksklusiv restaurant. Du skal have de bedste kokke, du skal have de bedste råvarer, du skal have det bedst mulige personale, og du skal have noget de andre ikke har. Det er alt samme noget der er dyrt.
Men jeg tror heller ikke man behøver at være blandt de mest eksklusive, for at lave et fint overskud. Jeg tror da f.eks. Halifax og Tight burgerbar laver ret store overskud, fordi de er kendte (bl.a. for deres kvalitet), og laver noget der er relativt stor profitmargin på.
At lave røgede myrer med årgangskartofler (eller hvad man nu laver på de helt eksklusive restauranter) kræver jo at man skaffer råvarer, der ikke er helt normale i DK, og derfor noget dyrere at hente.
NanoQ skrev:
Hvordan kan det være for dyrt, når alle borde er solgte X antal måneder forud?
Det ville da være idioti at sætte prisen ned.
Yeah
Prisen på Noma er slet ikke urimelig høj ud fra det synspunkt, at de ingen problemer har med at afsætte samtlige pladser hver aften. Tværtom er den nok urimelig lav
Min semi maniske rants var nok bare et resultat af min frustration over pris niveauet i kbh generelt. Efter 2 år i spanien har jeg ret svært ved at affinde mig med at skulle betale +500 for mad og +500 for vin pr person, hvis jeg skal have noget nogenlunde decent foder.
HolchKnudsen skrev:
Listen har fx kun 1 Japansk restaurant i top 50, selvom Japan og Tokyo suverænt er det land og den by i verden med flest Michelin stjerner og 3 stjernede. Edit: Undskyld, de har faktisk 2 i top 50
Sidste år strøg "Fäviken" i Jarpen i Sverige ind på en 34 plads. Jarpen er en lille lortby der ligger i NordSverige 300 km øst for Trondhjem og ca 800 km nord for Stockholm. De har svjv plads til ret få gæster. Seriøst? Hvor mange af de stemmeberettigede kendte til dette sted og har reelt prøvet det?
Listen er imo gigantisk bullshit og en mega popularitets konkurrence.
Men kanon for DK og NOMA at de ligger nummer 1! Lad os håbe Geranium kan stryge i top 10
At sige Fäviken er et no-name sted, er jo direkte forkert. Den nordiske gastronomi er på vej frem på verdensscenen, og der er Fäviken da bestemt et af de fremtrædende steder, som har høj fokus på lokale råvarer og princippet i det rå "naturlige" nordiske køkken.
Det ville lidt svare til at Henne Kirkeby under Allan Poulsen var røget ind på top 50, og det ville der ikke være en eneste i Danmark, der ville have løftet et øjenbryn overfor, mens man måske i Sverige ville sidde og sige: "Hur fan kan en liten taskig restaurang i västra Jylland komma in i topp 50". Det gør det ikke mindre fortjent eller mindre troværdigt.
@ Jacob
1) Hvor skrev jeg det var et "no name sted"? Du citerer mig bare.
2) Hvor skrev jeg eller antydede jeg, at det var ufortjent den kom ind på top 50? Igen citerer du mig bare.
For at skære det ud i pap: Jeg sætter spørgsmålstegn ved proceduren, ikke resultatet. Men hvis du har beviser for at alle de stemmeberretigede i afstemningen rent faktisk har prøvet Fäviken ikke bare én gang men op til flere gange i året op til sidste afstemning, så tager jeg naturligvis mine ord i mig igen.
Det er mit postulat, at der er en høj grad af tilfældighed vedrørende hvornår og om enkelte steder "opdages" af parnasset, specielt hvis de ligger i relativt obskure områder. Derefter vil der være en selvforstærkende effekt, samt en høj grad af "selfselection" (det er meget de samme typer restauranter der dominerer toppen)
Listen er stærkt domineret af en speciel type restauranter. Som for tiden er udbredt i Skandinavien.
Danmark, Norge og Sverige har i alt 4 i top 50. Heraf Noma som #1 og en i top 20. Dette til trods for at der i DK, Norge og Sverige ikke er nogen tre stjernede, kun 3 to stjernede og 25 1 stjernede.
I Japan er der (og hold nu fast) 32 med tre, 118 med to og 443 med en stjerne. Japan har som sagt to i top 50 - endda i den nedre halvdel.
Enten er Michelin way way waaaaaaaaay of. Eller også er der grundlæggende problemer med den måde afstemningen til top 50 foregår. Taget i betragtning af at folkene bag top 50, nu laver en top 50 for asiatiske restauranter, er der noget der tyder på de godt selv er klar over, at der er en bøf med systemet.
Eller også ved Japanerne bare mere om hvordan man bestikker Michelin folkene ;)
Jeg synes bare at udlede af det du skrev, at du personligt anså det som et "no-name" sted. Jeg kan have taget fejl.
Og ja, jeg er helt og aldeles enig i at det er en fejl, at Japan ikke er bedre repræsenteret. Ikke at jeg nogensinde har spist på nogle af dem, men der er tydeligvis en ubalance i forhold til Michellin guiden.
Når det så er sagt, så synes jeg ikke du kan sammenligne Guide Michellin og Worlds Top 50 listen. Som jeg ser det, og dette er min helt personlige mening og tolkning, så går den nordiske stil ikke særligt godt i spænd med de traditionelle franske restaurant værdier. Dette værende både indefor maden, og vinen og alt det udenom, som fx er opdækning og her tænker jeg ned i de mindste detaljer, som om der fx ligger en lille serviet på din underkop, så din kop ikke larmer når du stiller den fra dig. Det er så små ting de kigger efter hos de 3-stjernede. Og så er der jo det kæmpe problem med vinen, hvor fx Geranium og Noma kører biodynamisk. Det tror jeg personligt også har noget at skulle have sagt.
Så kan man argumentere for, at den japanske stil også ligger meget langt væk fra den franske, og der kan jeg kun sige ja.
Jeg tror bare, at hele den gastronomiske kultur i Japan har så meget mere historie, at den er langt mere "accepteret". Man skal huske på at det ikke er meget mere end 10 år siden, hvor toppen af den danske restaurantscene gik sammen om at lave deres nordiske manifæst. Danmark er stadig på kravlestadiet historie mæssigt, og det kommer til at tage tid før en så konservativ guide som Michellin anerkender den 100%. Når Danmark så allerede har 2 restauranter, deriblandt nummer 1 på top 50 listen, tror jeg mere skal ses i lyset af, at de 2 store guides er lavet ud fra en forskellig præmis.
HolchKnudsen skrev:
For at skære det ud i pap: Jeg sætter spørgsmålstegn ved proceduren, ikke resultatet. Men hvis du har beviser for at alle de stemmeberretigede i afstemningen rent faktisk har prøvet Fäviken ikke bare én gang men op til flere gange i året op til sidste afstemning, så tager jeg naturligvis mine ord i mig igen.
Det kan jeg ikke, men jeg ved at Søren Frank har spist mad fra Fäviken mindst 1 gang. Jeg var tilstede. :)
Jeg vil dog sige, at jeg ikke ved om han decideret har været deroppe.
Mht. til indtjening er det ikke så svært at læse, ALTSÅ der hvor det skal læses, og ikke i ekstrabladet som nogen tror, også kan finde ud af det. Det kan de ikke altid !!
Noma CVR-nr 27394698 CVRP-nr 1010158105
FIRMAINFORMATION
Nøgletal
Beløb i hele 1000
Regnskabstal
Beløb i hele 1000
RESULTATREGNSKAB 2011 2010 2009 2008 2007
Koncernregnskab Nej Nej Nej Nej Nej
Valutakode DKK DKK DKK DKK DKK
Omsætning 33.846 29.328 27.603 27.825 25.561
Bruttofortjeneste 24.922 13.520 12.249 12.520 10.077
Nettoresultat 1.587 1.459 660 731 892
BALANCEREGNSKAB 2011 2010 2009 2008 2007
Valutakode DKK DKK DKK DKK DKK
Egenkapital 3.477 3.390 1.931 1.270 2.339
Balance 9.653 9.440 8.046 7.379 6.890
- Mht til Fäviken
Der er 12 spisepladser. Med 250 åbningsdage om året (for lavt sat?) giver det 3000 spise pladser om året. Der er 26 regioner i afstemningen med hver 36 paneldeltagere. Hvis hver enkelt deltager skulle havs spist på Fäviken i året op til offentliggørelsen skulle de have udgjort næsten en tredjedel af alle spisepladser på et år.
Jeg vil godt postulere at O/U på antallet af paneldeltagere i den afstemning, der har prøvet Fäviken i året op til den sidste liste er under 100. 50?
At folk så rejser dertil bagefter viser bare det er en popularitetskonkurrence. Når først restauranterne er på listen, valfarter parnasset dertil og det giver en selvforstærkende effekt.
- Angående afstemningsmetode
Akademiet består af 26 regioner med hver 36 paneldeltagere. Hver paneldeltager skal afgive 7 stemmer, hvoraf mindst 3 skal være på restauranter udenfor hans/hendes egen region.
Antallet af stemmer er ikke justeret efter befolkningstal eller antal restauranter. Japan med 120 mill indbyggere og 583 michelin stjerne restauranter er 1 region. Der skal afgives ligeså mange stemmer her, som der skal i regionen der dækker Danmark, Norge og Sverige - Med ca 20 mil indbyggere og kun 28 michelin stjerne restauranter.
Man skal vel for pokker ikke have en PhD i politisk økonomi for at gennemskue at et sådan system giver en kæmpe bias til de restauranter der ligger i de "små" regioner, da stemmer her vil være koncentreret på laaaangt færre restauranter.
Man kan indtage den sædvanlige selvhypende "vi er verdensmestre" skandinaviske indstilling, og mene at de 4 danske og svenske restauranter på listen skyldes at nordisk mad bare er LANGT bedre end alt andet. Eller man kan tage de rationelle og logiske briller på og nå den konklusion at restauranterne i skandinavien har en voldsom fordel pga afstemningsmetoden.
Andre restauranter der har en fordel er dem der ligger i de store byer. The Fat Duck, Le Benardin, etc. Fx vil en australsk paneldeltager alt andet lige med større sandsynlighed have besøgt New York, fremfor en obskur provinsby i Frankring eller Tyskland
De nordspanske restauranter lever formentlig også højt på at El Bulli i mange år tiltrak massiv gastronomisk turisme til nordspanien.
For fanden du argumenterer godt, og det synes jeg du skal stoppe med. Øjeblikkeligt.
Det er jo absurd at diskutere, om den ene eller anden restaurant-rangliste er retvisende og om den ene eller anden gastronomiske skole er de andre overlegen. Ligesom det i vinens verden er omsonst at diskutere, hvad der er god vin og god smag.
Vin og mad er ikke en konkurrence. Vin og mad er rendyrket subjektivitet i form af nydelse, passion og livskvalitet. Det kan ikke sættes på en formel, ranglistes eller måles ud fra objektive kriterier, som har generel gyldighed og dermed relevans for den enkelte forbruger.
For såvel mad som vin gælder, at det vigtigste for os som forbrugere er, at vi har vores sanser åbne og at vi reflekterer over det, som vi drikker og spiser. Kun derigennem kan vi blive klogere på vores egne unikke smagsløg og sanseoplevelser - og således optimere den livskvalitet, som vi med begrænsede økonomiske ressourcer, kan få fra vores drikke- og fødeindtag.
Jeg har i tidernes løb smagt en del vine, som har fået 98+ Parker-point og jeg har spist på flere Michelin-dekorerede restauranter, hvor jeg efterfølgende måtte erkende, at de oplevelser på ingen måde levede op til mine forventninger og slet ikke kunne honorere den høje pris. Lektien var ikke, at det var dårlige vine eller dårlig mad, men at mine subjektive smagsløg er kalibreret mod andre vintyper og andre gastronomiske genrer.
For den enkelte må det vigtigste vel derfor være, at man konstant forsøger at blive klogere på sin egen smag og at man er ærlig ift sine egne sanseindtryk. Man bør aldrig lade sig påvirke af intetsigende vinpoint eller af arbitrære restaurant-ranglister.