2021 går snart på hæld, og traditionen (kan man vel godt kalde det efterhånden?) tro poster jeg dette indlæg med en masse inspiration - naturligvis opdateret med de nyeste opskrifter, der måtte passe ind. Som noget nyt er der også kommet en cocktail-sektion - de fleste af disse cocktailopskrifter er lavet af to af landets dygtigste bartendere, som arbejder på Bar Visit i Odense.
Udover at lave og skrive en masse om mad, er jeg også medejer af en vinimport, der specialiserer sig i vine fra små og uafhængige vinbønder - det er høj kvalitet til fornuftige penge, hvis man spørger mig. Den hedder Vinifikant - og i kraft af den viden jeg har derfra, rådgiver jeg også gerne om inputs til vinmenu til din nytårsaften i denne tråd.
Hvad skal du selv have på tallerkenen og i glasset?
- Caviar en surprise - min fortolkning af en Søllerød Kro ret
- Blomkålssuppe med rygeost, mandler og olivenolie
- Brandade - udskift stenbiderrogn med caviar eller andre fiskeæg, og servér med glaskål i stedet for asparges
- Rejebisque
- Røget kammusling og skum på fjordrejer - udskift asparges med anden let grøntsag
- Fransk løgsuppe
- Hummerbisque - den er let at lave og ser virkelig skarp ud
- Ostesuppe en ret jeg har vundet en opskriftskonkurrence med, som imponerer alle gæster
- Jordskokkesuppe med espresso og trøffel
- Pocheret og friteret hønseæg med svampebouillon og trøffel - den klart sværeste af forretterne
- Skaldyrssuppe med ingefær og citrongræs
- Tærte med karamelliserede porrer, fennikel og rygeost - kør den som snack til nytårstalen med bobler til, lav den eventuelt som minitærter
- Tunsalat med cornichoner og kapers - Kør som snack oven på sprøde chips, sprødt rugbrød eller lign.
- Åben ravioli med Grana og trøffel
- Fiskesuppe - Røget torskebisque med sellericreme - hamrende god fiskesuppe, promise!
- Burrata, ansjoser og stegt squash
- Rørt tatar med skaldyr, dild og æggeblomme - i opskriften bruger jeg stenbiderrogn, udskift med hummer, jomfruhummer, caviar eller löjrom - som alt sammen er til at få nu
- Bagt kartoffel med stenbiderrogn (ny)- Udskift stenbiderrogn med caviar, røget laks eller andre fiskeæg
- Rejecocktail (ny)
- Kartoffelsuppe med porre og bacon (ny) - Kan snildt bruges som forret til den store aften. Pynt med god olivenolie, kvalitetsbacon og lav en lille portion, så har du en sikker vinder.
- Confiteret svin
- Côte de Boeuf
- Spidsbryst i sous vide
- Kalvehaler og vintertrøffel
- Nyretapper - kombinér det med noget lækkert tilbehør og en bearnaise
- Boeuf Bourguignon - fremragende ret, men skal nok dulles lidt op, for at være nytårs-festlig
- Coq au vin - også fremragende, skal igen dulles lidt op
- Langtidsstegt lammekølle - skift asparges ud med noget andet garniture
- Braiserede svinekæber og selleri på fire måder
- Roastbeef fyldt med svampe - nok mit bedste forslag til en nytårssteg
- Provencalsk lammegryde med trøffel - dul anretningen op - glasér kødet på en pande i smør og fond
- Svinekæber i cider med salvie-gremolata - som med de andre simreretter, dul det lige lidt ekstra op til anledningen - men det er en SINDSSYGT velsmagende ret det her!
- Wagyu Bøf - Sådan griller du den (ny)
Tilbehør
- Pommes Anna
- Hjemmelavede pommes frites - meget populær opskrift - oplagt til en "herremenu"
- Hasselback kartofler
- Bagte rodfrugter - er du ekstra sej glaserer du dem lige i smør og fond inden servering, men laver så mindre af dem
- Luftig kartoffelmos - den er altså bedre end den gennemsnitlige mos, promise
- Flødekartofler - det smager jo godt, det ved alle
- Grillet squash med sennep og citron
- Verdens nemmeste grydebrød - hvis der skal et godt og nemt brød til
Saucer og dressing
- Hjemmelavet bearnaise sauce
- Whiskysauce - Uendeligt meget bedre i hjemmelavet variant
- Kantarelsauce - opblød tørrede kantareller, og ellers som opskriften
- Thousand Island - i hjemmelavet variant smager det vidunderligt til en fiskeforret
- Tarte au citron / Citrontærte - god at lave på forhånd, og smager som en million
- Brownie - servér med en kugle god is
- Chokolademousse
- Appelsinsuppe - Super frisk og læskende dessert
- Creme brulee - let at lave, og så kan den laves i forvejen
- Luftig cheesecake med hindbær - den er vanvittigt god
- Gateau Marcel - verdens bedste "chokoladekage"
Cocktails
- Aperol Spritz
- French 75 - Cocktail med champagne og rabarbersaft
- Mojito
- Espresso Martini
- Gin Hass
- Dark'n'Stormy
- Pina Colada