Har et spørgsmål vedr. en skak-regel:
Sidder og spiller skak mod Owner. Vi spiller med Skak-ur. Jeg rykker min Konge hen til et felt hvor den står i skak og trykker på uret.
- Owner påstår at jeg nu har tabt spillet, fordi jeg rykkede min konge i skak og trykkede på uret.
Jeg mener at reglerne er således at jeg har lavet et "ulovligt træk" og derfor bare skal rykke om.
Hvad mener PN? / link gerne til officielle regler vedr. dette
PNVA: Skak-regel
Du har ret. Det er et ulovligt træk og skal gøres om. Dog gælder reglen omkring "rørt brik", så hvis det er muligt skal du flytte din konge, til et anden felt.
Hvis det ikke er muligt, så må du rykke en anden brik.
Mvh
Theis
Hov, og linket kommer her: www.chessvariants.com/d.chess/faq.html
Og se under "I accidently left my king in check"
Og ret "PNVA: Skal-regel" til "PNVA: Skak-regel"
Og god jul ;-)
Mvh
Theis
Well, det kommer jo lidt an på om i spiller skak eller lynskak eller noget helt tredje.
Som reglerne var dengang jeg spillede skak (på klubplan), dvs. 12 år siden, så var det sådan i skak at hvis du foretog et ulovligt træk, fik din modstander 1 minut mere på sit ur.
I Lynskak derimod, var det sådan at man ikke skulle sige skak, og bare kunne tage modstanderens konge såfremt det var muligt...
Dvs. hvis i bare spillede skak, så får han et ekstra minut på sit ur, og du laver trækket om.
Ty for svar
Vi spillede bare almindeligt skak med 15 min. hver. Flere kommentarer / kilder er velkommne
- Bare så der ingen tvivl er
Ja kommer an på om det er lyn eller alm 2timers kamp.
Så længe partiet er 30min eller mindre, og du sætter din konge i slag, og trykker på uret, så har du tabt. Såvidt jeg husker
Hej Saibot:
I gammel klassisk lyn-skak, så har du tabt. Det at din konge er i slag og du har trykket på uret, betyder at enemy kan sige 'haps' efterfulgt af et 'skal vi tage et nyt parti?'
Hvordan det forholder sig ellers, aner jeg ikke ...
Glædelig Juhl
Supertyr
Ja, vi er vist ude i et definitions-spørgsmål her.
Normalt er det mellem spillerne indforstået om man spiller lynskak eller "almindelig" skak.
Hvor grænsen går mellem de to tidsmæssigt er det ingen vedtægt for, men qua at reglerne er en lille smule forskellige de to typer skak imellem, er det jo heller ikke det springende punkt. (Der findes desuden også begrebet "hurtigskak", for at gøre forvirringen komplet)
I almindelig skak, som der normalt er tale om i dit tilfælde, har du ret til at gøre trækket om, dog skal du om muligt flytte kongen.
Kort svar i min bog: Du har ret.
Kommer som sagt an på om det er lynskak, hurtigskak eller almindelig skak.
Lynskak er mindre end 15 min. til hver modstander.
Hurtigskak er mellem 15-60 min. til hver modstander.
Alm. skak er mere end 60 min.
Link til regler:
www.dsu.dk/dsu-dok/skakhand/2009/FIDE_regler_pr_1_juli_2009.pdf
Så det er hurtigskak i spillede og der gælder §7.4 så du taber først partiet ved 3. ulovlige træk i partiet dog kan han få 2 min tillægstid for dit ulovlige træk (rimelig standard at give de 2 min i hurtigskak). Du er også nød til at rykke kongen hvis det er muligt pga. rørt brik reglen.
PS. Du kan læse lidt om forskellen på hurtigskak og lynskak i tillæg A og B og som du kan se havde du tabt hvis det havde været lynskak.
Når man spiller med 15 min hver, så er det hurtigskak og der får man en tidsstraf ved et ulovligt træk.
Ved 5 min hver er det lynskak, og der må man slå kongen.
De regler er de officielle, og jeg kender dem fra (min) skakklub, hvor jeg har gået +10år.