Der er portvinsconnaisseurs på PN, som ligger inde med værdifuld viden.
Jer vil jeg gerne høre fra men også andre der har fundet en portvin der excellerer i svælget.
Krav
Portvin først og fremmest til risalamande, men som også kan nydes ved andre lejligheder. ( Hvor lang tid kan en flaske egentlig være åben, inden den skal erklæres død? )
1.Bedste bud 0-250 kr
2 Bedste bud 251-500 kr
Evt også hvor den kan købes.
Portvin til jul
Super value her:
https://philipsonwine.com/produkter/2010-feuerheerds-colheita-port
den vil de fleste kunne lappe i sig.
skal det være rigtig lækkert så nap en gammel tawny som
https://vinimondo.dk/products/maynard-s-40-years-old-tawny-port-special-edition?gad_source=1&gbraid=0AAAAAoP55mZENGteWr2rpG5XTjUd4oRay&gclid=Cj0KCQiAu8W6BhC-ARIsACEQoDB9LygVWFNbaZ_4LYIDXBKh6uw...
- server ved 12-13 grader i det største Bourgogne-glas du kan opdrive. Ilt det i glasset og mærk hvordan den folder sig ud når den får lidt ilt og lidt mere varme.
Drik dem begge samme dag som de er åbnet. Kan til nøds gemmes nogle dage i køleskabet hvis du ikke får tømt hele flasken, men de bliver ikke bedre end de første timer efter åbning.
Der er meget forskellige holdninger til, hvor længe en åbnet portvin kan holde sig. Det afhænger selvfølgelig især af typen af portvin og personlig smag.
Ham her er ikke bange for at holde liv i åbne flasker i ugevis. https://vinsiderne.dk/artikler/portvin-holdbarhed
Og så længe portvinen ikke smager dårligt, så burde der jo ikke være noget i vejen for at drikke den...
Mads Møller skrev:Super value her:
https://philipsonwine.com/produkter/2010-feuerheerds-colheita-port
den vil de fleste kunne lappe i sig.
skal det være rigtig lækkert så nap en gammel tawny somhttps://vinimondo.dk/products/maynard-s-40-years-old-tawny-port-special-edition?gad_source=1&gbraid=0AAAAAoP55mZENGteWr2rpG5XTjUd4oRay&gclid=Cj0KCQiAu8W6BhC-ARIsACEQoDB9LygVWFNbaZ_4LYIDXBKh6uw...
- server ved 12-13 grader i det største Bourgogne-glas du kan opdrive. Ilt det i glasset og mærk hvordan den folder sig ud når den får lidt ilt og lidt mere varme.Drik dem begge samme dag som de er åbnet. Kan til nøds gemmes nogle dage i køleskabet hvis du ikke får tømt hele flasken, men de bliver ikke bedre end de første timer efter åbning.
Ingen af de vine du har linket til er gode. Tag det fra ham på pokernet der har smagt flest portvine.
Der er grundlæggende to typer portvin. Rød og brun (og så er der hvid, men den er brun af type).
Personligt er jeg på at du til risalamande skal drikke vintage (eller lbv) hvis du skal have kirsebærsauce og du skal drikke Tawny hvis du er uden kirsebærsauce. Tawny er også godt til hyggevin efter juletræet med konfekt.
På tawny synes jeg du skal gå efter DR, Bulas, Blacket eller lignende mindre huse. Drikportvin.dk har en del.
På vintage eller kbh skal du gå efter klassiske engelskklingende navne. Taylor’s, Dows og lignende.
Mht alderen skal du nok have noget der er minimum 20 år gammelt - ellers er det ikke godt at drikke til maden.
Mht hvor længe de kan være åbne, så dør røde portvine (vintage og lbv) efter 24 timer.
Tawny kan holde sig uden større problemer i 14 dage.
Lidt off-topic, og så alligevel ikke: Jeg kan virkelig anbefale portvinsjulekalenderen.
24 små flasker, hvor man får smagt en masse forskelligt. Kæmpe anbefaling herfra ♥
hermod skrev:
Ingen af de vine du har linket til er gode. Tag det fra ham på pokernet der har smagt flest portvine.
Der er grundlæggende to typer portvin. Rød og brun (og så er der hvid, men den er brun af type).
Personligt er jeg på at du til risalamande skal drikke vintage (eller lbv) hvis du skal have kirsebærsauce og du skal drikke Tawny hvis du er uden kirsebærsauce. Tawny er også godt til hyggevin efter juletræet med konfekt.
På tawny synes jeg du skal gå efter DR, Bulas, Blacket eller lignende mindre huse. Drikportvin.dk har en del.
På vintage eller kbh skal du gå efter klassiske engelskklingende navne. Taylor’s, Dows og lignende.
Mht alderen skal du nok have noget der er minimum 20 år gammelt - ellers er det ikke godt at drikke til maden.
Kæmper du en hård kamp med shp2000 om at have smagt flest? ;)
Drikportvin.dk får også en kæmpe anbefaling herfra - hvis muigt så tag ud og snak med dem.
Jeg vil ikke kloge mig mere end hermod her, det er rigtig fine anbefalinger.
Hvis du selv vil spendere en times tid på det, så er dagens afsnit af Vin for Begyndere om portvin.
Let lytteligt, men rigtig højt fagligt niveau.
hermod skrev:
Ingen af de vine du har linket til er gode. Tag det fra ham på pokernet der har smagt flest portvine.
Der er grundlæggende to typer portvin. Rød og brun (og så er der hvid, men den er brun af type).
Personligt er jeg på at du til risalamande skal drikke vintage (eller lbv) hvis du skal have kirsebærsauce og du skal drikke Tawny hvis du er uden kirsebærsauce. Tawny er også godt til hyggevin efter juletræet med konfekt.
På tawny synes jeg du skal gå efter DR, Bulas, Blacket eller lignende mindre huse. Drikportvin.dk har en del.
På vintage eller kbh skal du gå efter klassiske engelskklingende navne. Taylor’s, Dows og lignende.
Mht alderen skal du nok have noget der er minimum 20 år gammelt - ellers er det ikke godt at drikke til maden.
Kunne man få et par konkrete anbefalinger? 😊
Mht holdbarhed efter åbning, så er det som hermod skriver, at vintage/lbv skal drikkes relativt hurtigt mens tawny’erne holder længere. Måske ikke så intuitivt, så bliver de mere og mere robuste mod oxidering, jo ældre de bliver. De yngre går måske kun 14 dage, men de ældre smager godt i endnu længere tid
Den her kunne det godt blive efter Hermods indspark. Ingen kirsebærsovs, derfor Tawny og så købe en halv flaske af god kvalitet. Så er chancen også mindre for at den står og hænger i barskabet med de andrre slatter.
DR 20 års Tawny (37,5 CL)
Jeg skal imponere svigerfar med en fantastisk portvin til risalamanden, hvad skal jeg vælge? Budget 1k
Taylor både 10 og 20 års tawny, så går man ikke galt i byen.
20 lidt bedre end 10, og lidt dyrere men stadig omkring 300kr
Mikkel fik en pakke med 10-20-30-40 års i fødselsdagsgave (ikke Taylor) kan ikke huske navn, men måske Maynard
40 års var det værste sprøjt. 20 års perfekt :)
Jeg kommer lige med et par reelle anbefalinger og lidt flere ord om portvin senere i dag.
Mikkmakk skrev:Taylor både 10 og 20 års tawny, så går man ikke galt i byen.
20 lidt bedre end 10, og lidt dyrere men stadig omkring 300kr
Mikkel fik en pakke med 10-20-30-40 års i fødselsdagsgave (ikke Taylor) kan ikke huske navn, men måske Maynard
40 års var det værste sprøjt. 20 års perfekt :)
Det var præcis dén her han fik.
Froopa skrev:Den her kunne det godt blive efter Hermods indspark. Ingen kirsebærsovs, derfor Tawny og så købe en halv flaske af god kvalitet. Så er chancen også mindre for at den står og hænger i barskabet med de andrre slatter.
DR 20 års Tawny (37,5 CL)
Den bliver du i hvert fald ikke ked af! DR har bare en BUNDsolid tawny-serie, og vil altid være min umiddelbare anbefaling af tawny med alder.
BUMS4 skrev:Jeg skal imponere svigerfar med en fantastisk portvin til risalamanden, hvad skal jeg vælge? Budget 1k
Jeg er på helt på linje med hermod, hvis du spiser kirsebærsauce til risalamanden, ville jeg gå med en Vintage Port eller en LBV med alder. Med dit budget ville jeg nok i den kategori kigge mod Fonseca 1985, der kan fås hos Vintageportvin i Nærum til 900 på bud (Fonseca Vintage Portvin, årgang 1985).
Hvis du hellere vil have en vin, der kan gå til knasen/den stille stund efter gaveræset (eller risalamand uden kirsebærsauce), så ville jeg kigge efter noget top-klasse 30/40-års. Mit bedste bud er Bulas 40-års tawny eller DR 30-års white (vær obs på den leveres i 50 cl. flaske).
Altså det er jo nemt nok at anbefale flasker til 900kr+, men OP spurgte jo specifikt ind til 100-500kr niveauet.
Lidt som at anbefale en Porsche når nogen spørger til tips til en ny bil i ~300.000krs segmentet...
Mads Møller skrev:Altså det er jo nemt nok at anbefale flasker til 900kr+, men OP spurgte jo specifikt ind til 100-500kr niveauet.
Lidt som at anbefale en Porsche når nogen spørger til tips til en ny bil i ~300.000krs segmentet...
Er det rettet mod mig? Jeg svarede det indlæg, jeg havde citeret, der havde et 1k budget.
Men jeg bør naturligvis også svare OP, tak for den taktfulde reminder.
Froopa skrev:Der er portvinsconnaisseurs på PN, som ligger inde med værdifuld viden.
Jer vil jeg gerne høre fra men også andre der har fundet en portvin der excellerer i svælget.
Krav
Portvin først og fremmest til risalamande, men som også kan nydes ved andre lejligheder. ( Hvor lang tid kan en flaske egentlig være åben, inden den skal erklæres død? )
1.Bedste bud 0-250 kr
2 Bedste bud 251-500 kr
Evt også hvor den kan købes.
1) Uden kirsebærsauce: DR 10-års tawny - Top-3 i sin kategori, sindsygt god value for money.
Med kirsebærsauce: Vieira de Sousa LBV 2017 - VdS laver historisk set rigtig dejlige LBV'er, frugtdrevne og ikke oversøde.
2) Uden kirsebærsauce: DR20 eller DR30 er gode bud (som du selv har været inde på)
Med kirsebærsauce: Ramos Pinto LBV 1995 har netop været på bud til omkring 300 kr rundt omkring. Hvis du kan opstøve den, synes jeg det er et supergodt køb, hvis du bor omkring København, kan jeg sagtens sælge dig en. Ellers saml den selv op i f.eks. Hillerød.
Shit jeg ved åbenbart ikke en skid om portvin. Jeg drikker gladeligt portvin der har været åbent og stået flere år i svigerfars skab 😅
olejay skrev:Shit jeg ved åbenbart ikke en skid om portvin. Jeg drikker gladeligt portvin der har været åbent og stået flere år i svigerfars skab
Portvin har den fordel i forhold til almindelig bordvin, at den holder en højere alkoholprocent, der gør vinen mere hårdfør. Kombineret med et højere restsukkerindhold til at maskere eventuelle ubehageligheder, vil man ofte opleve, at selv portvin har der stået åben i måneder eller endda år ikke er decideret udrikkelige. Det vil dog være fair at sige, at vinen nok er en skygge af sig selv.
Jeg er enig med Shp2000's anbefalinger i tråden her.
Han ved også hvad han taler om.
Derudover er serveringstemperaturen af maksimal betydning. Der er dog præferenceforskelle.
Med tawny ville jeg servere ved 8-9 grader og langsomt varme vinen op i glasset, og følge udviklingen. Andre foretrækker 12grader på deres tawny. Der er ingen der foretrækker 23 grader varm portvin.
For vintage og LBV ville jeg gå med 12 grader.
Jones skrev:Kæmper du en hård kamp med shp2000 om at have smagt flest? ;)
Drikportvin.dk får også en kæmpe anbefaling herfra - hvis muigt så tag ud og snak med dem.
Jeg vil ikke kloge mig mere end hermod her, det er rigtig fine anbefalinger.
Hvis du selv vil spendere en times tid på det, så er dagens afsnit af Vin for Begyndere om portvin.
Let lytteligt, men rigtig højt fagligt niveau.
Jeg tror faktisk Simon vil anerkende at jeg har smagt flest. Ellers må vi tage det endelige opgør!
hermod skrev:
Jeg tror faktisk Simon vil anerkende at jeg har smagt flest. Ellers må vi tage det endelige opgør!
Hu4Rollz n00b!
Hvis man skal købe noget vintage (en kasse) til kælderen som gerne allerede må have lidt alder, men med tanke på at der godt må åbnes en flaske hvert tredie/fjerde år, og dermed den sidste flaske om 20 år, hvad er så et godt bud?
Jeg har en halv kasse Taylor vintage 2003 liggende (endnu ikke smagt), som jeg overvejer at supplere op i.
Jensen skrev:Hvis man skal købe noget vintage (en kasse) til kælderen som gerne allerede må have lidt alder, men med tanke på at der godt må åbnes en flaske hvert tredie/fjerde år, og dermed den sidste flaske om 20 år, hvad er så et godt bud?
Jeg har en halv kasse Taylor vintage 2003 liggende (endnu ikke smagt), som jeg overvejer at supplere op i.
Det kommer lidt an på om du "ved" hvordan du foretrækker din VP, jeg plejer at starte på mine når de har ligget 25 år.
Men hvis du har begrænset plads, så ville jeg sige nogle flere 2003 så du kan sammenlign direkte med Taylor.
Claus skrev:
Det kommer lidt an på om du "ved" hvordan du foretrækker din VP, jeg plejer at starte på mine når de har ligget 25 år.
Men hvis du har begrænset plads, så ville jeg sige nogle flere 2003 så du kan sammenlign direkte med Taylor.
Kan godt lide portvin, men rød/hvid har været det primære fokus de senere år, så ikke super skarp på portvinen.
Har rigeligt med opbevaringsplads, så det er ikke et issue. Tror dog max jeg kommer til at drikke et par flasker om året, så vil gerne købe lidt ind, men større mængder bliver der ikke, hvis der blot går 40 flasker de næste 20 år.
Froopa skrev:Der er portvinsconnaisseurs på PN, som ligger inde med værdifuld viden.
Jer vil jeg gerne høre fra men også andre der har fundet en portvin der excellerer i svælget.
Krav
Portvin først og fremmest til risalamande, men som også kan nydes ved andre lejligheder. ( Hvor lang tid kan en flaske egentlig være åben, inden den skal erklæres død? )
1.Bedste bud 0-250 kr
2 Bedste bud 251-500 kr
Evt også hvor den kan købes.
Jeg syntes generelt ikke at ældre ruby'er går specielt godt til risalamande, men er ellers enig med alle andre om at der skal ruby til kirsebærsaucen
Mit bud ville være Qta do Crasto LBV '17 i den billige kategori og deres VP '15 eller '17 i den dyre.
Uden kirsebær ville jeg gå efter nogle af de hvide der er nævnt i tråden, jeg syntes ofte at de hvide har en mere umiddelbar frugtig karakter som passer bedre end de brunes.
shp2000 skrev:
Portvin har den fordel i forhold til almindelig bordvin, at den holder en højere alkoholprocent, der gør vinen mere hårdfør. Kombineret med et højere restsukkerindhold til at maskere eventuelle ubehageligheder, vil man ofte opleve, at selv portvin har der stået åben i måneder eller endda år ikke er decideret udrikkelige. Det vil dog være fair at sige, at vinen nok er en skygge af sig selv.
Det er spændende at lære noget nyt af nogle der rent faktisk ved noget om det :) Det lyder også til det er skrammel det vi drikker i familien. Jeg plejer at give ham Bilka's bedste til en 100,- seddel som også kommer i en flot kasse :) Og den plejer vi da at hygge os med i det efterfølgende år. Men når jeg tænker over det, så smager den nok bedst første gang vi åbner den.
Når nu at levetiden ikke er så lang, drikker i så glas på størrelse med det man drikker rødvin? Synes det lyder voldsomt at komme igennem en flaske på en aften.
Har godt hørt noget om at det skal serveres i store glas og ikke de små dessert glas som vi typisk får det i.
olejay skrev:
Det er spændende at lære noget nyt af nogle der rent faktisk ved noget om det :) Det lyder også til det er skrammel det vi drikker i familien. Jeg plejer at give ham Bilka's bedste til en 100,- seddel som også kommer i en flot kasse :) Og den plejer vi da at hygge os med i det efterfølgende år. Men når jeg tænker over det, så smager den nok bedst første gang vi åbner den.
Når nu at levetiden ikke er så lang, drikker i så glas på størrelse med det man drikker rødvin? Synes det lyder voldsomt at komme igennem en flaske på en aften.
Har godt hørt noget om at det skal serveres i store glas og ikke de små dessert glas som vi typisk får det i.
100 kr er nok lige i underkanten, men Bilka og Føtex har Smith Woodhouse LBV '11 til ca 150 når de er på bud, det er i mine øjne et af de bedste tilbud på LBV da man ikke betaler for de 10 års flaskelagring hos huset.
Det med den korte levetid er egentlig kun et problem for vine der har ligget mere end ca. 30 år på flaske, ellers er det bare at stille flasken eller karaflen på køl.
Takker for tips. Altid rart at få fagfolk indover inden dåd skal udføres.
shp2000 skrev:
Jeg er på helt på linje med hermod, hvis du spiser kirsebærsauce til risalamanden, ville jeg gå med en Vintage Port eller en LBV med alder. Med dit budget ville jeg nok i den kategori kigge mod Fonseca 1985, der kan fås hos Vintageportvin i Nærum til 900 på bud (Fonseca Vintage Portvin, årgang 1985).
Hvis du hellere vil have en vin, der kan gå til knasen/den stille stund efter gaveræset (eller risalamand uden kirsebærsauce), så ville jeg kigge efter noget top-klasse 30/40-års. Mit bedste bud er Bulas 40-års tawny eller DR 30-års white (vær obs på den leveres i 50 cl. flaske).
Takker mange gange, det er værdsat.
Det blev en Fonseca vintage.
Claus skrev:
“Det med den korte levetid er egentlig kun et problem for vine der har ligget mere end ca. 30 år på flaske, ellers er det bare at stille flasken eller karaflen på køl.”
Det er ret vigtigt at få med, at dette gælder Vintage Port. Tawny/Colheita bliver mere robust, jo ældre det bliver.
Jeg er nok enig så langt, at ung VP/LBV har mere end 24 timer i sig, men fx en uge åben er at strække den for langt
Froopa skrev:Takker for tips. Altid rart at få fagfolk indover inden dåd skal udføres.
Jeg aner ikke, hvor du er lokaliseret, men hvis Nordsjælland er på din vej, er du velkommen i privaten, så kan jeg levere rådgivning og hæderlige priser.
En god ung VP til en peberbøf... Det skal man ikke kimse af. Og så er det ikke svært, at dele en flaske i 2 eller 3 😎