Hej PNVA.
I forbindelse med en omgang påskefrokost i morgen, købte jeg i går ved 16:00 tiden noget vakuumpakket røget laks.
Dette opdager jeg nu, ikke er blevet taget ud af min rygsække.
Direkte til at smide ud, eller fint nok?
Mvh
Jacob
Hej PNVA.
I forbindelse med en omgang påskefrokost i morgen, købte jeg i går ved 16:00 tiden noget vakuumpakket røget laks.
Dette opdager jeg nu, ikke er blevet taget ud af min rygsække.
Direkte til at smide ud, eller fint nok?
Mvh
Jacob
ud .. Fisk, skaldyr osv er no-go uanset hvor røget og saltet det er.
Mange tak Michael :-)
Hvis det lugter okay og ser fint ud, havde jeg ikke var så sart. Evt smag på det :)
det er formentlig helt fint. Røgning er jo en konservering. Under et døgn er imo intet problem, hvis det ser fint ud og dufter som det skal.
Micebulldogs skrev:ud .. Fisk, skaldyr osv er no-go uanset hvor røget og saltet det er.
Er der en begrundelse her?
Jeg ville smide det ud.
Hvis det kun var til dig selv kunne du godt vælge at tage risikoen for en omgang "racer-mave" . Men du kan ikke tillade dig at påtvinge andre samme risiko.
Så smid det ud eller spis det selv og køb noget nyt til gæsterne.
altså koldrøget laks bliver jo røget 8-36 timer ved mellem 15 og 25 grader... Så temperaturen i sig selv er ikke noget stort problem og vakuumpakken er nok mindst lige så steril som røgovnen. Selvfølgelig skal man tænke sig om, men der er ingen grund til at tro at nogen får racermave eller lignende (det er der sikkert nogen der gør, men mon ikke det snarere skal henføres til øl- og snapseindtaget).
Fisk er ret taknemmeligt i den forstand at det begynder at lugte kraftigt et stykke tid inden det decideret er sundhedsskadeligt at spise, så stol på jeres lugtesans i stedet for at smide et fint (og dyrt) produkt ud.
Ps. Jeg mener selvfølgelig at professionelle skal efterleve alle fødevarestyrelsens retningslinjer, men derhjemme er det nogen gange en god ide bare at bruge sin sunde fornuft istedet :-)
tuznelda skrev:Jeg ville smide det ud.
Hvis det kun var til dig selv kunne du godt vælge at tage risikoen for en omgang "racer-mave" . Men du kan ikke tillade dig at påtvinge andre samme risiko.
Så smid det ud eller spis det selv og køb noget nyt til gæsterne.
Som udd kok er dette spot on!
Fisk og skaldyr er meget følsomt, og bliver meget hurtigt dårligt, hvis man ikke behandler det ordenligt.
Osito skrev: Som udd kok er dette spot on!
Fisk og skaldyr er meget følsomt, og bliver meget hurtigt dårligt, hvis man ikke behandler det ordenligt.
Niks. Som uddannet kok er det sådan du ville gøre hvis du var på arbejde, selvom du godt vidste at der i virkeligheden ingen skade var sket.
Røget fisk og fersk fisk er IKKE det samme.
Hvis man har brug for et hurtigt hint eller to, så overvej
- Forskellen i holdbarhed på fersk fisk og røget fisk
- Forskellen i kravet til opbevaringstemperatur på fersk fisk og røget fisk
De forskelle eksisterer fordi det er forskellige produkter med forskellig fordærvelsestid, forskellig konserveringsgrad og forskellige sundhedsrisici.
henrikthing skrev:Hvis man har brug for et hurtigt hint eller to, så overvej
- Forskellen i holdbarhed på fersk fisk og røget fisk
- Forskellen i kravet til opbevaringstemperatur på fersk fisk og røget fisk
De forskelle eksisterer fordi det er forskellige produkter med forskellig fordærvelsestid, forskellig konserveringsgrad og forskellige sundhedsrisici.
Lige en analogi: Overvej holdbarheden på rå lever og leverpostej. Overvej så, om du ville spise en leverpostej, som har stået i stuetemperatur i 16 timer. Jeg fatter ikke, at der findes mennesker, som vil spise noget så risikopræget, uanset om der så kun er 1% risiko for en seriøs forgiftning, uaenset at det da er ærgerligt at smide så dyrt et produkt ud (det er dog nok muligt at finde et par gamblers her...). Hvis man lige tænker lidt tilbage til juleand-skandalen, så var der vist i det tilfælde også tale om en brudt kølekæde....
God fordøjelse!
henrikthing skrev:
Niks. Som uddannet kok er det sådan du ville gøre hvis du var på arbejde, selvom du godt vidste at der i virkeligheden ingen skade var sket.
Røget fisk og fersk fisk er IKKE det samme.
Man tager da ikke chancer med ens gæster. Det ville jeg hvertfald ikke gøre. Ligesom hvis jeg var på arbejde, ville jeg heller ikke tage chancer med dem der køber maden.
Om du vil tage chancer med dig selv, er jo op til den enkelt. Jeg har også spist noget til mig selv, som er gået over holdbarhedsdatoen. Men jeg ville aldrig spise noget så letfordærvelige fødevarer som fisk, som jeg ved har stået ude i +16 timer.
Kold røget (Som jeg tror der er tale om her) og fersk fisk er begge meget følsomt. Jeg ville ikke selv spise det. Hvis det har været i en taske som måske har stået i solen? eller bare været i et varmt lokale, så er der nok pænt varmt i en indelukket taske.
Hvorfor tage en chance og give sine gæster en gang madforgiftning, det giver jo ingen mening.
Tror ikke det fejler noget.
Nu er jeg langt fra sikker på at en røget laks i dag virkeligt er røget. Det kan godt være den bare har smag af røgning uden at være røget.
Men ellers er det altså en måde mennesker har brugt til at konservere mad varer på i tusindvis af år inden køleskabet blev opfundet + det er vacum pakket. Så tror altså at henrikthing har ret.
Og nej en leverpostej der har stået i stuen kan ikke sammenlignes med et produkt der er røget og vacum pakket.
henrikthing skrev:altså koldrøget laks bliver jo røget 8-36 timer ved mellem 15 og 25 grader... Så temperaturen i sig selv er ikke noget stort problem og vakuumpakken er nok mindst lige så steril som røgovnen. Selvfølgelig skal man tænke sig om, men der er ingen grund til at tro at nogen får racermave eller lignende (det er der sikkert nogen der gør, men mon ikke det snarere skal henføres til øl- og snapseindtaget).
Fisk er ret taknemmeligt i den forstand at det begynder at lugte kraftigt et stykke tid inden det decideret er sundhedsskadeligt at spise, så stol på jeres lugtesans i stedet for at smide et fint (og dyrt) produkt ud.
Ps. Jeg mener selvfølgelig at professionelle skal efterleve alle fødevarestyrelsens retningslinjer, men derhjemme er det nogen gange en god ide bare at bruge sin sunde fornuft istedet :-)
henrikthing skrev:
Niks. Som uddannet kok er det sådan du ville gøre hvis du var på arbejde, selvom du godt vidste at der i virkeligheden ingen skade var sket.
Røget fisk og fersk fisk er IKKE det samme.
Så du mener at det er helt ok at OP satser, og serverer det for gæster - Velvidende at det ikke har været opbevaret korrekt?
Det er lidt sjovt så mange der misfortolker henrikthings indlæg. Level-alert?
Jeg ville ikke spise det. Det har nu ikke noget med opbevaringen at gøre. Kun en antagelse af, at det er røget dambrugslaks. Det er fisk, der nærmer sig pangasius i kvalitet. Fisk opfedet på vækstfremmende antibiotika.
Dog fint, hvis man har halsbetændelse.
Jeg plejer hvert år at få tilsendt ca 1 kg røget laks fra Irland blot i en lille flamingokasse, så ville absolut ikke være bekymret.
Er ihvertfald aldrig sket noget når vi har spist det, og temperaturen har været stuetemperatur når der er flyttet fra flamingokassen til køleskabet
Spis det hvis du er sulten og/eller ligeglad med livet.
arigold skrev:Det er lidt sjovt så mange der misfortolker henrikthings indlæg. Level-alert?
Hvordan mener du hans indlæg skal læses da? Jeg læser dem bestemt som at det er okay at spise laksen.
Jensen skrev:Jeg plejer hvert år at få tilsendt ca 1 kg røget laks fra Irland blot i en lille flamingokasse, så ville absolut ikke være bekymret.
Er ihvertfald aldrig sket noget når vi har spist det, og temperaturen har været stuetemperatur når der er flyttet fra flamingokassen til køleskabet
yes, indtil videre har vi jo ikke haft nogen fagperson, som har udtalt sig. Jeg kender i øvrigt til et par tøser, som blev 100+ år gamle selvom de havde kæderøget i langt over halvdelen af deres liv.
moktar skrev:
yes, indtil videre har vi jo ikke haft nogen fagperson, som har udtalt sig. Jeg kender i øvrigt til et par tøser, som blev 100+ år gamle selvom de havde kæderøget i langt over halvdelen af deres liv.
Så det firma som sender det til mig hver år har ikke checket om det er en fornuftig måde at sende tingene på? Klart at man lige gør hvad man kan uden at checke om man sender fordærvet mad til ens kunder.
Desuden er Henrikthing mig bekendt kok, men hans indlæg tæller så åbenbart ikke i dine øjne
Jensen skrev:
Så det firma som sender det til mig hver år har ikke checket om det er en fornuftig måde at sende tingene på? Klart at man lige gør hvad man kan uden at checke om man sender fordærvet mad til ens kunder.
Desuden er Henrikthing mig bekendt kok, men hans indlæg tæller så åbenbart ikke i dine øjne
Jeg aner ikke hvad det firma gør eller ikke gør, men jeg kan læse mig til, at du mener de nok gør det rigtige.
Iøvrigt er der så vidt jeg kan se en person der nævner sig som uddannet kok, og Henrikthing som enten udtaler sig som kok eller fortæller hvad en kok ville sige, og han mener det modsatte. Så måske en kok ikke er den relevante fagperson.
moktar skrev: Jeg aner ikke hvad det firma gør eller ikke gør, men jeg kan læse mig til, at du mener de nok gør det rigtige.
Iøvrigt er der så vidt jeg kan se en person der nævner sig som uddannet kok, og Henrikthing som enten udtaler sig som kok eller fortæller hvad en kok ville sige, og han mener det modsatte. Så måske en kok ikke er den relevante fagperson.
Så det firma som sender dem som gave hvert år antager vi hermed ikke har styr på hvad de laver? Jeg lader tvivlen komme dem tilgode, da jeg de sidste ti år jeg har modtaget laksen endnu ikke er blevet syg, ej heller har jeg hørt om kollegaer eller konkurrenter i markedet som er blevet det (i hvilket fald laksen nok også var blevet strøget som gaveemne af firmaet for længe siden). Men ok, du ved åbenbart bedre ;-)
Du tog forøvrigt udelukkende parti for den ene side af fagfolkene i denne tråd. Det virker en kende biased, med mindre jeg missede at der var bedre fagfolk end kokke i denne tråd, hvilket du åbenbart har set. Hvilken post skal jeg gå tilbage til??
Hvis hun stadig spræller så bare på grillen med hende.
Jensen skrev:
Så det firma som sender dem som gave hvert år antager vi hermed ikke har styr på hvad de laver? Jeg lader tvivlen komme dem tilgode, da jeg de sidste ti år jeg har modtaget laksen endnu ikke er blevet syg, ej heller har jeg hørt om kollegaer eller konkurrenter i markedet som er blevet det (i hvilket fald laksen nok også var blevet strøget som gaveemne af firmaet for længe siden). Men ok, du ved åbenbart bedre ;-)
Du tog forøvrigt udelukkende parti for den ene side af fagfolkene i denne tråd. Det virker en kende biased, med mindre jeg missede at der var bedre fagfolk end kokke i denne tråd, hvilket du åbenbart har set. Hvilken post skal jeg gå tilbage til??
De gør det sikkert fint. Jeg tager iøvrigt slet ikke parti, personligt havde jeg dog smidt den ud, medmindre nogen med seriøs forstand fortalte mig, at den var helt okay. Derimod ser jeg utrolig mange ringe argumenter for, at han bør servere/spise sin laks, og der mener jeg man bør gå lidt mere varsomt til værks. Jeg råder til at smide for, måske 200kr væk, andre råder til at spise eller endda servere noget, som potentielt kan give grim sygdom. Der er altså lige en ret stor forskel på de to råd.
Ringe argumenter? Altså den er saltet, tørret og røget. Uddyber lige de tre begreber:
Tørring: Hvis det lykkes at holde vandprocenten i føden under 15%, kan maden ikke omsættes af mikroorganismer.
Saltning: Ved hjælp af salt fremkaldes osmotiske forhold, der gør det umuligt for mikroorganismer at nedbryde maden.
Røgning: Blandt de hæmmende stoffer er fenol fra brænderøg. Røgning gjorde fra gammel tid de fordærvelige fødevarer holdbare. Silden, skinken, pølsen og laksen blev hængt op i røgen, der imprægnerede kødet med det bakteriehæmmende fenol.
Denne konserveringsmetode er blevet brugt i meget lang tid, af rigtig mange mennesker. Så mon ikke OP og hans gæster også overlever.
JinXXX skrev:årh luk dog denne ligegyldige tråd. Pinligt.
Det er da en fair diskussion. Dit indlæg er til gengæld ligegyldigt :) (ligesom mit.)
Jeg tror nu henrikthing kan kategoriseres som både fagperson og kompetent i denne tråd.
frys den og køb en ny
brug derefter den frosne til noget hvor laksen skal opvarmes evt grille lidt
NanoQ skrev:Jeg ville ikke spise det. Det har nu ikke noget med opbevaringen at gøre. Kun en antagelse af, at det er røget dambrugslaks. Det er fisk, der nærmer sig pangasius i kvalitet. Fisk opfedet på vækstfremmende antibiotika.
Dog fint, hvis man har halsbetændelse.
Antibiotika fra dambrugs fisk, tungmetaller fra vild fisk. Same same, but little different...
I følge min fiskehandler ven, så spiser han hellere dambrugslaks/ørred end lokal fangede fisk, da der er alt for mange tungmetaller i de vilde fede fisk.
En disclaimer er selvfølgelig at "lokal fanget" her, betyder Øresund eller tilløbs åerne.
Jeg er som udgangspunkt med henrikthing her, men... De duftstoffer et stykke klodrøget fisk afgiver når det er "på grænsen" er ikke duftstoffer man møder i ret mange andre fordærvede fødevarer og kan derfor være sværere for average Joe at identificere. Jeg ville nok ikke tage chancen hvis jeg var i tvivl.
Skal man nu absolut forsøge sig med det, så kan et lille tip være at komme et stykke af den omtalte fisk på en lun pande. De lugte der indikerer fordærv forstærkes mange gange når de udsættes for varme, så hvis man mødes af andet end duften af røget laks, så er det et no go.
Derudover så er NanoQ spot on i #22
liderdider skrev:Hej PNVA.
I forbindelse med en omgang påskefrokost i morgen, købte jeg i går ved 16:00 tiden noget vakuumpakket røget laks.
Dette opdager jeg nu, ikke er blevet taget ud af min rygsække.
Direkte til at smide ud, eller fint nok?
Mvh
Jacob
Lever du??
Micebulldogs skrev: Lever du??
I bedste velgående. Laksen ligeså i fryseren, og den vil jeg nyde for mig selv uden andre kommer til fare. :-
godt :)
Fornuftigt..
Det lyder som om, at du har flere kilo liggende, af den pureste laks til tusinder af kroner, må vi ikke høre - hvad denne herlighed egentlig har kostet? :)
Jeg forstår ikke helt hvordan nogle af mine indlæg tolkes som "highroller". Jeg har købt laks for cirka 100kr, og i overenstemmelse med mine universitetsstuderende gæster delte vi som altid regningen for herligheden.