Jeg står for Ris a l'amanden i år til jul. Har påtaget mig rollen da jeg umiddelbart ikke synes det er en speciel spændende dessert. Da jeg fik et no-go til at ændre det til en anden dessert satser jeg på at pifte den en smule op. Derudover laver min moster også ris a l'amande, så vi er dækket ind hvis det fucker op. Men det kunne også være fedt at udkonkurrere hende, da der er familie prestige i at have den foretrukne. Min moster plejer btw. at crushe min mor...
Nogen der har gode forslag til at løfte ris a l'amande væk fra det ordinære?
Super ris a l'amande?
Køb en vild mandelgave. Bliver btw sulten af at tænke på ris a la mande :-)
Følg Frk. Jensens opskrift, med følgende ændringer.
Dobbelt op på mandler
Skær fløden ned med ca. 25%
Så bliver den super (efter min vurdering)
God fornøjelse ;-)
put 3 biller og 2 kønshår i, det har din moster garanteret ikke tænkt på!
Alternativt så drop kirsebærsovsen og erstat kirsebærerne med brombær.
Nice lille pift, og det smager fanstastisk godt. Brug derudover selvfølgelig hele vaniliestænger og lad dem trække natten over.
well... det kan lyde gay, men der findes en vegansk udgave.
www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=25524
Jeg aner ikke hvordan det smager, men en veninde forklarede engang for mig at det var ikke var så slemt igen.
evt bare find nogle bedre nødder end mandler, usaltede cashewnødder lyder faktisk bedre i mine ører.
Groft revet chokolade, jeg foretrækker en ordentlig mørk chokolade. Meget gerne en revne macademianødder i stedet for mandler. Der kan serveres to skåle, een med og een uden chokolade, hvis der skal være den traditionelle kirsebær sauce. Den er lidt synd for chokoladen.
Du kan også sagtens lave een eller flere saucer, så er der bruges andre frugter end kirsebær. Skal den købes, prøv evt. blomme i madeira.
Find selv på flere varianter :D Det behøver ikke stå i en allerede trykt opskrift.
snyd imo.
hvis ikke så 10-15 tråde safran og en sjat hvid portvin og ellers bare std.
udskift ½ af sukkeret med en god marcipan....
Kvalitets fløde skal ikke undervurderes..
den her lyder faktisk ret nice, og hvis der er mindre børn, måske en meget god ide at have portvin i tilbehøret.
RIS A LA MANDE
Kog en risengrød, som "Frøken Jensen" ville have gjort det, men husk at skolde risene i kogende vand, mens mælken koger op. Tag vandet fra risene og kom dem ned i den kogende mælk. På den måde kan kogetiden reduceres til cirka 35 minutter og man undgår, at mælken brænder på.
Mens grøden stadigvæk er varm river man rå-marcipan ned i, så får man mandelsmagen og sødmen. Der skal ikke mere sukker i.
Når grøden er blevet kold vender man pisket fløde i og til sidst lidt hakkede mandler, man selv har smuttet.
Istedetfor kirsebærsovsen serveres en sorbet til:
KIRSEBÆRSORBET til RIS A LA MANDE
Sure sylte-kirsebær uden sten lægges i fryseren. Når de skal bruges blendes de med lidt honning og portvin. Man kan "snyde" ved at bruge syltede kirsebær - så skal honningen udelades.
Når blandingen er blendet, sættes den på frys igen - omrøres jævnligt.
Et par gode bud imellem!
@Live
Min m8 nævnte også kirsebærsorbet, som han havde fået på Kofoed og sagde var super som tilbehør.
Nogen der ved hvor man kan købe en super kirsebærsorbet i KBH eller i de nordlige forstæder?
Har desværre formentlig ikke tid til at lave selv.
Det må godt nok været et nederlag for din mor som kvinde, at hun er blevet sat af posten og opgaven er overladt til hendes søn med ludoman tendenser :-)
Held og lykke med projektet.
Eventuelt kan du lave en udgave, hvor der ikke er pisket fløde eller mandler i. Denne variant kan evt. serveres med lidt smør og kanel.
Risengrød > ris a la mande.
Hehe :-)
Sat af posten er nok et stort ord. De havde bare fundet frem til en ny dille, hvilket var at fordele maden imellem os sønner. Jeg snappede så Ris a l'amanden, fordi jeg ikke synes det er spændende regardless hvem der laver den.
Sorbetis og Veganer-Ris a'la mande???
I er jo syge... SYGE ! Sir jeg.
Risengrød+flødeskum+mandler+vanilie
det eneste man må variere er forholdet ml. Ingredienserne og sødheden.
Husker med bæven den jul hvor der opstod diskution om hvorvidt kirsebærsovsen skulle jævnes eller ej.
Der skal sgu da mørke chokoladestykker i. Ellers smaget det blot kedeligt... :)
Umiddelbart virker det jo meget std. men han har en masse små detaljer med som jeg ihvertfald ikke var klar over.
Jeg har fået samme opgave i år. Heldigvis kender jeg en stjernekok, og han har givet mig følgende opskrift:
>> Hej Kof. Her er den berømte ris a la mande opskrift.
>>
>> Husk at starte dagen før.
>>
>> 5 Couverter:
>> 165 g grødris
>> 1 l fløde 13% (el sødmælk)
>> ½ stang vanille
>> 75 g sukker, lidt salt
>> ca. 50 g mandelflager
>> ½ l letpisket fløde
>> Dag 1
>> Mælken koges op med ris, sukker, salt, vanille-frø (tag vanille-frøene ud
>> af stangen) og vanille-stang. Koges i ca. 30 min i ovn ved 125 C, omrøres
>> og afkøles til næste dag.
>> Pas på med at tildække grøden de første par timer. Den kan blive sur.
>>
>> Dag 2.
>> Fjern evt. vanillestangen.
>> Den letpiskede fløde vendes i risengrøden og mandelflagerne tilsættes til
>> sidst.
>>
>> Smag den evt. til med flour-melis og/eller vanille-sukker.
Konsistens er imo alfa omega. Jeg HADER tynde Ris a l'amander, sørg derfor den er god fast!
Ellers mener jeg det er risengrøden der er kernen til en god Ris a l'amand, lav den på sødmølk og giv dig tid til at røre i den. Det er monster kedeligt men risengrød bliver bare bedst af at blive rørt.
Dobbelt op på vanille, brug kvali-fløde og pynt med mandarinskiver :-)
Risengrød skal koges færdig under dynen!
Mandelflager er altså fail i min bog, da spiltter eller hakkede bidrager meget mere til texturen. Spanske mandler er btw langt langt foran de californske.
For at undgå at grøden trækker skind når den afkøler kan man drysse et let lag sukker over den.
@Rsmadsen
Jeg er fuldstændig enig i at mandelflager er et sidespor. Det skal være hakkede...!
Jeg er så helt modsat DaBLAM. Ris a la mande skal ikke være fast. Det er simpelthen en dødssynd at piske fløden for hård. Den skal faktisk være så blød at den selv løber af tallerkenen hvis man hælder den.
Der er faktisk ikke noget meget værre end en ris a la mande der er pisket så hårdt, at en skefuld slet ikke ændrer form når man smider det i tallerkenen. Så, hvis ikke du er skarp flødepisker, så dobbel op med backup fløde, hvis du skulle få den pisket i den hårde ende (lige pludselig er det for sent).
Et trick til den dovne. Kog alle grød ingredienser op i 2-3 minutter. Derfter stilles gryden med låg (sørg for at det kan klare ovnen) i en 200 grader varm ovn. tager ca 45 min. og man er 100 % sikker på at der ikke er noget der brænder på.
Ellers er sengen en god løsning hvis man er tidligt igang :-)
@Kofoed
Super, den opskrift ryger også ind i mine overvejelser! Dog vil jeg også putte en vis %'del hakkede mandler i for konsistens.
@Jensen
Jeg er også på holdet som synes det er en dødssynd hvis den er for fast. Så kan det nærme sig det rent uspiselige.
@Alle
Flere der har erfaring med at bruge marcipan istedet for sukker? Umiddelbart synes jeg det lyder spændende...
Det ville vel være oplagt at fucke hendes mad op?
Lav en decent dessert selv og så ødelæg hendes, evt med djoffers ide.
@Kofoeds
Hvordan skal den passes i ovnen? Omrøring hver 5 min eller overhovedet ikke? Koges den op i ovnen også?
Ligger det primære trick i at bruge let fløde istedet for mælk til opkogning?
det ville jo være direkte perverst og blasfimisk at lave om på en ris ala mande, godt med ægte vanilie og flødeskum, så er den som den skal være.
Et trick til de dovne er at købe den der risalamand på 'pølse' fra Steff Houlberg. Den smager forrygende... og ingen behøver jo vide det.
Uanset hvilken opskrift du vælger er det vigtigt at lave den dagen før den skal spises, så vanilien, sukker og nødderne kan trænge ind i fløde og risengrød.
Min mor har i øvrigt lavet en vinder, der efter nogens mening er en snyde opskrift, men den har vundet familiekonkurrencen her i familien flere år i træk.
Køb risengrød på rulle (nogen mener det er ulækkert, men det fungere i ris a la ment.)
Ca. 50 g. mandler til hver rulle. Hakkes i forskellige størrelser efter de er smuttede Der skal være noget at lede imellem når man leder efter mandlen.(Put mandlerne i en gryde dækket af vand og tag dem af når vandet koger og smut skalden af).
Bland grød og mandler.
1/4 L piskefløde (pr. rulle) Fløden skal piske til piskerisset laver mærker i fløden, og fløden ikke er flydende mere,. Men fløden må ikke blive til flødeskum.
Vanilesukker og flormelis(sukker) efter smag.
Vi bruger ca. 3 spk. vanile, ca. 75 g. sukker.
Bare for oplysningens skyld mener jeg ikke at Ris a l'amand skal være hård, men nogle familier mener jo nærmest det skal være fløde/mælkesuppe med mandler - og det er simpelthen for klam en konsistens!
ffs - Der er ikke noget der kan sætte mig på en større omgang livstilt, end hvis der bliver serveret en tørkage af en gusten omgang Ris a'la mande på en nydelig juleaften. Det er en stemningsslukker udover det sædvanlige.
Konsistens fremfor smag! (not true but still)
@køberne
Insta ommer :)
Jeg kan heller ikke få mig selv til at klemme pulverkartoffelmos ned. Ikke det mest indbydene. Forresten Homemade, du burde være stolt over dit nick ;)