Valg af kød til en specifik rødvin

#1| 0

Hej PN.

Jeg har denne her lækre vin, men hvad for noget kød skal jeg have til?

Det er her jeg får brug for PN's hjælp!

Vinen:

www.delheim.com/pdfs2011/VERA%20CRUZ%202006.pdf

Jeg regner med at købe kødet hos en slagter.

Det er en middag for to.

PN's madeksperter, give me your best shot :-)

Edit: hamderjay formulerer sig bedre end jeg gør ;)

Redigeret af FetaPik d. 03-10-2011 12:24
03-10-2011 11:40 #2| 1

forklar gerne hvordan den smager, så er det lidt nemmere at hjælpe dig.

Er den syrelig, bitter, smag af ege træ eller frugt.

03-10-2011 11:44 #3| 2

Lidt svært med de sparsomme oplysninger du giver omkring arrangementet, men kunne jeg frit vælge, vil jeg anbefale nogle store gode amerikanske bøffer på grillen.

Det er en mandevin, så tilbehør er Bajenæsesovs af tykkeste skuffe og kartofler ala hvad du kan li selv. Thats it!

Men der er også andre muligheder, som eks. oksemørbrad.

Vil dog til hver en tid anbefale oksekød af den ene eller anden art til en Shiraz....

03-10-2011 11:46 #4| 0

Shiraz druen er ret kraftig og krydret... Derfor ville et godt rødt stykke oksekød passe fint til. Kylling. fisk og lignende bliver kørt over af denne vin!

03-10-2011 11:46 #5| 0

Shiraz = grillvin helt sikkert. Store laekre roede boeffer.

03-10-2011 11:48 #6| 1

... og husk at åbne flasken i god til, samt dekantere den... Altså gi den en gang med kompressoren.

03-10-2011 12:13 #7| 1

Plejer det ikke at være den anden vej rundt? (:

"Jeg har denne her lækre vin, men hvad for noget kød skal jeg have til?"

03-10-2011 12:51 #8| 0
www.5min.com/Video/Bacon-Explosion-Recipe-90553374
03-10-2011 13:30 #9| 1
hamdermjay skrev:
Plejer det ikke at være den anden vej rundt? (:

"Jeg har denne her lækre vin, men hvad for noget kød skal jeg have til?"


faktisk ikke :)

Folk der værdsætter vin, laver altid mad udfra hvordan vinen smager....
Redigeret af Epix d. 03-10-2011 13:30
03-10-2011 13:30 #10| 0
Moderator

Et godt stykke oksekød, gerne med en kraftig cognacsauce vil gå fint til vinen.

Men... jeg kan fristes til at synes, det er et lidt for åbenlyst svar. Personligt ville jeg vælge vildt. Hare kunne hare være et rigtigt godt bud. En kraftig ragout eller cassoulet (sidstnævnte med hare istedet for den klassiske kanin).

Skulle du have forbindelse til grønland (eller andre arktiske egne), kunne du prøve at få fat i noget moskus kød - det er ret spændende og vil sikkert overraske din(e) gæst(er) ;)

03-10-2011 13:30 #11| 0
Moderator

Epix, du siger altså, at folk der ikke vælger mad ud fra vinen, ikke værdsætter vin?

03-10-2011 13:33 #12| 2

de gøre et halv hjerte forsøg på, at værdsætte vin.

03-10-2011 13:38 #13| 0
Moderator

Det er da noget sludder :)

Jeg betragter mig selv som vin- og madnørd. Det er sjældent, jeg vælger vinen før maden - med mindre der er en speciel årsag til at vælge en bestemt vin. Kunsten er at vælge den rigtige vin til bestemte menu (eller rigtige vine, rettere sagt).

Er du tit blevet præsenteret for vinmenuen før menuen på de bedre restauranter? :)

Redigeret af NanoQ d. 03-10-2011 13:39
03-10-2011 13:51 #14| 0

nu taler jeg bare af den erfaring, jeg har haft som uddannet vinhandler. Og der er mange vin nørder som vælger vinen først og derefter laver maden udfra vinen.

"Kunsten er at vælge den rigtige vin til bestemte menu"

må indrømme ser det ikke som en kunst, men nærmere som en stupide ting. Da man mange gange ødelægger harmonien mellem mad og vin, ved at gøre det på den måde.
Men hvis du gøre det omvendt, er chancen for en perfekt harmoni næsten 100% hver gang.

03-10-2011 14:07 #15| 0
Moderator
Epix skrev:
må indrømme ser det ikke som en kunst, men nærmere som en stupide ting. Da man mange gange ødelægger harmonien mellem mad og vin, ved at gøre det på den måde.
Men hvis du gøre det omvendt, er chancen for en perfekt harmoni næsten 100% hver gang.


Hvis du mener at det ødelægger harmonien at vælge vinen til sidst, vil jeg påstå at du ikke formår at vælge den rigtige vin (det kan virke lidt bekymrende, din profession taget i betragtning) ;)

Jeg kender en enkelt, der benytter din model. Han er så også über-vinnørd, og prioriterer vinen langt højere end manden. Han går gerne på kompromis med maden, for at få det mest mulige frem i vinen (stod det til ham, skulle der såmen drikkes vand til maden, og vinen nydes efterfølgende). Andre kan jeg ikke komme på, der konsekvent vælger vinen først - og jeg vil ikke påstå mine referencer er få eller inkompetente ;)
Redigeret af NanoQ d. 03-10-2011 14:08
03-10-2011 17:02 #16| 0

#NanoQ

"Hvis du mener at det ødelægger harmonien at vælge vinen til sidst, vil jeg påstå at du ikke formår at vælge den rigtige vin (det kan virke lidt bekymrende, din profession taget i betragtning)"

ville gerne se dig handle ind til en middag, hvor du vælger maden først og vinen til sidst, der ville jeg sige 50-70% af tilfælde rammer du forkert med vinen. Du har en formodning, hvordan en vin smager, men du kender ikke nuancer i vinen til at sige om den passer til den type maden.

Er du hjemme i din private vin reol, så er det jo super nemt at vælge vinen for der kender du jo vinen.

03-10-2011 17:39 #17| 4

Sydafrikansk Shiraz = kraftig vin med masser af frugt, fad og tanniner. Denne vin kan jeg se får en ordentlig røvfuld fad. Små og nye fade giver RIGTIG meget - også selvom det "kun" er 17 måneder.

Vinen skal have kraftig og fedtholdig mad. Lam, ko eller vildt. Den har formentlig rigelig med syre til at klare de fleste fede sovse. Kødet bør også være fedt. Altså ikke nogen med en nøgen mørbradbøf.

Fordi vinen er ung er den formentlig frugtig nok og med nok fad til at have noget sødme. I givet tilfælde kan du sikkert godt slippe afsted med en salat der indeholder lidt frugter. Men ellers ville jeg foreslå noget klassisk, med kartoffel og fedt, fx Pommes Anna eller (gaaaab, std) flødekartofler.

Hvis vinen er rigtig slagkraftig ville jeg overveje at servere den til ost. Kraftige røde er gode til kraftige tørre oste. Fx meget lagret Parmigiano eller Manchego.

Men det skal fandeme være ordentlig ost og ikke rød Primadonna fra Irma. Det samme med kød. Hvis du virkelig mener det seriøst, så gå til en slagter og få noget godt kød - og accepter prisen. Drop vakuumpakket selvdød ko på tilbud i Aldi

Redigeret af HolchKnudsen d. 03-10-2011 17:40
03-10-2011 19:03 #18| 0
OP

Bump.

Jeg så gerne nogle mere specifikke forslag.

Altså hvilket stykke kød jeg burde vælge, ( tournedos, oksefilet, oksemørbrad, rib eye bøffer etc) eller er det et fedt?

Jeg modtager også gerne forslag til tilbehør, sauce osv med kyshånd :)

PFT.

03-10-2011 19:47 #19| 1

Imo en god rib eye med god fedtmarmorering. Smider lige et par links, som jeg selv har haft glæde af! :)

Bøf

Sauce

Bøf porno :D

03-10-2011 21:27 #20| 0
Moderator

HolchKnudsen, fantastisk enig, mht. osten :)

Epix, jeg ville kende den vin, jeg ville vælge til menuen i forvejen. Jeg ville enten tage en flaske fra kælderen, eller købe en vin allerede kendt vin. Jeg kunne ikke drømme om at købe i blinde, hvis menuen allerede var besluttet. (Sådan ville det også være med modsatte fortegn. Havde jeg valgt en vin først, og skulle bestemme menuen efterfølgende, ville jeg jo også vide hvilke typer mad jeg skulle gå efter - forskellen er jo ens).

03-10-2011 21:29 #21| 0
Moderator

Det slår mig lige, at en helt klassisk gang vildt - feks. dyreryg - med god vildtsauce og en gang waldorf salat, slet ikke ville være dumt heller.

03-10-2011 23:14 #22| 0

@ Epix - Det afhænger jo af hvad der betyder mest for en. Hvis du er amatør vinnørd, har du fokus på vinen og vil prøve at parre den med det ultimative måltid og omvendt hvis du er madnørd. Når det er sagt, så vil jeg mene at du tager meget fejl i dine postulater. No offence, men uddannet vinhandler betyder ikke noget i min verden - Hvor bliver man det, hos Skjold Burne eller Kjær Sommerfeldt? Det er ikke de steder man finder stor vin - tro mig, jeg kender de steder hvor man gør, og de har stadigt fokus på maden når man sætter en menu :-)

Nå, men Shiraz fra Syd Afrika.. Et eller andet voldsomt. Kunne være Oksehøjreb, hvis du vil have rødt kød. Men til denne vin kunne du sagtens servere en kraftig simre-ret evt. noget med and. Syd Afrikanske vine slår mig som meget røgede og vulgære, med undtagelse af vinene fra Eben Sadie, så de kræver kraftige retter, altså ikke tournedos eller mørbrad - Så skulle det være Tournedos Rossini, men det ville være synd for tournedosen

Redigeret af playern d. 03-10-2011 23:15
04-10-2011 00:30 #23| 0

Hvad med en lækker kvinde. Det jo også godt kød

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar