Jeg har sat mig i hoved, at jeg vil lave verdens bedste suppe i morgen - men hvilken en er det og hvordan skal det gøres?
Verdens bedste suppe.
Jeg har 3 hjemmelavede favoritter ..
En kartoffel/porrer suppe (kan næsten ikke være nemmere suppe) med baconstøv ..
En champagnesuppe .. Det antyder dyr forfinet suppe .. Men i virkeligheden kan du oversætte det til en grøn ærtesuppe med et splat asti i
Og endelig .. Tomatsuppen!!
kan jo kun være den her.
www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift_boern.php?id=32826
coinflip skrev:
Jeg er og bliver en sucker for en god gullasch
Og med et godt stykke brød til, så er jeg en glad mand på en kold vinterdag
addict7800 skrev:
kan jo kun være den her.
www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift_boern.php?id=32826
"En lidt stor kartoffel" :D
Kylling + Karry + Porrer + Aebler, evt med Krabbekoed og bacon oveni.
Min favorit er 'sommersuppe' fra Peddersen og Findus-kogebogen 'sjov i køkkenet'.
Det er i bund og grund en flødelegeret blomkålssuppe men den er super nem og hurtig at lave, ser flot ud i tallerkenen og smager absolut fantastisk.
Men i øjeblikket spiser jeg MEGET rødbedesuppe med oksekød :)
Det smager også fantastisk.
I det hele taget er det svært at lave en suppe, som ikke smager godt :)
Squashsuppe er klart number one, og jordskokkersuppe kilder squashsuppe i røven på anden pladsen!
Begge rigtig nemme, men smager som var du elitekokken og alle elitekokker! :D
Jeg elsker elsker elsker den mexicansk suppe Mou engang lavede.
Er så ked af de ikke laver den mere .*/ Serverede den gang for en af mine venner der er kok og som IKKE bryder sig om færdig mad, og selv han var imponeret og tog to gange :D
Gullasch får et +1, selvom det egentlig ikke er en suppe. Det er en ungarsk gryderet, som vi danskere i vores har fået for vane at kalde gullaschsuppe.
Personligt er jeg vild med italienske suppe minestrone. Den er voldsomt simpel. Basen er oliesvitsede løg og hvidløg, så tomat og bullion oveni, og til sidst årstidens grøntsager. Eventuelt vermicelli og kylling oveni, hvis man vil gøre det lidt mere bastant og hovedrets-agtigt.
Hvis man har brød fra dagen forinden, kan man også lave ribollita, som kører på samme base som minestronen, bønner og kål. Faktisk er klassisk ribollita lavet på minestrone-rester fra dagen forinden, men jeg har lavet den flere gange fra bunden, og det smager lige så godt imo.
Ja, jeg elsker suppe. Fordi jeg er doven og ikke gider lave mad hver dag.
EDIT:
I øvrigt er det rødbedesæson, så borsjtj er også en fantastisk mulighed. Den er latterligt nemt, men til gengæld kræver den næsten, at der kommer noget hjemmebag på siden. Der er også mere avancerede udgaver af den, hvor der nærmest er tale om en gryderet, men dem har jeg aldrig kastet mig ud i.
Har selv lavet fransk løgsuppe og pastinaksuppe den seneste uge og det smager sgu dejligt. Tomatsuppe er simpelt, men fremragende.
talentløs skrev:
Helt klart jordskokkesuppe med bacon og ristet brødkutonner :)
drop bacon og smid 1-2 kammuslinger i hvert portion, når der er hældt op i tallerken.
Fransk løgsuppe med croutons og gruyere.
Thai suppe er også lækkert.. Tom Yan GUn med tigerrejer er alletiders.. Klart en af mine farvoritter og især når den er hjemmelavet.. Eller købt i thailand.. de "danske" thai restaurenter laver en billig udgave af en ellers fantastisk suppe..
Ellers thumps up for #20 ..
Hummerbisque fra helvede!
Tag en hummer (eller to). Kog med salt i en halv times tid. Tag kødet fra, og kvas resten (gem væsken) (put i en frysepose, og giv tæsk med kødhammer). Svits skaller af ved høj varme. Tilsæt riiigeligt cognac, og flamber. Tilsæt 1 flaske syrlig hvidvin og 2 liter fiskefond og 1 liter kogevand fra hummeren. Kog stille og roligt med låg i 6-7 timer. Tilsæt væske hvis nødvendigt (der skal være knap 1 liter bisque til sidst). smag til med salt og cayennepeber. Anret med stykker af hummer og et drys cayennepeber. Nyd hertil en kraftig sauvignon blanc.
(jo mere skaldyr des bedre - for at holde økonomien nede, kan man vælge at erstatte den ene hummer med 1 kg friske skalrejer)
@NanoQ
Hvor bor du i landet? og hvornår kommer du og laver den bisque til mig!? Lyder edderspisme deliciøs. Suppe er i øvrigt en undervurderet spise.
Bakerizzle, den ER forrygende - jeg laver den jævligt. Senest var den blandt forretterne nytårsaften (og så var der endda noget tilbage, så jeg kunne have bisque med til frokost på jobbet et par gange efterfølgende :-D
jeg glemte en vigtig detalje - den skal lige samles med et godt skvæt fløde, lige inden den tages af varmen...
Det tager lidt tid... men det er super nemt.
Den bedste suppe, jeg nogensinde har fået i mit liv, var en gullasch-suppe fra en random bjerg-by i Østrig. Vi spiste der hver aften, mens vi var der, og vi bestilte den alle sammen hver gang - helt igennem fantastisk!
@NanoQ
Koge en hummer i 30 min? Hvor store er de hummere du bruger 3-4 kg?
Gullash ER en suppe.
Det er rigtigt, at gullash også findes i de variation som gryderet, men gullash-suppen er en helt anden ret.
RSmadsen, der skal noget saft og kraft ud af kødet... naturligvis kan du tilsætte noget perfekt tilberedt hummerkød, hvis du vil - med kødet er kun "fyld"... der skal så meget smag ud i selve bisquen som muligt.
@NanoQ
Nu er der jo heldigvis ikke nogen facitliste når det kommer til madlavning, men at ødelægge konsitensen på noget så delikat som hummer er i min bog en stort NO NO.
Jeg ville personligt gå i den helt anden grøft og koge hummeren 5 min (stop kogningen i isvand) så den stadigt er undertilberedt, men til at tage ud af skallen, for så inden servering at riste hummerstykkerne op i klaret smør. På den måde karameliserer du nogle af safterne fra hummeren og får en helt anden spændstighed i kødet en du kan opnå med kogning.
Rsmadsen, i en bisque, vil jeg faktisk helst ikke have for meget "bid" i fyldet... den skal kunne tygges med tungen. :)
@NanoQ
Tjah... Nu skal jeg jo ikke fortælle dig hvad du kan lide,så vi må blive enige om at det er smag og behag, men hvis min elev nogensinde foreslog at koge en hummer i 30 min, så fik han sku med den store grydeske ;)
Uden sidestykke
Tom Yum Suppe
Tom Yum Gung, Thai reje suppe, som uden sammenligning er den bedste suppe, jeg til dags dato har smagt!:)
Spiste engang i Warszawa i forbindelse med EPT dernede sammen med Egemo, Brian Jensen og Uffe Holm, på en ganske god restaurant inde i Warszawa midtby - der kørte 2/4 mand Gullashsuppen til både forret og dessert - den var sgu også god!
Er selv gullash mand også, men synes også mange karry/indiske supper gør det super godt, og giver en dejlig slags krydret varme her i de kolde tider :)
Min mors hummersuppe er der intet der slår, men tomat eller og aspargessuppe er også som regel godt. Er en kæmpe sucker for suppe, specielt i dette kolde vejr. Har også købt en suppe-kogebog, for det bliver lidt for kedeligt med købesupper fra Mou efterhånden, men er en rookie i et køkken :D
Tæt på VestreBro Torv i Århus ligger der en thai-restaurant der hedder Sala Thai. Der starter jeg stort set altid med en portion Tom Yum Gung-suppe som forret.
Jeg er helt vild med den og de tager 35kr.
For pokker jeg sidder da og bliver sulten her før sengetid.
Det er ellers nogle spændende forslag der "kommer på bordet" i denne tråd.
Mums.
Broccolisuppe er latterligt nemt og smager fint.
Ingredienser:
Broccoli
Vand
Salt
Der er nu intet så godt som en gang Gule ærter på en kold vinterdag.
+1 Tom Yum Goong
Tom Yum er fantastisk. Den er dog også meget stærk. Ellers er jeg også til en god kartoffel/porre- suppe.
Kan man li' fjærkre kan fasansuppe klart anbefales.
1 fasan
1-2 gulerødder
2 løg
2 fed hvidløg
1½ spsk smør
1½ spsk olie
1 tsk timian
1 tsk rosmarin
½ tsk peber
1 dl tomatpuré
ca. 2 liter lys bouillon
1¼ del fløde
½ dl sherry/portvin - hvis portvin lidt mindre
evt. salt
Skræl gulerødderne, skær dem i ruller. Pil løg og hvidløg - hak dem fint.
Svits grøntsagerne i sydende olie og smør i en stor gryde ca. 5 min.
Tilsæt krydderier, tomatpuré og fasan. Lad det snurre yderligere 10 min. ved jævn varme.
Hæld bouillon ved og lad suppen koge sagte i ca. 1 time.
Tag fasanen op og skær og pil al kødet fra benene. Del det i små stykker.
Si suppen, hæld den tilbage i gryden og tilsæt fløde og sherry.
Smag suppen til med salt og varm kødet i suppen. Server dem meget varm.
Jeg har tænkt mig at lave suppeuge. Som udgangspunkt laver jeg denne her suppebase/bouillon: 2-3ltr vand, 1 blegselleri, 1 knoldselleri, 4-5 gulerødder, 1-2 porrer, salt og peber, og 1-2 knorr flydende boullionterninger(dem i små plasticbrikker, meget salte). Så kører jeg den badulje igennem i 1-1½ time og har en god grøntsagsboullion.
Den plejer at smage fint og fyldigt, og går godt med et hav af supper.
Jeg kan ikke "tåle" løg, så det udelader jeg i al min mad.
Så er det jeg tænker, der er et par stykker jeg aldrig laver, men som jeg gerne vil prøve: porresuppe, rødbede, tomat, æble/jordnød, karry, blomkål, minestrone, hvor boullionen er grundsuppen i alle de supper.
Hvad kender i til nuts indenfor de supper? Jeg plejer at bruge pasta, og ris som tilbehør/fyld. Men man kan åbenbart også bruge croutoner? For øvrigt jeg laver KUN vegetarmad pt, så det skal være uden kød.
Jeg plejer i øvrigt at lave jordskok/kartoffel, champignon/svampe, gulerodssuppe, og vil kaste mig over porresuppe, rødbede, tomatsuppe, æble/jordnød, karry, blomkål i denne uge.
Jeg kan se at inde på vi skal spise, står der følgende: Stærk, sød, aromatisk som de grøntsagssmage man skal arbejde videre med, og krydderurter, tørrede krydderier, grøntsagstoppe som de ingredienser der danner base for en god boullion. Det giver meget god mening.
http://viskalspise.dk/opskrifter/andre-retter/lav-egen-groentsags-bouillon.html
Karrysuppe:Kylling(udelader jeg) Karrypasta, hvidløg, chili, peberfrugt, gulerod, kokosmælk light, mango, boullion Karrysuppe
Champignonsuppe: Champignon, svampe, fløde, boullion.
Gulerodssuppe: Gulerødder, æblecidereddike, smør, fløde, boullion
Jordskok/kartoffel/løgsuppe: Jordskok, (løg), Kartoffel, fløde, boullion
http://www.dk-kogebogen.dk/opskrift2/visopskrift.php?id=25140
Det er dem jeg kan pt, og så kan man også putte feks en hel kylling i grøntsagsboullionen og lave kyllingesuppe.
Eller andre stykker kød.
Den go'e med kartofler, rodfrugter og bacondrys i toppen. Less is more.
Hummersuppe er kæmpe nuts, dog tager det ret lang tid at lave.
Rødbedesuppe smager fantastisk - en af mine absolutte favoritsupper!
Fint snittet hvidkål (bare 100-200gr)
2 rå, skrællede rødbeder som rives groft.
2-3 rå tomater, der hakkes fint
2 laurbærblade
Nogle hele peberkorn
Og hæld så din hjemmelavede bouillon på til det dækker.
Koges 15-20 minutter, smages til med salt, peber og serveres evt. Med en god cremefraiche.
Normalt laver jeg det med en god, kraftig oksebouillon for at få umami/kødsmag i suppen ... Men du kan sagtens bruge rent grøntsagsbouillon.
Glæd dig!