Vin - holdbarhed

#1| 0

Jeg overvejer at købe min nevø nogle flasker vin fra hans fødselsår som han så kan drikke som voksen. Det er jo lidt svært at spå om hvad der er 'in' til en tid, så kigger nok mere efter vin jeg er tryg ved vil have fået tilført nogle spændende nuancer om 20-25 år.
Håber derfor nogle har lidt forslag til vine der kan stå distancen og som måske også har potentiale til at opnå lidt hype.
Overvejede selv denne: https://vinkastellet.dk/products/sassicaia-tenuta-san-guido-guidalberto-2022?_gl=1*1256ok0*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiA8fW9BhC8ARIsACwHqYpgH2GFUY2KIewnKfJvu_aMxap4BBCc7V99B1-j5YLG-dfq2pngQloaA...

Ikke at jeg køber før prisen, men stadig. Hvad siger folk, er den god om 25 år? De har også nogle flasker fra Solengo, men dem ser jeg overalt for tiden, så tænker den er kedelig.
Men vil smadder gerne have andre forslag, både til områder og specifikke vine. Personligt ville jeg, udover Toscana, nok hælde til diverse Bordeaux blends, Ribera del Duero og måske oversøisk cab.
Dermed fravælger jeg også lidt forskelligt, men nok primært Piemonte, som er lidt kontroversielt.

 

25-02-2025 22:44 #2| 0

Det eneste jeg kan hjælpe med er, at årstallet på etiketten, IKKE er sidste salgsdato ! ;) 


 

25-02-2025 23:06 #3| 0
Turbofluen skrev:

Jeg overvejer at købe min nevø nogle flasker vin fra hans fødselsår som han så kan drikke som voksen. Det er jo lidt svært at spå om hvad der er 'in' til en tid, så kigger nok mere efter vin jeg er tryg ved vil have fået tilført nogle spændende nuancer om 20-25 år.
Håber derfor nogle har lidt forslag til vine der kan stå distancen og som måske også har potentiale til at opnå lidt hype.
Overvejede selv denne: https://vinkastellet.dk/products/sassicaia-tenuta-san-guido-guidalberto-2022?_gl=1*1256ok0*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=Cj0KCQiA8fW9BhC8ARIsACwHqYpgH2GFUY2KIewnKfJvu_aMxap4BBCc7V99B1-j5YLG-dfq2pngQloaA...

Ikke at jeg køber før prisen, men stadig. Hvad siger folk, er den god om 25 år? De har også nogle flasker fra Solengo, men dem ser jeg overalt for tiden, så tænker den er kedelig.
Men vil smadder gerne have andre forslag, både til områder og specifikke vine. Personligt ville jeg, udover Toscana, nok hælde til diverse Bordeaux blends, Ribera del Duero og måske oversøisk cab.
Dermed fravælger jeg også lidt forskelligt, men nok primært Piemonte, som er lidt kontroversielt.

 

 

 Jeg ved ikke noget om den specifikke vin, men er Bordeaux ikke det sikre valg selvom det måske er gået lidt af mode pt?

 

Ville selv foretrække en Barberesco, men du har åbenbart ikke kærlighed til Piemonte :)

25-02-2025 23:25 #4| 0
prangstar skrev:

 

 Jeg ved ikke noget om den specifikke vin, men er Bordeaux ikke det sikre valg selvom det måske er gået lidt af mode pt?

 

Ville selv foretrække en Barberesco, men du har åbenbart ikke kærlighed til Piemonte :)

 

 

Jo, jeg tror også jeg ville gå Bordeaux hvis jeg vidste hvad jeg skulle købe, tror jeg. Det har ihvertfald fået en personlig revival, efter at have været på 'piemonte/Nebbiolo' listen tidligere.
25-02-2025 23:30 #5| 0

Jeg er selv kæmpe fan af Bordeaux vine og synes der er rigtig mange vine herfra der ville være særdeles velegnet til at drikke om 20-25 år. 
Typisk er Bordeaux i den lidt dyre ende, så du kommer nok lidt højre op end de 250kr flasken du linkede til. Et par bud på “prisvenlige” Bordeaux vine med gemme potentiale: 

Chateau leoville poyferre

Chateau cantenac brown


Chateau lagrange

25-02-2025 23:52 #6| 1

Jeg har masser af grunde til at Piemonte er stedet at kigge, når nu aldring er så lang.
Men det har du valgt fra :)

Husk at opbevaringen er vigtig når det er så lang tid. 
Den skal ikke ligge 20 år i køkkenet oven på køkkenskabet.

 

Jeg havde kigget på noget Champagne, måske 
Denne her fra Vinifikant

Der er mange andre fremragende ting fra '22 hos dem - men lagrings potentialet på Saalwächter og Wagner's 22'ere må @xitaah svare på.

 

Eller Riesling fra Mosel
Brandis har den her - Der kan du sagtens bevæge dig op i pris, hvis der skulle være behov for det. 


Chardonnay bliver også stort, når det har ligget så lang tid - og badmintondrengene hos Volant har denne her
Fantastisk producent - igen mulighed for at gå op.

Den vin du linker til, har et anbefalet modningspotentiale på 5-10 år - det kan man være uenig i eller ej.




26-02-2025 08:04 #7| 0

En mulighed er også at gå I Rhone.
Både Chateuneuf du pape og to af kommunerne i Nordrhone (Cote Rotie og Hermitage) er gode bud.

26-02-2025 13:43 #8| 0

For mig at se vil det være oplagt at købe noget portvin, det vil stort set være i starten af sit drikkevindue når han er blevet voksen.

Køb et par flasker lbv til alder 20-30 og lidt flere vintage port til de efterfølgende årtier.

22 årgangen bliver der deklareret anden vine fra de store producenter så den bliver typisk ikke så dyr.

26-02-2025 15:26 #9| 0

Køb kvalitets hamp i stedet, til den tid er alkohol naturligvis forbudt og cannabis det nye sort!

 


Sorry, kunne ikke dy mig

26-02-2025 15:26 #10| 0

+1 til portvin. Især i 2-300krs prisklassen, så er der meget større chance for succes med at få noget drikkeligt om 20-30år, end hvis du køber rød/hvid-vin og gemmer så længe

Redigeret af Mads Møller d. 26-02-2025 15:27
26-02-2025 16:19 #11| 9
Moderator

Jeg kan sagtens følge tanken... Men jeg synes også det er lidt... Meh... 

 

- Nevøen forstår intet af gaven, før han bliver voksen. Så ingen glæde nu.

- Risiko for, at flasken bliver poppet til en pizza i en 17-års fødselsdagsbrandert med vennerne.

-Risiko for, at god vin aldrig bliver en ting for ham

 

uanset de bedste hensigter, ville jeg ikke gå den vej i en tidlig alder. 

 

26-02-2025 19:43 #12| 0

I øvrigt på kant med markedsføringsloven, at vinen i linket i OP  markedsføres som  Sassicaia Tenuta San Guido Guidalberto 2022 …

26-02-2025 20:32 #13| 0

Husk at det kræver ordentlig opbevaring hvis den skal ligge i +20 år. Tænker ikke at mørkt er nok. Ideelt set skal der også lidt køling på.

 

Portvin, sød riesling, Bordeaux eller Nebbiolo ville jeg nok også gå efter. 

Portvinen og rieslingen er nok de bedste valg. Tror du skal noget op i pris for at du er sikker på at de to sidstnævnte er noget værd om så mange år. Min svigerfar har rigeligt med 20 år gammel bordeaux i vinkælderen, som er ren eddike. Han har helt klart et temperatur issue (om sommeren), men efter lige at have hørt et afsnit “Vin for begyndere” hvor der blev snakket om lagring, så skal der altså være noget kvalitet bag, og dermed en højere pris for at flasker kan ligge så længe.

Redigeret af Jensen d. 27-02-2025 13:49
26-02-2025 20:33 #14| 0
HamsterAce skrev:

I øvrigt på kant med markedsføringsloven, at vinen i linket i OP  markedsføres som  Sassicaia Tenuta San Guido Guidalberto 2022 …

 Synes ikke det er på kanten. Det er helt skævt.


Minder om Philipson der kalder Langhe nebbioloer for “mini baroloer”. Altså en Fiat er jo heller ikke en mini Ferrari.

 

Redigeret af Jensen d. 26-02-2025 22:56
27-02-2025 08:00 #15| 1

Det er helt galt at skrive Sassicia. Af en eller læser anden grund er vinsælgere den nye verdens brugtvognsforhandlere.

De lyver og kaster om sig med anmeldelser med mange point og stjerner. En del af stjernerne har de ofte selv været med til at give.

Det er lidt det samme som ham der arrangerede “Danmarks bedste burger” og selv vandt konkurrencen med et enigt dommerpanel.

01-03-2025 10:35 #16| 0

Tak for alle svar, beklager jeg har været så langsom om selv at hoppe ind i tråden igen. 

WombatInCombat skrev:

Jeg er selv kæmpe fan af Bordeaux vine og synes der er rigtig mange vine herfra der ville være særdeles velegnet til at drikke om 20-25 år. 
Typisk er Bordeaux i den lidt dyre ende, så du kommer nok lidt højre op end de 250kr flasken du linkede til. Et par bud på “prisvenlige” Bordeaux vine med gemme potentiale: 

Chateau leoville poyferre

Chateau cantenac brown


Chateau lagrange

 

 Jeg får tjekket dem ud. Prisen i sig selv er ikke det afgørende, det var lidt tilfældigt jeg lige faldt over de flasker i linket. Jeg er også selv blevet varmere på Bordeaux efter jeg var i byen et par dage forrige år og derfor smagte lidt mere. Der blev mit eget billede mere nuanceret og fandt vine der ikke faldt i den 'kasse' jeg havde puttet dem i. 
Ved du eller andre om 2022 var et godt år i Bordeaux? Og hvor meget skal der tillægges på holdbarheden at vi er i 3. cru? Jeg er helt blank på om kvaliteten er til 25 år dernede eller om det måske mere er et lidt forældet system og der er tæt på samme lagringspotentiale.

Jones skrev:

Jeg har masser af grunde til at Piemonte er stedet at kigge, når nu aldring er så lang.
Men det har du valgt fra :)

Husk at opbevaringen er vigtig når det er så lang tid. 
Den skal ikke ligge 20 år i køkkenet oven på køkkenskabet.

 

Jeg havde kigget på noget Champagne, måske 
Denne her fra Vinifikant

Der er mange andre fremragende ting fra '22 hos dem - men lagrings potentialet på Saalwächter og Wagner's 22'ere må @xitaah svare på.

 

Eller Riesling fra Mosel
Brandis har den her - Der kan du sagtens bevæge dig op i pris, hvis der skulle være behov for det. 


Chardonnay bliver også stort, når det har ligget så lang tid - og badmintondrengene hos Volant har denne her
Fantastisk producent - igen mulighed for at gå op.

Den vin du linker til, har et anbefalet modningspotentiale på 5-10 år - det kan man være uenig i eller ej.




 

 Ja, men du har aldrig fået modbevist mig, og jeg stritter nok også lidt imod ;-)
Opbevaring er ok tænker jeg, min bror har en tør kælder, kan vi være enige om at det er ok?

Tanken om Champagne er rigtig spændende, det trigger helt klart noget i mig.

Sød Riesling er ikke lige mig, så den springer jeg over.

Chardonnay er også spændende, vidste faktisk ikke det kunne klare så længe. Jeg hælder nok lidt mere til champagne dog.

Hvor finder du modningspotentiale på vine? Jeg googlede selv uden held.


hermod skrev:

En mulighed er også at gå I Rhone.
Både Chateuneuf du pape og to af kommunerne i Nordrhone (Cote Rotie og Hermitage) er gode bud.

 

 Bestemt. Igen, ikke mit favoritområde, men antager det minder lidt om mit forhold til Bordeaux, så det rigtige er jeg sikker på jeg er glad for. Kan man få lidt mere for pengene vs. Bordeaux tror du? Selvom Chateneuf du pape er hypet, er det jo ikke Bordeaux. 

Claus skrev:

For mig at se vil det være oplagt at købe noget portvin, det vil stort set være i starten af sit drikkevindue når han er blevet voksen.

Køb et par flasker lbv til alder 20-30 og lidt flere vintage port til de efterfølgende årtier.

22 årgangen bliver der deklareret anden vine fra de store producenter så den bliver typisk ikke så dyr.

 

 Giver rigtig fin mening, personligt smager jeg bare ikke så stor forskel på dyr og billig portvin. Jeg ville ønske jeg gjorde, men samtidig er det også fint at noget billigt pis også tilfredsstiller mig ;-) 

NanoQ skrev:

Jeg kan sagtens følge tanken... Men jeg synes også det er lidt... Meh... 

 

- Nevøen forstår intet af gaven, før han bliver voksen. Så ingen glæde nu.

- Risiko for, at flasken bliver poppet til en pizza i en 17-års fødselsdagsbrandert med vennerne.

-Risiko for, at god vin aldrig bliver en ting for ham

 

uanset de bedste hensigter, ville jeg ikke gå den vej i en tidlig alder. 

 

 

 Tja, forstår godt hvor du vil hen. Og enig, han er sgu ligeglad nu, men det er også ok, det er ikke en gave til ham nu, men mere noget til den fremtidige 'ham' og at vi har noget fælles. Min onkel nævnte i en tale til min konfirmation at han havde købt noget lignende til mig og vi skulle dele den når jeg blev 18. Jeg gik obv ikke op i vin som teenager, men det betød noget. Og da vi endelig åbnede den var den komplet død og vi åbnede noget istedet :-D Og det gjorde ikke rigtig noget. 
En af mine gode venner fik en kasse Bordeaux også af hans forældre. Den betød virkelig meget for ham (næsten for meget) og de er blevet drukket henover ti år. Jeg har selv drukket med på en enkelt, den var desværre død. Men nogen af de andre var ikke og det havde været store oplevelser, f.eks. at have en flaske med på restaurant og sommelier var helt oppe og køre over den.
Så jeg ser det mere som at bruge nogle tusind på at have noget fælles over nogle år, og så accepterer jeg hvis drikkeoplevelsen er 'mindre'. Men derfor kan man godt gøre sig umage med at købe noget der holder.
Og var der andet der kunne give samme følelsesmæssige oplevelse ville det også være spændende, f.eks. en tønde whiskey der skal ligge i 20 år før man tapper sammen eller lignende (aner intet om whiskey og om det er fremgangsmetoden btw)

HamsterAce skrev:

I øvrigt på kant med markedsføringsloven, at vinen i linket i OP  markedsføres som  Sassicaia Tenuta San Guido Guidalberto 2022 …

 

 Det har i nok ret i, havde jeg ikke tænkt over. Jeg læste det som det er, producenten af Sassicaia har et billigere produkt på markedet, og så håbede jeg at det måske kunne være næste supertoscaner. Men ja, Tenuta san Guido bruger jo ikke selv den betegnelse på deres hjemmeside, selvom de selv betoner at fødslen af Guidalberto er lidt ligesom hvordan Sassicaia blev startet op. 

Jensen skrev:

Husk at det kræver ordentlig opbevaring hvis den skal ligge i +20 år. Tænker ikke at mørkt er nok. Ideelt set skal der også lidt køling på.

 

Portvin, sød riesling, Bordeaux eller Nebbiolo ville jeg nok også gå efter. 

Portvinen og rieslingen er nok de bedste valg. Tror du skal noget op i pris for at du er sikker på at de to sidstnævnte er noget værd om så mange år. Min svigerfar har rigeligt med 20 år gammel bordeaux i vinkælderen, som er ren eddike. Han har helt klart et temperatur issue (om sommeren), men efter lige at have hørt et afsnit “Vin for begyndere” hvor der blev snakket om lagring, så skal der altså være noget kvalitet bag, og dermed en højere pris for at flasker kan ligge så længe.

 

 Hvor køligt tror du? Det er jo lidt bekymrende hvis vi skal på 12 grader, men hvis konstant leje mellem 17 og 20 er ok, så er det mere muligt at lykkes med projektet. 
Nu hvor flere har nævnt sød Riesling, hvordan udvikler den sig? Har ikke selv smagt med alder, bliver den mindre sød?

01-03-2025 10:53 #17| 0

2022 er en kæmpe årgang i Bordeaux.

02-03-2025 22:34 #18| 0
Turbofluen skrev:

 

 Hvor køligt tror du? Det er jo lidt bekymrende hvis vi skal på 12 grader, men hvis konstant leje mellem 17 og 20 er ok, så er det mere muligt at lykkes med projektet. 

Nu hvor flere har nævnt sød Riesling, hvordan udvikler den sig? Har ikke selv smagt med alder, bliver den mindre sød?

 Nja, 17-20 grader er sikkert fint, men jeg har flasker fra 2005 area, som har været opbevaret i kælder med ca 20 grader. Har drukket en del af den seneste tid, og det er absolut ikke noget der skal ligge længere, og vil nok også sige at det meste nok burde være drukket lidt tidligere. Overall tænker jeg dog at det er borderline om det er en god ide, hvis det skal bringe glæde om 20 år, og kræver så nok også at det åbnes til den tid. Kvaliteten, og dermed prisen på vinen er også en afgørende faktor. Det jeg har haft liggende med ældre dato er en blanding af Bordeaux, Barolo og Brunello, som bevares, kunne være dyrere, da det var noget af det første jeg købte i sin tid, men dog burde være noget der kunne holde længst.

 

Glemte jeg også har en del portvin, og sød riesling, og det er klart de to ting som jeg synes har klaret det bedst, hvilket stort set er uanset prisklasse.

Redigeret af Jensen d. 02-03-2025 22:37
03-03-2025 06:53 #19| 0

Temperaturen er vigtig over så lang en periode. Ved 20 grader går udviklingen stærkere og vinen vil udvikle mere sveskede og kogte nuancer. 12 grader siger man er optimalt, som også nævnes, så jo længere du kommer fra det, jo værre. 14 vil også gå fint, 16 begynder at stille ekstra krav til vinens robusthed, 20 er decideret for varmt

03-03-2025 09:26 #20| 0
Turbofluen skrev:

Tak for alle svar, beklager jeg har været så langsom om selv at hoppe ind i tråden igen. 

 

 Jeg får tjekket dem ud. Prisen i sig selv er ikke det afgørende, det var lidt tilfældigt jeg lige faldt over de flasker i linket. Jeg er også selv blevet varmere på Bordeaux efter jeg var i byen et par dage forrige år og derfor smagte lidt mere. Der blev mit eget billede mere nuanceret og fandt vine der ikke faldt i den 'kasse' jeg havde puttet dem i. 
Ved du eller andre om 2022 var et godt år i Bordeaux? Og hvor meget skal der tillægges på holdbarheden at vi er i 3. cru? Jeg er helt blank på om kvaliteten er til 25 år dernede eller om det måske mere er et lidt forældet system og der er tæt på samme lagringspotentiale.

 


2022 virker til at være en fin årgang. Generelt har de seneste år været rigtig gode i Brodeaux. Men selv mindre gode årgange, kan stadig være helt fantastiske hvis de er opbevaret korrekt (som andre nævner 12 - 15 grader, ikke tørt). Cru-klassifikationen stammer tilbage fra 1855 og der er selvsagt sket rigtig meget siden da. Nogle af 5. cru slottene er blevet helt fantastisk, mens nogle fra 2. cru er faldet meget i kvalitet. 
Så svært at skærer alle over en karm, men skriv her i tråden hvis du falder over nogle Bordeaux vine du overvejer at købe, så skal jeg i hvert fald nok give mit besyv herpå. Dem jeg nævnte i mit tidligere skriv vil alle være rigtig gode om 25 år. 

03-03-2025 10:10 #21| 0
Turbofluen skrev:


Hvor finder du modningspotentiale på vine? Jeg googlede selv uden held.


  

Vinen i dit link, er den samme her - hvor de skriver 5-10 år.
https://www.winecollector.dk/shop/roedvin/italien/toscana/guidalberto-tenuta-san-guido-2022/
 

← Gå til forumoversigtenGå til toppen ↑
Skriv et svar